32.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει γίνει γνωστό το ενδιαφέρον της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ για τα ελληνικά F-16C/D Block 30, που δεν θα εκσυγχρονιστούν μαζί με τα υπολοιπα Blocks των F-16C/D που υπηρετούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. Ο αρχικός σχεδιασμός της ΠΑ προέβλεπε την πώληση 12 από τα αεροσκάφη μας, και με τα υπόλοιπα 20, την δημιουργία μιας Μοίρας OCU που θα βοηθά την βέλτιστη αξιοποίηση των μελλοντικών μαχητικών, των 84 F-16V και των 38 F-16C/D Block 50+Advanced.

Τα ΗΑΕ εκσυγχρονίζουν και τα Mirage 2000-9, πρόγραμμα με ελληνικό ενδιαφέρον;

Αν και τα 12 προς πώληση μαχητικά προτάθηκαν, με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, σε διαγωνισμούς μαχητικών της Κροατίας και της Βουλγαρίας. Τελικά η προσφορά της Ελλάδας δεν προχώρησε, και οι δυο χώρες επέλεξαν (;) κάτι άλλο (πάντα όμως σε F-16 ). Τα ελληνικά F-16C/D Block 30 όμως συνέχισαν να ενδιαφέρουν τα ΗΑΕ, και μάλιστα στον αριθμό που προσφέρει η Ελλάδα (12), κι όχι στο επίπεδο που είχε ακουστεί, πως τα ΗΑΕ ενδιαφέρονταν και για τα 32 διαθέσιμα Block 30.

Τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας για 12 αεροσκάφη, που θα χρησιμοποιηθούν και αυτά με την σειρά σου σε ρόλους OCU, για να μην σπαταλώνται ώρες από τα πολύτιμα F-16E/F των ΗΑΕ τα οποία προορίζονται να αναβαθμιστούν σε Block 70 (δηλαδή σε F-16V με ραντάρ νέο AESA αντικαθιστώντας το παλαιότερο σύστημα πρώτης γενιάς Active Electronic Scanning Array με υγρόψυξη που διαθέτουν),  καθώς και για την δημιουργία ενός Σμήνους Aggressor! Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η τεράστια εμπειρία των Ελλήνων πιλότων θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για την Αεροπορία των ΗΑΕ.

Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;

H αραβική χώρα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, που προέρχονται από τα ΗΑΕ, έχει κάνει μια αρκούντως έξυπνη προσφορά στην ΠΑ. Προσφέρει μετρητά, αλλά το πλέον ενδιαφέρον δεν είναι αυτό. Προσφέρει την δημιουργία ενός κοινού “ταμείου”, από το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση των Mirage 2000-9 (των ΗΑΕ), αλλά και των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2 (ουσιαστικά είναι ίδια αεροσκάφη).

Θυμίζουμε πως τα ΗΑΕ σκοπεύουν να κάνουν μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας αναβάθμιση των Mirage 2000-9 που διαθέτουν, όπου αναμένεται η αλλαγή του υπολογιστή, η ενσωμάτωση προηγμένων όπλων και ατρακτιδίων (TALIOS), ενώ πιθανολογείται πως θα πιστοποιηθεί και ο Meteor.

Υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΑΕ για το 2019

Η πώληση των 12 μαχητικών F-16C/D προφανώς επαρκεί για την αναβάθμιση των 24 μαχητικών Mirage 2000-5 της ΠΑ, που δεν αποκλείεται με την σειρά τους να λάβουν επιτέλους Link16 και δυνατότητα βολής των πυραύλων Exocet AM39.

Για το θέμα φαίνεται ότι συζήτησε ο ΥΠΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην IDEX 2019, όπου είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με διάφορους αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας και της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ, και κυρίως με τον Αρχηγό της ΠΑ των ΗΑΕ.

Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, τότε η ΠΑ κάνει μια πραγματική κίνηση ματ, και καταφέρνει να εκσυγχρονίσει σχεδόν το σύνολο των σύγχρονων μαχητικών της, αυτών που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας ένοπλης αναμέτρησης πάνω από το Αιγαίο. Καθώς τα ΗΑΕ δεν έχουν τα “προβλήματα ρευστότητας” που βασανίζουν την Ελλάδα, πιθανολογούμε την βοήθειά τους σε θέματα FOS για τα μαχητικά Mirage 2000 (Dash 5/EGM/BGM).

Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για “ανταλλαγή” μαχητικών F-16C/D Block 30 με Mirage 2000-9, κάτι που το θεωρούμε δύσκολο, καθώς τα ΗΑΕ εκτιμούν ιδιαίτερα τα γαλλικά μαχητικά τους και δεν θα τα αποχωρίζονταν έτσι εύκολα.

Κροατία, πόσο θα πλήρωνε για τα ελληνικά F-16C/D Block 30 και γιατί τα απέρριψε (2)

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες σας μεταφέρονται με επιφύλαξη, καθώς όλες μας οι πληροφορίες έρχονται από πηγές μας εκτός Ελλάδος, αλλά φυσικά το ρεπορτάζ μας δεν σταματά εδώ! Θα συνεχίσουμε να το ψάχνουμε και να μεταφέρουμε όσα γίνονται γνωστά. Το πρώτο μας σχόλιο είναι πως αν ισχύουν οι ειδήσεις, και προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, θα είναι ο ορισμός του win-win και για τις δυο χώρες.

ΘΕΜΑ: Το μέλλον των ελληνικών F-16C/D Block 30 (Μέρος 2, οι υποψήφιοι… αγοραστές)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

137 ΣΧΟΛΙΑ

137 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Χμμ…

Αν ρίξουν στο τραπέζι και κάτι για τα EGM/BGM, με βάση το πρόγραμμα των Ινδών που τα αναβάθμιζε σε -5MkIII (πολύ κοντά στη τελική μορφή των -9 ΗΑΕ, μετά την αναβάθμιση των τελευταίων), μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Μετεορ, λινκ 16 και Εξοσετ

τοτε συμφερει να θυσιαστουν 12 φ16 μπλοκ 30. Αλλα να δουμε.

ACHERON

«Όλες οι παραπάνω πληροφορίες σας μεταφέρονται με επιφύλαξη, καθώς όλες μας οι πληροφορίες έρχονται από πηγές μας εκτός Ελλάδος»
Μάλλον οι εξ Ελλάδος πληροφορίες θα πρέπει να μεταφέρονται με επιφύλαξη,καθώς έχουμε κάνει συλλογή από μπαρούφες τα τελευταία χρόνια,ειδικά από το ΥΠΑΜ.

giorgos tsagaris

Moνο για κατι τετοιο αξιζει να θυσιαστουν τα (ευτυχως μονο) 12 α/φη,καθως και οι αριθμοι εχουν αξια για την ΠΑ…

George

Μοιάζει αληθινή η είδηση.
Κίνηση ματ όμως και για την οροφή της ΠΑ.
Είναι και κάπως πρωτότυπη η εμμονή της να εκσυγχρονίζει μόνο τα α/ε που έχει παραλάβει τελευταία.
Την μια εκσυγχρονίζει τα F-4 στα 30 τους και μετά εκσυγχρονίζει F-16/M2000 στα 10 τους.
Κάπου ενδιάμεσα είναι το optimum…..

Gilan

Με τα EGM/BGM τι θα γίνει;

Spirit

Τίποτα δεν θα γίνει, λόγια του αέρα ειναι για να μειωθούν ο αντιδράσεις από την πώληση των block.30

Fingolfin

FOS στην καλύτερη.

George K

Νομίζω είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πάει η αναβάθμιση των -5 πακέτο με των -9.
Αλλιώς θα κοστίσει περισσότερο ενα ξεχωριστό συμβόλαιο απευθείας με τους Γάλλους.
Αν ισχύουν τα περι Meteor, τότε πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Θεωρώ οτι αυτό το όπλο πρέπει να μπει στην υπηρεσία της ΠΑ πάση θυσία..

Thomas

Συμφωνώ αλλά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με τον meteor είναι το κόστος του. Στην οικονομική μας κατάσταση τέτοιο όπλο είναι δυστυχώς εκτός των δυνατοτήτων μας.

Πολύ φοβάμαι ότι αν προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός που συζητά το άρθρο δεν θα υπάρξουν χρήματα για καινούργια όπλα και ειδικά επιπέδου Meteor.

JohnnyB

Μην το βλέπεις απαραίτητα σαν κόστος πρώτα αλλα σαν ένα μεγάλο πρόβλημα που θα βάλουμε στην πτήση των AWACS της Τουρκικής Αεροπορίας που πλέον θα νιώθουν την ανάσα μας ακόμα πιο κοντά και θα αναγκάζονται να πετάνε σε ακόμα πιο μακρινές αποστάσεις (με μικρότερη εμβέλεια εντοπισμού) προς αποφυγή κατάρριψης.

