24.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΠρόγραμμα αντιαεροπορικών Patriot της ΠΑ με κέρδη άνω του μισού δις δολάρια...

Πρόγραμμα αντιαεροπορικών Patriot της ΠΑ με κέρδη άνω του μισού δις δολάρια για την Ελλάδα!

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης της ελληνικής αεράμυνας, το 1998, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την προμήθεια, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, του κορυφαίου αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος μακρού βεληνεκούς Patriot, το οποίο είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές σε όλα τα ύψη και έως σήμερα αποτελεί τον κορμό της ελληνικής αντιαεροπορικής ασπίδας. Το σχετικό πρόγραμμα όμως έγινε και πηγή πολύ σημαντικών οικονομικών οφελών για τη χώρα μας, το ύψος των οποίων ξεπερνά πλέον το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, μια άγνωστη ιστορία επιτυχίας!

Τα ελληνικά συστήματα Patriot αφορούν σε έξι πυροβολαρχίες με έξι τετραπλούς εκτοξευτές εκάστη, συνολικά δηλαδή 36 εκτοξευτές. Η σύμβαση ύψους $887 εκατ. για την αγορά των τεσσάρων πρώτων πυροβολαρχιών υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1999. Ακολούθησε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης ύψους $222 εκατ. για την προμήθεια άλλων δύο πυροβολαρχιών. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2002 και ολοκληρώθηκαν εντός του 2004.

Η σύμβαση προμήθειας προέβλεπε τη σημαντική συμμετοχή της έλληνικής αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ). Στο πλαίσιο αυτό, η Intracom Defense (IDE) σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon και με άλλες ελληνικές εταιρείες ανέλαβε και εκτέλεσε με επιτυχία ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού προγράμματος Patriot. Έχοντας την ευθύνη για την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και την ολοκλήρωση των κύριων τελικών συγκροτημάτων του, όπως τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών, αναμετάδοσης και εκτόξευσης (ECS, ICC, CRG, AMG, DLTM).

Intracom Defense: Αναβαθμίζει τα ελληνικά Patriot με σύμβαση του ΝΑΤΟ

Μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα αυτό η IDE επένδυσε σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής, υψηλού επίπεδου τεχνογνωσίας και διευρυμένης εγχώριας κατασκευαστικής βάσης και συνεργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες τού προγράμματος κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της πλέον των 1.300 μοναδιαίων κωδικών για τροφοδοτικές διατάξεις, ηλεκτρονικές κάρτες και ηλεκτρομηχανικές κατασκευές.

Η εταιρεία ανέλαβε ακόμα την ανάπτυξη και πιστοποίηση οκτώ πρωτοποριακών σταθμών ελέγχου των συστημάτων και πλήρους βιβλιογραφίας (κατασκευής και ελέγχων). Η επιτυχημένη εκτέλεση του έργου την καθιέρωσε ως έναν από τους κυριότερους εκτός HΠA- υποκατασκευαστές κύριων υποσυστημάτων του Patriot , δίνοντάς της τη δυνατότητα περαιτέρω συμμετοχής στην παραγωγή αυτών των συστημάτων για άλλες χώρες, στο πλαίσιο αντίστοιχων διακρατικών προγραμμάτων με ανάδοχο τη Raytheon.

Έτσι, από το 2009 μέχρι σήμερα η IDE συμμετέχει με επιτυχία στην κατασκευή και υποστήριξη του συστήματος Patriot διεθνώς, αναλαμβάνοντας συμβάσεις κατασκευής και ελέγχου υποσυστημάτων του φορέα του σταθμού εκτόξευσης σε συνεργασία με το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών ΜΕΤΚΑ της Mυτιληναίος ΑΕ, καθώς και με άλλες ελληνικές εταιρείες. Για τις ανάγκες αυτών των συμβάσεων επένδυσε στην περαιτέρω ανάπτυξη και πιστοποίηση νέων υποδομών, όπως της καινοτόμου γραμμής παραγωγής και των σταθμών ελέγχου για την κατασκευή των κρίσιμων υποσυστημάτων του σταθμού εκτόξευσης (Linear & Rotary Actuators). Τα υποσυστήματα αυτά υποστηρίζονται και παραδίδονται σήμερα απευθείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλους φορείς που συμμετέχουν σε προγράμματα αναβάθμισης των συστημάτων Patriot τρίτων χωρών, όπως της Νοτίου Κορέας μέσω σύμβασης με τον Γερμανικό οίκο MBDA Deutschland GmbH και της Ολλανδίας μέσω της NSPA (NATO Support & Procurement Agency).

Ένα ακόμη επίτευγμα της IDE είναι η υπογραφή συμβάσεων με τη Raytheon έπειτα από συμμετοχή σε διεθνή διαδικασία επιλογής για την κατασκευή ολοκληρωμένων κεραιοσυστήματων-AMG (Antenna Mast Group) για τις ανάγκες τρίτων χωρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή και έλεγχο των συστημάτων και των κύριων απαρτίων τους στην Ελλάδα, όπως επίσης και την παροχή τεχνικών υπηρεσιών ανασχεδίασης και υπηρεσιών πιστοποίησης.

Intracom Defense: Ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών Patriot

Για την εκτέλεση των προγραμμάτων που αναλαμβάνει η IDE διαθέτει σημαντικό μέρος υποκατασκευαστικού έργου σε άλλες ελληνικές εταιρείες, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι τα ανωτέρω προγράμματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, απέδωσαν στη χώρα μας ένα σημαντικό οικονομικό όφελος που υπερέβη τα $600 εκατ., ποσό που αποτελεί σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία (είσπραξη φόρων, αύξηση της απασχόλησης σε υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, μείωση του brain drain).

Πλέον των συμβάσεων προμήθειας υλικού, η εγκαθιδρυμένη υλικοτεχνική υποδομή και η αποκτηθείσα τεχνογνωσία της IDE της επέτρεψαν να κερδίσει πριν από 15 χρόνια διεθνή διαγωνισμό της NSPA για την επισκευή και υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών συστημάτων Patriot. Η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές οδήγησαν στην επέκταση αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας και στην επισκευή πλέον των 800 διαφορετικών απαρτίων του συστήματος μέχρι και σήμερα.

Πρόσφατα η IDE ανακοίνωσε την υπογραφή νέας σύμβασης με την NSPA για την αναβάθμιση των Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας. H σύμβαση αυτή αφορά στην εγκατάσταση και ενσωμάτωση όλων των τροποποιήσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και τον λειτουργικό έλεγχο του συστήματος μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού στην πλέον σύγχρονη έκδοσή του για τα κέντρα ελέγχου, συντονισμού και επικοινωνιών (ECS, ICC, CRG) σε όλες τις ελληνικές συστοιχίες. Η επιστροφή των συστημάτων σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα γίνεται στον μικρότερο δυνατό χρόνο (καθώς δεν απαιτείται η μετακίνησή τους σε τρίτες χώρες), ενώ ταυτόχρονα η ΠΑ έχει αμεσότητα και εγγύτητα στις εργασίες αναβάθμισης και ελέγχου. Έτσι, το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με τον οικονομικότερο τρόπο και παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλεια εφοδιασμού (Security of Supply) των ελληνικών Patriot.

Το σύστημα Patriot εμφανίζει αξιόλογη δυναμική για εγκατάσταση σε νέες χώρες αλλά και για επεκτάσεις σε υφιστάμενους διεθνείς χρήστες σε μια, όμως, άκρως ανταγωνιστική αγορά. Οι κατασκευαστικές ικανότητες, η ανταγωνιστικότητα και τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της IDE την έχουν καθιερώσει ως έναν βασικό και αξιόπιστο συνεργάτη της Paytheon, η οποία έχει βραβεύσει πολλάκις την INTRACOM DEFENSE για την αριστεία της όσον αφορά στις υψηλές προδιαγραφές της ως προμηθευτή και για την ποιότητα των προϊόντων της.

Παρ’ όλα αυτά, τέτοια μεμονωμένα παραδείγματα εξωστρέφειας δεν συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ενσυνείδητα και συστηματικά. Είναι δεδομένο ότι το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας βασίζεται στην καινοτομία και τις διεθνείς συνεργασίες. Σημαντική προτεραιότητα στην πολιτική της χώρας μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ένταξης της εγχώριας βιομηχανίας σε όλα τα σημαντικά προγράμματα προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως στα επικείμενα προγράμματα νέων πλοίων και αεροσκαφών, αλλά και στις αναβαθμίσεις επίγειων συστημάτων εκτοξευτών, που αφορούν εκταμίευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επίτευξη βεβαίως μιας τέτοιας εμπλοκής εξαρτάται από τις δυνατότητες, την επιμέρους αναπτυξιακή στρατηγική και τη στοχοθέτηση της κάθε εταιρείας, αλλά πρωτίστως από την απαίτηση του ΥΠΕΘΑ να διασφαλίζεται σημαντικό ποσοστό εγχώριας παραγωγής στα προγράμματα αυτά.

(Απόλλων Λεονταρίτης)

Σε τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως της Σαουδικής Αραβίας (για να μην αναφερθούμε στην πολιτική της γείτονος Τουρκίας), υπάρχει η απαίτηση συγκεκριμένου ποσοστού εγχώριας συμμετοχής, θέτοντας έτσι μεσοπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης της αμυντικής τους βιομηχανίας. Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί στρατηγικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, που θα πρέπει να παραδειγματίσει και τη χώρα μας. Με τον παράλληλο εξορθολογισμό των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία της ΕΑΒΙ, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχεία ανάπτυξη και η πιστοποίηση προϊόντων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, θα δοθεί ώθηση στην εξέλιξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στη μη εξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τους προμηθευτές των κρίσιμων αμυντικών συστημάτων, θα ανέβουν οι δείκτες διαθεσιμότητας των υπαρχόντων και θα δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγοράζουμε κορβέτες, φρεγάτες ή ένα οικοσύστημα νέων πλοίων; Ο κίνδυνος της «κουρελούς»

Να πούμε το θετικό. Το ότι εμφανίζονται για το πρόγραμμα κορβετών (φρεγατών) του Ναυτικού μας τόσο δυναμικές προσφορές από πολλά ναυπηγεία είναι και καλό...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ω ΝΑΙ! Τα 38 F-16C/D Block 50 εκσυγχρονίζονται για να υπηρετούν...

72
Λίγη υπομονή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όταν έχουμε ζήσει τις αληστου μνήμης εποχής του «θα το ρισκάρουμε», είναι μάλλον υπερβολικό να συζητάμε για «καθυστερήσεις»,...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Ιουνίου 1905: Η ανταρσία του θωρηκτού “Ποτέμκιν”

0
Εκδηλώνεται ανταρσία στο θωρηκτό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Πρίγκηψ Ποτέμκιν της Ταυρίδος». Ο Ρωσο-Iαπωνικός πόλεμος που μαινόταν στην Ανατολή έκανε απαραίτητη την...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Ω ΝΑΙ! Τα 38 F-16C/D Block 50 εκσυγχρονίζονται για να υπηρετούν μέχρι το 2050!

Λίγη υπομονή ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όταν έχουμε ζήσει τις αληστου μνήμης εποχής του «θα το ρισκάρουμε», είναι μάλλον υπερβολικό να συζητάμε για «καθυστερήσεις»,...

Αγοράζουμε κορβέτες, φρεγάτες ή ένα οικοσύστημα νέων πλοίων; Ο κίνδυνος της «κουρελούς»

Να πούμε το θετικό. Το ότι εμφανίζονται για το πρόγραμμα κορβετών (φρεγατών) του Ναυτικού μας τόσο δυναμικές προσφορές από πολλά ναυπηγεία είναι και καλό...

Κομβική για την επιτυχία στην Ελλάδα η ταχεία παράδοση των FDI, λέει ο επικεφαλής της Naval Group

Αυτό που μέτρησε στην επιλογή της Ελλάδας να αποκτήσει τη φρεγάτα FDI ήταν η ικανότητα της Naval Group να επιταχύνει την παράδοση του πρώτου...