22 C
Athens
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Πως θα εκσυγχρονιστούν τα ελληνικά F-16V;

- Advertisement -


Σε συνέχεια των εξελίξεων σήμερα με την έγκριση του προγράμματος F-16V ας θυμηθούμε τον τρόπο που γίνεται η μετάπτωση των F-16 Block 52+ σε F-16V GR.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών αντικαθιστούν τον παλαιότερο εξοπλισμό ή συμπληρώνουν:
-ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR
-υπολογιστής αποστολής MMC 7000AH
-ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης-DFLCC (Digital Flight Control Computer) αναβαθμισμένος (κατ’ επιλογής) με αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος-AGCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System).
-αναβαθμισμένο ADTE (Upgraded Central Air Data Computer) με διασύνδεση ethernet
-CDEEU (Common Data Entry Electronics Unit)
-συμβολογεννήτρια-IPDG (Improved Programmable Display Generator)
-MMR ILS με υποστήριξη VOR
-EGI/INS LN-260 με προβλέψεις ασφαλείας SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module)
-Link 16 MIDS-JTRS
-Καταγραφέας NCDR (Net-Centric Digital Recorder) τεσσάρων καναλιών
-Ψηφιακό DAS (Digital Acquisition System) για συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή δεδομένων από τα διάφορα υποσυστήματα του αεροσκάφους. Έχει και ρόλο καταγραφέα στοιχείων πτήσης που επιβιώνει σε περίπτωση συντριβής για τη διερεύνηση περιστατικών.
Διατηρούνται τα DTS (βελτίωση DTED μέσω TEL), IDM, UCADC, CARA (Combined Altitude Radar Altimeter) και AIBU (Advanced Interference Blanker Unit).
Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου:
-προστίθεται κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών
-προστίθεται σύστημα μεταφοράς δεδομένων αποστολής ADTE/ADTC
-βελτιώνεται το συστήματος φωτισμού συμβατό με ΔΝΟ
-προστίθενται δυο ασύρματοι ARC-238
Διατηρούνται οι έγχρωμες MFD 4×4 ιντσών, JHMCS, ASIU στα διθέσια, OBOGS, EHSI (Electronic Horizontal Situation Indicator), ASIU & ASHUDM, ΑCCTVS (Advanced Color Cockpit Television System), WAC-HUD της ElΟp.
Στον τομέα της μαχητικής ικανότητας
-Επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης του AIM-2000 (IRIS-T Enhancements), όπως υφίσταται σήμερα μόνον στα Block 52M.
-Αποκτάται συμβατότητα με AGM-154C JSOW, GBU-31/38 JDAM, GBU-50 EGBU (EP-II), GBU-16 PW II, AFDS και Mk83. Δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.
-Προστίθεται η χρήση φορέα BRU-57
-Γίνεται δυνατή η μεταφορά Sniper EX και DB-110
Στον τομέα της επιβιωσημότητας προστίθεται:

  • προστίθεται IFF APX-126 CIT

Διατηρούνται τα: ASPIS II, «Have Glass » Ι & Ι

Αντίστοιχα η η μετάπτωση των F-16 Block 52+ Advanced σε F-16V GR περιλαμβάνει:
Στον τομέα των ηλεκτρονικών αντικαθιστούν τον παλαιότερο εξοπλισμό ή συμπληρώνουν
-AESA AN/APG-83 SABR
-MMC 7000AH
-DFLCC με AGCAS
-ADTE με ethernet
-CDEEU
-IPDG
-EGI/INS LN-260 με SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module)
-Link 16 MIDS-JTRS
-IDM (Improved Data Modem)
-NCDR τεσσάρων καναλιών
Διατηρούνται τα DTS (βελτίωση DTED μέσω TEL), MMR ILS με VOR, DAS, UCADC, CARA και AIBU
Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου προστίθεται:
-Κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών
Διατηρούνται: δύο έγχρωμες MFD HD 4×4 ιντσών, JHMCS, δύο ARC-238, ADTE, ASIU στα διθέσια, OBOGS, EHSI, ASIU & ASHUDM, ΑCCTVS, WAC-HUD της ElΟp.
Στον τομέα του οπλισμού:
-Αποκτάται συμβατότητα με GBU-16 PW II, AFDS, GBU-31/38 JDAM και Mk83. Δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.
-Γίνεται δυνατή η μεταφορά Sniper EX
Στον τομέα της επιβιωσημότητας προστίθεται:
-APX-126 CIT
Διατηρούνται τα: ASPIS II, «Have Glass » Ι & ΙΙ, Εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode).
 
Προσπορισμός
Με τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών PXIII/PXIV στο επίπεδο F-16V θα δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών απαρτίων από αυτά που θα αντικατασταθούν από νεώτερα. Περιλαμβάνονται τα συγκροτήματα των ραντάρ και των MMC που είναι δυο βασικά συστατικά ενός προγράμματος δυνητικής αναβάθμισης των F-16 Block 50 με προσπορισμό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι, δεδομένης της χρονικής διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην παραγωγή των αεροσκαφών PXIII και PXIV –περίπου 10 χρόνια- υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα αντίστοιχα υποσυστήματα. Έτσι τα ραντάρ των δυο Block παραγωγής είναι μεν ονομαστικά APG-68(V)9 αλλά διαφοροποιούνται ως προς τα χαρακτηριστικά τους και δεν είναι ανταλλάξιμα. Ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφοροποίηση στον MMC: τα Block 52+ της ΠΑ φέρουν τον MMC5000, ενώ τα Block 52Μ είναι εξοπλισμένα με τον MMC7000, όπως ομογενοποιήθηκαν και τα F-16 CCIP της USAF.
Εκτός και εάν υπάρχουν (πολύ μικρά) αποθέματα εφεδρικών απαρτίων υποθέτουμε ότι τα αποθέματα που θα προέλθουν από προσπορισμό θα είναι αντίστοιχα του αριθμού των αεροσκαφών: 55 (PXIII) και 30 (PXIV). Τα απάρτια που θα προέλθουν από τα Block 52M θα υπολείπονται δηλαδή έναντι των απαιτούμενων 38 συλλογών για τα Block 50 ώστε να γίνουν Block 50+ Advanced! Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 μέσω προσπορισμού δεν είναι μέρος του προγράμματος που εγκρίθηκε σήμερα αλλά θα αποτελέσει μελλοντικό πρόγραμμα της ΠΑ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
panos_kal
panos_kal (@panos_kal)
2 years ago

Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως τα Block 52+ , δέν φερουν το συστημα ASPIS II , ή τουλαχιστον όχι όλα (εάν θυμάμαι σωστά). Θα γινει κάτι με αυτό, η θα συνεχισουν να υπάρχουν μαχητικά χωρίς threat warning systems, πράγμα που θεωρειται αδιανόητο; Επίσης τα 52+ δεν φέρουν το ΕΗSI αλλά μονο το ψηφιακής ένδειξης υψόμετρο.

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago

”… Τα απάρτια που θα προέλθουν από τα Block 52M θα υπολείπονται δηλαδή έναντι των απαιτούμενων 38 συλλογών για τα Block 50 ώστε να γίνουν Block 50+ Advanced!…”
EΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!!!!
Γραφετε αυτο που φωναζω απο την πρωτη στιγμη σχετικα με την ανακολουθια αριθμων μεταξυ προσπορισθεντων απαρτιων και α/φων(-50)…
”… Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 μέσω προσπορισμού δεν είναι μέρος του προγράμματος που εγκρίθηκε σήμερα αλλά θα αποτελέσει μελλοντικό πρόγραμμα της ΠΑ…”
Περισσοτερο με ευσεβη ποθο της ΠΑ (ή αναγκαστικη επιλογη) της ΠΑ μοιαζει παρα με προγραμματισμο.
Ακομη και ΑΝ βρεθουν (τα σχετικα λιγα) κονδυλια και ο ”χωρος” για αυτα στον προγραμματισμο της ΕΑΒ,
ΤΟΤΕ θα μιλαμε για πραγματικη αναβαθμιση ΤΕΛΟΥΣ ζωης…

geo
geo
2 years ago

Μπερδευτηκα. Τα 50 δεν ηταν να γινουν 52+ advanced ? Διαβαζω εδω οτι θα γινουν 50+ advanced

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  geo

Για να γίνουν από 50 σε 52, πρέπει να αλλάξουν κινητήρες! Από F110 να πάνε σε F100, που δεν υπάρχει και λόγος δηλαδή…

AegeanGreek (@aegean_greek)
2 years ago
Reply to  geo

Το 50 ή το 52 το καθόριζε η επιλογή του κινητήρα , δεν έχει να κάνει με τα Avionics

Geo
Geo
2 years ago

Α οκ παιδες ευχαριστώ

ivychris
ivychris (@ivychris)
2 years ago

με την 1η ευκαιρία και πριν τελειώσει το πρόγραμμα πρέπει να γίνει προμήθεια τουλάχιστον 20-30 Legion Pods με το IRST21 sensor, τα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στα Αμερικανικά F-16, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται και ένα data link που να δημιουργεί ενιαία εικόνα που θα μοιράζεται σε άλλα Α/φη που τυχόν πετούν EMCON.
Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ετήσιας επανάληψης της Αμερικανικής βοήθειας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό πιστώσεων και για άλλα προγράμματα ή προμήθειας κι άλλων αισθητήρων όπως πχ electronic jamming pods, τα οποία είναι εξ ίσου απαραίτητα στο σύγχρονο περιβάλλον επικοινωνιών.
Ακόμη κι αν οι Αμερικανοί δεν αποδεσμεύουν τα AN/ALQ-99, υπάρχουν κι άλλοι προμηθευτές όπως η SAAB με το εξαιρετικό Arexis Pod με τεχνολογία AESA jammer transmitters GaN και δυνατότητες deception & saturation.
Το βασικό είναι ότι η αρχή έγινε

APG81
APG81
2 years ago
Reply to  ivychris

Αν αρχίσει το πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει ευκαιρία διότι το IRST είναι ανταγωνιστικό των stealth και δεν πρόκειται να το δώσουν. Οπότε ότι γίνει είναι να γίνει αυτές τις μέρες.
Το IRST pod είναι plug and play και κοστίζει γύρω στο ένα εκατομμύριο $ οπότε ένα για κάθε F16 της ΠΑ είναι καθόλα εφικτό από πλευράς κόστους.
Από εκεί και έπειτα δεν βλέπω το λόγο να μην ζητηθεί και δοθεί (αν δεν ζητηθεί όμως πως να δοθεί;) το APG81 SABR που φοράει και το F35 (όπως στο πρόγραμμα της Ινδίας) το οποίο είναι πιο εξελιγμένο και πιο ισχυρό. Τέλος αν μπορούσε να αποδεσμευτεί και ο AGM-158 JASSM θα ήταν κάτι θετικό επίσης.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  APG81

Ανταγωνιστικό των stealth δεν είναι. Θα μας το δώσουν αν το πληρώσουμε. Και φυσικά δεν κάνει μόνο 1 εκ δολάρια έκαστο αλλά πολύ παραπάνω

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

είπα και γω αντιστελθ και μόνο 1 εκ. / μονάδα!!!!!!

Andreas
Active Member
Andreas (@andreas)
2 years ago
Reply to  APG81

το APG81 δεν μπαίνει στα f16
The Northrop Grumman AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) is a full-performance fire control radar for the General Dynamics F-16 Fighting Falcon and other aircraft. SABR is a multi-function active electronically scanned array (AESA) radar.[1] In a 2013 competition, Lockheed Martin selected SABR as the AESA radar for the F-16 modernization and update programs of the United States Air Force
The capabilities of this advanced AESA are derived from the F-22’s APG-77 and F-35’s APG-81. It is designed to fit F-16 aircraft with no structural, power or cooling modifications[3], the SABR is scalable to fit other aircraft platforms and mission areas
https://en.m.wikipedia.org/wiki/AN/APG-83
The APG-83 SABR has also been selected by a growing number of international customers and is the base radar for Lockheed Martin’s F-16 Block 70
https://news.northropgrumman.com/news/releases/united-states-air-force-selects-the-northrop-grumman-apg-83-sabr-for-f-16-aesa-radar-upgrade
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-16/f-16-block-70.html

ivychris
ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  Andreas

Τα links που πόσταρες δεν λένε κάτι συγκεκριμένο, ότι δλδ το APG-81 δεν χωρά στο κωνο του F-16…
Αν όμως το Bloomberg ( το αυτό γράφεται και στους India Times), αναφέρει ότι έχει προταθεί το AESA του F-35 για την Ινδία να είσαι σίγουρος ότι ισχύει.
Υπάρχει το γνωστό credibility για τους Αμερικανούς, που για μας όντως είναι ξένη λέξη…
Όσον αφορά τα Legion ή Sniper Pods όντως δεν κοστίζουν $1Εκ αλλά τουλάχιστον 4πλασια…
Όμως θα μπορούσε με τη κατάλληλη διπλωματία και διαπραγματεύσεις να ακυρωθεί η 3.5% προμήθεια που εισπράττει η DSCA για κάθε FMS πώληση, που στη δική μας περίπτωση με budget $1.45 B ανέρχεται πρπ σε $52 Εκ και να προμηθευτούμε αντίστοιχης αξίας IRST pods για όσα Α/φη μπορούμε.

Andreas
Active Member
Andreas (@andreas)
2 years ago
Reply to  ivychris

το Bloomberg δεν λέει τίποτα για APG-81 σε Φ16 δεν ξέρω πως σας έχει κολλήσει και το λέτε συνέχεια
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-25/lockheed-to-sweeten-india-fighter-jet-bid-with-f-35-technology
η επίσημη πρόταση για την Ινδία
από την ίδια την LM
https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/aero/documents/F-16/F-16_Block_70_India_Brochure.pdf

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Andreas

To APG-81 δεν μπαίνει σε F-16. To APG-83 είναι ουσιαστικά ένα APG-81 προσαρμοσμένο να μπει σε μικρότερο αεροσκάφος. Χωρίς φυσικά την ισχύ του δεύτερου, έχει όλες σχεδόν τις λειτουργίες.

ivychris
ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  ivychris

το αν χωρά στο κώνο του F-16 ή όχι, δεν το γνωρίζω αλλά απλά επικαλέστηκα το δημοσίευμα του Bloomberg.
Sorry @Andreas…
quote
“…The global defense giant will offer jets equipped with the advanced radar which is fitted on its fifth-generation combat jet, the F-35,”
unquote
Ξεχάστε την επίσημη πρόταση για την Ινδία, γιατί η κατάσταση είναι δυναμική με 4 υποψηφίους και αν χωρά, η LM θα το προσφέρει.
Εξάλλου αυτή η είδηση έπαιξε στα screens του Bloomberg τη Πέμπτη το απόγευμα με το που άνοιξε η Wall Street.
Προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν, πως θα μπορούσε άλλωστε, τι σημαίνει fake news και τι επιπτώσεις έχει από την SEC (Securities Exchange Commission) για την εταιρεία ή για το κανάλι…
Αυτό επίσης που γνωρίζω είναι, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και το ίδιο το APG-83 να μπορεί πιθανώς να εφοδιάζεται αν και με λιγότερα elements GaN και όχι GaAS, όμως μεγαλύτερης ισχύος από 20W ή & 40W/ module έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι παρόμοιο, εφ’ όσον φυσικά θα έχουν λύσει το γρίφο της αναγκαίας μεγαλύτερης ηλεκτρικής ισχύος.
Προφανώς η διάμετρος της αντέννας παίζει ρόλο, αλλά εξίσου καθοριστικό ρόλο παίζει και ο συνολικός αριθμός & η ισχύς του κάθε στοιχείου.
H διάμετρος του κώνου στο F-35 είναι 700mm & στο F-16 είναι 660mm. Η διαφορά των 4 cm θα μπορούσε δυνητικά να καλύπτεται από την ενδεχόμενη διαφορά ισχύος των module…
Άλλη ισχύ δίνουν 1660 στοιχεία GaAS με 16W/στοιχείο =26.5KW & άλλη 1250 στοιχεία GaN με 25W/στοιχείο=31.2KW…
Ποιο λέτε έχει μεγαλύτερη εμβέλεια σε συνάρτηση φυσικά με το εύρος της δέσμης?
Αυτά

