19.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τον νέο Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), καθηγητή Σπύρο Αρταβάνη – Τσάκωνα, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Αρταβάνης – Τσάκωνας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου. Χρέη προεδρεύοντος θα εκτελεί έως τότε ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Αρίστος Δοξιάδης. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Σπ. Αρταβάνη-Τσάκωνα
Ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας σπούδασε Χημεία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Έκανε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία. Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Stanford, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.
‘Αρχισε να εργάζεται ως ακαδημαϊκός στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Yale, το 1981, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν ανέλαβε διευθυντικές θέσεις. Το 1999 αρχίζει να εργάζεται στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, όπου εξακολουθεί να έχει το εργαστήριό του. Το ίδιο έτος εξελέγη καθηγητής στο Collège de France, στο Παρίσι, στην έδρα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής, όπου παρέμεινε έως το 2012, ενώ έκτοτε παραμένει ομότιμος καθηγητής.
Το 2004 ίδρυσε και διηύθυνε έως το 2010 το τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής στο Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι, ενώ το 1988 και το 1989 είχε διδάξει στο Ινστιτούτο Pasteur, επίσης στο Παρίσι.
Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, εταίρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας του Cambridge και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris
Dimitris
1 month ago

Οι ανάγκες της χώρας βρίσκονται στους τομείς της μηχανολογίας και της ηλεκτρονικής. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι στην ορθή κατεύθυνση.

neuromancer
neuromancer
1 month ago
Reply to  Dimitris

Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα/υπηρεσίες που δεν απαιτούν μεγάλα κόστη σε υποδομές. Το #1 τέτοιο πεδίο είναι η πληροφορική και οι εφαρμογές με πληροφορική σε άλλους τομείς.

Dimitris
Dimitris
1 month ago
Reply to  neuromancer

Πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη να αναπτύξει λύσεις σε αμυντικά προϊόντα υψηλού κόστους. Ο τομέας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οχημάτων μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα. Αυτές οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να τύχουν καλύτερης υποστήριξης αν οι κρατικοί λειτουργοί έχουν το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο. Το λογισμικό ελέγχου πτήσεως των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί αντικείμενο αεροναυπηγών (κατά βάση μηχανολόγων μηχανικών δηλαδή) και ηλεκτρολόγων ή μηχανικών Η/Υ.
Αντίθετα με τις ανάγκες αυτές υπάρχει ένα ιατρικό κυρίως ερευνητικό κατεστημένο το οποίο δυστυχώς έχει υπερβολικά μεγάλη πολιτική προβολή και στήριξη. Υποψιάζομαι κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ. Τα πολιτικά κριτήρια υπερτερούν των ουσιαστικών. Ο άνθρωπος είμαι βέβαιος ότι έχει άριστο βιογραφικό στον τομέα του. Δεν έχουμε ανάγκη για έρευνα στην μοριακή βιολογία όμως.

Nikolaos
Nikolaos
1 month ago

Αγαπητοί φίλοι,
δυο λόγια από έναν νομικό μεν, με εκτενές νομοπαρασκευαστικό έργο στο χώρο της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας δε:
Το ΕΤΕΣΕΚ, και μάλιστα ο Πρόεδρός του, δεν κάνουν οι ίδιοι έρευνα για σκοπούς που το Κράτος θεωρεί προτεραιότητες. Δεν είναι ούτε ερευνητικό κέντρο, ούτε (κατά μείζονα λόγο) ερευνητικό ινστιτούτο.
Είναι πολυμελές όργανο, και ο Πρόεδρός του δεν αποφασίζει ως σουλτάνος για την ερευνητική πολιτική της χώρας, δίδοντας προτεραιότητα στα ενδιαφέροντά του.
Το ΕΤΕΣΕΚ καταθέτει προτάσεις για τη δημόσια πολιτική στο χώρο έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, και μεθόδους αξιολόγησης ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Από το ΕΤΕΣΕΚ και τον Πρόεδρό του προσδοκάται προεχόντως γνώση και εμπειρία στη χρηματοδότηση της έρευνας, ανεξαρτήτως επιστημονικού κλάδου.
Το ΕΤΕΣΕΚ στελεχώνεται από επιστήμονες όλων των βασικών (θετικών/φυσικών) επιστημών.
Όπως σε κάθε τομέα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος στελέχωσης με μεγάλες φίρμες και πριμαντόνες της επιστήμης, πράγμα που δίδει στους Πρωθυπουργό/αρμόδιο υπουργό εύσημα “αξιοκρατίας” σε επίπεδο κοινής γνώμης, αλλά συχνά δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα, όταν οι πριμαντόνες έχουν το ΕΤΕΣΕΚ στη θέση #397 μεταξύ των προτεραιοτήτων της ζωής και της σταδιοδρομίας των.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Πόσο “λίγα” είναι τα 18 Rafale F3R; Πρέπει να κρατήσουμε τα Mirage 2000EGM σε υπηρεσία;

 Πριν λίγο περισσότερο από ένα μήνα, η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (δεν έγινε η ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού, αλλά το "έθιμο" των δηλώσεων στο...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τρία εκατοστά από την κόκκινη γραμμή το Oruc Reis…

169
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜα γιατί δεν γράφεται κάτι για το Oruc Reis; Είναι η ερώτηση πολλών από τους αναγνώστες μας οι οποίοι παρακολουθούν με...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Grecce, Albania agree that maritime zones issues should be settled at The Hague

ANA-MPAGreece and Albania should settle the issue of their respective maritime zones at the International Court of Justice (ICJ) at The Hague, Foreign Minister...

EKTAKTO: Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΣε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών,...

H ελληνική EFA Group (EFA, SCYTALIS, THEON SENSORS) σε επιχειρηματικό σχήμα που διεκδικεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

 Μια θετική έκπληξη από το χώρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έρχεται από τη λίστα των επιχειρηματικών σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση...