Ενδείξεις για 2ο εξωπλανήτη γύρω από τον Proxima Centauri! (το κοντινότερο στη Γη άστρο)

8
1045
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •  

Ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, μπορεί να έχει και γείτονα. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Τορίνο και της Κρήτης ανακοίνωσαν σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ ότι ανίχνευσαν ένα υποψήφιο (προς το παρόν μη επιβεβαιωμένο) εξωπλανήτη, τον Proxima c, ο οποίος φαίνεται να περιφέρεται γύρω από τον Proxima Centauri (Εγγύτατο του Κενταύρου), τον μικρό αχνό ερυθρό νάνο σε απόσταση μόνο 4,24 ετών φωτός από τον δικό μας πλανήτη.

Ο Μάριο Νταμάσο του Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου του Τορίνο, ο Φάμπιο Ντελ Σόρντο, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι συνεργάτες τους, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο Breakthrough Discuss του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια (δεν έχει υπάρξει ακόμη επιστημονική δημοσίευση), χρησιμοποίησαν το όργανο HARPS ενός τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νοτίου αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member
Noble Member
Andreas

“Πετάγομαι να δω.”
Υπογραφή Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Να ρωτήσω κάτι, τηλεσκόπια όπως το hubble δεν μπορούν να ζουμάρουν στην επιφάνεια π.χ. αυτού του πλανήτη, η ειναι υπερβολικά μακριά; θα απαντήσω στον εαυτό μου. Εάν γινόταν θα το είχαν ήδη κάνει.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Τα τηλεσκόπια που έχουμε (συμπεριλαμβανομένου και του Hubble) έχουν περιορισμούς στην ικανότητα ανάλυσης (resolution) των αντικειμένων που παρατηρούν η οποία εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου προς παρατήρηση το μέγεθος του τηλεσκοπίου και την απόσταση παρατήρησης. Λόγω του φαινομένου της σκεδασης των φωτονιων που φτάνουν μέχρι το κέντρο εστίασης του τηλεσκοπίου η εικόνα που παρατηρείται έχει ένα ελάχιστο όριο πέραν του οποίου δεν μπορεί πλέον να παρατηρηθεί. Ο εξωπλανητης που αναφέρετε είναι πολύ μακριά και πολύ μικρός για να μπορέσει να παρατηρηθεί με ικανοποιητική ανάλυση από το Hubble. Ίσως όταν το τηλεσκόπιο Webb μπει σε λειτουργία να μπορέσουμε να έχουμε… Read more »

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Ευχαριστώ φίλε Θωμά.α

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Καλα-καλά δεν μπορεί να ζουμάρει το Hubble στον Πλούτωνα, που είναι στο ηλιακό μας σύστημα, πόσο μάλλον σε έναν εξωπλανήτη.

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Τις προάλλες έβλεπα ένα βίντεο για την καινούρια Nikon, ο τύπος ζουμάρει σε ενα αστέρι (Προφανώς ήξερε ποιο αστέρι είναι) και βλέπει καθαρά τον Κρόνο με τους δίσκους, χωρίς να έχει φακό σαν κανόνι.
Υπέθεσα ότι αφού το κάνει αυτό μία απλή κάμερα Φαντάσου τι θα κάνει το hubble.

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Μήπως ήταν η Nikon D1000?

https://www.youtube.com/watch?v=VQjk3BPeZf8

Την έχει ένας φίλος. Ενδιαφέρον μαραφέτι, αλλά αρκετά ογκώδης, και ακριβή.

recce
Member
Noble Member
recce

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε εφ’όσον επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει φυσικά, αν είναι γαιώδης ή gas giant…