15.6 C
Athens
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τον νέο Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), καθηγητή Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Αρταβάνης – Τσάκωνας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου. Χρέη προεδρεύοντος θα εκτελεί έως τότε ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Αρίστος Δοξιάδης. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Σπ. Αρταβάνη-Τσάκωνα
Ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας σπούδασε Χημεία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Έκανε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία. Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Stanford, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.
‘Αρχισε να εργάζεται ως ακαδημαϊκός στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Yale, το 1981, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν ανέλαβε διευθυντικές θέσεις. Το 1999 αρχίζει να εργάζεται στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, όπου εξακολουθεί να έχει το εργαστήριό του. Το ίδιο έτος εξελέγη καθηγητής στο Collège de France, στο Παρίσι, στην έδρα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής, όπου παρέμεινε έως το 2012, ενώ έκτοτε παραμένει ομότιμος καθηγητής.
Το 2004 ίδρυσε και διηύθυνε έως το 2010 το τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής στο Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι, ενώ το 1988 και το 1989 είχε διδάξει στο Ινστιτούτο Pasteur, επίσης στο Παρίσι.
Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, εταίρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας του Cambridge και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris

Οι ανάγκες της χώρας βρίσκονται στους τομείς της μηχανολογίας και της ηλεκτρονικής. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι στην ορθή κατεύθυνση.

neuromancer

Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα/υπηρεσίες που δεν απαιτούν μεγάλα κόστη σε υποδομές. Το #1 τέτοιο πεδίο είναι η πληροφορική και οι εφαρμογές με πληροφορική σε άλλους τομείς.

Dimitris

Πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη να αναπτύξει λύσεις σε αμυντικά προϊόντα υψηλού κόστους. Ο τομέας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οχημάτων μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα. Αυτές οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να τύχουν καλύτερης υποστήριξης αν οι κρατικοί λειτουργοί έχουν το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο. Το λογισμικό ελέγχου πτήσεως των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί αντικείμενο αεροναυπηγών (κατά βάση μηχανολόγων μηχανικών δηλαδή) και ηλεκτρολόγων ή μηχανικών Η/Υ.
Αντίθετα με τις ανάγκες αυτές υπάρχει ένα ιατρικό κυρίως ερευνητικό κατεστημένο το οποίο δυστυχώς έχει υπερβολικά μεγάλη πολιτική προβολή και στήριξη. Υποψιάζομαι κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ. Τα πολιτικά κριτήρια υπερτερούν των ουσιαστικών. Ο άνθρωπος είμαι βέβαιος ότι έχει άριστο βιογραφικό στον τομέα του. Δεν έχουμε ανάγκη για έρευνα στην μοριακή βιολογία όμως.

Nikolaos

Αγαπητοί φίλοι,
δυο λόγια από έναν νομικό μεν, με εκτενές νομοπαρασκευαστικό έργο στο χώρο της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας δε:
Το ΕΤΕΣΕΚ, και μάλιστα ο Πρόεδρός του, δεν κάνουν οι ίδιοι έρευνα για σκοπούς που το Κράτος θεωρεί προτεραιότητες. Δεν είναι ούτε ερευνητικό κέντρο, ούτε (κατά μείζονα λόγο) ερευνητικό ινστιτούτο.
Είναι πολυμελές όργανο, και ο Πρόεδρός του δεν αποφασίζει ως σουλτάνος για την ερευνητική πολιτική της χώρας, δίδοντας προτεραιότητα στα ενδιαφέροντά του.
Το ΕΤΕΣΕΚ καταθέτει προτάσεις για τη δημόσια πολιτική στο χώρο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, και μεθόδους αξιολόγησης ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Από το ΕΤΕΣΕΚ και τον Πρόεδρό του προσδοκάται προεχόντως γνώση και εμπειρία στη χρηματοδότηση της έρευνας, ανεξαρτήτως επιστημονικού κλάδου.
Το ΕΤΕΣΕΚ στελεχώνεται από επιστήμονες όλων των βασικών (θετικών/φυσικών) επιστημών.
Όπως σε κάθε τομέα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος στελέχωσης με μεγάλες φίρμες και πριμαντόνες της επιστήμης, πράγμα που δίδει στους Πρωθυπουργό/αρμόδιο υπουργό εύσημα “αξιοκρατίας” σε επίπεδο κοινής γνώμης, αλλά συχνά δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα, όταν οι πριμαντόνες έχουν το ΕΤΕΣΕΚ στη θέση #397 μεταξύ των προτεραιοτήτων της ζωής και της σταδιοδρομίας των.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ας συζητήσουμε σοβαρά για το τι είδους φρεγάτες χρειάζεται το Πολεμικό μας Ναυτικό

 Το 2021, αν όλα πάνε καλά, θα είναι το έτος που το Πολεμικό μας Ναυτικό θα επιλέξει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, προφανώς παράλληλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ενόχλησαν τα Rafale τον Χουλουσί Ακάρ (και την Τουρκία)! Και που...

67
 Σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη από την Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "Αγοράστε όσα αεροσκάφη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

Η Ρωσία απέλασε Βούλγαρο διπλωμάτη ως αντίποινα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση Βούλγαρου διπλωμάτη ως αντίποινα για την απέλαση πρόσφατα Ρώσου διπλωμάτη από την Σόφια.Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών...

Επίδειξη των ικανοτήτων απονήωσης F/A-18E/F από ράμπα για τα ινδικά αεροπλανοφόρα

Η Boeing και το ναυτικό των ΗΠΑ αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τις δοκιμές που πραγματοποιούνται υπό μορφή επίδειξης για να δείξουν τις ικανότητες των αεροσκαφών...