Μάλλον ένα ακόμη επεισόδιο στις “εξαιρετικές” αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξελίσσεται σήμερα βράδυ, μέρα που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί αύριο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη του Πομπέο στην Τουρκία, γίνεται χωρίς ο τελευταίος να δει, έστω και εθυμοτυπικά τον Τούρκο ομόλογό του. Ουσιαστικά, δεν θα δει κανέναν από την Τουρκική Κυβέρνηση, και το σημαντικότερο, θα δει τον Επικεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
#USAF Boeing C-32A with #USA Secretary of State Mr Mike Pompeo from #Paris descending to land in #Istanbul for a meeting with Patriarch Bartholomew to discuss religious issues in #Turkey during a 10-day 7-nation trip pic.twitter.com/egJ0yVXbVN
— AegeanHawk (@AegeanHawk) November 16, 2020
Το θέμα όμως είναι, πως το αεροσκάφος του, ένα C-32A της USAF, δεν θα διανυκτερεύσει στην Κωνσταντινούπολη αλλά στη Σόφια! Τη περίεργη κίνηση του αεροσκάφους του Αμερικανού ΥΠΕΞ εντόπισε ο γνωστός σε όλους μας AegeanHawk, και το ανήρτησε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο twitter.
Looks like USAF C-32A will spent the night in #Sofia and not in #Istanbul Int. Airport. pic.twitter.com/Z6x1ZVrhQB
— AegeanHawk (@AegeanHawk) November 16, 2020
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι μια πραγματικά σπάνια περίπτωση. Ίσως μάλλον έχουν λίγο άδικο όσοι λένε πως οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βελτιώνονται… Μετά το “πούλημα” των Αρμενίων, και το παιχνίδι που παίχτηκε στην πλάτη τους μαζί με τους Ρώσους, πιστεύουμε πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Τώρα μπορούν κάποιοι να ελπίζουν ότι οι Τούρκοι θα πάρουν τελικά τα F-35, και θα τα έχουν να παίζουν κρυφτό με τα S-400. Δεν θα πούμε κάτι άλλο, απλά να μην το παίξουν στο “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ”.
Λογικο και μαλλον εχει να κανει με το βετο στα Σκοπια.
Ελα το παρατραβατε….απλα στη Βουλγαρια εχει καλυτερες…”υπηρεσιες διανυκτερευσης”
Μιας και είμαι εδώ στην γειτονιά και δεν έχω τίποτα να κάνω αυτό το βράδυ ας πεταχτώ στην Σόφια. Πρέπει να τραβήξω το αυτί τους για το βέτο στην Βόρεια Μακεδονία. Εδώ κοτζάμ Ελλάδα στριμωξαμε, που είχε και δίκιο με το μέρος της, η Βουλγαρία θα χαλάσει το γλυκό!
Πιλοτέ, Σόφια παρακαλώ και στα γρήγορα.
Τι τον νοιάζει τον Πομπέο η είσοδος τους στην Ε.Ε; Και η Βουλγαρία το δίκιο με το μέρος της έχει, μακάρι να αντέξουν τις γερμανικές πιέσεις. Το “κοτζάμ” είναι σχετικό, όταν εκβιάζεσαι το μέγεθος εξαφανίζεται.
Αγαπητέ
x-m,
Τον ενδιαφέρει γιατί η ΗΠΑ θέλουν τα Βαλκάνια στην επιρροή της Δύσης και όχι της Ρωσίας.
Το έχουν εξασφαλίσει μέσω NATO
Δεν νομίζω ούτε εγώ για τα f 35 αλλά να ήμαστε και έτοιμοι για μια τούμπα τελευταία στιγμή δεν εμπιστεύομαι ούτε τους μεν ούτε τους δε… Τα πράγματα όμως είναι απλά μερικές φορές Τουρκία Ρωσία =συνέταιροι αυτό σίγουρα πριν 25 χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει θα είχε σβήσει από την πρώτη κιόλας κίνηση.. Ναι δεν θέλουν νέο Ιράν όπως λένε αλλά όσο υπάρχουν λύσεις η Τουρκία θα μπαίνει στο περιθώριο.. Και η Βουλγαρία κάτι λίγα αλλά θα τα μαζέψει σιγά σιγά τα μαχητικά και κάνα 2 φρεγάτες.. Τυχαίο!!
Άσχετο, αλλά μπράβο στην Βουλγαρία !!! Κάνει ότι ΔΕΝ κάναμε εμείς με το κρατίδιο στα βόρεια μας. Αναδεικνύει την ιλαρότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για να το θέσω ευγενικά………
Το πουλάκι πέταξε όταν η συμφωνία επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή (με το μαφιόζικο τρόπο που κυρώθηκε…). Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι να ελέγχει κατα πόσο το βόρειο κρατίδιο τηρεί τους συμφωνηθέντες όρους. Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει το άρθρο 2 όπου ξεκαθαρίζει ακριβώς αυτά τα ζητήματα.
Οπότε, δεν κάναμε κάτι επειδή δεν θέλαμε, ή επειδή η ηγεσία μας είναι προβληματική και άβουλη. ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα εφόσον στο γειτονικό κρατίδιο τηρούνται οι όροι της συμφωνίας.
Ωστόσο η Βουλγαρία δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία, και οι μεταξύ τους διαφορές είναι ισχυρές. Ας κάνουν και με αυτούς μια αντίστοιχη συμφωνία, να δούμε ποιός θα γελάει στο τέλος…
Στην αμερικανική πρωτεύουσα πρέπει να μαίνεται πόλεμος φατριών.
Η επίσκεψη του Πομπήιου αποκλειστικά στον Πατριάρχη είναι κόλαφος για την Τουρκία, καθώς δεν είχε περιληφθεί και στην προηγούμενη περιοδεία του σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Λευκωσία.
Αντίστοιχα, η απάντηση του State Dept. στο Κογκρέσσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού ΕΕΧ ήταν θεόσταλτο δώρο για την Τουρκία, το οποίο γυρίζει το χρόνο σε εποχές που δεν θέλουμε να θυμόμαστε, προ τετάρτου του αιώνος, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι “δεν λαμβάνουν θέση” στο ζήτημα της κυριαρχίας επί των Ιμίων, και δεινή ήττα της Ελλάδος, αφού η διατύπωση κατά λογική ακολουθία αφήνει να πλανάται αμφιβολία για την κυριαρχία επί νήσων (η μέση γραμμή είναι μονόδρομος στην οριοθέτηση αιγιαλίτιδος ζώνης, άρα δεν υπάρχει τίποτε “μη οριοθετημένο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας”, εκτός αν ερίζεται η κυριαρχία επί νήσων!!).
Υπάρχει κάποια εξήγηση για όλα αυτά; Παρακαλώ όχι τερατολογίες μόνον, διότι οι ΗΠΑ ΔΕΝ έχουν αλλάξει κυβέρνηση ακόμη, και δεν θα το κάνουν προ της 20.01.2021 …
Ειναι και με τον χωροφυλακα και με τον αστυφυλακα.
Το μονο που τους νοιαζει ειναι η διατηρηση των παντων.
Για αυτο και ποτε δεν πρεπει να παιρνουμε sophsticated οπλισμο απο αυτους.
Ποτε δεν θα δωσουν κατι που ανατρεπει την ισορροπια δυναμεων.
Nicolaos σοβαρά τώρα περιμένεις οι ΗΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο κράτος να πει ότι αναγνωρίζει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από χωρικά ύδατα? Αν έχουμε χωρικά ύδατα στα 6 νμ θα λένε ότι ο εναέριος είναι 6 αν τα πάμε στα 10, 10 και αν τα πάμε στα 12, 12
Κι αν τους ρωτήσεις αν στο FIR πρέπει να καταθέτουν τα πολεμικά α/ε σχέδια πτήσης θα σου πουν όχι. Το ίδιο θα σου πουν και όλα τα υπόλοιπα κράτη πλην της Ελλάδας
Επειδή εμείς λέμε ότι μας κατέβει θα το πουν και οι άλλοι μπας και μας χαλάσει η διάθεση?
Απλά γελάνε και κουνούν το κεφάλι συγκαταβατικά Αυτό που λένε, γελάει ο κόσμος!
Για τα θέματα που θίγετε πράγματι κρατεί διεθνώς αυτή η ερμηνεία, και οι ΗΠΑ πάντοτε είχαν αυτή τη στάση. Δεν μιλώ όμως γι’ αυτό παραπάνω. Μιλώ για το ζήτημα ότι η έκθεση αναφέρεται σε μη οριοθετημένη αιγιαλίτιδα ζώνη (άρα και ΕΕΧ) σε περιοχές αλληλοεπικάλυψης, ενώ το διεθνές δίκαιο είναι σαφές, και προβλέπει τη μέση γραμμή χωρίς αποκλίσεις (και χωρίς δυνατότητα κρίσεων “ευθυδικίας”, όπως στην οριοθέτηση ΑΟΖ). Είναι ένα καινοφανές και πολύ προβληματικό ζήτημα.
Για την ιστορία, προσωπικά δεν βρίσκω τόσο αυτονόητο ότι η ελληνική ρύθμιση ΕΕΧ είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο. Η εσωτερική νομοθεσία (τα θέματα κυριαρχίας είναι θέματα εσωτερικής νομοθεσίας, στο μέτρο που δεν υπερβαίνουν τα των διεθνών συνθηκών, εν προκειμένω τα 12ΝΜ ή τη μέση γραμμή) προβλέπει ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι 10ΝΜ για σκοπούς αεροπλοϊας. Θα μπορούσε να είναι 12. Δηλαδή ορίζω την αιγιαλίτιδα ζώνη μου στα 10ΝΜ, και παραιτούμαι προσωρινώς από την κυριαρχία μου στην αιγιαλίτιδα ζώνη μεταξύ των 6ΝΜ και των 10ΝΜ. Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο, αφού μου επιτρέπεται το μείζον, δεν μου επιτρέπεται το έλασσον. Άλλως θα είχε το πράγμα αν είχα π.χ. αιγιαλίτιδα ζώνη 12ΝΜ, αλλά 13ΝΜ για τους σκοπούς της αεροπλοϊας.
Σιγά το ανεξήγητο. Πάει να αλλάξει γνώμη στους Βούλγαρους για το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.
Σιγά σιγά ψοφαει η κατσίκα του γείτονα… ή ο γείτονας δεν ενδιαφέρεται πια για “κατσίκες”
τον επικεφαλής
θα δει τον Επικεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το σωστό είναι τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Μολις φυγει ο Πομπεο, ο Πατριαρχης παει για σφαξιμο μου φαινεται
Παιδιά, διαβάστε καλά το άρθρο. Το αεροσκάφος άφησε τον Πομπέο και πέταξε με το πλήρωμα για Σόφια. Δεν πήγε ο Πομπέο στην Σόφια…
Εμένα πάντως αυτό μου κάνει για προστασία από ‘επιθέσεις’ SIGINT των τούρκων, ή και χειρότερα…
Λυπαμαι αλλα θα γινω αντιδραστικος,γιατι προκαλειτε…..Η πτηση θα πρεπει να παιξει στο” παμε στοιχημα “αν χασαμε για παντα το δικαιωμα να αντιδρασουμε πχ μεσα στο αιγαιο ανατολικα της Ναξου στα6.5 μιλλια για ερευνες που τυχόν θα κανει η Τουρκια στην μη προσδιορισμενη υφαλοκρηπιδα για πετρέλαιο…..Με ποιο προγουμενο θα το απαγορεψουμε ;;;;Μπορειτε να απαντησετε;;;;