JohnnyB ftw
JohnnyB ftw
2 years ago

Ξέρουμε αν θα αγοραστούν επιπλέον Link 16 ή αν θα χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα των F-16 Block 52+ Adv.?
Διότι σε περίπτωση πλεονάσματος θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια στα Mirage 2000-5 Mk2 αν αποφασισθεί αναβάθμιση και σε αυτά.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  JohnnyB ftw

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες. Αλλά αν το απαφασίσουμε είναι εύκολο, καθώς η αρχική έγκριση της DSCA περιλαμβάνει 123. Το θέμα με το Link 16 είναι ο υπολογιστής και η καλωδίωση, δεν μπορεί να μπει έτσι εύκολα όπου θέλουμε…

Apostolis
Active Member
Apostolis (@apostolis-2)
2 years ago

Στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 σήμερα το μεσημέρι ανέφεραν ότι θα εκσυχρονιστουν και τα Block 50 με τον προσπορισμο των απαρτιων
που θα περισεψουν αλλά και ότι προχωράει η πωληση των 32 Block30
σε χώρα της μέσης ανατολής και μετά λεφτά που θα προκύψουν
περίπου 500εκ.δεν θα δωθουν στο πρόγραμμα του εκσυχρονισμου
αλλά θα αγοράσουμε μεταχειρισμένα αεροσκάφη από την Αμερική.
Γνωρίζεται κάτι για αυτό;

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  Apostolis

Τι θα αγοράσεις με 500 εκατομμύρια;

extb2b
pit
2 years ago
Reply to  Spirit

32 block30

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  pit

Αυτά που πουλάμε πίσω; 😛

Κωστας Phantom Phixer
Κωστας Phantom Phixer
2 years ago

Δομικά; Τίποτα;

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

ύστερα από το θαύμα του τελευταίου ΚΥΣΕΑ πείτε μου εσείς υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός για αυτή τη χώρα…..πάλι στο παρά πέντε, αλλά ντέφι να γίνει, ας προσχωρήσουμε γρήγορα & συγκροτημένα στην υλοποίηση!!!!!!

Giannis
Member
Giannis (@giannis)
2 years ago

Τελικά, θα είναι 85 ή 84, όπως είχατε γράψει στο παρελθόν, γιατί οι ζημιές σε ένα που είχε πάθει ατύχημα κρίθηκαν ΠΟΕ;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Giannis

Από όσο ξέρουμε θα είναι 84, δυστυχώς. Αν κάτι αλλάξει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα

hal9000
hal9000
2 years ago

Τα υπο εκσυγχρονισμό α/φη τελικά είναι 85 (οπως αναφέρουν οι πηγές σήμερα) ή 84; Τελικά θα επισκευαστεί & εκσυγχρονιστεί κι αυτό που κάηκε;

Στέλιος Κοντογιάννης
Στέλιος Κοντογιάννης
2 years ago

Τα Viper θα μπορούν να φέρουν κι άλλα όπλα όπως Maverick,HARM,Harpoon κλπ ?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Φυσικά

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

αυτόν τον maverick τον πάω πολύ !!!!! Fire & forget που λένε και οι σύμμαχοι!!!!

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
2 years ago

Επόμενο καλό νέο; πόρτα στα μεμέτια για το F-35.

Abe lale
Abe lale
2 years ago

Ερώτησης, ο εκσυγχρονισμός “προβλέπει” και κάποιου είδους αγορά νέων οπλικών συστημάτων για τον εξοπλισμό των viper?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Abe lale

Κανένα οπλικό σύστημα δεν προβλέπεται

Abe lale
Abe lale
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Δεν πρέπει να εξοπλιστούν και με τα κατάλληλα όπλα; πέτρες θα ρίχνουν;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Abe lale

Προφανώς. Προφανέστατα. Προφανεστώτατα.. Ελπίζω να σας καλύψαμε. Αν όχι, θα επανέλθουμε…

jim40
Active Member
jim40 (@jim40)
2 years ago

Αν κατάλαβα καλά η αναβάθμιση θα διαρκέσει 8 χρόνια. Μάλλον για να μείνουν χαμηλά οι πληρωμές.Ξέρουμε αν θα μπορούν όλα τα F-16V να κάνουν χρήση ΑΙΜ-9 και IRIS-T?

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
2 years ago

Θα διαρκεσει (9) ΕΝΝΕΑ !!!!!!!!!! χρονια απο σημερα και ΕΑΝ ολα πανε καλα (με ρυθμο) 12 α/φη/ετος απο την ΕΑΒ.
Γι’αυτο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ειναι η ΠΑ να φροντισει να ανεβασει οσο το δυνατον πιο πολυ τις διαθεσιμοτητες
ΚΑΙ των -30 ΚΑΙ των EGM KAI των F-4 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για τα επομενα 5 χρονια που θα εχουμε επιχειρησιακη την πρωτη μοιρα με Viper.

Antonis_Loukas
Antonis Loukas
2 years ago

Τι ακριβώς πρόβλημα υπάρχει με τον MMC-7000 στα -52M και πρέπει να αλλαχτεί από τον MMC-7000AH; Εκσυγχρονισμός του, δεν γίνεται; Αν είναι θέμα τυποποίησης, μήπως να ‘ξεκολλήσουμε’ και να δώσουμε κανένα φράγκο για όπλα λέω εγώ; Οι MMC-5000 υπάρχει δυνατότητα να αναβαθμιστούν(είτε για τοποθέτηση τους σε άλλα blocks, είτε διατήρησης τους στα υπάρχοντα α/φη); Τέλος, ένα μπράβο, που αναφέρετε τις διαφορές υποσυστημάτων στο AN/APG-68V9 μεταξύ των 2 εκδόσεων. Μου κάνει εντύπωση βέβαια, η διαφορά στο hardware όπου στην ουσία δημιουργεί 2 διαφορετικούς υπό-τυπους. Όχι με διαφορές επιπέδου 2000-5MKII/-EGM-3, αλλά σίγουρα με τέτοιες(ίσως και αντίστοιχες αυτών των 2000-5F/MK-II/εκσυγχρονισμένων EGM με RDY-3…) που να επιβαρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα….
υ.γ Κανένα όπλο, κανένα ατρακτίδιο… Μάλλον, οι πρακτικές ‘άρματα χωρίς πυρομαχικά’ και ‘υποβρύχια χωρίς τορπίλες’, έχουν δημιουργήσει νέα ‘σχολή σκέψης’ στα επιτελεία…

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  Antonis Loukas

Καμία σχέση. Μιλάμε για διαφορά τεχνολογίας άνω των 10 ετών.

Θανάσης Μ.
Θανάσης Μ.
2 years ago

Σχετικά με την ενδεχόμενη αναβάθμιση των Block50 σε επίπεδο Block50+ adv. δεν θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό (ή πρωτότυπο) γι αυτού του είδους την αναβάθμιση το γνωστό αεροσκάφος με s/n 1045; Ή μήπως το συγκεκριμένο αεροσκάφος πλέον λογίζεται ως Block50+ adv. αφού υπηρετεί στην 335 μαζί με τα υπόλοιπα Block52Μ και συνεπώς θα γίνει και αυτό viper;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago

Προφανώς και θα χρησιμοποιηθεί το 1045 σαν πρότυπο. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση του σε -V, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε εμείς…

Alexandros-Lekkas
2 years ago

Από ότι συμπεραίνω όμως τα F16 block 60 των ΗΑΕ θα παραμείνουν τα ικανότερα μερικώς στον εξοπλισμό λόγο του κινητήρα F110-GE-132 και του ενσωματωμένου FLIR;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  kefalas77

Είναι μέχρι την έλευση των Block 70/72

Alexandros-Lekkas
2 years ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Τα δικά μας δεν θα αλλάξουν κινητήρα ούτε θα ενσωματώσουν FLIR τουλάχιστον όχι εσωτερικά

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

1
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

Η Ελλάδα δίνει το παρών σε πρόγραμμα ανάπτυξης νέου μεταφορικού ελικοπτέρου!

Η Ελλάδα παρουσιάζεται κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο να προσχώρησε στην πολυεθνική πρωτοβουλία του NATO «Next Generation Rotorcraft Capability» (NGRC), που στοχεύει στην αντικατάσταση...

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Σύγκρουση πλοίου του ΠΝ με εμπορικό στον Πειραιά

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (που αναφέρεται ως το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ Μ63, κλάσης HUNT) συγκρούστηκε νωρίτερα σήμερα λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά με...