Στήριξη της Κύπρου και ισχυρό μήνυμα Πομπέο προς Τουρκία για τα Βαρώσια

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια, έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μια καλά πληροφορημένη πηγή στην Ουάσινγκτον ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πομπέο απάντησε σε επιστολή που έστειλε ο Χριστοδουλίδης στις 13 Σεπτεμβρίου.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν όλες οι πλευρές να σέβονται αυτά τα ψηφίσματα και θα παραδώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία”, αναφέρει ο Πομπέο στην επιστολή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην ίδια επιστολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούν και τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον».

Αργά το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο διατλαντικό δείπνο του Μάικ Πομπέο με τους ομολόγους του της ΕΕ και αργότερα να έχει διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Ρίκερ.

Το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρεί ως απαράδεκτες τις προσπάθειες να εποικισμού οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων, εκτός από τους κατοίκους του και ζητεί τη μεταφορά αυτής της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •