Γράψαμε χθες για την ευνοϊκή κατάληξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος απόκτησης των 15 Chinook από την Αεροπορία Στρατού αλλά και την δρομολόγηση προς την ίδια κατεύθυνση της πρόθεσης απόκτησης των OH-58D.

Παρόλα αυτά ο ογκόλιθος των ελληνικών εξοπλισμών (και δεν αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο) είναι φυσικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 85 F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτές της ημέρες («νωρίς τον Δεκέμβριο») αναμενόταν στην Αθήνα το τελικό σχέδιο της LOA (Letter of Offer and Acceptance) πάνω στο οποίο θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα που θα υιοθετηθεί. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η «Επιστολή Πρότασης και Αποδοχής» που έχει περάσει μέχρι σήμερα από την τυπική διαδικασία που προβλέπεται από την αμερικανική πλευρά (αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, υπουργείο Εξωτερικών και γνωστοποίηση στο κογκρέσο) αφορά προσχέδιο. Όπως μάλιστα αναλύσαμε διεξοδικά στο προηγούμενο τεύχος μας, ειδικά οι γνωστοποιήσεις προς το κογκρέσο περιλαμβάνουν, κατά την πάγια πρακτική, και μια εκτίμηση του προβλεπόμενου κόστους που είναι πολύ «γενναιόδωρη» αφού περιλαμβάνει όλες τις πιθανές (και… απίθανες) παραμέτρους του δυνητικού προγράμματος και όλες τις διαστάσεις του, αρκετές μάλιστα από αυτές να αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις φιλοδοξίες του πωλητή. Υπό αυτό το πρίσμα τα προσχέδια LOA και οι γνωστοποιήσεις προς το κογκρέσο αποτελούν έναν «οδικό χάρτη» για το όποιο πρόγραμμα θα υιοθετηθεί τελικά.

Το οικονομικό πλαίσιο που αναφέρθηκε στην γνωστοποίηση του κογκρέσου και προέρχεται από το προσχέδιο LOA αφορά «δυνητικές, προϋπολογιστικές τιμές» και αποτελεί την «μέγιστη οροφή» του προγράμματος, εάν υιοθετηθεί σε όλες τις διαστάσεις του. Επιπλέον η τιμολόγηση αφορά προτάσεις των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται και δεν αποτελούν κατά οιονδήποτε τρόπο τελικές.

Δεδομένο ότι η γνωστοποίηση στο κογκρέσο υποβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, μετά την πάροδο των 15 προβλεπόμενων ημερών για την άσκηση αντιρρήσεων, το εγκεκριμένο προσχέδιο απεστάλη στην ελληνική πλευρά για διαβούλευση και προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, κάτι που έγινε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (είχαμε αναφερθεί εκ παραδρομής  σε 30 ημέρες, που αφορά τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ, για τις οποίες η αντίστοιχη περίοδος είναι 15 ημέρες). Η αμερικανική πλευρά, αφού έλαβε τις αρχικές ελληνικές παρατηρήσεις, θα αποστείλει το τελικό σχέδιο LOA που αναμενόταν να έλθει στη χώρα μας (εκτός και αν απατηθεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία των παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν) στις αρχές Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει, όπως προαναφέρθηκε αντικείμενο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Το οικονομικό πλαίσιο του τελικού σχεδίου LOA για τα 85 αεροσκάφη PXIII/PXIV που αναμένεται να περιληφθούν στην σύμβαση αναφέρεται ότι θα κινηθεί κάτω του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα περιλαμβάνει τόσο το κομμάτι των εργασιών και υλικών που παρέχει η Lockheed Martin όσο και αυτό του αμερικανικού δημοσίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο τελευταίο περιλαμβάνεται και η πώληση των αποκαλούμενων GFE (Government Furnished Equipment), δηλαδή απαρτίων και μεγάλων συγκροτημάτων που παρέχει το αμερικανικό δημόσιο. Στην προκειμένη περίπτωση τα GFE αφορούν τα δυο κύρια «συστατικά» στοιχεία της αναβάθμισης: το ραντάρ AESA APG-83 SABR και την υποδομή Link 16 που και τα δυο δεν πωλούνται εμπορικά παρά μόνο μέσω της διαδικασίας FMS. [Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι θα υπήρχε η δυνατότητα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού να συνδυαστεί ένα μέρος ως FMS (που θα αφορούσε το ραντάρ και το Link 16) και ένα άλλο που θα υλοποιείτο με την εναλλακτική μέθοδο εμπορικής συμφωνίας ως DCS (Direct Commercial Sale) με την Lockheed Martin. Ο συνδυασμός αυτός θα έδινε στην ελληνική πλευρά την δυνατότητα άμεσης διαπραγμάτευσης για το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, που δεν υπάρχει κάτω από τη ομπρέλα του FMS (στην οποία η διαπραγμάτευση εκχωρείται και ανατίθεται στους αρμόδιους αμερικανικούς φορείς, στην προκειμένη περίπτωση την USAF). Οι τελευταίοι βέβαια αναλαμβάνουν και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, γραφειοκρατικές και άλλες, που ενέχουν τέτοια μεγάλα προγράμματα, λόγος για τον οποίο προτιμώνται από όλες σχεδόν τις χώρες-πελάτες αμερικανικού στρατιωτικού υλικού.]