Ακόμα και ένας μικρός αριθμός 30 βλημάτων Meteor μπορεί αξιόπιστα να φέρει τα πάνω κάτω σε ένα δικτυοκεντρικό πεδίο εναέριας μάχης.

Thomas

Δεν θα διαφωνήσω με αυτό το σκεπτικό. Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί αυτή την παράμετρο

sotbak

σωστός

Shadowfax

JohnnyB JohnnyB
Φυσικά και το κόστος δεν απασχολεί…
Λεφτά δεν έχουμε?
Πόσο να στοιχίζουν οι μετεορ, ένας άγνωστος πύραυλος στο Ελληνικό οπλοστάσιο…
Τα 737 AEW&C (μάλλον αυτά εννοείς) έχεις δει τις ικανότητες του συγκεκριμένου? Για πια ανάσα μιλάμε?
Και ποιά αεροπλάνα ακριβώς θα πάρουν τους μέτεορ?
Τα μιραζ που δεν πετάνε, όταν και άν πιστοποιηθει ο πυραυλος ή τα βαιπερ όταν και αν πιστοποιηθει ο πυραυλος, οταν και αν τελειωσει η αναβάθμιση?

Eman202

Αδερφε ας γινει η αναβαθμιση ας αποκτησουν τα mirage μας δυνατοτητα να φερουν κ να βαλουν τον Meteor κ σιγα σιγα θα αγοραστουν κ τα meteor.

Aerchean

Σωστη κινηση που δεν μειωνει τραγικα τους αριθμους και δινει και ποντους στην μαχητικη αξια
Το μεγαλο κριμα ομως παραμενουν τα EGM/BGM που με την προσθηκη ζευξης και υπολογιστη αποστολης θα μπορουσαν να βλεπουν μακρια με τα ματια των αλλων για να εχουν κι αυτα επιγνωση της τακτικης καταστασης και να αξιοποιουν οπλα που σημερα δεν μπορουν (mica)
Σαν αεροπλανα δεν εχουν δομικα προβληματα και ειναι κριμα να πανε χαμενα …

sotbak

δλδ δεν θα χρειαστούν δομική αναβάθμιση;

Aerchean

Kαμια σχεση με τα φαλκον απ των F-16
Η πτερυγα δελτα καθαριζειωρες πτησεις απειρες

sotbak

οπότε αξίζει να τα αναβαθμίσουμε σε -5 Μκ-2 ή και 3, σωστά;

NIK-PAO-13

Αν δινεις 50μυρια που θελουν οι Γαλλοι

Costas

Αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικό νέο, αν και αριθμητικά μειώνονται τα μαχητικά μας.

MPAMPIS

Γιαυτο πρεπει να εκσυγχρονίσουμε στο ίδιο επίπεδο και 6 egm….

Αργοναύτης

Πολύ καλή είδηση. Μακάρι να γινόταν κάτι και για τα “απλά” 2λιτρα , αλλά ας μην είμαστε αλαζόνες. Αν πάνε όλα καλά, θα έχουμε σε 5-10 χρόνια μία ΠΑ με 109 μαχητικά 4++ γενιάς και 38 4ης με την ελπίδα τα οικονομικά να βελτιωθούν στο ενδιάμεσο για προχωρήσουμε σε αγορά νέου μαχητικού.

Aerchean

!

ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

Οκ εντάξει καλή κίνηση αλλά τι γίνεται με τους αριθμούς ; Πέφτουμε αυτόματα στα 220 αεροσκάφη χωρις καμια φροντίδα για τα απλά δίλιτρα και με τα Φάντομ υπό απόσυρση .Και αυτά με την προϋπόθεση ότι οι Τούρκοι δεν αποκτούν F35 . Αν όμως προχωρήσουν στην απόκτηση τους τι γίνεται ; Απέναντι στην δυναμη περίπου 330 F16 kainF35 Εμείς θα έχουμε λιγότερα από 200 αεροσκαφη . Οκ το 2021 με αυτές τις προϋποθέσεις βλέπω αντί της 343,335 ,336 που λέει ο λόγος παρέλαση να κάνουν οι μοίρες των F35 από το Ερχακ

lexandreas

Να σου υπενθυμίσω ακόμη πως για την επόμενη 10ετία μια μοίρα από τα καλήτερα F-16 μας θα είναι παρκαρισμένη στην ΕΑΒ. Δεν χρειάζοντε τα F-35 οι Τούρκοι, αφοπλιζόμαστε μόνοι μας…

Costas

AN αποκτήσουν F35 θα κινηθούμε αναλόγως του αριθμού που θα αποκτήσουν. Δεν βλέπω να αποκτούν σύντομα μεγάλους αριθμούς και αυτό μας δίνει χρόνο και ευελιξία. Στη χειρότερη περίπτωση οι οροφές που αναφέρεις για την Τουρκία δεν θα επιτευχθούν πριν το 2035-40. Η λύση που βλέπω με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι η σταδιακή αγορά μεταχειρισμένων f16 και Μirage, συμπληρώνοντας ίσως με νέα F16v για να έχουμε αριθμητικές οροφές κοντά στα Τουρκικά μαχητικά. Επιπλέον πρέπει πάση θυσία να βελτιώσουμε την αεράμυνα μας σε όλα τα επίπεδα, ενώ είναι απαραίτητη η δικτυοκεντρική διαλειτουργικότητα των συστημάτων αεράμυνας (πλοία επιφανείας, ραντάρ εδάφους, εναέρια μέσα). Εν… Read more »

giorgos tsagaris

Eπειδη ακουγεται συνεχως για αγορα επιπλεον νεων ”V” να θυμισω οτι εχουμε 38 μπλοκ 50 που γινονται ”V” με 12-15 εκατ εκαστο οταν η αγορα νεας κατασκευης κοστιζει 5πλασια….

Costas

Εφόσον ισχύει αυτό (δεν το γνώριζα) πρέπει να γίνουν διεργασίες άμεσα για να μπει στο πρόγραμμμα τα επόμενα έτη

Νικος

Ειναι οντως ετσι?

Houdini

Μην κοιτάτε τους αριθμούς. Απο τα 220 δικά μας προτιμώ να έχω 150 και να πετανε τα 120 ( ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ). Ομοίως, τι να τα κάνουν τα 200 F-16 όταν αυτή τη στιγμή δεν πετάνε πανω απο 50;; Δες και τι γίνεται στις ΗΠΑ με τις διαθεσιμότητες… Χίλιες φορές 110 Block 70/50+, μαζι με 25 Mk2-5 και να πετάνε ολα μαζι παρα να εχω διαφορα F-16,Mirage,F-4 και F-35 να λιάζονται. Ξαναλέω, οι αριθμοί δεν λένε τίποτα. Είναι σαν να κοιτάς στο Global Firepower και να ΜΗΝ βλέπεις το Ισραήλ στην 1η πεντάδα..απλά δεν έχει νόημα! Παρτέ είδηση οτι σε Ηνίοχους… Read more »

lexandreas

Νομίζω μπερδεύεσαι λίγο, εσύ μιλάς για διαθεσιμότητες που έχουν να κάνουν με την προμήθεια ανταλλακτικών περισσότερο παρά με την παλαιότητα. Τα μπλοκ 30 πετούν και ΔΕΝ περισσεύουν

Houdini

Αυτο που θέλω να πω είναι πως δεν πετούν όλα απ’τα “παλαιά”¨αεροσκάφη, δεν ξερω αν είναι θεμα ανταλλακτικων ή παλαιότητας αλλα κάτι πρεπει να γίνει-> πουλήστε τα μίσα για να επιζήσουν τα υπόλοιπα. Για τα Block 30 μην μου πεις τα ξερω, τα ιδια γινονται και με τα EGM. Για να ξερετε τα αεροσκαφη που πετουν πιο πολυ αυτες τις μέρες ειναι τα F-4 και ας μην το πιστευετε..περαστε ενα καλοκαιρι Ηλεία να δείτε τι COMAO ρίχουν τα Φαντομάκια με τους Advanced, πρωι-βραδυ. Εν κατακλείδι, διαφωνώ με την πιθανή πώληση των B30, αλλά αν είναι για να αναβαθμιστούν τα υπόλοιπα… Read more »

Spirit

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, διαθεσιμότητες ανεβάζεις βραχυπρόθεσμα, αγορά μαχητικών όχι…
Από την άλλη δεν μπορεί να απαξιώνονται οπλικά συστήματα χωρίς ένα EMZ και FOS.

Στην άμυνα σήμερα πέφτουν +3δισ. το χρόνο, από αυτά πάνε κάτι λίγο παραπάνω από 500εκ. σε εξοπλιστικά. Δεν μπορούμε να λέμε συνεχώς χρήματα δεν υπάρχουν και να κατασπαταλώνται χρήματα για κακώς ευνοούμενα δημοσιοϋπαλληλίκια, υπεράνω όλων ειναι η πατρίς, ούτε στρατόπεδα για να δουλεύουν τα σουβλατζίδικα, ούτε να κάνουμε μεταθέσεις κοντά στις πόλεις που κατάγεται το προσωπικό, ούτε τα αμέτρητα γαλόνια και οι βυσματικές μεταθέσεις της καβάτζας.

Stavrogin

πέρασαν οι εποχές που μπορούμε να διατηρούμε 200+ μαχητικά. είναι πλεον πολύ ακριβό σπορ για μας. Η μείωση του αριθμού είναι επιβεβλημένη. σε αεροπορίες 5ης γενιάς δε θα φτάνουνε τα 100 αεροσκάφη οροφή. οσο για τα 120 f35ab των τούρκων θα τα παραλάμβαναν επι τουλάχιστον 15 χρόνια, αν τα έπερναν

Vagelis tassios

Που τα είδες τα F -35???

MisCo

Δεν μπορω να πω, πως με βρίσκει σύμφωνο η ιδεα μείωσης της οροφης μαχητικων περαιτερω. Προσωπικα θα περίμενα με κάποιες μικρες παρεμβάσεις τα block 30 να συνεχίζουν να κάνουν την βρωμοδουλεια στο Αιγαίο.

JohnnyB

Το αγκάθι στα block 30 ήταν πάντα η ακριβή δομική ενίσχυση (Falcon Up) και όχι η προσθήκη νέων ηλεκτρονικών.

giorgos tsagaris

Συμφωνα με το τελευταιο προγραμμα της USAF …..”myth is busted”…

”…Το αεροσκάφος θα είναι ένα από τα 300 F-16C/D της Αμερικανικής Αεροπορίας τα οποία θα υποστούν εργασίες επέκτασης του δομικού βίου στις 12.000 ώρες πτήσης και θα καταστούν επιχειρησιακά μέχρι το μακρινό 2050! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τροποποιήσεις και αλλαγές στην άτρακτο, τις πτέρυγες και την καλύπτρα.
Στόχος της Αμερικανικής Αεροπορίας είναι το πρόγραμμα να κοστίζει $2,4 εκατ. ανά F-16 και οι εργασίες να διαρκούν έως εννέα μήνες…”
https://www.ptisidiastima.com/f16-thunderbirds-usaf/

Α! και τα ηλεκτρονικα (θα) υπαρχουν….χωρος,χρονος και χρημα στην ΕΑΒ δεν θα υπαρχει….

Larisaios

Νομίζω ότι το Falcon up για την USAFE ήρθε στα 1-2 εκ. ευρώ ανα αεροσκάφος.

Αμερικανόφιλος

Μακάρι να προχωρήσει !

Και αν μπορούσε να συνδειαστεί με την παραχώρηση έστω ενός μικρού αριθμού Mirage 2000 -9 ακόμα καλύτερα !

Mtsak

Συμφωνώ…

Αμερικανόφιλος

Καλορίζικος και ο νέος τρόπος σχολιασμού.

Κάποιος

Όταν ο Αποστολάκης (και ο Καμμένος στο παρελθόν) είπε ότι ο ” εκσυγχρονισμός των Μ2000 είναι μονόδρομος” ίσως να αναφερόταν σε κάτι τέτοιο;

Νικος

Ποιων Μ2000 εννοουσαν?

Γιώργος70

Η πώληση στα ΗΑΕ έχει περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί γιατι μπορεί να είναι Sale As Is. Επιχειρηματικά ,οικονομικά και πολιτικά καλύτερες θα ηταν οι βαλκανικες πωλήσεις και στήσιμο των ΠΑ των γειτόνων με f16 . H Ελλάδα να είναι το κέντρο εκπαιδεύσης/service center της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα f16 . Να παρέχει υπηρεσιες οπως αυτες που ζήτησαν οι κροάτες “Total Package for 100 hours of airplanes per 1200 hours per year, consisting of: delivery of 12 aircraft (10 single and two seater), flight simulator , staff training, initial firearms package, spare parts, technical support services, flight support tools and equipment, infrastructure… Read more »

Αναγνωστης

Το δικό μας Κατάρ 🙂

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση αλλά δεδομένου ότι το 95% των εξοπλισμών 2015-2022 έχει πάει σε ιπτάμενα μέσα, βλέπω να προτιμούμε τα μετρητά…

Steve

Με τι κόστος θα πουληθούν τα 12 blk 30?
Οι τυχον meteor θα μπορούν να έχουν το μέγιστο βεληνεκές με το υπάρχον radar?

Houdini

Με την εγκατάσταση AESA στα F-16 μια χαρά κάνει την δουλειά του ο Meteor. Θέλω να πιστεύω οτι κάνει και καλή δουλειά και με το RDY-2 το όποιο είναι πολυ ανώτερο απ’το APG-68 σε λειτουργία AA. Υπο συνθήκες σίγουρα το RDY-2 βλέπει F-16 και απ’τα 80 nm

Μπερδευεσαι

Τα φ16V δεν εχουν πιστοποιηση μετεορ. Το ρανταρ των Μιραζ λοκαρει στα 100 χιλ.
Ενας AIM 120 C7 κοστιζει μιση τιμη απο εναν μετεορ και κανει την ιδια δουλεια στα 100 χιλιομετρα. Γιαυτο καλυτερα μεγαλυτερη προμηθεια σε AIM120 C7 και αργοτερα μετεορ στα F35 που θα εχουν αυξημενη ακτινα δρασης στα 180 χιλιομετρα και πληρη αξιοποιηση της ακτινας δρασης του πυραυλου.

Μπερδεμένος

Με Link 16 μετάδοση εικόνας από AESA F16 σε Μ2000 και εξαπόλυση Meteor…

Σωστος ο κυριος

Αν το τωρινο ρανταρ ειναι στα 100 χιλ τοτε δε νοειται ακριβη προμηθεια μετεορ εμβελειας 180 χιλ. Οι τωρινοι πυραυλοι α/α και στα φ16 ειναι γυρω στα 100 χιλ. Των Viper με AESA παει γυρω στα 140 χιλ. Παντα στο λοκαρισμα υπολογιζουμε. Μονο το f35 λοκαρει στα 180+ χιλιομετρα με τους AIM120D και αργοτερα με μετεορ.

George K

Υπάρχουν και τα ΑΣΕΠΕ. Με link16 δίνεις εικόνα στα -5 και V και στοχοποιείς το ελικόπτερο του σουλτάνου πάνω απο την Άγκυρα…

giorgos tsagaris

Link-16 και δεδομενα απο παντου…

Ακης

Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και αναβάθμιση και του ραντάρ των Μιράζ ;

npo

Αν γίνει κάτι τέτοιο (Link 16, Exocet, έστω και χωρίς meteor) το μόνο που θα μας λείπει για να έχουμε ισχυρή παρουσία στην ανατολική μεσόγειο είναι εκσυγχρονισμός των ΑΣΕΠΕ και δυο-τρία ιπτάμενα τάνκερ.

ikaros

Αν προχωρήσει θα ήθελα τουλ μια option στην συμφωνία μελλοντικά να μπορούμε να πάρουμε κάποια επιπλέον -9 των ΗΑΕ και να συμπληρώσουμε 2 Μοίρες (40). Θεωρητικά αν προχωρήσει κοινός εκσυγχρονισμός θα προκύψει σχεδόν πανομοιότυπη έκδοση με την μόνη διαφορά στο σύστημα αυτοπροστασίας, εκτός και αν οι Άραβες το αλλάξουν και πάνε και αυτοί σε ICMS.

CKfurious

Μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση μετά τις μπαρούφες με τα P-3 και τα -ROMEO

Πρέπει πάση θυσία να σχηματιστεί μια δεύτερη μοίρα με M2000-5

Θέλουμε επιπλέον τουλάχιστον 12,2000-5 αεροσκάφη.

Αλλιώς η τεραστια επένδυση που έχει γίνει στο M2000και στα όπλα του οδηγείται προς τη πλήρη απαξίωση

Με μια μοίρα μονο θα ακολουθήσουν τη τύχη των F-1

Τα υπάρχοντα όπλα επίσης χρειάζονται επαναπιστοποιηση

Περί METEOR : Το κόστος του είναι εκτος ελληνικής πραγματικότητας
και επιπλέον για να μεγιστοποιηθεί η αξια του απαιτείται νέο AESA radar

dimitris l

Αν καταλαβα σωστα το άρθρο και σε αντιθεση με κάποια σχόλια η αναβάθμιση των ελ΄΄ηνικών δεν περιλαμβάνει μετεορ αλλα εξοσετ. μετεορ περιλαμβανει μονο των αραβικων.

Mtsak

ΑΝ πραγματοποιηθεί το σενάριο του άρθρου θα μπορούσε, σε δεύτερη φάση, να γίνει μετάγγιση υποσυστημάτων από MK2 στα απλά Μ2000 και ποια, ίσως για καλύτερη αξιοποίηση των MICA κ.α.;

Mtsak

ΑΝ πραγματοποιηθεί το σενάριο του άρθρου θα μπορούσε, σε δεύτερη φάση, να γίνει μετάγγιση υποσυστημάτων από MK2 στα απλά Μ2000; Θα έδινε κάποιες επιπλέον δυνατότητες και ίσως καλύτερη αξιοποίηση των MICA;

Mtsak

Εξαιρετικά σημαντική η φράση: “πιθανολογούμε την βοήθειά τους σε θέματα FOS για τα μαχητικά Mirage 2000 (Dash 5/EGM/BGM)”

Ripmaker

Εγώ δεν κατάλαβα τι σημαίνει η φράση

Mtsak

Δεν πειράζει, την επόμενη φορά…

sotbak

xaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!!!!!!!

KaizerAmstelVonLagerS

Ειναι μια καλη ιδεα αν οντως ισχυει.
Ισως θα μπορουσε να γινει κατι αναλογο με την περιπτωση των F-16 με τα EGM/BGM.Οσα απαρτια απο Dash 5 που θα υποστουν τον προτεινομενο εκσυγχρονισμο αντικατασταθουν…ισως…θα μπορουσαν να αντικαταστησουν απαρχαιομενα απαρτια των παλαιοτερων προσφεροντας τους ετσι μια μικρη αναβαθμιση.
Οι αριθμοι δεν ειναι πανακεια.Οσα παλαιοτερα αεροσκαφη,πλοια,αρματα και να εχεις πιστευοντας σε αριθμους…αν ο αντιπαλος σου εχει πιο συγχρονα μεσα απο εσενα…το μονο που καταφερνεις ειναι να διατηρεις σε υπηρεσια περισσοτερα…φερετρα.

Konstantinos_Zikidis

Καλορίζικη η νέα μορφή της ιστοσελίδας σας, με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα σχολίων. Η οποία ιστοσελίδα με έχει ενθουσιάσει σήμερα, με τις πολλαπλές αναφορές στα Mirage 2000 και στα γαλλικά αεροπλάνα εν γένει! “Όνειρο ζω, μην με ξυπνάτε”, που έλεγε και μια γνωστή διαφήμιση… Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει μία εμφανής διαφορά στάσης (συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων), σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν… Επί του θέματος τώρα: θα σας βγω από τα δεξιά, σημειώνοντας ότι ακόμα και τα Block30 είναι πολύτιμα, καθώς είναι ικανά αεροπλάνα, “γράφουν” αρκετές ώρες πτήσεως, ενώ φέρουν αμρααμόπουλα αλλά και άλλα όπλα… Η απόφαση απομείωσής τους στα… Read more »

Aias

Μένει τώρα, αν ισχύουν τα του άρθρου και με δεδομένη την πρόθεση πώλησης των μπλοκ τριάντα, να μας που οι υπεύθυνοι και με τι θα τα αντικαταστήσουν. Επίσης ακούγεται λίγο παράταιρο να πουλήσουμε αμερικανικά μαχητικά για να ρίξουμε τα χρήματα σε γαλλικά. Θα ήταν πιο εύπεπτο για έμμεσα ενδιαφερόμενους τα χρήματα να πάνε στην αναβάθμιση αμερικανικών. Τέλος καλά και άγια τα Μιράζ αλλά η ΠΑ έχει προβεί επανειλημμένα σε αγορά φ16…αυτό ίσως σημαίνει κάτι; Άλλο να αγαπάς τα Μιράζ και να τα θέλεις, άλλο να πουλάς φ16 για αυτά. Παραβλέπω το γεγονός πως ενώ ακόμα και σήμερα μιλάμε για αναβάθμιση… Read more »

Spirit

Αυτό με την αναβάθμιση των παλαιότερων Mirage και όχι με την αναζήτηση μεταχειρισμένων, θεωρείται ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση;
Γνωρίζεται αν στα επιτελεία υπάρχει πρόθεση προς αναζήτηση μεταχειρισμένων Mirage;

Aias

Αντιλαμβάνονται άραγε οι φίλοι πως αυτή την στιγμή η όποια συζήτηση για Μιράζ 2000 είναι σαν να πανυγηριζαμε το 1993 για αναβάθμιση και να θέλαμε να ρίξουμε χρήματα για περισσότερα mirage f1!!!;;;

Konstantinos_Zikidis

Δεν νομίζω ότι η υπόθεση απόκτησης μεταχειρισμένων Μ2000 είναι τόσο απλή υπόθεση. Ούτε υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα, ούτε είναι σε τόσο καλή κατάσταση (τα περισσότερα γαλλικά Mirage εκτιμώ ότι έχουν “φάει τα ψωμιά τους”, αλλιώς δεν θα έβγαιναν σε σύνταξη), ούτε είναι οπωσδήποτε σε στάνταρ ίδιο με τα δικά μας ή τουλάχιστον να είναι ενδιαφέρον. Και όπως λέει ο φίλος Αίαντας, θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή όταν μιλάμε για αξιοποίηση “ώριμων” Α/Φ. Βέβαια, πιστεύω ότι η σύγκριση με τα F1 τα αδικεί, καθώς το F1 το 1993 ήταν ήδη σχετικά παρωχημένο έναντι του F-16 (αν και έγραψε ένα kill, έστω και… Read more »

Aias

Κύριε Ζηκιδη, έχετε δίκιο, το παράδειγμα με το (αγαπημένο μου) f1, εμπεριέχει κάποια υπερβολή. Διάλεξα όχι τόσο τυχαία το 1993 γιατί στην δική μας αεροπορία το φ1 είχε ακόμα μια δεκαετία ζωής. Ας αναλογιστούμε ποια η θέση των Μιράζ σε δέκα χρόνια. Ακόμα και τα 05 μας, θα είναι παρωχημένα. Ναι ,συμφωνώ, το φ1 στα χέρια έμπειρου χειριστή ήταν ικανό να κάνει kill σε μαχητικό επόμενης γενιάς.(και τι χέρια αν θυμάμαι καλά το χειριστήριο ζύγιζε πέντε κιλά). Δεν ήταν ο κανόνας όμως. Γνωρίζετε καλά πως όταν μιλάμε για ένα μαχητικό ότι ξεπεράστηκε , δεν εννοούμε πως είναι κακό αλλά πως… Read more »

Nikolaos

Όπου η φωνή του ειδήμονος γίνεται η φωνή της λογικής. Σε περιβάλλον σπάνεως πόρων, η ορθολογική ιεράρχηση των δαπανών είναι το άπαν. Όπως και η διατήρηση ικανού αριθμού σκαφών για την υλοποίηση του αριθμού εξόδων ανά ημέρα αγώνα που απαιτούν τα επιχειρησιακά σχέδια. Θα επιθυμούσα μόνο να σας ρωτήσω: Α) Είναι δυνατή η εγακτάσταση HMD στο -5 Mk.2 ; Β) Είναι δυνατή, με περιορισμένο κόστος, μια ζεύξη δεδομένων που θα επιτρέπει στα EGM να λαμβάνουν “εικόνα” από τα ραντάρ των -5; Γ) Είναι πιθανή η δωρεάν ή έναντι συμβολικού τιμήματος (με το κίνητρο μιας περιορισμένης αναβάθμισης) παραχώρηση από τη Γαλλία… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ Νικόλαε, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αν και δεν με θεωρώ ειδήμονα. Αντιθέτως, καθημερινά διαπιστώνω την άγνοιά μου σε πολλά θέματα που ίσως όφειλα να γνωρίζω, ενώ συναντώ διαδικτυακά πολλούς φίλους, πολύ συχνά μη στρατιωτικούς, οι οποίοι διαθέτουν βαθεία γνώση και άποψη επί στρατιωτικών και ιστορικών θεμάτων. Και βέβαια, μαθαίνω από αυτούς. Νομίζω ότι αποτελείτε ένα τέτοιο παράδειγμα… Επί των θεμάτων που θέσατε τώρα: α. Αναφορικά με τη δυνατότητα HMD, θεωρητικά υπάρχει το Topsight E, το οποίο προσφερόταν και ως option στα -5: https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/G00974_TopSight_v3web.pdf Δεν γνωρίζω όμως ποια είναι η παρούσα κατάσταση και εάν έχει όντως αξιοποιηθεί σε… Read more »

