Ανατροπή στα τουρκικά σχέδια. Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης προς ΟΗΕ: Άκυρο το μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας-Τρίπολης

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταγγέλλει, με επιστολή του στον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), χαρακτηρίζοντάς το άκυρο. «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» διαμηνύει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τη μετάφραση της οποίας στην ελληνική γλώσσα έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Ελλήνων, ενόψει της επίσκεψης του Αγκίλα Σάλεχ Ίσα στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Κώστα Τασούλα.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι άκυρο το μνημόνιο, ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απαιτώντας εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, μεταξύ άλλων, να το κηρύξει ανυπόστατο και να ανακαλέσει την αναγνώριση της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης της χώρας.

Ειδικότερα, για το σκέλος του μνημονίου που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής τονίζει, πως δείχνει εν πολλοίς άγνοια και επεξηγεί πως είναι άκυρο για τους ακόλουθους λόγους: «Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το άρθρο 3 ορίζει ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση». Η Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει στο άρθρο 33 τη «Συνορεύουσα ζώνη: 1. Σε ζώνη που συνορεύει με τη χωρική του θάλασσα, η οποία ορίζεται ως συνορεύουσα ζώνη, το παράκτιο κράτος μπορεί να ασκεί τον έλεγχο που είναι απαραίτητος για να: α) εμποδίζει παραβίαση των τελωνειακών, δημοσιονομικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών του νόμων και κανονισμών στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα β) τιμωρεί παραβιάσεις των παραπάνω νόμων και κανονισμών που διαπράχθηκαν στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα. 2. Η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα από τα 24 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας. Το Άρθρο 55 ορίζει το ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης: «Ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο παρόν μέρος, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της παρούσας σύμβασης». Το Άρθρο 57 ορίζει το εύρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης: «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας».

Επίσης, στην ίδια επιστολή ο επικεφαλής του λιβυκού Κοινοβουλίου επισημαίνει πως το τουρκικό κράτος δεν έχει υπογράψει ούτε επικυρώσει τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρει ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από την ακτή της Λιβύης, προσθέτοντας: Η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε αυτόν τον τεράστιο χώρο αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα για τον λαό της Λιβύης, και ως εκ τούτου η οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας θα δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα εξερεύνησης φυσικών πόρων στην περιοχή αυτή.

Περαιτέρω, ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα σημειώνει, πως η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, χωρίς επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, έχει ως στόχο την εκχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του στη Δημοκρατία της Τουρκίας, ώστε να της επιτρέψει να επενδύσει στην περιοχή αυτή, γεγονός απαράδεκτο και άκυρο ως αντιβαίνον σε όλους τους αποδεκτούς κανόνες και πρότυπα. Αναφέρει ακόμα, πως η υπογραφή του προαναφερθέντος Μνημονίου κατανόησης/Συνεργασίας αντίκειται στην Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης που υπογράφηκε στο Skhirat και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο συμφωνηθέν κείμενο, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης σημειώνει πως, μολονότι αποκαλείται μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας, είναι στην πραγματικότητα μια συμφωνία.

Σημειώνει δε, πως στόχος είναι να παρακαμφθεί η διαδικασία κύρωσης της από το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων και επισημαίνει: «Μνημόνια Κατανόησης που συνάπτουν εκτελεστικές εξουσίες κρατών και που δεν απαιτούν επικύρωση από τα νομοθετικά σώματα, θα πρέπει να ευρίσκονται εντός ορίων απλής συνεργασίας, η οποία δεν θα συνεπάγεται υποχρεώσεις που θα προκαλούν τριγμούς στην οικονομία των εν λόγω χωρών ή θα επαπειλούν την ασφάλειά τους ή θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική τους κυριαρχία. Διαφέρουν συνεπώς από συμβάσεις που προϋποθέτουν την έγκριση της εκλεγμένης από τον λαό νομοθετικής εξουσίας». Σε αυτό το πλαίσιο, προσδιορίζει ως στόχο του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα τουρκικά στρατεύματα. «Πρόκειται για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
JohnnyB
Member
Famed Member
JohnnyB

Το μπούμερανγκ (αγγλικά: boomerang) είναι ένα εργαλείο- όπλο το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι από διάφορες φυλές, κυρίως της Ωκεανίας. Στις μέρες μας όμως χρησιμοποιείται κυρίως ως σπορ και για διασκέδαση.

Να δεις που μέσω της Σουλτανικής όπως εξελίχθηκε γκάφας θα επιβεβαιωθεί ακόμα περισσότερο η Ελληνική ΑΟΖ που ακόμα δεν έχει ανακηρυχθεί.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Αυτή η κίνηση της Βουλής ήταν καλό χαστούκι!

Για να δούμε, σήμερα ο σουλτάνος δήλωσε ότι αν τον προσκαλέσουν θα στείλει στρατό στη Λιβύη…

Μήπως οι ελληνικές κινήσεις αρχίζουν να αποδίδουν;

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Επίσης προανήγγειλε την προμήθεια ενός επί πλέον γεωτρύπανου και την έναρξη γεωτρήσεων ανοιχτά της Κρήτης…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

…οπότε εδώ θα φανεί ποιος είναι γατάκι και ποιος όχι

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

To εγραψα κ αλλου….η τουρκια εκανε το λαθος…αν δεν το εκμεταλευτουμε τωρα ειμαστε τελειωμενοι…

Η τουρκια μετεφερε την κριση απ την αν.μεσογειο που ειχε ξεκαθαρο πλεονεκτημα…ανοιχτα της κρητης…..οπου εκει εχουμε εμεις ξεκαθαρο πλεονεκτημα…..

ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ-ΚΑΤΑΛΑΒΕ…..Απλα μενει να τους μαζεψουμε εκει [αεροπορια κ ναυτικο τους] κ να τους τελειωσουμε.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δε νομίζω στην περιοχή της Κρήτης να το επιχειρήσουν. Οι Τούρκοι μόνο αν είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα θα το έκαναν αυτό. Απλώς βάζουν την αμφισβήτηση για να μην ανακηρύξουμε εμείς τη δική μας ΑΟΖ με Κύπρο-Αίγυπτο.

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Mπορουμε να τους τραΒηξουμε προς τα εκει….αυτοι με την φορα που εχουν μεχρι κ στο Σουνιο θα ερθουν….ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΓΕΡΗ Π………Α

Kos
Member
Kos

Αυτό το μνημόνιο-συμφωνία κρύβει πολλές εκπλήξεις. Κατά πρώτον, στα όσα έως τώρα έχουν ειπωθεί για την παραβίαση των νομικών διατάξεων αυτής της συμφωνίας, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το ότι οι αναφορές βάσεις της Λιβύης που λαμβάνοναι υπόψη για τον καθορισμό της οριοθέτηση δεν ελέγχονται από την αναγνωρισμένη κυβέρνηση αλλά από τον στρατηγό Χαφτάρ (με ξένα κόλυβα πάλι κάνουν μνημόσυνο οι Τούρκοι). Δεύτερον και σημαντικότερο, φοβάμαι ότι το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που δεν έχει αποκαλυφθεί έως τώρα θα περιλαμβάνει δημιουργία βάσης σε λιβυκό έδαφος τύπου Κατάρ. Έτσι, θα διασωθεί η υπο τουρκική ομηρία κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει τόσο ανάγκη… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Οπωσδήποτε πρόκειται για θετική εξέλιξη όπως και η ευρεία στήριξη από διάφορους διεθνείς παίκτες… Το θέμα είναι ότι δεν φθάνει αυτό! Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δια της βίας…

Thras
Member
Famed Member
Thras

και άμεσα ανακύρηξη ΑΟΖ και οριοθέτηση με Αϊγυπτο, Κύπρο και Ιταλία.

Επόμενο βήμα τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια!

chriskri
Member
Noble Member
chriskri

Πάντως από ότι διαβάζω υπάρχει θέμα με την Αίγυπτο.Δεν αναγνωρίζει πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στην Στρογγυλή

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Φάααπ!

ΥΓ: Μπας και ο ΡΤΕ τον ξέχασε αυτόν όταν κανόνιζε τα εμβάσματα; Εκτός εάν απλά ο Πρόεδρος της Βουλής αισθάνεται τον Χαλίφη/Στρατηγό να πλησιάζει και είπε να κρατήσει καμια πισινή…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Καλά, ανατροπή δεν το λες κιόλας… Το θέμα είναι τελικά ποια φατρία θα επικρατήσει, και αν επικρατήσουν αυτοί, κατά πόσον θα προκύψει μαζί τους συμφωνία που θα ωφελεί την Ελλάδα, ή αν απλά θα θέλουν να κάνουν αυτοί deal με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η στήριξη προς αυτούς είναι τώρα σχετικά πολύτιμη, άρα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί τους από τώρα τους όρους, γιατί αν πρώτα επικρατήσουν και μετά συμφωνήσουμε τους όρους, δεν θα μας χρειάζονται και μπορεί να είναι πιο απαιτητικοί. Από την άλλη, θα πρέπει να ζυγίσουμε και που θα πάει το πράγμα, γιατί… Read more »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Παίζει ένα μεγάλο θέατρο με προταγωνιστή τον εαυτό του. Αφήνει να ενοηθεί πως θα πράξει τα όσα λέει μέσα από video που δημοσιεύει παριστάνοντας τον θεό. Δημοσιεύει χάρτες και υπογράφει μνημόνια με την Λυβίη για την δική τους ΑΟΖ. Εμείς αμέσως τσιμπάμε και νομίζουμε ότι θα ξεκινήσει εξτρατεία για να καταλάβει Ελληνικά εδάφη και θάλλασες υπερασπίζοντάς την με αεροπλάνα και βαπόρια. Τίποτα απ’ όλλα αυτά δεν θα πράξει. Είναι παραπλάνηση και παίζει τα ρέστα του. Έχω ξαναγράψει ότι είναι παμπόνηρος και businessman. Ξέρει ήδει τον καλύτερο τρόπο για να αρπάξει τα πηγάδια μας απ’ την πίσω πόρτα. Τότε όμως θα… Read more »

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Δημητρη….ο ερντογαν βλακας ειναι…απλα εμεις ειμαστε ανυπαρκτοι…..

Το λαθος που εκανε να μεταφερει την κριση απ την αν.μεσογειο [που ειχε ξεκαθαρο πλεονεκτημα] ανοιχτα της Κρητης [που εχουμε εμεις ξεκαθαρο πλεονεκτημα] …ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ…..
Αν δεν καταφερουμε κ τωρα να κερδισουμε…δεν υπαρχει λογος να εχουμε στρατο-ναυτικο-αεροπορια κλπ…ας το κλεισουμε το μαγαζι…

Consigliere_
Member
Consigliere_

οι Τουρκοι θα στειλουν στρατο οπως και να χει για να δημιουργησουν τετελεσμενο και ασταθεια.

NIK-PAO-13
Member
NIK-PAO-13

Δεν υπαρχει μεγαλυτερο λαθος απο αυτο που εκανε η τουρκια κ το οποιο ΠΡΕΠΕΙ να τα εκμεταλευτουμε…

Η τουρκια μετεφερε την κριση ,απ την Αν.Μεσογειο …που ειχε ξεκαθαρο πλεονεκτημα…ανοιχτα της Κρητης….
Εκει πλεον εχουμε εμεις ξεκαθαρο πλεονεκτημα κ πρεπει να τους μαζεψουμε εκει [στολο-αεροπορια] κ να τους τελειωσουμε μια κ καλη….

Αν δεν το κανουμε τωρα….ειμαστε τελειωμενοι….κ θα πρεπει να καταλαβει ο κοσμος οτι τζαμπα δινουμε εστω κ 1 ευρω για την αμυνα….ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΩΡΟ…