H Νέα Ζηλανδία αποσύρει δυο Παράκτια Περιπολικά… μετά από μόλις δέκα χρόνια υπηρεσίας

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δύο Παράκτια Περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας αποσύρονται σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιοποιημένο σχέδιο αμυντικής ικανότητας της χώρας. Τα HMNZS Pukaki και HMNZS Rotoiti παροπλίστηκαν στις 17 Οκτωβρίου σε επίσημη τελετή στην αποβάθρα του Ντέβονπορτ στο Ώκλαντ. Τα σκάφη αποσύρθηκαν μόλις δέκα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους.

Ο αρχηγός του Ναυτικού υποναύαρχος Ντέιβιντ Πρόκτορ δήλωσε ότι η επιχειρησιακή εμπειρία με τα συγκεκριμένα σκάφη είχε δείξει ότι καθήκοντα που απαιτούνται από τη ναυτική δύναμη περιπολίας εκτελούνται καλύτερα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια περιπολικά πλοία του Ναυτικού της χώρας: «Όταν είχαν ενταχθεί σε υπηρεσία, τα πλοία αυτά παρείχαν επιχειρησιακές δυνατότητες γύρω από την ακτογραμμή μας. Αλλά τώρα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να προβάλουμε μια περαιτέρω παρουσία και αυτό είναι κάτι που τα πλοία αυτά απλά δεν είχαν σχεδιαστεί για να κάνουν.»

Τα συγκεκριμένα πλοία, γνωστά κι ως κλάση Protector, ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία του Βάνγκαρέι στα βόρεια της χώρας και μπήκαν σε υπηρεσία το 2009. Πρόκειται για τέσσερα πλοία της κλάσης, τα Hawea, Taupo, Rotoiti και Pukaki. Τα πλοία αυτά σχεδιάστηκαν για αποστολές επιτήρησης αλιείας, έρευνα και διάσωση, ασφάλεια συνόρων και την θαλάσσια επιτήρηση γύρω από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας και, κατά περίπτωση, σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι κανονιστικές αλλαγές το 2012 οδήγησαν σε επιβολή περιορισμών χρήσης τους σε σχέση με τις ταχύτητες και τις συνθήκες θαλάσσης, παρόλο που το Ναυτικό σε κάποιες περιπτώσεις εξασφάλισε εξαιρέσεις. Στη συνέχεια όμως, το Ναυτικό τα αξιολόγησε ως ακατάλληλα για τις βαριές ανοιχτές θάλασσες του Ειρηνικού Ωκεανού που συνήθως καλούνταν να επιχειρήσουν στη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες περιοχές υπό τα νέα επιχειρησιακά δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά, το Ναυτικό της χώρας θεωρεί ότι θα επιτευχθεί καλύτερο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με την χρήση των υπαρχόντων μεγαλύτερων σκαφών HMNZS Otago και Wellington (εκτοπίσματος 1900 τόνων), καθώς και του νέου μεγάλου πλοίου γενικής χρήσης στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Σε ταχεία εξέλιξη η ναυπήγηση του νέου ΠΓΥ της Νέας Ζηλανδίας

Τα δύο εναπομένοντα πλοία της κλάσης Protector θα συνεχίσουν να παίζουν ρόλο στην εκτέλεση τοπικών αποστολών καθώς και στην παροχή σημαντικών ευκαιριών για εκπαίδευση των στελεχών κάθε βαθμίδας. H απόσυρση δυο πλοίων της κλάσης πάντως δεν έγινε δεκτή από θετικά σχόλια.

Το Ναυτικό της χώρας αναμένεται να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την καλύτερη μέθοδο για την απόσυρσή τους μέσα στο 2020. Καθώς τα πλοία δεν έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας κι είναι σχετικά καινούρια και σύγχρονα, θεωρείται ότι θα βρουν ενδιαφέρον για πώληση ως μεταχειρισμένα στην διεθνή αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω πλοία επισήμως κατηγοριοποιούνται ως παράκτια περιπολικά σκάφη (IPV) κι όχι ως ανοιχτής θαλάσσης. Ωστόσο η κατηγοριοποίηση αυτή λαμβάνει υπ’ όψιν τα δεδομένα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου είναι κι ο χώρος επιχειρήσεών τους.

Για του λόγου το αληθές, έχουν παρεμφερείς ή ανώτερες τεχνικές προδιαγραφές σχεδόν σε κάθε τομέα αλλά και διαστάσεις / εκτόπισμα με το ΠΑΘ Γαύδος του Λιμενικού Σώματος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Νείλος
Guest
Νείλος

Φέρε οτι έχεις αποσυρτζή σε μια χώρα που δεν γουστάρει πια να ζει… Πάντως από εντελώς άοπλα έχουμε και ‘μεις!!!

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

μια χαρα δουλεια θα κανουν στο λιμενικο αοπλα πλοια σε αοπλο σωμα.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Η Ελλάς δεν χρειάζεται μεταχειρισμένα Περιπολικά. Μπορεί πλέον να αγοράζει νέες ναυπηγήσεις με χρήματα από τις Ειδικές Δράσεις της Ευρωπαίκής Επιτροπής όπως η E.Δ.Ε.Ο. FRONTEX.
Το ποσοστό χρηματοδότησης φθάνει το 90% όπως με τα τρία Περιπολικά της Cantiere Navale Vittoria που θα παραληφθούν του χρόνου.
Άκυρα τα σάλια των σκραπατζήδων το λοιπόν.

nigozs
Member
nigozs

Νά μια ενδιαφερουσα περίπτωση για το ΛΣ !!!