GK_

Μπαινω «σφηνα» στην συζητηη σας, επισημενοντας οτι σε μια γενικη βαση η οποιαδηποτε ενσωματωση συστηματων σαν τα topsight και τα link-16 συνηθως ειναι αμεσα συνδεδεμενα με την ενσωματωση του απαραιτητου λογισμικου που πρεπει να «τρεχει» στον Η/Υ Αποστολης. Σε θεωρητικη βαση, το προβλημα περιοριζεται στην δημιουργια του λογισμικου εκει που δεν υπαρχει, και ισως και σε καποιους ελεγχους που εχουν να κανουν με τα ηλεκτρολογικα του αεροσκαφους. Εχοντας ομως υποψη οτι ενα σημαντικο μερος του στολου των αεροσκαφων της ΠΑ εχει μεινει σχετικα πισω σε οτι αφορα την τεχνολογια ειναι προτιμοτερο αυτες οπως και αλλες προσθηκες σε συστηματα και οπλα… Read more »

William

Αγαπητέ κύριε Ζηκίδη θα άξιζε (αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα) η απόκτηση των 50 (περίπου) Mirage της Ταϊβάν, αν φυσικά αυτά ήταν διαθέσιμα προς πώληση μαζί με τα παρελκόμενα τους(ανταλλακτικά, πύραυλοι, κ.τ.λ.). Αν ναι, πόσο πιστεύετε θα ήταν το εύλογο τίμημα (με βάση την εμπειρία σας) ;;

Konstantinos_Zikidis

Τα Μ2000-5 της Ταϊβάν ανήκουν στην 1η γενιά -5 και είναι παρεμφερή με τα γαλλικά -5, παρουσιάζοντας κάποιες διαφορές με τα δικά μας -5 Mk2. Οι πύραυλοι είναι πιθανόν να χρήζουν επαναπιστοποίησης, πράγμα το οποίο συνεπάγεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος. Προς το παρόν πάντως, δεν διαφαίνεται ότι θέλουν να τα πουλήσουν, παρά την μεγάλη επένδυση που κάνουν στα F-16. Τα εμφάνισαν μάλιστα προσφάτως σε ένα show με εικονικές αναχαιτίσεις κλπ… Έτσι ξεφεύγω από το δύσκολο ερώτημα εκτίμησης της πιθανής τιμής πώλησης… το οποίο είναι μάλλον αδύνατο να απαντηθεί, καθώς κάτι τέτοιο συνήθως αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου, όπου παίζουν ρόλο… Read more »

ACHERON

Να παρεισφρύσω για να υπενθυμίσω ότι προ ετών είχε ανακύψει και κάποιο θεματάκι με φθορές ή διαβρώσεις λόγω όξινης βροχής.

giorgos tsagaris

Oντως… πιο πολυ λογικη θα ειχε η βελτιωση (εστω και στα σημεια) των BGM-οπως και των -30/50 αντι των -52 Adv+ -αλλά….

Spirit

Μην φάτε έχουμε γλαρόσουπα.
Εδώ δεν υπογράφονται FOS, αναβάθμιση θα γίνει;

digitallito

Radar AESA θα έχει ο εκσυγχρονισμός των Μ2000?

aris32

οχι δεν θα εχει .

Mak

Βρήκα ένα ενδιαφέρον αμερικανικό άρθρο για τον meteor και τις ικανότητες του σε σχέση με αμερικανικούς πυραύλους. Είναι ανάλυση σε βάθος, παραθέτω δύο αποσπάσματα που ενδιαφέρουν εμάς. Is the European Meteor Air-To-Air Missile Really the Best in the World 2/8/16 “As much as beyond-visual-range combat is hyped these days, and technology is certainly caught up with the concept, the operational realities that most 4th generation fighters will find themselves in the future doesn’t really support the idea that dog-fighting is dead. Rules of engagement and fear of friendly fire incidents make very long-range missile shots unpalattable during coalition operations like… Read more »

giorgos tsagaris

Συγνωμη,αλλα αν ριξεις σε ενα α/φος που ιπταται 80 χλμ εντος της Τουρκιας,τι πιθανοτητες υπαρχουν να ειναι δικο σου και να μην το ξερεις
0%-1%…?

ETS

Αυτό με το fratricide εχει καταντησει καραμέλα από την εποχή που κάποιοι φωστήρες δεν ήθελαν τους Αmraam επικαλούμενοι τέτοια ψευδοεπιχειρηματα .. Καθηλώνοντας τα Αμερικανικά μαχητικά μας στην εποχή των Sparrow. Ήταν οι απόψεις αυτές νοητικά απόνερα εποχών που τα συστήματα αυτοπροστασίας τα έλεγαν διάφοροι φελλοί ‘λιλια.’ Φυσικά όταν τους πήραν οι απεναντι η είδαν την χρήση τους στην πράξη στην Γιουγκοσλαβία και αλλού ξαφνικά έσπευσαν άρον άρον να τους παραγγειλουν. Ως συνήθως .. Όχι όμως πριν αφήσουν με την αφροσυνη τους εκθέτη την ΠΑ στα Ίμια όπου μόνο οι κατώτεροι Super 530 υπήρχαν . Όλοι οι σοβαροί αναλυτές αναφέρουν την… Read more »

Psixraimia

Η άμυνα δεν έχει νόημα αν καταστρέφει τη χώρα οικονομικά. Δε θα υπάρχει χώρα για να υπηρετεί την άμυνα. Η τελευταία πρέπει να υπηρετεί τη χώρα. Β. Κορέα θα γίνουμε; Ως εκ τούτου δε μπορούμε να ξεφύγουμε στο κόστος πια. Αν θες την αιχμή της τεχνολογίας, πρέπει να κατεβάσεις τους αριθμούς σου. Αλλά ούτε αυτό το θέλουμε. Όσο για την αδελφοκτονια, την οποία υποτιμάς, μην ξεχνάς ότι άνθρωποι θα πολεμάνε όχι μόνο μηχανές. Αυτοί για να έχουν ηθικό και επιθετικό πνεύμα, θα πρέπει να μη φοβούνται ότι κινδυνεύουν από όλα τα συστήματα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στο πεδίο πολέμου.… Read more »

ETS

Αυτα που γραφεις ειναι φαντασιες και απλα δεν υπαρχουν ..Ειδικα το παραδειγμα καθως τα δεδομενα ανανεωνονται κατα την βολη ειδικα με τους Μeteor..Δηλαδη οταν εγκλωβιστει ενα ιχνος αυτο θα παραμεινει εγκλωβισμενο εκτος απροοπτου και δεν θα καταρριφθει καποιος αλλος στοχος οποτε το που θα βρισκεται ειναι αδιαφορο. Τα συστηματα που εχουμε εξασφαλιζουν ασφαλη αναγνωριση ασχετως αποστασεων. Οσο για τις γενικευσεις περι Β.Κορεας μαλλον δεν εχετε καταλαβει οτι για να υπηρετει η αμυνα την χωρα αυτη θα πρεπει να υπαρχει. Η χωρα δε εναι ηδη κατεστραμενη οικονομικα εαν δεν το ξερεις .. Οποτε οι δικαιολογιες περι οικονομιας οταν κινδυνευεις με εδαφικο… Read more »

George K

Τους Meteor τους θες (άποψή μου) σαν απάντηση στην χρήση των 737AEW και KC135, high value target killers δηλαδή. Η στοχοποίηση εννοείται οτι θα γίνεται απο άλλες πλατφόρμες μέσω link 16 και οχι απο το ραντάρ του αεροσκάφους φορέα. Τώρα όσο αφορά για το F-35 αμα δεν μπορείς να τα δεις πώς θα τα στοχοποιήσεις? Επομένως δεν έχει καμια σημασία αν έχεις Meteor, Mica, ή AMRAAM. Η μόνη απάντηση στο F-35 είναι ενα πολλαπλών επιπέδων δίκτυο αεράμυνας με διαφορετικούς αισθητήρες (IR, 3D radar, AESA) σταθερά η πάνω σε πλατφόρμες διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια και συνδεδεμένα μεταξύ τους. Έτσι μόνο… Read more »

ETS

Eχει σημασια αφου ο Μeteor εχει πολυ ανωτερα χαρακτηριστικα no escape zone και ενδεχομενως κινηματικες επιδοσεις απο τους αλλους πυραυλους που αναφερεις ..Oσο για την στοχοποιηση του 35 μπορεις να την κανεις απο διαφορετικους αισθητηρες που αναφερεις και να δωσεις μεσω link 16 εικονα στα δικα σου αεροσκαφη ..Τωρα κατα ποσο αυτο μπορει να σημαινει εγκλωβισμο και καταρριψη δεν το γνωριζω αλλα δεν θα παρουμε αυτους τους πυραυλους μοναχα για τα 35 αφου η κυρια απειλη αριθμητικα προερχεται απο τα F-16 των απεναντι.

chikichiki

Το μεγάλο ατού του Meteor είναι ότι είναι air-breather και έχει ώση μέχρι το τέλος. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τέτοιο όπλο (Sea Dart), και η πραγματική επιχειρησιακή αξία είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά το πλεόνασμα εμβέλειας σε συνδυασμό με τον τύπο πρόωσης τον κάνουν δυνητικά επίφοβο τόσο για ελισσόμενους στόχους σε αποστάσεις >AMRAAM όσο και για HVA. Θεωρητικά όλα αυτά φυσικά.

Α ρε έπρεπε να είχαμε πάρει F-14…

Παρτακιας

Βρεθηκε ανθρωπος να μας δωσει τα λεφττα που ζηταμε για τα Block30?????
Win win κατασταση ειναι, αυτο με τον χαμηλου κοστους/υψηλης αποτελεσματικοτητας εκσυγχρονισμο των δικων τους Mirage μοιαζει να εχει το ψαχνο. Ποιο το υψος του? Αν φορεσουν Meteor, μηπως να τους μιμηθούμε? Και να παιξει το σεναριο αναβαθμισης των EGM/BGM?
Καλοριζικος ο εκσυγχρονισμος στον σχολιασμο.

Aris

Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση και όποιος μπορεί ας απαντήσει.
Αυτά τα κάνει ο νυν ΥΠΑΜ και για όσο είναι εκεί. Οι συνομιλίες αν δεν καταλήξουν αύριο σε αποτέλεσμα, ο επόμενος ΥΠΑΜ μετά τις εκλογές μπορεί αυτόματα να σταματήσει τις συζητήσεις ή να ακυρώσει ή …… οτιδήποτε άλλο. Ποιος εγγυάται ότι θα γίνει κάτι; Εδώ κανένα κόμμα δεν έχει την ίδια εσωτερική, εξωτερική και αμυντική πολιτική όπως οι γείτονες. Ο καθένας βαράει το δικό του νταούλι. Θυμηθείτε μόνο πόσες υπογραφές δεν πέσανε από τους ΥΠΑΜ επειδή φοβόντουσαν τα σκάνδαλα…τώρα να δεις δικαιολογίες για έλεγχο και επανεξέταση συμβάσεων…..απλά ΕΛΕΟΣ

JohnnyB

Υπάρχει δυνατότητα αγοράς ραντάρ RDΥ-3 για τα προς αναβάθμιση -5 Μκ2 και μεταβίβαση των υπάρχων RDY-2 στα EGM/BGM?

sotbak

το ρώτησα στην ανάρτηση για τα M-2000, περιμένω απάντηση…

MPAMPIS

Η δυνατότητα του meteor να δέχεται διόρθωση πορείας ενώ ειναι σε πτήση ακόμα και απο τρίτα μέρη εκτός του ραντάρ του μαχητικού που τον εξαπέλυσε τον κανει μοναδικό για την Ανατολική Μεσόγειο.Ασε που έχει και το μεγαλύτερο no escape zone ever……

Νικος

Σκοπευτικο κασκας περιλσμβανει το υποψηφιο προγραμμα των ΗΑΕ? Γενικα μπορει να διαμορφωθει απο κοινου?

Κανενα ταμειο ρε παοδια να τσονταρουν οι εφοπλιστες και οι ομογενεις να αναβαθμιστουν και τα EGM? 😛

Nikolaos

Μπράβο! Το πρώτο ζητούμενο, HMD. Χωρίς αυτό, το -5 ΔΕΝ είναι, παρά το περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ο επικυρίαρχος στις αερομαχίες του Αιγαίου.

chikichiki

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη δυνατότητα, υπό το αξίωμα ότι ο MICA υστερεί κάπως του AIM-9X σε HOBS αλλά υπερτερεί σε εμβέλεια, και με δεδομένη την πάγια δυνατότητα radar cueing, είναι κρίσιμο ένα HMS στα 2000;

Chris Ain.

Μακάρι!

evaggelos

καλα ολα αυτα και οκ ας πωληθουν τα 30αρια αλλα γιατι να μην κανουμε v τα 50αρια η καποια ακομα? δεν θα ηταν καλυτερα? τα μιραζ παρα το οτι ειναι ισως ενα φοβερο αεροσκαφος την στιγμη που ουτε σκαλπ θα παρουμε ουτε μετεορ καθοτι λεφτα δεν υπαρχουν καλυτερα να τα σπρωξουμε στα 50αρια εκτος εαν βελτιωθουν τοσο οι διαθεσιμοτητες των δυο τυπων μιραζ τοτς οκ.

Nikolaos

Ενώ η λύση είναι οριακά ανεκτή, η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν περισσεύει κανένα αεροσκάφος. Και δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι τα χρήματα δεν θα διατεθούν για τις γνωστές σκοπιμότητες του άθλιου κράτους (προεκλογικά χαρτζηλίκια, συμβάσεις καθαριστριών, τέταρτη νομική σχολή λόγω έλλειψης … δικηγόρων για την καλπάζουσα οικονομία μας, αναρίθμητα ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήμια και καθηγητές εφαρμογών ΤΕΙ χωρίς διδακτορικό που γίνονται εν μια νυκτί καθηγητές πανεπιστημίου κλπ κλπ). Το 1996 τη φάγαμε γιατί είχαμε τα μισά μαχητικά γ’ γενιάς, έκτοτε ξοδέψαμε δισεκατομμύρια, και αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην ίδια θέση. Το 1973, στον Πόλεμο του Γιομ Κιππούρ (μοναδικό πλήρους έντασης… Read more »

ACHERON

Συμφωνώ επί της αρχής,οι αριθμοί έχουν την δική τους αξία. Πάντως δέν βρισκόμαστε στα 1973,η τεχνολογία που είναι διαθέσιμη και για τους περιφερειακούς παίκτες,έχει κάνει άλματα,και το κυριότερο είναι η δικτύωση και η πρόσβαση -αλλά και η συνεισφορά- των επιμέρους μαχομένων στοιχείων στην «μεγάλη εικόνα».(λέγε με ΑΣΕΠΕ,ΜΕΑ/ντρόους,Link-16,δορυφορική επιτήρηση,ΣΑΕ,και πάει λέγοντας) Πάντοτε όμως,το επανδρωμένο μαχητικό,θα έχει το πλεονέκτημα ότι εάν η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη εξουδετερωθούν από αντίμετρα,θα μπορεί να βασιστεί στην κρίση του χειριστή του,και να λειτουργήσει με βάση τις φυσικές του ικανότητες και προσλαμβάνουσες,man -in-the-loop,π΄λέν κ΄στου χουριό μ΄. Τώρα το δίλημμα “200 μαχητικά με 50% διαθεσιμότητα ή 100… Read more »

Nikolaos

Αγαπητέ μου Αχέροντα, σ’ ευχαριστώ για τις πολύτιμες παρατηρήσεις σου, από τις οποίες κρατώ την τελευταία κυρίως. Θα μου επιτρέψεις την άποψη ότι οι νέες τεχνολογίες, στο μέτρο που είναι (και εν προκειμένω είναι) διαθέσιμες και στους δύο αντιπάλους, δεν αναιρούν την εφαρμογή της πρώτης εξισώσεως του Lanchester. Εφαρμογή όμως που (όπως και στο Κιππούρ) δεν είναι γραμμική εν προκειμένω, δεν αφορά δηλαδή αριθμούς α/φ, αλλά αριθμούς εξόδων αεροσκαφών (δεδομένου ότι τα α/φ δεν είναι στατικά παρατεταγμένα στρατεύματα τύπου Ναπολεοντείων Πολέμων ή Α’ ΠΠ το πολύ …). Εδώ το πράγμα χειροτερεύει, διότι η σχετική απόσταση των πιθανών θεάτρων επιχειρήσεων από… Read more »

ACHERON

Mα ακριβώς στο πνεύμα αυτό κινείται η τοποθέτηση μου.
Απλώς από την δυσάρεστη ανάγνωση,όχι ίσως προφανή,ότι η διατήρηση της δυνάμεως αεροσκαφών,είτε μέσω αξιοποιήσεως,είτε αναπληρώσεως των υπαρχόντων,αμβλύνει την δεδομένη μας υστέρηση,ενώ η απομείωση έναντι κάποιας θολής υποσχέσεως για περισσότερη ποιότητα,είναι συνταγή επιδεινώσεως του ήδη δυσμενούς συσχετισμού.

chikichiki

Πρέπει να πω ότι τα σχόλιά σας είναι για μένα τα μόνα που προτάσσουν με ορατό τρόπο τα οφέλη διατήρησης των Block 30. Προ μηνών, όταν το ενδεχόμενο των F-35 φάνταζε πολύ πιο κοντινό, τα αντιμετώπιζα περίπου ως σφάγια που από το να χρησιμοποιηθούν ως δολώματα στο έδαφος, καλύτερα ας έφερναν λεφτά που θα αγόραζαν και δολώματα κανονικά, και άλλα πολλά. Σήμερα όμως είμαι πιο αισιόδοξος, και νομίζω πως όσα λέτε είναι βάσιμα, σε κάθε περίπτωση πολύ πιο τεκμηριωμένα από άλλες λίγο-πολύ αναρθρες κραυγές υπέρ των 30αριών. Η ύπαρξη έστω λίγων αεροπλάνων ακόμα θα μπορούσε δυνητικά να αφήσει την ΠΑ… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας.
Αν γίνει κάτι αυτό θα είναι ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα κρατήσει το πολύ 6 ώρες. Σήμερα η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να συντηρήσει το σύνολο των μαχητικών της Π.Α.

ACHERON

Άν κρατήσει πάνω από 6 ώρες,εσύ,δεσμεύεσαι ότι θα κάνεις τελετουργικό χαρακίρι έξω από το πεντάγωνο;

Νικος

Dream on: Σταδιο 1, αναβαθμιζονται τα -5 (+σκοπευτικα κασκας, L16, δυνατοτητα μετεορ, Exocet, κλπ) , Σταδιο 2, (λεφτα?) αναβαθμιζονται στο ιδιο επιπεδο και τα EGM (τσουχτερο μανικι) ή μαλλον αλλα 5αρια (γαλλία? χλωμο) που τα αντικαθιστουν και τα ΕGM τα παιρνει καμμια ιδιωτικη εταιρια agressors (…) , Σταδιο 3, προμηθεια μετεορ (λεφτα?) και πετυχαινουμε μια ολοκληρωμενη μοιρα hyperM2000 ολα τα λεφτα , θα κλαινε οι οτομαν 😛

Ικαρος

Στάδιο 1, συμφωνω.
Στάδιο 2, αγορά 16 μεταχ/νων M2000-5 απο Ταϊβάν ίσως, και αναβάθμιση τους όπως τα δικά μας – 5 και των Aραβων.(λιγότερο τσουχτερό από αναβάθμιση EGM)
Σταδιο 3, επαναπιστοποιηση οπλων και συμπλήρωση οπλισμου.
Αποτέλεσμα. 40 Mirage 2000 όλα αναβάθμισμενα σε ένα τύπο και ικανά να ανταπεξελθουν στις αποστολές τους.
Lets keep dreaming!!! :)))

Iomar

Καλησπέρα,

Είναι η πρώτη φορά που ακούω ένα σενάριο για την πώληση αεροσκαφών της ΠΑ που να έχει πραγματικό νόημα, πέραν του καθαυτού χρηματικού οφέλους. Η ΠΑ θα μπορούσε να αντιπροτείνει την από κοινού συγκρότηση του σμήνους Aggressor με τα υπόλοιπα F-16 Block 30, αναμφίβολα τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά και για τους δύο.

gd44

Απο τον εξυγχρονισμο των 2000-9 θα προκυψουν απαρτια που μας ενδιαφερουν, με πρωτο και κυριο το ρανταρ RDY-2 που δεν ειναι πλεον σε παραγωγη. Μπορουμε να σκουπισουμε οτι ανταλλακτικο δεν θα ειναι χρησιμο στα ΗΑΕ για τα δικα μας 2000-5. Link 16 και hmd παιρνει το 2000-5mk2. Link 16 εβαλαν οι Γαλλοι στα δικα τους που ειναι πρωτης γενιας 5αρια, hmd εχει το διαφημιστικο της Dassault (το εχω αλλα δεν μπορω να ανεβασω φωτο) και μαλιστα με δυνατοτητα στα διθεσια αναληψης διαφορετικης αποστολης (σαν το block52+). Οι Ινδοι τοποθετουν αν δεν κανω λαθος Ισραηλινο hmd. Ρανταρ και οτι αλλο προκυψει… Read more »

aris32

δεν προκειται να υπαρξουν απαρτια . το rdy-3 ειναι μια υποεκδοση του rdy-2 που αναπτυχθηκε για το προγραμμα των φ1 του μαροκου . εχει χειροτερες επιδοσεις απο το rdy-2 απλα στα μιραζ2000 λογω μεγαλυτερου κωνου ρανταρ αποδιδει το ιδιο με το παλιοτερο αλλα καλυτερο rdy-2 . τα καταριανα ραφαλ παιρνουν το ισραηλινο hmd . νομιζω οτι απο αυτον τον εκσυχρονισμο μας ενδιαφερει μονο οτι αφορα την αναβαθμιση του υπολογιστη του αεροσκαφους .

gd44

Αν δεν κανω λαθος το RDY -3 ειναι εξελιξη του RC400 https://www.thalesgroup.com/en/rc400 που ηταν η βαση για τον εξυγχρονισμο των μαροκινων f1.
Και θα τοποθετηθει τελικα το TopShight-I HMD.
Αν υπαρξουν απαρτια ‘η ακομη και αεροσκαφη που δεν θα εξυγχρονιστουν , πρεπει να τα παρουμε χωρις δευτερη σκεψη.

zolotasnew

Κρίμα, κι είχα φτιάξει πλάνο με 9 Μοίρες ή 10 με αγορά 16 νέων -V. Από την άλλη, αν περισσέψουν καμιά 24 που δεν θα εκσυγχρονίσουν τα ΗΑΕ κάνω +1 Μοίρα στην Τανάγρα. Κι αν φορτώσω τα πενταράκια του Κατάρ ποιος με πιάνει μέχρι το 2037

evaggelos

παντως ανεξαρτητα απο ολα αυτα καποια στιγμη πρεπει σε αυτη την χωρα να μαθουμε να μην σωζουμε και χρησοπληρωνουμε μουσειακα αεροπλανα το παθαμε με το σαραβαλο του βιετναμ τωρα θα το κανουμε και με το σαραβαλο της γαλλιας. φτανει πια με το ανεκδοτο μιραζ κ φαντομ αν θες αεροσκαφη η παιρνεις ραφαλ η παιρνεις φ35 μιραζ και φαντωμ ειναι μονο για το πολεμικο μουσειο.

phantomakis

Το σαραβαλο του βιετναμ και το σαραβαλο της γαλλιας, με σαραβαλα και μουσειακα οπλα γράφτηκε ιστορια και αν χρειαστει παλι με μουσειακα οπλα θα γραφτεί.

evaggelos

ναι αλλα δεν γινεται παντα να στηριζομαστε στο παρελθον δεν ζουμε στο 30 ουτε στο 10 πλεον μη συγχρονα οπλα μη συγχρονος στρατος.

aris32

μουσειακο το μ2000-5 με το καλυτερο συστημα αυτοπροστασιας και ρανταρ με καλυτερες δυνατοτητες απο το apg-68v9 των μπλοκ52Μ . το λες και ο μαμιας της γειτονιας .

adpanos

Το Mirage 2000-5 είναι τόσο μουσειακό όσο και το F16 που αναβαθμίζεις και που τρέχουν όλοι να αγοράσουν.
Είναι κατασκευή που δεν έχει τους δομικούς περιορισμούς γήρανσης των F16, μάλλον καλύτερο για το Αιγαίο από το F16 (κλειστός χώρος) και με καλύτερα όπλα ….
Μια ίσως αναβαθμισούλα στο radar με AESA και Link 16 (που παίρνει άνετα) να χρειάζεται και μετά ποιο VIPER ….

Δεν είναι να πετάμε αεροπλάνα 10 ετών ….

evaggelos

κοιτα δεν ειπα οτι ειναι κακο αεροσκαφος απλα πλεον αφου δεν κατασκευαζεται κ ανταλακτικα δεν βρισκονται ευκολα μπαινουν στο μουσειο f16 ακομα κατασκευαζονται κ λογικα και μετα το 2040 παλι θα υπαρχουν ειναι μανουλες οι αμερικανοι στα οπλα.Μπορω να καταλαβω το προβλημα scalp αλλα με 24 μοναδες δεν κανεις τιποτε θα πρωτιμουσα μια κινηση προς γαλλια για μεταχειρισμενα ραφαλ παρα τι σπαταλη που λεγεται μιραζ η φαντωμ. Μπορει να ειμαι λαθος αλλα θεωρω πως ο στρατος μας επειδη λογω λειψινδριας να εχουμε τα καλυτερα οπλα ακομα κι αν πρεπει να μειωσουμε οροφες.

sotbak

αν και με πληγώνει που θα αποχωριστούμε 12 γερόλυκους του Αιγαίου μειώνοντας την οροφή μας κατά 12 Α/Φ, χαλάλι…..αλλά αναρωτιέμαι τόσο ανίκανοι είμαστε που για να βάλουμε link-16 + talios στα Mk-2 πρέπει να πουλήσουμε 12 φ-16;;;;;

Cobra Kai

Επιδοματα, αργομισθιες, υπαλληλοι 16 μισθων, χρηματιστήριο ρυπων, υπερκοστολογηση δημοσιων εργων επι δεκαετιες…..ναι ειμαστε.

George K

Να προσθέσω οτι σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η εικόνα της τακτικής κατάστασης η οποία θα μοιράζεται σε σχεδόν όλα τα μέσα με link16. Οπότε χρειάζεται να μπει οπωσδήποτε link16 στα -5 τα οποία θα μπορούν να παίρνουν εικόνα από τα APG-83, τα ERIEYE, όπως και απο τα πλοία του ΠΝ (εφόσον εκσυγχρονιστούν). Δεν χρειάζεται ενα -5 να στοχοποιεί στα 180 χλμ, με το δικό του RDY-2, το κάνει το ΑΣΕΠΕ. Όπως είπα και σε άλλο σχόλιο, στοχοποιείς το ελικόπτερο του σουλτάνου πάνω από την Άγκυρα. Πόσο μάλλον τα 737 και τα KC135…. Meteor, Mica IR/EM/NG, AMRAAM… Read more »

Thras

Καταρχήν εύγε για τη νέα μορφή του site και την προσθήκη δυνατότητας up/down vote. Στο το θέμα μας τώρα. Επειδή δεν περισσεύει ούτε ένα μαχητικό της ΠΑ, πρέπει τυχόν συμφωνία πώλησης των 12 Block 30 να συνδυαστεί με αναπλήρωση των αριθμών τους, είτε σε F16, είτε σε Μ2000-5. Ειδικά για τα γαλλικά μπορούμε – να πάρουμε 15-20 των ΗΑΕ που δεν θα εκσυγχρονίσουν και να τα πάμε και αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα Μ2000-5 που θα εκσυγχρονιστούν (ιδανική επιλογή και δύο μοίρες Μ2000-5ΜΚ3 στην ΠΑ) – να πάρουμε 15 έως 35 από την Ταιβάν και αναβάθμισή τους σε κοινή… Read more »

Kostis

Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα αν σε αυτό το “κόλπο” έμπαιναν και άλλοι χρήστες M2000 (Αίγυπτος, Ινδία, Ταϊβάν) ; Και καλύτερες τιμές και πίεση στη Dassault για καλύτερες αναβαθμίσεις…

adpanos

Αυτό έπρεπε να έχει γίνει …. Να πάνε όλοι μαζί οι χρήστες του τύπου με 200+ αεροσκάφη και να ζητήσουν μετάγγιση από τα καλούδια του RAFALE επάνω στα Mirage 2000 / -5 , αλλιώς τέρμα οι αγορές από Γαλλία.
win-win κατάσταση θα ήταν αυτή και θα δημιουργείτω μια κορυφαία έκδοση του μαχητικού 4,5+ γενιάς με καλές προοπτικές .
Αλλά θέλει ανθρώπους με όραμα για διορατικότητα .

FOX

Η πώληση 12 bl.30, φέρνει πιο κοντά στην απαξίωση τα υπόλοιπα 20, δεν μπορούμε να κρατάμε για πολύ, ένα υποτύπο που έμεινε χωρίς ΕΜΖ.
Ας τα λάβουν υπόψη όλα αυτά όσοι έχουν τέτοιες ιδέες… ενώ υλικά για αναβάθμιση μπορεί να εξευρεθούν από την αναβάθμιση των νεότερων σε Viper

sotbak

ούτως ή άλλως αν κρατήσουν τα υπόλοιπα 20 θα πρέπει με τις μεταγγίσεις από τα αναβαθμισμένα να είναι κοντά στα πρότυπα των -50 για να έχει και ουσία ο ρόλος που θα χρησιμοποιηθούν, κάτι σας επίπεδο LIFT 2 εγώ θα έλεγα.s

ariseagle

Το μόνο που δεν μου κολλάει στην όλη υπόθεση είναι η πώληση αμερικανικής προέλευσης οπλισμού με γαλλικό αντάλλαγμα, εκτός και αν οι αμερικανοί έχουν λάβει άλλες διαβεβαιώσεις για το μέλλον. Κατά τα άλλα φαίνεται μια κίνηση της ΠΑ προς την αναβάθμιση των νεότερων αεροσκαφών της με ταυτόχρονη διαλειτουργικότητα (λινκ 16).

THAN

Η αποψή μου είναι πως αξίζει να αντιπροτείνουμε στους Αραβες ολο το block 30 και για ανατάλλαγμα 16 Μιράζ 9 ,τα οποία θα τα αναβαθμίσουμε μαζί με τα 5αρια δικά μας σε κοινή διαμόρφωση με χρηματοδότηση απο τους Αραβες..Παράληλλα αποσύρουμε τα 2000 και τα Φαντομ και απο την τεράστια οικονομία κλίμακος οι πόροι που θα προκύψουν να κατευθευνθούν στην αναβαθμιση των F16 block 50 σε viper, ωστε δε λίγα χρόνια να εχουμε μια ΠΑ με 122 viper και 33 block 52+ Adv..και 40 Μιράζ MK2-5 αναβαθμισμένα και αυτα..Αρα 195 μαχητικά πρωτης γραμμής ,που με μια γενναία FOS θα πετύχουμε τις… Read more »

aris32

η αληθεια ειναι οτι αν μπορεις να δωσει τα 12 μπλοκ30 και σε αυτην την συμφωνια να βαλεις τον μερικο εκσυχρονισμο των 24 ελληνικων μ2000-5 fos και μια παραχωρηση των 23 μη εκσυχρονισμενων μ2000-9 των ΗΑΕ θα ηταν το καλυτερο δυνατο . αυτο δεν θα γινει με ανταλλαγη αλλα και με ενα ποσο που θα πληρωσει το ελληνικο κρατος σε βαθος χρονου .

aris32

Να δωσεις 12 μπλοκ30 να διαπραγματευτεις μια ενδεχομενη συντηρηση των μ2000-5 και να συζητησεις και την παραχωρηση με ενα ποσο των 23 μη εκσυχρονισμενων μ2000-9 απο ΗΑΕ ή εστω να προσπαθησεις να παρεις τα 12 μ2000-5 απο καταρ και να τα εκσυχρονισεις ωστε να φτασεις να εχεις 36 ομοια μ2000-5 ή 47 τοτε ειναι το ιδανικο . βεβαια τα μ2000-5 με τα οικονομικα δεδομενα που υπαρχουν η αναβαθμιση του υπολογιστη και η εγκατασταση link16 ειναι υπεραρκετος εκσυχρονισμος και χωρις να υπαρχει σκοπευτικο στο κρανος . ο μετεορ νομιζω οτι ειναι μια ακριβη αλλα οχι μη επιθυμητη προσθηκη . θεωρω οτι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όσες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τον Θεό να τρώει πυτόγυρα σε ψητοπωλείο στην πλατεία στο Μονοστηράκι άλλες τόσες υπάρχουν να δούμε Meteor σε Μ-2000-5 μας.

Fingolfin

Καλή κίνηση αν γίνει, ίσως και αναγκαία, αλλά αν πάμε σε Meteor θα πρέπει να υπάρξει πιστοποίησή τους και στα F16V.

NIK-PAO-13

Οσο καλα κ να ειναι τα μιραζ 2000-5..το να εχεις ΜΟΝΟ 24 δημιουργει προβλημα.Η θα τα κανεις 40 η θα τα δωσεις κ αυτα που εχεις..
Να διατηρεις οπλα ανταλακτικα εκπαιδευση κλπ για 24 αεροπλανα…νομιζω οτι ειναι λαθος..
Προσωπικα θα ηθελα να γινουν 40…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 299 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 299 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά RUB

Related News

“Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία”, η αεροπορία των αντιγράφων στα “κινεζικά”

Η Λαϊκή Απελευεθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία (PLAAF) της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πολεμικές αεροπορίες. Σε συνδυασμό με την αδελφή της, την...

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...

Ύψωση σημαίας στην πρώτη γαλλική “FREMM” με βελτιωμένες Α/Α ικανότητες

Στις 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ύψωσης σημαίας στην υπό παράδοση στο Γαλλικό Ναυτικό φρεγάτα «Alsace».Η «Alsace» είναι το πρώτο γαλλικό πλοίο που φέρει...

ΓΕΕΦ: Συνεκπαίδευση με Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε...

4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x