50 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

1
738

Το πείραμα της εγκαθίδρυσης του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» καταπνίγηκε στις 21 Αυγούστου 1968 με την εισβολή των τανκ της Σοβιετικής Ένωσης. Η «Άνοιξη της Πράγας» πέρασε στην ιστορία για την προσπάθεια φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού της Τσεχοσλοβακίας το 1968 μέσα από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ηγεσίας του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ και τη ραγδαία ανάπτυξη κριτικού πνεύματος της κοινής γνώμης της χώρας. Αυτό είναι το χρονικό και τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν ακριβώς πριν μισό αιώνα.

Τη νύχτα της 20ής Αυγούστου προς την 21η η Τσεχοσλοβακία δέχτηκε την εισβολή περίπου 500.000 στρατιωτών που ανήκαν στους στρατούς πέντε χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας: της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Γερμανίας.

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό στο άρθρο της Μυρσίνης Λιοναράκη στην Athens Voice

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κάνει τέτοια πράματα το ξανθό και ορθόδοξο γένος;απα παπα,σπέκουλα των ιμπεριαλιστών και αυτό.
    κομμουνισμός = καρκίνωμα του πλανήτη ,το έχουν νιώσει οι χώρες που είχαν την ατυχία να πέσουν στα νύχια του.Εδώ έχουμε το σφυροδρέπανο να κυματίζει στο σπίτι του λαού,και ξεκινήσανε τον συμμοριτοπόλεμο με σκοπό να μας κάνουν σοβιετία,ευτυχώς ο Ελληνικός Στρατός,και η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή τους συντρίψανε αλλά τα κατακάθια δυστυχω΄ς υπάρχουν ακόμα.

Comments are closed.