33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

«Πρόγραμμα Φρεγατών»: Θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας…

- Advertisement -

Λάβαμε το παρακάτω δελτίο Τύπου από τον κ. Τάσο Ροζολή, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Στην πρόσφατη αρνητική εξέλιξη, με την μηδενική συμμετοχή των Ελληνικών Εταιρειών στο πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale ύψους 2,4 δις ευρώ, είχαμε επισημάνει και τότε ότι θα χαθούν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα μας μέσω βιομηχανικών επιστροφών. Μπορεί να αναλογιστεί ο καθένας πόσο σημαντικό θα ήταν αυτό το ποσό στην ανάπτυξη Ελληνικών επιχειρήσεων στον Αμυντικό Τομέα και πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν και φυσικά την τεχνογνωσία που θα αποκτούσε η χώρα.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι εκ των υστέρων υπήρξε η ξεκάθαρη υπόσχεση-δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι σε δεύτερο βαθμό θα συμπεριληφθούν και οι Ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα.

Αναμένουμε λοιπόν καλοπροαίρετα την υλοποίηση της παραπάνω δέσμευσης του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου, τόσο για το πρόγραμμα των RAFALE και των Όπλων τους, όσο και στο πρόσφατα υπογραφέν Πρόγραμμα εκπαίδευσης της Καλαμάτας ύψους 1,5 Δις, στο οποίο προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση για πρόβλεψη συμμετοχής της ΕΑΒΙ, αν και αφορά παροχή υπηρεσιών προς την ΠΑ για τα επόμενα 20 και πλέον έτη.

Μπροστά μας όμως αυτή την περίοδο έχουμε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει ποτέ η Ελλάδα, αυτό της πρόσκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό και αναβάθμισης 4 παλαιών, με κόστος που θα αγγίξει τα 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η «ναυμαχία» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με συμμετοχή τουλάχιστον 8 εταιρειών από 7 χώρες για την επιλογή των νέων φρεγατών, δείχνει και το μέγεθος του προγράμματος αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να δώσει σε επιχειρήσεις της ΕΑΒΙ.

Θα έπρεπε λοιπόν να ήταν αυτονόητη η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτό.

Έχοντας όμως το προηγούμενο αρνητικό δεδομένο των προγραμμάτων των Γαλλικών Μαχητικών και του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας (4 Δις συνολικά με μηδενική προς το παρόν εγχώρια συμμετοχή ), θεωρούμε υποχρέωση μας να επαναλάβουμε το αυτονόητο: Αν οι Ελληνικές Εταιρείες απουσιάζουν και από αυτό το πρόγραμμα κινδυνεύει η χώρα όχι απλώς να χάσει εκ νέου εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από έργα και επενδύσεις, αλλά να απωλέσει ουσιαστικά την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία.

Κάτι που δεν θα είναι απλώς πλήγμα για την Ελληνική Οικονομία η οποία χρειάζεται ακόμα περισσότερη στήριξη ιδιαίτερα μετά την πανδημία που τη χτύπησε μετά από μια δεκαετή κρίση αλλά ουσιαστικό πλήγμα στην Εθνική Ασφάλεια και στο ετοιμοπόλεμο των ΕΔ.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή την φορά οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνεργαστούν με την Αμυντική Βιομηχανία ώστε από κοινού να επιτύχουμε τον Εθνικό Στόχο της μέγιστης δυνατής συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί, ένας από τους όρους της επιλογής των νέων φρεγατών είναι να χρησιμοποιηθούν Ελληνικά Ναυπηγεία κι αυτό από μόνο του είναι μεν θετικό, αλλά όχι αρκετό.

Όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την Αμυντική Βιομηχανία, το κόστος ναυπήγησης ενός πολεμικού σκάφους μεγέθους φρεγάτας και μάλιστα με την συνηθισμένη για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό «βαριά οπλική διαμόρφωση», αποτελεί το 25% με 30% του συνολικού κόστους του πλοίου πλήρως εξοπλισμένου.

Αν για παράδειγμα το κόστος μιας πλήρως εξοπλισμένης φρεγάτας κυμανθεί στα 800 εκ €, τα 200 εκ περίπου θα αφορούν στην ναυπήγηση της και τα 600εκ σε όλα τα υπόλοιπα συστήματα που αναφέραμε.