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πρόγραμμα (για το σκέλος των 85 αεροσκαφών) είχε ξεκινήσει στο ύψος του 1,9 δις δολαρίων μετά την αποστολή της επιστολής LOR τον περασμένο Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στα $1,6 δις όταν αποστάλθηκε το προσχέδιο της LOA στο κογκρέσο.

Η απόπειρα συμπίεσης του κόστους κάτω από $1,4 δις προέρχεται από όλες τις δυνατές πλευρές. Ένα μέρος της αναμένεται να προέλθει –σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ- και από την απαλλαγή υποχρεώσεων προς το αμερικανικό δημόσιο στην αγορά απαρτίων και μεγάλων συγκροτημάτων. Για όσα από τα τελευταία έχουν χρηματοδοτηθεί, εν μέρει ή στο σύνολό τους, με χρήματα του αμερικανικού δημοσίου, η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την ανάκτηση (σε ποσόστωση) αυτών των κονδυλίων από τους εξαγωγικούς πελάτες τους με σημαντική επιβάρυνση στο τελικό κόστος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αμερικανικές κυβερνήσεις προχωρούν σε απαλλαγή αυτής της υποχρέωσης, όπως είχε γίνει παλαιότερα και με το R&D F-16 σε κάποια από τα προγράμματα προμηθειών της ΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις, μετά την παραλαβή του τελικού σχεδίου LOA, δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσουν αλλά αφού στο στάδιο αυτό έχει υπάρξει εκτεταμένη προετοιμασία, δεν προβλέπεται να ξεπεράσουν τις λίγες εβδομάδες. Στην Ελλάδα βέβαια και με τις συνθήκες που επικρατούν κανείς δεν ξέρει…

Μια πλήρης, πολυσέλιδη αναφορά στα όσα διαδραματίζονται στο προσκήνιο αλλά ειδικά στο παρασκήνιο του προγράμματος F-16V περιλαμβάνεται στο τρέχον τεύχος μας ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Μην την χάσετε!

 

 

 

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μακάρι να τελειώσει το θέμα σύντομα, να μπουν οι υπογραφές το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσει το πρόγραμμα άμεσα.

  Με το γαϊτανάκι πολιτικών παιχνιδιών στην πολιτική ζωή της χώρας μας όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο, είναι ικανοί ακόμα και να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα.

  Για τον κάθε ένα καλοθελητή όμως, πάσης πολιτικής παράταξης και χρώματος, το πρόγραμμα αυτό είναι όχι απλά αναγκαίο, έπρεπε να είχε υλοποιηθεί ήδη και είναι ευκαιρία σε κάθε περίπτωση.

  • Ευκαιρια γιατι, εχουν εκπτωσεις? Αυτα τα χθες βαρεθηκαμε να τα ακουμε.
   Τα αεροσκαφη μας δεν ειναι αρχαια (το αντιθετο) και αν καναμε τον εκσυχρονισμο μερικα χρονια πριν που και τοτε καποιοι φωναζαν θα ειχαμε δωσει πολλα λεφτα και δεν θα ειχαμε στο πακετο ουτε καν το aesa! Επισης ο εκσ/μος δεν περιλαμβανει ηλεκτροοπτικο αισθητήρα που θα ηταν χρησιμος για να εντοπιστει το φ 35 ευκολοτερα και αφηνει τα μπλοκ 30 για πεταμα με αποτελεσμα να θελουν αντικασταση πολυ συντομα,. Δεν θα ηταν καλυτερα να υπηρχε κάποια προβλεψη και για αυτα? Τελος το κοστος θα ηταν μικρότερο αν περιμεναμε λιγο ωστε να μπουν και αλλες χωρες στο παιχνίδι και ισως καποιες επιπλεον επιλογες.
   Υγ να θυμισω οτι στα πλαισια να πεισθει η κοινή γνώμη μιλαγανε για 123 μαχητικα με τα ιδια περιπου χρηματα και ωφελος η εξάλειψη της πολυτυπιας και πληθος νεων συστηματων. Τωρα τα ξεχασαμε αυτα και αρχίσαμε τα <με αυτα τα λεφτα που εχουμε παίρνουμε οτι καλυτερο και γενικα αυτα μπορουμε κτλ κτλ. να περιμένουμε λιγο μονο θετικα θα εχει παρα αρνητικα. Μην πεφτουμε στην λογικη οτι ο στολος των φ 16 ειναι παρωχημενος και πως αν κανουμε τα 85 viper θα γινει κοσμογονια.Με 37 αεροσκαφη να μεινουν ως εχουν δεν ξερω τι λογικη εξυπηρετεί και τι επιπτωσεις θα εχει μελλοντικα . Απο την αλλη τα 500 εκατ για τα 5 αχρηστα p3 θα ηταν αρκετα να κανουν αυτα τα 37 μαχητικα πολυ πιο χρησιμα για την αμυνα της χωρας. Και αν μπορει καποιος να μας εξηγησει την βαρυτητα 5 εκσ/νων Ρ3 σε σχεση με 37 f 16.
   Αρα οχι χθες φιλες μου αλλα μεθαύριο και κατοπιν ωρίμου σκεψεως

   • Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Παρακαλώ βρείτε παρακάτω τα εξής το γιατί το πρόγραμμα είναι και πολύ σημαντικό και σχετικά επείγον:

    1. Το πρόγραμμα αυτό το είχε εισηγηθεί η Π.Α. εδώ και τρία χρόνια. Ένας από τους λόγους που οι όλες διαδικασίες προχώρησαν ραγδαία ήταν γιατί από το Γ.Ε.Α. (για πρώτη φορά ίσως) είχε κάνει από πριν όλη την προετοιμασία προκειμένου να μην χαθεί χρόνος. Αν κάποιος ξέρει καλύτερα απ’όλους ότι η μπάλα πάει να χαθεί στο Αιγαίο, αυτή είναι η Π.Α.

    2. Δεν το λέω εγώ, το είπε ο Α/Γ.Ε.Α σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ότι ο άμεσος κίνδυνος για την Π.Α δεν είναι τα F-35 (που ευτυχώς για εμάς είναι άγνωστο το πότε και πόσα ακριβώς θα ενταχθούν στην ΤΗΚ) αλλά τα 200+ αναβαθμισμένα F-16C/D Blk52+. Λόγω αυτών πάει να χαθεί η υπεροπλία στο Αιγαίο.

    3. Το τελικό κόστος του προγράμματος είναι άγνωστο, στο παραπάνω άρθρο αναφέρεται ότι μάλλον θα βρίσκεται κάτω των 1.5 δις δολάρια. Δεν ξέρω πως εξάγετε το συμπέρασμα ότι το τελικό κόστος για τα 85 α/φη θα είναι το ίδιο για τα 123 που ελπίζαμε ότι θα αναβαθμίζονταν, αλλά το δυνητικό κόστος που είχε ανακοινωθεί στο Κονγκρέσσο ήταν 2.4 δις δολάρια.

    4. Η ένταξη κάποιου IRST στο δικό μας πρόγραμμα θα σήμαινε μεγάλη αύξηση του κόστους. Υπ’όψη ότι τέτοια δυνατότητα μπορεί να προστεθεί στο μέλλον (βλ. Legion Pod).

    5. Το παρόν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αποτελεί αποτέλεσμα διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Εξ ου και μεγάλο μέρος του προγράμματος να χρηματοδοτείται με πιστώσεις FMS, πράγμα που μας διευκολύνει αρκετά. Στην περίπτωση διεθνούς διαγωνισμού, όπως εσείς αναφέρετε, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Επίσης, ποιός καλύτερος να προσφέρει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού από την κατασκευάστρια εταιρία. Δεν γνωρίζω άλλη εταιρία σε άλλη χώρα που να μπορεί να το εκτελέσει και φθηνότερα και καλύτερα.

    6. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ προσωπικά θεωρώ τους επιτελείς του ΓΕΝ πιο αρμόδιους για να κρίνουν ότι το πρόγραμμα των P-3B ήταν σημαντικό. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια χώρα που χρειάζεται να προστατέψει ένα αρχιπέλαγος και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να έχει αξιόμαχα ΑΝΣ. Μακάρι να είχαμε τους πόρους να παίρναμε καινούργια ΑΝΣ, αλλά δεν τα έχουμε. Για να σας προλάβω, το ΠΝ έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο λόγω του γερασμένου στόλου του και του αντίστοιχα ραγδαία ανανεώσιμου στόλου του ΤΝ και άρα χρειάζεται οποιοδήποτε ανανεωμένο μέσο.

    Τέλος, μακάρι να είχαμε τα κονδύλια να μιλούσαμε και για εκτεταμένο πρόγραμμα στο σύνολο του στόλου των F-16, αλλά προφανώς δεν τα έχουμε. Για τα κονδύλια που μπορούμε να προσφέρουμε, το πρόγραμμα αυτό έχει την καλύτερη με διαφορά σχέση κόστους προς απόδοση.

    Αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν, οι συντάκτες της Π&Δ τα έχουν πει καλύτερα ήδη:

    https://www.ptisidiastima.com/why-hellinic-air-force-f16-should-be-upgraded/

    • Δε ξερω κ. Em ti γιατι έχετε αναγκη να παραθέτετε γνώμη άλλων για να υποστηρίζεται τη δίκη σας.
     Παρόλα αυτα θα συμφωνήσω οτι χρειαζόμασταν την αναβάθμιση, αλλα διαφωνώ στα αεροπλάνα. Πχ θα έπρεπε να κανουμε ολα και ας μη γινόταν άμεσα ή να εκσυχρονιζαμε περισσοτερα παλιότερα και τα νεότερης γενιάς να ακολουθούσαν μετα μια και ειναι πλήρως υπηρεσιακά και ισάξια των τουρκικών.
     Επισης, θα συμφωνήσω με τον κ.G στο θεμα εκσυγχρονισμού των P-3 …πρόκειται για ενα πανάκριβο εκσυχρονισμό ανώφελο, γιατι δεν καλύπτει δυνατότητες που ζητούσαμε απο τα P-3 ( σαν προτινω να διαβάσετε τι περιλαμβάνει ο εκσυχρονισμός)… με αποτελεσμα στην ουσία να εκσυχρονισζουμε πανάκριβα μεγάλης ηλικίας αεροπλάνα και τα κανουμε πλατφόρμες παρόμοιων δυνατοτήτων οπως UAV αλλα με κοστος πολλαπλάσιο των UaV. Για αυτο τον εκσυχρονισμό πεταθηκαν χρηματα που θα βοηθούσαν να εκσυχρονιστουν πιθανώς ολα τα F-16. Αν ηταν αλλου τύπου ο εκσυχρονισμός των P-3 θα ηταν σημαντικός και πιθανώς θα δικαιολογούνταν η σπατάλη πόρων σε καποιο βαθμό. Οχι ομως αυτος.

     • Καλημέρα Σας,

      Η γνώμη άλλων παραθέτεται γιατί οι «άλλοι» είναι άνθρωποι πολύ πιο σχετικοί στο αντικείμενο από εμένα. Ως εκ τούτου, η γνώμη τους, με την οποία προφανώς συμφωνώ, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Άλλωστε, δεν κάνω ξερή παράθεση απόψεων τρίτων απ’ότι είδατε.

      Αυτό που αγνοούμε πολλές φορές όλοι όσοι παραθέτουμε τη γνώμη μας στα εξοπλιστικά, είναι ότι οι επιτελείς πρέπει αντίστοιχα να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τους πολιτικούς. Επειδή λοιπόν οι επιτελείς ξέρουν ότι ο προϋπολογισμός με τα διαθέσιμα κονδύλια αλλάζει συνεχώς, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ό,τι γίνεται προκειμένου να κάνουν τη δουλειά. τους.

      Επίσης, γνωρίζουμε όλοι μας δυστυχώς ότι οι Προϋπολογισμοί του Ελ.Κράτους εκτός του ότι αναθεωρούνται συνέχεια, αλλάζουν άρδην και πολλές φορές με εντολές έξωθεν. Ως εκ τούτου, οι επιτελείς ξέρουν πλέον ότι ένα κονδύλι που σήμερα υπάρχει, αύριο πολύ πιθανό να έχει κάνει φτερά (δυστυχώς, όχι κυριολεκτικά). Άρα, καταλαβαίνετε ότι τώρα που υπάρχει η δυνατότητα, τώρα υλοποιείται το οποιοδήποτε πρόγραμμα.

      Προφανώς λοιπόν και το πρόγραμμα των P-3 δεν είναι το καλύτερο δυνατό προφανώς και το πρόγραμμα των F-16 δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Αλλά πορευόμαστε με αυτά που έχουμε. Αυτό άλλωστε είναι μαθημένοι να κάνουν και οι στρατιωτικοί μας, που κάνουν ακόμα ραπέλ από Χιούι. Ούτε εμένα μ’αρέσει αυτό, κι εγώ θεωρώ ότι όλα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

      Πείτε μου σας παρακαλώ ποιό είναι το πρόγραμμα των UAV που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον εκσυγχρονισμό των P-3. Υπ’όψη ότι ο εκσυγχρονισμός των P-3Β είναι ένα πρόγραμμα που επίσης το έχει αιτηθεί το Π.Ν. πολύ πριν αυτό εγκριθεί τελικά.

      Επίσης, πείτε μου παρακαλώ με ποιά κονδύλια θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των περισσότερων α/φ που λέτε. Σας υπενθυμίζω ότι δεν διαφωνώ ούτε εγώ ότι θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί το σύνολο του στόλου των F-16, των M2000, ότι πολύ σύντομα θα χρειαζόμαστε ΝΜΑ, όπως επίσης μπορώ να σας παραθέσω εκατό άλλα προγράμματα που θα έπρεπε να υλοποιούνται ήδη για τις Ε.Δ.

 2. Μια ¨φιλική¨ και ¨ειρηνική¨ δήλωση για συμπόρευση των δύο λαών του αγαπητού και σύμμαχου εξ΄ανατολών Προέδρου θα λύσει τα χέρια των παρόντων και μελλοντικών κρατούντων να παγώσουν κάθε εξοπλιστικό πόγραμμα που τρέχει ή που θα τρέξει.

  Μήπως τελικά αυτό επιδιώκουμε με την ¨περίεργη¨ επίσκεψη την δεδομένη στιγμή;
  (λέμε τώρα, για να ανασάνει και ο λαός βρε αδερφέ, εκλογές έρχονται άλλωστε).

 3. Ο Σουλτάνος ταπε ξεκάθαρα 1τουρκομουφτη στη θρακη 2 μισο αιγαιο 3 κατοχικο στρατο στη κυπρο .
  Αναβαθμιση φ16 τωρα παραγελια φ35 αυριο και αντι κιοβα μηπως χαριερ και μεις στα νησια?

 4. Δυο ερωτήσεις – παρατηρήσεις αν επιτρέπετε.

  Η πρώτη όσο αφορά την προσπάθεια να εξοικονομηθούν κονδύλια, μέσω της πώλησης των 12 Β30 και πιο συγκεκριμένα για το εάν υπήρχε – υπάρχει το ενδεχόμενο χρονομίσθωση τους και αν κάτι τέτοιο θα έδινε κάποιο πλεονέκτημα στο εν λόγο εγχείρημα.

  Η δεύτερη σε σχέση με τη διαδικασία δοκιμών των πρωτοτύπων (έστω ενός όπως σημειώνετε στο τρέχων τεύχος) και για το εάν θα ήταν δόκιμο αυτή να πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
  Απ’ ότι καταλαβαίνω ανασταλτικός παράγοντας είναι η μη ύπαρξη ανηχοϊκου θαλάμου (κατάλληλου μεγέθους;). Δεν είναι δυνατή (ρεαλιστικά) η κατασκευή του ως μια από τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν;
  Και αν κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από τους σκοπούς και τα μεγεθή του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είχε νόημα στα πλαίσια και άλλων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα μια «εκ των έσω αναβάθμιση» των Α(+), των EGM/BGM, κλπ;

 5. Ο Θεός να κόβει χρόνια απο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και να τα δίνει στον Πολυχρονεμένο Σουλτάνο Ταγίπ….μην βιάζεστε να με κατηγορήσετε.

 6. Απορία από έναν μη-γνωστικό επί τεχνικών ζητημάτων:
  το ραντάρ ΑΕSA των V, θα είναι ισάξιο ή όχι π.χ. από το αντίστοιχο ενός Ραφάλ ή Γκρίπεν ;
  Ευχαριστώ.

 7. Το να μην υπάρχουν κονδύλια, είναι ένα θέμα. Το να κατασπαταλώνται χωρίς να αποδίδουν και αντίστοιχα, είναι ένα άλλο θέμα. Απλά και μόνο για να τα μασήσει ο κάθε αντιπρόσωπος και η κάθε εταιρεία…
  α. Αφού δεν φτάνουν τα χρήματα, να γίνουν όλα τα F-16(έστω όλα εκτός των -30), -V, γιατί δεν κόβουμε πράγματα που δεν είναι τόσο αναγκαία? Ποιος ο λόγος να αλλαχτούν τα AN/APG-68V9? Εκμεταλλεύονται πλήρως την εμβέλεια των όπλων που φέρουν(ή θα φέρουν) τα α/φη έναντι ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ απειλών(δηλ, αντίπαλα F-16 και όχι F-35, όπου ακόμη και το SABR είναι άχρηστο…)? Είναι το ακριβότερο σύστημα του εκσυγχρονισμού, ναι ή ου? Γιατί δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να εκσυγχρονίσουμε AN/APG-68V7 σε -V9 μέσω αντικατάστασης LRU? Αν αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί δεν τοποθετούμε SABR(αφού το V9 δεν παράγεται πλέον) στα 50αρια και μόνο? Εξετάστηκε η αξιοποίηση των MMC-5000(αναβάθμιση τους για διαχείριση και άλλων όπλων ή εγκατάσταση τους σε προηγούμενα blocks)? Εξετάστηκε έστω, η τοποθέτηση IRST? Η αγορά ατρακτιδίων? Η ενσωμάτωση νέων όπλων(meteor, mica-ng, stunner)? Μην αναφέρει κανείς το κόστος για όλα αυτά, γιατί μιλάμε πιθανότατα, για μικρότερο κόστος από αυτό που σκοπεύουμε να πληρώσουμε για πράγματα που απλά δεν κάνουν τη διαφορά…
  β) Ο εκσυγχρονισμός των P-3, είναι άλλο σκάνδαλο(όλως τυχαίως LM πάλι…). Με το ποσό που συζητάμε(που δεν περιλαμβάνει καν ASuW δυνατότητες), θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα και θάματα… Π.χ σοβαρός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ(αφού ο υπάρχον προυπολογισμός δεν φτάνει) ΜΑΖΙ με έναρξη ναυπήγησης 1 τουλάχιστον κορβέτας(ALS100/GOWIND στην εκδοχή με τους 3000 τόνους) ή ολοκλήρωση των SV και έναρξη ναυπήγησης πλοίου πάλι από τη VT(για να πιεστούν και αυτοί). Με ποιες κινήσεις αγοράζεις περισσότερη αποτροπή? Με τις υπάρχουσες, στο μόνο που βγαίνεις σίγουρα νικητής, είναι στις μίζες…

 8. Μια μόνο μικρή προσθήκη. Το Αμερικάνικο δημόσιο μέσω των φορέων-υπηρεσιών του όπως είναι πχ το DCMA (Defence Contract Management Agency), παίζει και ρόλο auditor σε πολλές από τις διαδικασίες και υποδομές, για όλους τους εμπλεκομένους.

 9. Δεν ειχα ακομη την ευκαιρια να διαβασω το αρθρο σας. Απο οτι αντιλαμβανομαι απο την αναρτυση η μειωση του κοστους οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στην επιλογη για αποτηση των συλλογων μονο για 85 και οχι για 123 αεροσκαφη.
  Σε μεγαλο βαθμο η αξια της καθε υλλογης παραμενει αμεταβλητη. Εαν λαβουμε υποψη οτι το APG83 η USAF προσφατα (πριν απο 6 μηνες) παρηγειλε 72 ενα δεν απατωμαι προς 3,4 εκ $ το καθενα, και τα υπολοιπα υλικα, οπως για παραδειγμα INS, Link16 δεν νομιζω οτι εχουν αναλογη αξια, αλλα μαλλον πολυ μικροτερη, μπορω να υποθεσω οτι η τραπεζικη χρηματοδοτηση που καλυπτει την 10-ετη περιοδο πληρωμων εχει οδηγησει σε αυξημενη κοστολογιση του συνολου. Δεν θεωρω ουτε σαν παραγοντα αυξησης του κοστους, τα ανταλακτικα, καθως απο οσα ειναι γνωστα το initial support δεν ξεπερνα το 30% της αξιας, ουτε μπορουν να θεωρηθουν σαν τετοιοι παραγοντες οι οθονες, η βιβλιογραφια ή ακομη και οι προσωμειωτες. Την προηγουμενη διαπιστωση επαυξανει το παρακατω:
  Εξακολουθω να πιστευω οτι με βαση τις γνωστες πληροφοριες οτι στην περιπτωση των 30 F16C/D Blk52/adv ειναι απαραιτητη η εγκατασταση αποκειστικα των ρανταρ και των οθονων, και αρα το μεγεθος της επενδυσης ειναι της ταξεως των 250 εκ $ συνολικα μαζι με τα ανταλλακτικα. Τα υπολοιπα 55 F16C/D Blk52+ εχουν συμπληρωματικα με τα προηγουμενα την απαιτηση εγκαταστασης ενος νεου Η/Υ MMC, ισως ο ιδιος ο MMC7000 των adv, λινκ16. Προσωπικα μπορω να υποθεσω οτι η πραγματικη αξια των 55 συλλογων ειναι περιπου 350 εως 400 εκ $. Ο υπολοιπος στολος με συνδιασμο APG68/MMC5000 απο τα «+» συμπληρωνοντας με λινκ16 και νεο glass cokpit μαζι με ανταλλακτικα. το λογισμικο που θα «τρεχει» σε ολα, ισως αποδειχτει το μικροτερο προβλημα. Ποσο θα κοστισουν τα 37 Βlk50 στην ΕΑΒ, οταν σχεδον ολα ειναι απο «ξυλωμα» απο τα Βlk52+;
  Τελικα, ενω το ΥΠΕΘΑ εμφανιζεται με 500 εκ € ετησια «προικα» διαθεσημh, καθως φαινεται, εχει «φεσι» απο 10-ετη τραπεζικο δανεισμο, που αυξανει δραματικα το συνολικο κοστος του εκσυγχρονισμου!

Comments are closed.