12.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Ν. Δένδιας: Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των επαφών με την Κίνα

- Advertisement -

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ υπογράμμισε πως κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους υπογραμμίστηκε η σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS).

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση των επαφών με την Κίνα, μετά το τέλος της πανδημίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν ότι του χρόνου συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών και η προοπτική περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας- Κίνας και υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων της μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ στην Cosco.

«Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς για την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε άλλωστε η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετηρίων αγωγών. Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπό το πρίσμα της έναρξης του έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας-Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον Κινέζο ομόλογό του τις «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σ’ αυτό». «Θεωρητικά, η περιοχή αυτή βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, όμως η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή μας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που η Ελλάδα αποδίδει στην UNCLOS.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, προωθώντας ιδεολογίες, όπως η μουσουλμανική αδελφότητα και επιχειρώντας ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Εξτάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη. Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα είχε συμβάλει στο παρελθόν στην εκκένωση 13.000 Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για τη στάση της Κίνας σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ζητήματα του Κυπριακού και ιδιαίτερα «για τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις ΕΕ- Κίνας.

Ουανγκ Γι: Πρόθυμοι να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία μας σεβόμενοι την UNCLOS

«Είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε και να αναπτύξουμε τη θαλάσσια συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα, σεβόμενοι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη. Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το εμβληματικό έργο της κοινής οικοδόμησης μιας ζώνης», σημείωσε και τόνισε πως αυτή έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και κέρδος προς την τοπική κοινωνία, ενώ έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. «Το έργο αυτό αποτελεί το πρότυπο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και είναι η αφετηρία της ταχείας γραμμής ξηράς-θάλασσας Κίνας-Ευρώπης και θα γίνει ο κόμβος της τρίτης μεγάλης εμπορικής οδού Κίνας- Ευρώπης», επεσήμανε.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως υπάρχει τεράστια δυνατότητα συνεργασίας και λαμπρή προοπτική ανάπτυξης μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης σε συνδεσιμότητα. «Η Κίνα και η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεργάτες σε σχέσεις αμοιβαίου κέρδους, είναι επίσης φίλοι με τους ίδιους στόχους και ιδανικά», ανέφερε και πρόσθεσε: “Η σινο-ελληνική συνεργασία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των σινοευρωπαϊκών σχέσεων και αποτελεί παράδειγμα ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ χωρών με διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνικά συστήματα».

Αναφερόμενος στους επικείμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Πεκίνο, σημείωσε ότι η Κίνα «επιθυμεί να διαδώσει το Ολυμπιακό πνεύμα μαζί με την Ευρώπη». «Πριν από λίγες ημέρες η Ολυμπιακή φλόγα των χειμερινών αγώνων του Πεκίνου άναψε στην Ελλάδα επιτυχώς και έφτασε στην Κίνα. Το Πεκίνο είναι έτοιμο και έχουμε κάθε πεποίθηση να προσφέρουμε Ολυμπιακούς με απλότητα, ασφάλεια και λάμψη».

Ο Κινέζος υπουργός κάλεσε τους Έλληνες και Ευρωπαίους αθλητές να συμμετάσχουν στους αγώνες, προκειμένου «να διαδώσουμε μαζί τις αρχές τους ολυμπιακού πνεύματος, το ευ αγωνίζεσθαι και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο μέλλον με το σύνθημα “γρηγορότερα, ψηλότερα, ισχυρότερα μαζί για την ανθρωπότητα”».

«Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού διαστρεβλώνει τον Ολυμπισμό, ενώ τα δίκαια και καθαρά αθλήματα μπορούν να ενισχύσουν την αμοιβαία αναγνώριση και κατανόηση μεταξύ διαφορετικών χωρών», σημείωσε.

Ο Κινέζος υπουργός τόνισε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να προωθήσει τον πολιτιστικό διάλογο με την Ευρώπη. «Η χιλιετής σοφία των χωρών μας αποτελεί τη συνεχή και αιώνια συστατική ουσία των διμερών μας σχέσεων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης έχουν μια ιστορία άνω των 2.000 ετών και το βάρος της ιστορίας μας αποτελεί τον μεγαλύτερό μας πλούτο».

Ανέφερε ακόμη πως οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν μαζί το κέντρο αρχαίου κινεζικού και ελληνικού πολιτισμού και να προωθήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο του φόρουμ αρχαίων πολιτισμών και κάλεσε όλο και περισσότερους Ευρωπαίους εταίρους «να συμμετάσχουν και να δώσουν σταθερότητα και θετική ενέργεια και στη σινο-ευρωπαϊκή σχέση». «Αντιμετωπίζοντας μια πραγματικότητα γεμάτη αβεβαιότητα και αστάθεια, ως εκπρόσωποι του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού, οφείλουμε να ενισχύσουμε τον διάλογο και την επικοινωνία, την κατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικά F-16C/D Block 50: Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό τους;

77
Το περασμένο καλοκαίρι, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική έφερε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16C/D Block 50 στη Βουλή. Τα 38 μαχητικά...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1943: Η βύθιση του Rohna δείχνει...

1
Το εμπορικό πλοίο HMT Rohna βυθίζεται έξω από τις ακτές της Αλγερίας μετά από επίθεση γερμανικών He-177 που μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα Henschel Hs 293....
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ανθυποβρυχιακό webinar της ΠΤΗΣΗΣ: Αντιμετωπίζοντας τορπίλες, η χρήση ηχοσημαντήρων, οι τακτικές

Συνεχίζουμε την δημοσίευση των πρακτικών του 2ου webinar που οργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, το www.ptisidiastima.com και το www.navaldefence.gr σε συνεργασία με την Crowd Policy,...

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

Νέες βολές RM-70 με αναβαθμισμένες ρουκέτες στην Κρήτη (Εικόνες, βίντεο)

Από 15 έως 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Οπλικών Συστημάτων Πυροβολικού Μάχης με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων...