Πομπέο: Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Αθήνα. Αναφορικά με την παραβατικότητα της Τουρκίας και τις προθέσεις εξορύξεων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει καταστεί σαφές από μέρους των ΗΠΑ ότι “αυτές οι ενέργειες σε διεθνή ύδατα διέπονται από ένα σύνολο κανόνων. Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη και ότι θα συνεχίσουμε τη διπλωματική δράση μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι – όπως κάνουμε πάντα – διασφαλίζεται η διεξαγωγή νόμιμης δραστηριότητας όπου αυτή γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Ειδικότερα για την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Μ. Πομπέο υπογράμμισε: “Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η στρατιωτικοποίηση αυτών των συγκρούσεων δεν είναι η σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσουμε, γι’ αυτό προσπαθούμε να φέρουμε τα μέρη, για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων. Αλλά τόνισε ότι “υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις”.

Ως ένα κεντρικό σημείο στις αμερικανικές-ελληνικές σχέσεις χαρακτήρισε τη νέα Αμυντική Συμφωνία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Πομπέο τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες επισήμανε ότι αυτό κατέστη σαφές από τον πρώτο ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο που φιλοξένησε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο υπογραμμίζοντας ότι ο β’ γύρος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα “είναι μια ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο σε διμερή ζητήματα αλλά πολύ περισσότερο”.

Χαρακτήρισε δε τον διάλογο ως “την αυγή μιας νέας ημέρας μεταξύ των χωρών μας” που “καταδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για δημοκρατία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί ως εταίρος για τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη και όλης της Ανατολικής Μεσογείου”.

“Είμαστε φυσικοί εταίροι αυτή τη σημαντική στιγμή” είπε ο Μ. Πομπέο και πρόσθεσε: “Υπογράψαμε ένα σημαντικό έγγραφο για να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μας για την ασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνεχή στρατιωτική μας συνεργασία να συνεχιστεί και να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση επενδύσεων σε στρατιωτικές υποδομές από τις οποίες θα επωφεληθούμε και οι δύο” σημειώνοντας ότι “επιδιώκουμε να κάνουμε τον νέο μας μοχλό ενότητας μόνιμο”.

Ο Μ. Πομπέο αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το περασμένο καλοκαίρι για μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση των φόρων και ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας θα συμβάλουν στην πλήρη ανάκαμψη της χώρα μας επισημαίνοντας ότι ήδη εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Tesla επενδύουν σε αυτή τη νέα Ελλάδα, ενώ άλλες ενδέχεται να έρθουν στο πλαίσιο του έργου για το Ελληνικό. “Έχουμε πολλές περισσότερες αμερικανικές εταιρείες που αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσαρμόζει το επιχειρηματικό κλίμα με πολύ ευνοϊκό τρόπο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της χώρας του, που έθιξε, όπως είπε, κατά τις επαφές του στην Αθήνα, για κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και την υποδομή, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της Ελλάδας να δουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και τον σεβασμό του δικαίου.

Ειδικότερα για την ενέργεια ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι “οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα σε μια σειρά ενεργειακών ζητημάτων υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τον περασμένο Μάρτιο στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας τη σημασία που έχει για ελεύθερες χώρες και αγορές η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας διασφαλίζοντας όμως ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κρατά την Ευρώπη όμηρο”.

Αναφορικά με τους S-400 ο Μ. Πομπέο είπε ότι έχουν σχετικές συνομιλίες με τους Τούρκους. “Έχουμε καταστήσει σαφή την άποψή μας σχετικά με τους S-400 και τους αμερικανικούς νόμους και θα συνεχίσουμε πάντα να το κάνουμε”.

Σοφία Αραβοπούλου – ΑΠΕ/ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Apostolis
Member
Noble Member
Apostolis

Καλά τα είπε αυτός στους Τούρκους. Αυτό που δεν μας είπε είναι τι του απαντησαν αυτοί.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Στην παρούσα φάση φαντάζομαι ότι του είπαν κάτι ανάλογο με το “αερισε μας τα μεζεα ρε Μαικ” για να χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα και το ύφος του κυρίου Ζουραρη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε δεύτερη φάση το τι θα πουν θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Ταγίπ, η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ντόναλντ.

Αυτό που θέλω εγώ είναι να κάνουμε εμείς όλα αυτά που οφείλουμε να κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε λόγο στο μέλλον της περιοχής αλλιώς θα παρακαλάμε πάλι τον Μαικ για ευχολόγια.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Τι κανόνες διέπουν τα διεθνή ύδατα που απαγορεύουν τις γεωτρήσεις στον οποιοδήποτε…;

p270
Member
Noble Member
p270

“γι’ αυτό προσπαθούμε να φέρουμε τα μέρη, για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων” δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει κάτι άλλο

καταλάβαμε στην ουσια λέει μοιράστε τα να τελειωνουμε

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Πείτε μας παρακαλώ .από πότε η Κυπριακή ΑΟΖ(Exclusive Economic Zone) έγινε διεθνή ύδατα (International Waters);;;; Τί ακριβώς εννοούσε με τον όρο διεθνή ύδατα ο κ. Pompeo;;;;;;;

Στέργιος
Guest
Στέργιος

Άλλο ΑΟΖ, άλλο διεθνή/εθνικά ύδατα. Η ΑΟΖ μπορεί να φτάσει μέχρι τα 200 ν.μ. Εν αντιθέση τα εθνικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είναι διεθνή. Ουσιαστικά για να δώσω ένα παράδειγμα, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να στείλει πέρα των 12 ν.μ. 100 αλιευτικά να κάνουν βόλτες. Δεν έχει το δικαίωμα να βάλει αυτά τα αλιευτικά να ψαρέψουν, διότι αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα της Κύπρου.
https://en.wikipedia.org/wiki/Exclusive_economic_zone

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Φαντάζομαι εννοούσε ύδατα πέραν των 6 ή 12 μιλίων.

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Ακριβώς αυτό που είπε…
Τι δεν κατάλαβες δηλαδή?
Η ΑΟΖ εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας…

Μόνο τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ στην ΑΟΖ το παράκτιο κράτος έχει “κυριαρχικά δικαιώματα”, που αποσκοπούν στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, των υπερκειμένων του βυθού της θάλασσας Υδάτων, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους αυτού, ως επίσης και με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα Ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους…
Άρθρο 56

SKYHOOK47
Member
Active Member
SKYHOOK47

Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί λένε οτι δεν θα αφήσουν τους Τούρκους να κάνουν γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου,στην ΑΟΖ της ας κάνουν οτι θέλουν…

Στέργιος
Guest
Στέργιος

Που ακριβώς το διάβασες αυτό, διάβασες το άρθρο; Έχεις καταλάβει το νομικό πλαίσιο της ΑΟΖ; Πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο που σχολιάζουμε “αυτές οι ενέργειες σε διεθνή ύδατα διέπονται από ένα σύνολο κανόνων. Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη και ότι θα συνεχίσουμε τη διπλωματική δράση μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι – όπως κάνουμε πάντα – διασφαλίζεται η διεξαγωγή νόμιμης δραστηριότητας όπου αυτή γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου”. Όταν μιλάει για διεθνή ύδατα και γεωτρήσεις αναφέρεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεύτερον, να το ξανά εξηγήσω αν και ο Shadowfax το ανέλυσε ορθά. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους,… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Πώς το λέει η παροιμία;
Με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια.
Γιατί όπως και να το κάνουμε οι ΗΠΑ με αυτόν τον πρόεδρο είναι είπα ξείπα.