16.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Κατευθυνόμενες νάρκες για τις ρωσικές κορβέτες Project 21631 Buyan-M

- Advertisement -

Οι ρωσικές κορβέτες κλάσης Buyan-M (Project 21631) έχουν πλέον ένα νέο όπλο: αυτόνομης καθοδήγησης, αδρανείς νάρκες θαλάσσης. Αυτό το έξυπνο όπλο κινείται μετά την πόντισή του αυτόνομα και εντοπίζει ένα εχθρικό πλοίο και αφού το αναγνωρίσει, του επιτίθεται και το καταστρέφει.
Η είδηση μεταδίδεται από την εφημερίδα Izvestia, η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Αμύνης. Οι κορβέτες Buyan-M σχεδιάστηκαν αρχικά με έμφαση την επιτήρηση και υπεράσπιση της ρωσικής ακτογραμμής. Σε συνδυασμό με τα βλήματα Kalibr αποτελούσαν ήδη ισχυρό αντίπαλο, όπως απέδειξε και η επίθεση τον Οκτώβριο του 2015 κατά στόχων στη Συρία 1,500 χλμ μακρυά από κορβέτες του στόλου της Κασπίας. Πλέον θα έχουν και ικανότητες ναρκοπολέμου, σπεύδοντας γρήγορα και στρώνοντας κινητά, ημιαυτόνομα ναρκοπέδια και απαγορεύοντας θαλάσσια περάσματα.

Αναβάθμιση των πυραυλοφόρων κορβετών Buyan-M


Οι κορβέτες Buyan-M συνδυάζουν ταχύτητα και χαμηλό προφίλ έχοντας μικρή υπογραφή στο ραντάρ με την προϋπόθεση να δρούν σε μικρή απόσταση από τις βάσεις τους. Η προσθήκη “έξυπνων ναρκών” αυξάνει τις ικανότητές τους πολύ περισσότερο.
Προς στιγμήν, το ρωσικό ναυτικό συντάσσει το δόγμα ναρκοπολέμου του από την αρχή. Οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να δράσουν κατά μόνας ή ομαδικά απαγορεύοντας ένα πεδίο ολόκληρο. Διακρίνονται ανάλογα με τη λειτουργία τους σε “ηλεκτρονικές”, που αναγνωρίζουν φίλα από εχθρικά πλοία από μια βάση δεδομένων που τα κατατάσει ανάλογα από την ακουστική τους υπογραφή ή τις “νάρκες διαβατήρια” που αναγνωρίζουν ένα πλοίο από τον τρόπο που εισέρχεται σε ένα σεσημασμένο χώρο καταστροφής. Τα φίλια πλοία θα περάσουν αλώβητα ενώ τα εχθρικά θα καταστραφούν.

Ο τρόπος κατεύθυνσης είναι επίσης αντικείμενο αναθεώρησης. Πέρα από τις καθαρά ναυτικές επιχειρήσεις, οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να ενταχθούν σε ένα διακλαδικό σύστημα ελέγχου ακτών, με αναγνωριστικά αεροσκάφη, ραντάρ ή επίγειους παρατηρητές ( Strelets ) να εντοπίζουν εχθρικά πλοία που προσεγγίζουν και να κατευθύνουν εναντίον τους πυρά πυροβολικού, πυραύλους ή κατευθυνόμενες νάρκες.
Οι “έξυπνες νάρκες” δρουν με σύστημα, με τις αυτόνομης πλεύσης νάρκες να μπαίνουν σε σχηματισμούς μάχης ή να λαμβάνουν γραμμή παραγωγής όταν εντοπίζουν εχθρικούς πολλαπλούς στόχους. Προτεραιότητες μπορούν να ληφθούν, επιτιθέμενες, για παράδειγμα, μόνο εναντίον αποβατικών σκαφών ή να προχωρήσουν και να εμπλέξουν στρατηγικούς στόχους μακράν των ακτών, αδιαφορώντας για μικρά σκάφη ή ναρκοθηρικά και εντοπίζοντας αεροπλανοφόρα, πλοία απόβασης, στρατηγικά υποβρύχια ή αντιτορπιλικά.

Το Αμερικάνικο Ναυτικό δοκιμάζει την νάρκη Quickstrike-ER, με ρίψη από B-52


Πέρα από τις κορβέτες Buyan-M, οι “έξυπνες νάρκες” μπορούν να αναπτυχθούν και από υποβρύχια, μεγάλα αποβατικά ή αεροσκάφη. Ας σημειωθεί πως το Ναυτικό των ΗΠΑ εφαρμόζει κι αυτό ανάλογα σχέδια με αναβαθμισμένες ναυτικές νάρκες Μ-65 που κατευθύνονται από σύστημα GPS.
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

64
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99

Related News

Αμερικανοί Πεζοναύτες κατευθύνουν βομβαρδιστικά της Αεροπορίας με drones

Εάν χρειαστεί να πολεμήσουν ξανά στον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα καθοδηγούν βομβαρδιστικά προς τους στόχους τους χρησιμοποιώντας τακτικά drones. Σε ασκήσεις που πραγματοποίησαν...

Ιστορική δοκιμή πυραύλου SCALP Naval (MdCN) από γαλλικό υποβρύχιο

Στις 20 Οκτωβρίου το μελλοντικό υποβρύχιο SNA Suffren του Γαλλικού Ναυτικού, το πρώτο από τα έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια του προγράμματος Barracuda, ολοκλήρωσε με επιτυχία...

Χουλουσί Ακάρ: «Η προμήθεια S-400 δεν ήταν επιλογή αλλά υποχρέωσή μας»

Με σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να κατευνάσει το κλίμα αντιδράσεων που προέκυψε από τις πρόσφατες εκπαιδευτικές βολές και...