Ο Πομπέο παρακάμπτει το Κογκρέσο κι εγκρίνει πώληση όπλων 8,1 δισεκατομμυρίων σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ!

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επικαλούμενος μη κατονομαζόμενες απειλές από το Ιράν παρέκαμψε την άλλως απαραίτητη έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου και προχώρησε με την πώληση όπλων αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ιορδανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο δήλωσε σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε αργά το βράδυ της 24ης Μαΐου, με τίτλο «Έκτακτη Ενημέρωση» ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε 22 συμφωνίες πώλησης όπλων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), πυραύλων, υποστήριξη εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχή υπηρεσιών στρατιωτικής εκπαίδευσης στις χώρες αυτές.

Ο υπουργός δήλωσε ότι είχε εξουσία να παρακάμψει το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέσω του άρθρου 36 του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων (Arms Export Control Act).

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, «Η καθυστέρηση αυτής της αποστολής θα μπορούσε να προκαλέσει υποβάθμιση των (υπαρχόντων) συστημάτων κι έλλειψη απαραίτητων ανταλλακτικών και συντήρησης για αερομέσα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους αξιοπιστίας και διαλειτουργικότητας για τους σημαντικούς συμμάχους μας σε μια περίοδο αυξανόμενης περιφερειακής αστάθειας. Αυτές οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια έχουν επιδεινωθεί μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης του Κογκρέσου για την διευθέτηση αυτών των κρίσιμων απαιτήσεων και έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία μας ως προμηθευτή αμυντικής ικανότητας, ανοίγοντας πόρτες και προσφέροντας ευκαιρίες στους αντιπάλους μας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δημοσιοποίησε όλες τις 22 εγκρίσεις πώλησης όπλων. Ανάμεσα σ’ αυτά που δημοσιοποιήθηκαν όμως ήταν κάποιες πωλήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ των οποίων 20 τακτικά UAV Blackjack RQ-21A για 80 εκατομμύρια δολάρια. 331 αντιαρματικοί εκτοξευτές Javelin με θερμικές κάμερες για 102 εκατομμύρια δολάρια, 20,004 πύραυλοι Advanced Procision Kill Weapon καθοδηγούμενοι με λέιζερ για 900 εκατομμύρια δολάρια και απροσδιόριστες υπηρεσίες εκπαίδευσης από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες για λογαριασμό της Προεδρικής Φρουράς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πωλήσεις της Σαουδικής Αραβίας που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν δύο πακέτα τεχνικής υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών και ανταλλακτικών συνολικού αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και τεχνική υποστήριξη για αεροσκάφη ηλεκτρονικής επιτήρησης RE-3A αξίας 136 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπήρξε δημοσιοποίηση για κάποια από τις πωλήσεις όπλων στην Ιορδανία, ενώ ούτε υπήρξε και κάποιο σχόλιο από κυβερνητικές πηγές της χώρας.

Ο Πομπέο πάντως διευκρίνισε λέει ότι δεν σχεδιάζει η κίνηση αυτή να γίνει ο κανόνας κάθε φορά που υπάρχουν ειδικές έκτακτες συνθήκες. «Σκοπεύω η αποφασιστικότητα αυτή να είναι μια εκδήλωση μίας φοράς. Το άρθρο 36 είναι μια αναγνωρισμένη αρχή και έχει χρησιμοποιηθεί από τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1979, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Ρίγκαν και Κάρτερ. Αυτό το συγκεκριμένο μέτρο που έλαβα δεν μεταβάλλει τη μακρόχρονη διαδικασία έγκρισης της πώλησης όπλων από το Κογκρέσο».

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή τους σε αυτό το είδος έγκρισης πώλησης όπλων έκτακτης ανάγκης, με κάποιους να δηλώνουν ότι θα κατεβάσουν νέο νομοσχέδιο που θα περιορίζει τις πωλήσεις αυτού του είδους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Paliouras
Member
Paliouras

Η Ιορδανια με ΑΕπ 40 δις $ πως ειναι σε θεση να αγοραζει οπλα?

4Horsemen
Member
Active Member
4Horsemen

Για ρίξε μιά ματιά στον χάρτη, και θα καταλάβεις… είναι κι αυτή “φιλέτο” γεωστρατηγικά

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Kαι τώρα θα βγούνε οι συνωμοσιολόγοι και θα πουν ότι όλη αυτή η ανεξήγητη ένταση με το Ιράν, που κανένας δεν κατάλαβε πότε και από που προέκυψε (ούτε το ίδιο το Ιράν) και οι μετακινήσεις στρατευμάτων των ΗΠΑ κτλ έγινε τεχνιέντως από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση για να πουληθούν όπλα στους πελάτες-συμμάχους στην περιοχή και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπου παίζονται δις οι φήμες οργιάζουν.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!!!
Όταν μιλάει το χρήμα ο νόμος σωπαίνει…