Ποιοι είναι οι πέντε «μνηστήρες» για τα έξι νέα υποβρύχια της Ινδίας

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 61
  •  
  •  

Το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών (DAC) με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Rajnath Singh απέρριψε για τεχνικούς λόγους την κοινή προσφορά της κοινοπραξίας Adani Group & Hindustan Shipyard Limited για το πρόγραμμα 75 (Ι) για τη ναυπήγηση 6 νέων υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά συνέπεια, απέμειναν οι Mazagon Docks Ltd (MDL) και η Larsen & Turbo (L & T) με έδρα το Μουμπάι που έχουν εγκριθεί ως Ινδικοί Στρατηγικοί Συνεργάτες (SP) και θα ανταγωνιστούν τώρα για να ναυπηγήσουν έξι νέα υποβρύχια για το ινδικό Ναυτικό στην Ινδία.

Όποια εταιρεία κερδίσει τελικά θα κληθεί να επιλέξει έναν από τους πέντε ξένους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (OEM): τη γαλλική Naval Group (υποβρύχια Scorpene). το ρωσικό γραφείο σχεδιασμού Rubin (υποβρύχια Amur 1650), τη γερμανική Thyssenkrupp (Type 214), την ισπανική Navantia (S80) και τη νοτιοκορεάτικη DSME που προωθεί αναβαθμισμένα Type 209 για τα οποία έχει δικαιώματα ανεξάρτητης ναυπήγησης και πώλησης σε διεθνείς πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τόσο η σουηδική Saab Kockums με το υποβρύχιο A26 όσο και η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries με την κλάση Soryu είχαν αποχωρήσει από τον διαγωνισμό της Ινδίας σε προγενέστερες φάσεις.

Τα κρατικά ναυπηγεία Mazagon Docks Ltd (MDL) έχουν ένα προφανές πλεονέκτημα αφού ήδη μια ενεργή γραμμή παραγωγής και έχει παραδώσει μέχρι στιγμής τα πρώτα δύο από τα έξι υποβρύχια κλάσης Scorpene στο ινδικό Ναυτικό. Αυτά τα υποβρύχια ναυπηγούνται σε συνεργασία με τη Naval Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα υποψήφια υποβρύχια, η κλάση Lada και συγκεκριμένα η εξαγωγική έκδοση Amur-1650 που προσφέρεται στην Ινδία θα είναι τα μοναδικά υποβρύχια που θα έχουν ικανότητα εξαπόλυσης πυραύλων BrahMos.

Επίσης, στα υποβρύχια που πρόκειται να ναυπηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος P75 (I), θα πρέπει να υπάρχει μια διάταξη τεχνολογίας AIP (πρόωση ανεξάρτητής του αέρα), που αναπτύσσεται εγχωρίως από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης της Άμυνας (DRDO).

Αυτήν την στιγμή το ινδικό Ναυτικό επιχειρεί με δύο διαφορετικές κλάσεις συμβατικών υποβρυχίων – ρώσικα Kilo και γερμανικά Type 209. Επίσης έχει παραδοθεί και γίνει αποδεκτό και ένα υποβρύχιο κλάσης Scorpene.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 61
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
chikichikiKimonevaggelosd.bApostolis Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Apostolis
Member
Trusted Member
Apostolis

Μου φαίνεται εξωπραγματικο το κόστος των 950 εκ ευρώ το κάθε υποβρύχιο εκτός αν έχουν προυπολογιση και τα περίπου είκοσι χρόνια που θα τους πάρει να τα τελειώσουν αφού θέλουν να εγκαταστησουν δική τους διάταξη aip.

d.b
Member
d.b

Και στα υποβρύχια παίζονται. Τρεις τύποι από τρεις διαφορετικές χώρες…..

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

δε λεμε στους γαλλους για κανα σκορπεν με σκαλπ μεσα?

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Κι ενώ έχουν ήδη υπό παραγγελία τα scorpene δεν θέλουν να μείνουν στον ίδιο τύπο;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Λυπάμαι τον ινδικό λαό που οι φόροι που τόσο δύσκολα πληρώνει από την φτωχή του τσέπη πετιούνται από δω κι από κει σε αψυχολόγητες προμήθειες. Πάμε, αν κατάλαβα καλά, για τρίτη ή για τέταρτη πηγή προμήθειας;