ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιστοποίηση UGM-84 Sub Harpoon στα Type 214ΗΝ, 20 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων και διόρθωση βλαβών – Στη Βουλή Σχέδιο Νόμου

22
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα καταβάλει ακόμα €20,1 εκατ. στο πρόγραμμα των υποβρυχίων, ώστε να ολοκληρώσει τις δοκιμές και εργασίες αποκατάστασης.

Το επιπλέον ποσό κρίνεται απαραίτητο, αφού το υπολειπόμενο μέρος από τα συνολικά €197,45 εκατ. (αρχικό ποσό €75,5 εκατ. + πρόσθετες πιστώσεις €121,95 εκατ.) επαρκούσε έως τον Μάρτιο του 2020. Τα €20,1 εκατ. αφορούν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020 και θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως τονίζεται σε διάταξη νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19, οι μέχρι τώρα δοκιμές πιστοποιούν με επιτυχία τα αντίστοιχα συστήματα των υποβρυχίων (Υ/Β), αποδεικνύοντας ότι αυτά μπορούν να καλύψουν σήμερα σημαντικό μέρος των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Επισημαίνεται όμως πως χρειάζονται 6 επιπλέον μήνες για τις τελικές ρυθμίσεις και δοκιμές εν πλω (SAT), που γίνονται από προσωπικό του ΠΝ, με συνδρομή των εργαζομένων της ΕΝΑΕ, καθώς και των αναγκαίων υποκατασκευαστών. Για την πλήρη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Υ/Β απαιτούνται δοκιμές και εργασίες που αφορούν:

 1. Στις τελικές ρυθμίσεις, δοκιμές και συντηρήσεις των κινητήρων προώσεως των Υ/Β.
 2. Στην ολοκλήρωση πιστοποίησης του συστήματος εκτόξευσης κατευθυνομένων βλημάτων SUBHARPOON καθώς και του συστήματος εκτόξευσης αντιμέτρων κατά τορπιλών (TCM).
 3. Στην ολοκλήρωση λοιπών εκκρεμοτήτων δοκιμών, εργασιών και ρυθμίσεων, που αφορούν στους ιστούς των Υ/Β (περισκόπια, ιστοί Ρ/Ε, ESM, αναπνευστήρας).
 4. Στην αποκατάσταση βλαβών που έχουν προκύψει από τις δοκιμές των Υ/Β, καθώς και απαιτήσεων αναβάθμισης λογισμικού πλήθους συστημάτων, λόγω εξέλιξης των αντίστοιχων εκδόσεων των υποκατασκευαστών.
 5. Στην ολοκλήρωση λοιπών εκκρεμοτήτων εργασιών, δοκιμών εν πλω και ρυθμίσεων.

Το κόστος των εργασιών, υλικών και δοκιμών εκτιμάται σε €6 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα χρήματα διακρίνονται σε λειτουργικά έξοδα – συντήρηση των ναυπηγείων (€1,5 εκατ.) και τη μισθοδοσία – κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (€12,6 εκατ.).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των διαπιστωθέντων προβλημάτων στα 4 Υ/Β οφείλονται μερικώς στην έλλειψη επαρκούς συντήρησης, με αποκλειστική ευθύνη της ΕΝΑΕ, και είχαν ως αποτέλεσμα τη χρονική διολίσθηση του προγράμματος. Σε αυτό συνέτεινε και η αρχική άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα ορισμένων κρίσιμων υποκατασκευαστών εξωτερικού, κυρίως όσον αφορά το Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ».

Με την προωθούμενη διάταξη είναι στόχος η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών και δοκιμών στα Y/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΩΚΕΑΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», ώστε αυτά να αποδοθούν, το ταχύτερο δυνατό, στο ΠΝ για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

Οι εργασίες, δοκιμές και ρυθμίσεις προτείνεται να γίνουν στο χώρο της ΕΝΑΕ, προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των εργαζομένων και να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη και η συντήρηση των συνοδών πλοίων που απαιτούνται στο πλαίσιο των εν πλω δοκιμών των Υ/Β, προκειμένου να υφίσταται άμεση διαθεσιμότητα χρήσης αυτών κατά τις δοκιμές.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

22
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
8 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
AnimadesNikolakiEfentisGeorgeandreasmp412cepampapas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
npo
Member
Famed Member
npo

Τι πρόβλημα έχει το ΚΑΤΣΩΝΗΣ?

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Κανένα πρόβλημα δεν έχει. Τα ποσά προφανώς αφορούν προβλέψεις FOS και μισθοδοσία εργαζομένων. Το δεύτερο φαίνεται ξεκάθαρα από την αναφορά συγκεκριμένων μηνών που καλύπτει το νέο ποσό. Η στρεβλή πρακτική που ακολουθείται με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εφαρμόζεται και στα ΕΝ, μήπως και φιλοτιμηθεί κάποιος και τα αναλάβει. Μέχρι τότε θα πληρώνει το κράτος (δηλαδή εμείς).

massey-ferguson-65
Member
Noble Member
massey-ferguson-65

Τι ..τι έγινε δεν θα μπουν τα Παπανικολής το καλοκαίρι Αιγαίο….πάμε για του χρόνου???…..δεν το σχολιάζω ….οσω για την πιστοποίηση των harpoon καλό το νέο αλλά….και αυτό σε ένα χρόνο από τώρα και αν….όλο ακούμε για συντήρηση και εξαρτήματα για τα υποβρύχια που εδώ και 10 χρόνια λείπουν,πρωπερισι μιλησαμε για σύγχρονες τορπίλες υποβρυχίων,φέτος μηλαμε για harpoon για τα 4 Παπανικολής και το ένα αναβαθμησμενες υποβρύχιο…..και στο τέλος από όλα αυτά τι συνηδητοποιουμε ότι πέρασε 1,5 χρόνος με τα υποβρύχια στην στεριά και ότι θα περάσουν αλλά κάνα δυο χρονακια για να γίνουν πλούτος λειτουργικά… δηλαδή για την λειτουργικότητα 5 υποβρυχίων… Read more »

zap
Member
Famed Member
zap

Αγαπητε τι το ψαχνετε, του χρονου τα υποβρυχια θα παραμεινουν στερια για την αναβαθμιση μεσης ζωης που εχει φτασει πλεον. Θα κανουμε διαγωνισμο, θα το αναλυσουμε εμεις στο ιντερνετ κτλ κτλ κτλ.
Και μετα με ρωτησε αλλος φιλος γιατι λεω 100 χρονια μνημονια μας αξιζουν.

zap
Member
Famed Member
zap

Δεν γνωριζω εαν εχει πιο κατω το βαρελι.

Terafox
Member
Trusted Member
Terafox

Ξεκολλάμε σιγά σιγά βλέπω, μακάρι!

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

ΦανταΜάλιστα… Και έχουν ευθύνη τα ΕΝΑΕ για τις φθορές και θα τους πληρώσουμε από πάνω…

Μήπως πάμε πλαγίως να δώσουμε χρήματα ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ αποφεύγοντας τους περιορισμούς της ΕΕ; Δηλαδή μέχρι πότε θα δίνουμε έξτρα χρήματα; Αν δεν είναι αυτό, τότε δεν υπάρχει σωστό/απαιτούμενο management, αυτό που το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει! Και στις 2 περιπτώσεις μιλάμε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος…

Έ ρε τί έχει να γίνει με τις ΜΕΚΟ(!!!)…

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

……ετσι εξηγείται η αδράνεια μας για τορπίλες……τι να τις κάνουμε αφού ακόμα δεν έχουμε υποβρύχια….

flashg
Member
Trusted Member
flashg

Τα υποβρύχια ακόμα δεν τα έχουμε παραλάβει?

viper3000ad
Member
Noble Member
viper3000ad

Πολύ παράξενο που δεν βρέθηκε καθόλου στην επικαιρότητα η κομμένη Καταιγίδα και η σωρεία παραβάσεων των γειτόνων επί ΜΙΑ ολόκληρη ώρα ! Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε για τις ασφαλιστικές εισφορές των 12,5 εκατομμυρίων. Πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή θεμάτων… sad

Nick
Member
Famed Member
Nick

Απίστευτα πράγματα. Μου αρέσει που κάποιοι ονειρεύονται ναυπήγηση Φρεγατών στην Ελλάδα και συζητούσαμε και για τυχόν +2 υποβρύχια.

Εδώ δεν έχουν ολοκληρωθεί τυπικά τα 4 + 1 αναβαθμισμένο.

andreasmp412c
Member
Noble Member
andreasmp412c

Κ μ αρεσει που μερικοι θελετε κ εγχωρια φρεγατα…

zap
Member
Famed Member
zap

Οχι ολοι αγαπητε, μερικοι εχουμε γνωση…

andreasmp412c
Member
Noble Member
andreasmp412c

Δυστυχως οπως το ειπατε… Μερικοι… Η πλειοψηφια ζει σε ενα παραλλο συμπαν.

zulu16
Member
Trusted Member
zulu16

H λέξη κατάντια είναι λίγη να περιγράψει αυτό το Ερεβος………. To Παπανικολής παρελήφθει υποθετικά έτοιμοπόλεμο από το ΠΝ πριν από 10 έτη, ακόμα δηλαδή δεν μπορεί να εκτελέσει βολή με sub harpoon δυνατότητα που έχουν τα type 209/1100 εδω και 25 έτη, δεν έχει τορπίλες αλλά περιορίζεται στις μουσιακές SUT απομειώνοντας το όποια πλεονεκτήματα έχει το σκάφος τόσο σαν πλοίο όσο και στους αισθητήρες του και κατά τα άλλα οι δημοσιγράφοι και οι απόστρατοι φαντασιώνονται τα “στρατηγικά μας όπλα” εννοόντας τα υποβρύχια που θα κρίνουν μια πολεμική αναμέτρηση στο ΑΙγαίο……….. Μην αναφέρω οτι όλη η τεχνογνωσία από την κατασκευή των… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εκπληκτικό σχόλιο._

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Συμφωνώ αγαπητέ!!! Για την τεχνογνωσία που δεν κεφαλαιοποιήθηκε το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές!

Και βέβαια όταν θα ανακοινωθούν οι 2 ολόκληρες Belharra strealth ο κυρίαρχος λαός θα πει «πωωωωω ρε φίλε, τί υπουργάρα που ‘χουμε ρε!!!»… Αυτός ο λαός στις δημοσκοπήσεις έχει βγάλει τον Δένδια στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας…

Animades
Member
Famed Member
Animades

Ας βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη. 1. Αργήσαμε τραγικά στο να παραγγείλουμε (σύγχρονες) Τορπίλες , έπρεπε να επιλεγούν και να παραγγελθούν (έστω λιγότερες αρχικά ) μαζί με τα υποβρύχια, ώστε να πιστοποιηθούν σε αυτά εξ αρχής .!. 2 . Δεν έχουν ολοκληρώσει (όλες) τις δοκιμές που απαιτεί το Π.Ν. επίσης και χρειάζονται σε κάποια από αυτά , ” εργασίες αποκατάστασης ” . Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια τα υποβρύχια βρίσκονταν ” στην στεριά ” , αντιθέτως , στο μεταξύ έχουν “μετρήσει ” πολλές φορές τον βυθό του Αιγαίου. 3. δεν πιστοποιήθηκαν μέχρι τώρα οι sub harpoon… Read more »

alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Oλη αυτή η υπόθεση δείχνει τις παθογένειες που υπάρχουν στο χώρο της άμυνας και της “αμυντικής βιομηχανίας”. Αφού διάφοροι επίσημοι για καιρό δήλωναν πως οι Τούρκοι τρέμουν τα υποβρύχια μας (σε λίγο θα έχουν 6 ανάλογα), τώρα διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοιχτά. Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή γενικώς και αυτό το γνωρίζουν και οι απέναντι γιαυτό κάνουν όσα κάνουν καθημερινά. Δεν είναι μόνο τα υποβρύχια, το σήριαλ των πυραυλακάτων στην Ελευσίνα είναι άλλη μία ένδειξη της γενικευμένης παρακμής και της παράνοιας που επικρατεί. Είναι απορίας άξιο πως με όλα αυτά, κάποιοι εδώ ονειρεύονται Ελληνικές φρεγάτες που θα μπορούσαν… Read more »

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Aντί για harpoon, popeye από το Ισραήλ με συμβατικές κεφαλές και ανεβάζουμε την υποστρατηγική κρούση σε ανώτερο επίπεδο από το συνδυασμό γαλλικών φρεγατών MdCN.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Με 16 ολόκληρους Scalp(!!!); shock

Τί ίδια στιγμή όμως δεν έχουμε να αγοράσουμε Exocet block3…

George
Member
Noble Member
George

Είναι απίστευτη η ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά που προσεγγίζει αν δεν ξεπερνά την ανευθυνότητα των υπολοίπων κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας
Περνάμε ολοταχώς σε νέο δόγμα άμυνας της χώρας.
Από το θα το ρισκάρουμε στο δεν βαριέσαι και τι έγινε να ‘ούμε…..