Επιπλέον αν υπολογίσουμε ότι τα πλοία αυτά θα υπηρετήσουν στο ΠΝ για τα επόμενα 30-40 χρόνια, το κόστος της εν συνεχεία υποστήριξης τους θα αφορά σε ποσοστό άνω του 80% για τις μη ναυπηγικές εργασίες.

Είναι προφανές ότι λίγα και χαμηλής τεχνολογίας θα αφορούν στην υπερκατασκευή του πλοίου ενώ αντίθετα πολλά και υψηλής και κρίσιμης τεχνολογίας θα αφορούν στην συντήρηση και αναβάθμιση των πυραύλων, των ραντάρ, του συστήματος μάχης, των επικοινωνιών κλπ.

Άρα καλοδεχούμενη και απαραίτητη η ναυπήγηση των φρεγατών σε Ελληνικά Ναυπηγεία, ο στρατηγικός όμως στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη ουσιαστικής ποιοτικά και ποσοτικά συμμετοχής της ΕΑΒΙ στο υπόλοιπο 70% του κόστους που αφορά στα Οπλικά, Ηλεκτρονικά, Επικοινωνιακά κλπ συστήματα του σκάφους.

Ο στόχος αυτός αφορά πρωτίστως στην Εθνική Ασφάλεια μέσω εξασφάλισης της υποστήριξης των κρίσιμων συστημάτων των φρεγατών ( Ασφάλεια Εφοδιασμού των ΕΔ κυρίως σε περιπτώσεις Εθνικών κρίσεων) και δευτερευόντως στην Εθνική Οικονομία μέσω της ανάθεσης έργου στην ΕΑΒΙ.

Δε θα κουραστώ τέλος ως Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ να επαναλαμβάνω ότι το θέμα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και όχι αποσπασματικά με αφορμή κάποιο εξοπλιστικό έργο.

Αυτός είναι και ο λόγος που επισημαίνουμε συνεχώς την ανάγκη Ίδρυσης Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στα πρότυπα των Χωρών με ισχυρή Αμυντική Βιομηχανία και άμεσης έναρξης θεσμικής συνεργασίας ΥΠΕΘΑ με την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία με στόχο η αξία των βιομηχανικών επιστροφών και επενδύσεων που αφορούν στα εξοπλιστικά να υπερβαίνει το 30% της αξίας των εξοπλιστικών δαπανών.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή μας άλλωστε έχουν κάνει αντιληπτό σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ότι είναι μονόδρομος και Εθνική υποχρέωση να ενισχυθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με νέα οπλικά συστήματα τα οποία όμως ουσιαστικά θα καταστούν μειωμένης αποτελεσματικότητας, αν δεν εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη υποστήριξη τους, την οποία μόνο Ελληνικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν.

Η δυσάρεστη πρόσφατη εμπειρία της εποχής της μεγάλης οικονομικής κρίσης έδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όλους μας την ανάγκη ύπαρξης ισχυρής Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας ικανής να υποστηρίξει την αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

38 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
38 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Μπροστά σε αυτά τα ψίχουλα όμως οι παρόντες καταστρέφουν την μελλοντική ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας που σε τόσα εκατομμύρια ανάγεται μόνο το κόστος υπογραφής για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων…

peet14

Δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει οι εκπρόσωποι του κρατικοδίαιτου ιδ τομέα [όσο ιδιωτικός είναι].
Αντι για όλη αυτή τη παραφιλολογία περί εγχώριας συμμετοχής ,καλό θα ήταν να διαβάζαμε κάποια ουσιαστική μελέτη για να ξεκολλήσει η υποτιθέμενη ελληνική αμυντική βιομηχανία .
Στη πρόσφατη εκδήλωση της Π εμφανίσθηκαν οι εκπρόσωποι της υπαρκτής ελληνικής βιομηχανίας και εξέφρασαν τις απόψεις τους .Κάποιες εταιρίες απ αυτές είναι πρωτοπόρες διεθνώς .
Και φυσικά είμαστε υπερ της συμμετοχής του υγιούς ιδ τομέα στη ναυπήγηση των φρεγατών ,αλλά όχι υπερ του σαθρού κρατικοδίαιτου ιδ τομέα .Δεν βλέπω τον συντάκτη του άρθρου να ψελλίζει κάτι για τις Ρουσσέν ….

NikolakiEfentis

Π&Δ, επειδή δεν υπήρξε εγχώρια συμμετοχή για τα Rafale και το Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα, πρέπει να την πληρώσει το ΠΝ για ένα κρίσιμο για τις ΕΔ πρόγραμμα(!!!);
 
Προφανώς, όταν όλα γίνονται τελευταία στιγμή τί περιμένουμε;
 
Αν εγχώρια συμμετοχή εννοούμε επιδότηση των κρατικών εκτρωμάτων και «επενδυτών» που έχουν μοναδικό «business plan» παραγγελιές από ΠΝ τότε ΟΧΙ.
 
Στο τρέχον τεύχος σας υπάρχει η συνέντευξη της Navantia που αναφέρει OJT για το προσωπικό και χρόνους ναυπήγησης κ.α. Τα πράγματα κατ’ εμέ είναι ξεκαθαρα:
–         Ενδιάμεση λύση (λέμε) νέας ναυπήγησης ΜΟΝΟ εκτός Ελλάδος αλλιώς δευ υπάρχει κανένας λόγος…
–         Η 1η φρεγάτα, τουλάχιστον, από τις 4 στο εξωτερικό, ώστε το OJT του προσωπικού να γίνει εκεί και κυρίως ο χρόνος τα ρίσκα και το κόστος να είναι τα προβλεπόμενα.
–         Για σημαντική εγχώρια συμμετοχή, ας ξεκινήσει ένα μακρόχρονο πρόγραμμα SLEP & αναβάθμισης 1-3 επιπέδων για τα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ SuperVIta, Combattante IIIA&B, S-148, Κανονιοφόροι & Αρματαγωγά, που θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο όλη την αμυντική βιομηχανίας όσο, πρωτίστως το ΠΝ.

ultorius

Ο Ροζολης εχει απολυτο δικιο αλλα εφοσον δεν ελεγχει ψηφους ο ΥΠΕΘΑ ο υπουργος αναπτυξης και των οικονομικων τον εχουν γραμμενο…

ultorius

Να δω τι θα απαντηθει τωρα για τις δηλωσεις του Ροζολή. Οτι πρεπει να πουμε αμην που παιρνουμε οπλα μετα απο 15 χρονια? Ή οτι εχει αδικο και ολα γινονται οπως πρεπει?

MareNostrum

Όταν τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν χρέη 400εκ. και τα μισά είναι στο Δημόσιο(αρα δεν μπορούν να διαγραφούν) και άλλα 40εκ, στους εργαζόμενους… ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να κάνει δουλειά στη χώρα;
Ο ανάδοχος λοιπόν, θα πρέπει να πληρώσει για να τα αγοράσει, να ξανά πληρώσει για τα χρέη και να ξανά πληρώσει για να τα εκσυγχρονήσει…
Από την άλλη ο Σκαραμαγκάς είναι ίσως σε χειρότερη κατάσταση, μιας και μέχρι ο δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί εκτάσεις των ναυπηγείων ως δικές του…

Βέβαια από την άλλη, η προοπτική απόκτησης αυτών των δύο ναυπηγείων απο τον ίδιο ανάδοχο, θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο ναυπηγικό κέντρο στη Μεσόγειο.

ΥΓ
Αναφορικά με τις φρεγάτες… η Naval Group και η LM, θέλουν σίγουρα να επενδύσουν στα ναυπηγεία…
Ολοι οι υπόλοιποι αναφέρουν ότι οι ναυπηγήσεις μπορούν να γίνουν σε Ελληνικό έδαφος.
Δεν έχω διαβάσει πουθενά όμως να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία ούτε η Damen, ούτε η Babcock (βάζω τους κυρίους διεκδικητές)…
Μήπως λοιπόν για να σωθούν τα ναυπηγεία και να πέσει χρημα στη χώρα, θα επιλέξει το ΠΝ ένα πλοίο που δεν του κάνει;

ΥΓ2
Πόσες γενιές ακόμη σε αυτόν τον τόπου θα πληρώνουν τη γενιά του ’81; …

Kostas_pe

Καλά τα λέει ο Κ. Ροζολής αλλά εδώ έχουμε δεν καν μεγάλα ναυπηγεία και δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να γίνουν λειτουργικά. Υπουργείο αμυντικής βιομηχανίας δεν θα δούμε ποτέ καλώς η κακός ποίος θα τολμήσει να το κάνει θα τον φάει η αντιπολίτευση για ‘αχρείαστα’ υπουργεία. Δεν είναι για την Ελλάδα του 2021 αυτά , όταν βέβαια θα ξυπνήσουμε ίσως να είναι αργά.

photographix

Δεν ειναι οτι δεν εχει δικιο ο ΣΕΚΠΥ φυσικα, η αναφορα αυτη ομως οπως και παρομοιες παραλειπουν ενα σημαντικο κοματι της πραγματικοτητας, παραλειπουν να ανταποκριθουν 100% στην πραγματικοτητα και να συμπεριλαβουν ρεαλισμο στο σκεπτικο τους. Ο λογος που εσπευσμενα δινονται αυτα τα δις για την Αμυνα ειναι ακριβως λογω της επειγουσας αμεσης αναγκης αποκαταστασης του αξιομαχου των ΕΔ στο πραγματικο επικαιροποιημενο επιπεδο που απαιτει η στιγμη και να μπει φρενο σε δραματικες εξελιξεις καταρευσης του αξιομαχου, γιατι η κατασταση εγκαταληψης ειχε φτασει πλεον σε κοκκινο συναγερμο και παραπερα.

Αυτη ειναι η προτεραιοτητα. Χρονικα. Και απο αποψη εθνικης επιβιωσης, διπλωματικα πολιτικα οικονομικα.

Οτιδηποτε αλλο ευχης εργον προκυψει αυτη τη στιγμη σαν αναπτυξιακο οφελος για την Ελλαδα ειναι απλα πιθανο θετικο οφελος επιτευκτεο οχι σε βαρος των χρονοδιαγραμματων ενισχυσης των ΕΔ και οχι αυτοσκοπος.

Δυστυχως ειναι ενα απο τα συμπτωματα της ελληνικης παθογενειας εγκαταληψης και χορου διαφθορας και ανορθολισμου στην αμυνα επι δεκαετιες που πρεπει να πληρωσουμε αυτη τη στιγμη (ΚΑΙ ΑΥΤΟ)

Εαν συμπεριφερομασταν ωριμα και λειτουργικα τις τελευταιες δεκαετιες, τωρα ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να βαζουμε προτεραιοτητα τα ανταλλαγματα αναπτυξης στα εξοπλιστικα μας προγραμματα. Δυστυχως ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ αυτο ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ να ειναι προτεραιοτητα ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ -ΞΑΝΑ- ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ και πιθανον και τα κοστη ως συνηθως, ενισχυσης των ΕΔ, με απροβλεπτες συνεπειες …..

Στην καλυτερη περιπτωση, αυτο που μπορει πιθανον να επιτευχθει ειναι ο διαμοιρασμος, αναμεσα σε αμεσες παραδοσεις των πιο επειγουσων προγραμματων και υλοποιηση στην Ελλαδα (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ) προγραμματων που θα μπορουσαν οριακα να μην ειναι τοσο πιεστικα χρονικα …. (που δεν υπαρχει στην πραγματικοτητα κατι τετοιο, οριακα κινουμαστε στα παντα ηδη)

Επίσης, η πορεια των Ρουσεν και των 214 πρεπει να ειναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ – ΟΔΗΓΟΣ και ΣΗΜΑΙΑ σε καθε συζητηση υλοποιησης προγραμματος στην Ελλαδα ακομα και εαν αφορα απλα σφαιρες. Και εκει εμπλεκονται αναριθμητοι παραγοντες πολιτικοι και σκοπιμοτητες και αμετρητοι εμπλεκομενοι και ασταθμητοι παραγοντες (εδω αλλαζει κυβερνηση και ερχονται τα πανω κατω κυριολεκτικα στα παντα ειτε θετικα ειτε αρνητικα, δεν υπαρχει σταθερο πλαισιο αναφορας, σταθερη αμυντικη πολιτικη) ΕΙναι μια καταστροφικη δυσλειτουργικη σαλατα που τα αποτελεσματα της πληρωνουμε ακομη

Ας ειμαστε ρεαλιστες προς το παρον εστω για πρωτη φορα.

Mikros-hroas

Αυτά έπρεπε να ήταν αυτονόητα από το 1980 το τι κάναμε άστο.
Το τι έκαναν οι Τούρκοι τα ξέρουμε;
Τα μάθαμε;
Τότε γιατί δεν τα εφαρμόζουμε;
Τι είπε ο γαμπρός του Ερντογαν;
Σου φτιάχνω μαχητικό UAV τι το θες το F-35;

Και εγώ σου φτιάχνω πυραύλους κλπ με θες; Όχι!
Εδώ δεν δημοσιεύετε κάτι δικό μας αγαπητή πτήση.

antonios

Επιτέλους η φωνή της λογικής. Εδώ σε αυτό το σαιτ έχετε κατά καιρούς αναδείξει παγκοσμίου φήμης συστήματα που θα ταίριαζαν σε οτι χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Δεν μπορει να αγοράσουμε το ηλεκτροπτικό γαλλικό σύστημα των 250 κιλών όταν Ελληνική εταιρεία παρέχει σύστημα 50 κιλών με δυνατότητες εντοπισμοί 200% μεγαλύτερες του γαλλικού. Δεν μπορει να αγοράσουμε τηλεχειριζόμενους εστορες όπλων και όπλα μεσαίου διαμετρήματος όταν υπάρχει Ελληνική εταιρεία που παράγει τέτοιους για πυροβόλα από 20 ως 40 χιλιοστά και παράγουμε πυροβόλα 20 και 30 χιλιοστών. Δεν μπορει να αγοράσουμε 4 συστήματα μάχης πλοίων και να μην έχουν Ελληνικές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης πρόσβαση στους πυγαίους κώδικες για να τα προσαρμόσουν στις καθαρά Ελληνικές αναγκες. Τα παραδείγματα ειναι άπειρα… Σε αλλο άρθρο αναρωτιέται ο αρθρογράφος γιατί εμείς είμαστε “ανίκανοι” για μίνι οπλισμένα drones όταν η Βόρεια Κορέα μπορει? Η απάντηση ειναι απλή και μονολεκτική ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Να θυμηθούμε το “Μακεδων” και την εταιρεία που κατασκευάζει τζετ κινητηρες για τέτοιου είδους όπλα αλλά και drones?

Stratilatis

Κλασική νεοΕλληνική γκρίνια για να δικαιολογήσουμε το είδαμε φως και μπήκαμε. Η κλασική βιομηχανική κουλτούρα που κρατάει την Χώρα κατεστραμμένη τόσα χρόνια.
Αν ο κος Ροζολής και ο κάθε αντίστοιχος «βιομήχανος» γκρινιάζει γιατί δεν τον αφήνουν να βουτήξει το βάζο με το μέλι, θα πρέπει να μας δικαιολογήσει τι έχει κάνει η Ελληνική Βιομηχανία για να δικαιούται συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα.
Δώσαμε τόσα λεφτά στην διάσημη εταιρία, αγαπημένη της Πτήσης, για τα οπτικά των ΜΕΚΟ και αντί να δούμε ανάπτυξη της εταιρίας να δημιουργήσει ένα σύστημα αντίστοιχο του Artemis ή του Mirador της Thales, δεν είδαμε τίποτα καινούριο και μας πλασάρει τα ίδια και τα ίδια.
Όταν ο σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα consortium να δημιουργήσει ένα ΕΟΤS όχι κάτι το σοβαρό, και μιά light αναβάθμιση των Μ2000, πώς θέλει να τον βάλουν σε πιο προχωρημένα προγράμματα όπως η αγορά 8Rafale;
Κάποια στιγμή ο Αμυντικός Τύπος θα πρέπει να σταματήσει να γλύφει τον κάθε βιομήχανο και να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Ξέρω οι διαφημίσεις αλλά το πατριωτικό καθήκον σας είναι σοβαρότερο από τις διαφημίσεις.

Ska

Είμαστε τόσο γνώστες ορισμένοι πού απαντάμε σε θέματα χρόνων τώρα .
Εξού και για ποιο λόγο δεν έχουμε αμυντική ελληνική βιομηχανία .
Λίγο τα Ναυπηγεια,λίγο τα οικονομικά..
Και ενα ερώτημα από εμένα .
Πως γίνεται ξένα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο,να εμπιστεύονται ελληνικές αμυντικές εταιρίες πχ Ιντρακόμ και εμεις ακόμη όχι ?
Μακάρι να λυθούν ολα αυτά και να προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες .

Thatcherite

Δεν είναι καθόλου αυτονόητη η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά.

Και μακριά από εμάς Υπουργεία Αμυντικής Βιομηχανίας.

Αν υπάρχουν εταιρείες από οποιαδήποτε χώρα, που να αξίζουν να μπουν στο πρόγραμμα να πείσουν αυτές που είναι στο διαγωνισμό να τις συμπεριλάβουν. Η ιδέα ότι το κράτος θα επιβάλλει ελληνική συμμετοχή, υπό την καθοδήγηση “Υφυπουργείου” μόνο τρόμο προκαλεί.

Όποιος πιστεύει ότι χαριστικές δουλειές, χωρίς την ανάληψη R&D ρίσκου, δίχως η επιχειρηματιότητα να εκτεθεί στον ανταγωνισμό της αγοράς, με ντιρεκτίβες υπουργείων, φτιάχνουν βιομηχανία γελιέται.

“Στρατηγικός στόχος” δεν μπορεί να είναι ούτε η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών είτε στον εξοπλισμό των φρεγατών, είτε ακόμα και στην ναυπήγηση και ενδεχομένως ούτε καν στο mid-life-upgrade.

Ο μόνος στρατηγικός στόχος είναι η εθνική άμυνα.

Stealth

Απολύτως σωστα όσα γράφει ο κύριος Ροζολης.

Ολες οι χωρες άλλωστε επενδύουν στις εγχώριες βιομηχανίες τους, καθώς μπορούν να καλύψουν εγχώρια ένα μεγάλο ποσοστό των αμυντικών αναγκών τους, και ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασιας για το εγχώριο επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα μέσω συμπαραγωγων επιτυγχάνεται μεταφορά τεχνολογίας από το εξωτερικο και αύξηση των δεξιοτήτων του εγχωριου ανθρώπινου δυναμικού.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία επισης συμβάλει στην εθνική οικονομία μέσω της προστιθέμενη αξιας και του δημοσιονομικου πολλαπλασιαστη.

Έτσι μια χώρα όπως π.χ. η Τουρκια καταφέρνει να παράξει υλικό με ονομαστικό κόστος 1 ευρώ, και πραγματικό κόστος μολις 0,2 ευρώ.

Σιγουρα εχουν γινει εγκληματικά λαθη κατά το παρελθόν, αλλά πλέον είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια δυναμικη επανεκκίνηση της εγχώριας βιομηχανίας σε διάφορους ρόλους, οπως κατασκευαστή, υποκατασκευαστη κτλ.

Εαν δεν δοθεί έμφαση στην αμυντική βιομηχανία της χωρας και να συνεχίζουμε να αγοράζουμε τα πάντα έτοιμα από το εξωτερικό, σε κάμποσα χρονια όχι μόνο δεν θα έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε οπλικά συστηματα, αλλα το μεγαλύτερο μέρος των επιστημόνων θα ζει στο εξωτερικό, καθως δεν θα υπάρχουν δουλειές στην Ελλάδα.

Pantelis82

Μια παροιμία λέει ότι θερίζεις ότι σπέρνεις. Την εποχή των παχεών αγελάδων οι αμυντική βιομηχανία ήταν τόσο αναξιόπιστη και διαπλεκόμενη όσο δεν πάει άλλο. Αντί να δημιουργήσουν βάσεις ώστε το μέλλον να τις βρει σε θέση ισχύος και πρωτοπόρες τις βρίσκει ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Αυτό πρέπει να σκεφτεί πρώτα ο κ.Ροζόλης και να ξέρει τι ζητάει και πόσο τον παίρνει.

MPAMPIS

Βλεπουμε την εγχώρια κατασκευή της φρεγάτας ως ναυπηγικό έργο (σε ναυπηγεία που δεν εχουμε) …….αν ομως η κατασκευή σημαίνει πλήρης παραγωγή του ενεργού αισθητήρα του Αστέρ 30 ή του Barak 8 στην Ελλάδα τότε μιλαμε για μια «αλλου είδους» ναυπήγηση…….

SAAB

Στροφή στην ποιότητα. Δηλαδή, διαγωνισμοί με ποιοτικά κριτήρια επιλογής και τα οικονομικά να έπονται των ποιοτικών κριτηρίων υποχρεωτικά και πάντα. Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

photographix

Εχω την εντυπωση οτι ο κος Ροζολής δεν προκειται να ξαναστείλει στην Π δελτιο τυπου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 2.29

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...

Εκτέλεση πτήσεων εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο Μαρίνας Αγίας Νάπας από ελικόπτερα της Κύπρου

Ελικόπτερα AW139 της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ εκτέλεσαν σήμερα πτήσεις εξοικείωσης στο ελικοδρόμιο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας...