Δυσμενές μητρώο ασφάλειας πτήσεων για τα πολωνικά MiG-29

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 27
  •  
  •  

Ένα από τα πολωνικά MiG-29 Fulcrum πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην 22 Αεροπορική Β΄ση στο Μάλμπορκ μεσημεριανή ώρα πριν δυο ημέρες, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τον Μάρεκ Πάβλακ, εκπρόσωπο Τύπου του πολωνικού υπουργείου Άμυνας. Οπως αναφέρει το onet.pl, o Πάβλακ δήλωσε ότι ο πιλότος διαπίστωσε αποσυμπίεση στο πιλοτήριο και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το σύστημα παραγωγής οξυγόνου έκτακτης ανάγκης του αεροσκάφους, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση στο Μάλμπορκ.

Έπειτα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Γκντίνια. Ο πιλότος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, είναι καλά στην υγεία του. Αυτό δεν είναι το πρώτο συμβάν ασφάλειας πτήσεων με αυτό το πρόβλημα. Είχε αναφερθεί ένα παρόμοιο συμβάν με άλλο Πολωνό χειριστή τον Απρίλιο του 2018.

Επιπλέον, δυο αεροσκάφη του τύπου έχουν χαθεί πρόσφατα σε ατυχήματα. Ένα το Δεκεμβρίο του 2017 όπου ο πιλότος δεν πρόλαβε να εκτιναχθεί αλλά σώθηκε, κι ένα τον Ιούλιο όπου ο πιλότος εκτινάχθηκε αλλά παρουσιάστηκε αστοχία υλικού στο εκτινασσόμενο κάθισμα με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Συντριβή πολωνικού MiG-29

Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 της Πολωνίας – νεκρός ο πιλότος

Το γενικό συμπέρασμα όπως αναφέρει το Onet είναι ότι οι πιλότοι δεν εμπιστεύονται πια το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Παρόλο που για σχεδόν τρεις δεκαετίες δεν υπήρχαν συμβάντα και το αεροσκάφος θεωρούνταν σχετικά ασφαλές, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση αυτή μεταβάλλεται σημαντικά.

Επιπλέον, αναφέρονται ορισμένα προβλήματα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κάποιων ανταλλακτικών που πρέπει να αγοράζονται μέσω μεσάζοντων από τη Ρωσία.

Η Πολωνία διαθέτει αεροσκάφη του τύπου που είχε προμηθευθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση καθώς και πλεονάζοντα αεροσκάφη της πρώην ανατολικογερμανικής Αεροπορίας που παραχωρήθηκαν στην Πολωνία έναντι συμβολικού τιμήματος «ένα ευρώ».

Προβλέπεται να αντικατασταθούν σε υπηρεσία με την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της προγράμματος «Harpia».


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 27
  •  
  •