22.1 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική MEDIA VIDEO Πώς η τελειοποίηση ενός πυροσωλήνα ίσως έκρινε τη επικράτηση στον Ειρηνικό

Πώς η τελειοποίηση ενός πυροσωλήνα ίσως έκρινε τη επικράτηση στον Ειρηνικό

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κατά γενική ομολογία ήταν ο πόλεμος που κρίθηκε από την αεροπορική υπεροχή ή την έλλειψή της. Όταν η εκάστοτε πλευρά κατάφερνε είτε να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή είτε να εξαλείψει την αντίστοιχη του αντιπάλου του, η πλάστιγγα πάντα έγερνε υπέρ του.

Ένα από τα πολλά θέατρα επιχειρήσεων όπου το παραπάνω αξίωμα βρήκε εφαρμογή, ήταν οι αεροναυμαχίες του Ειρηνικού Ωκεανού, μεταξύ του αμερικανικού Ναυτικού και του αυτοκρατορικού Ναυτικού της Ιαπωνίας.

Μέχρι το 1941 όταν και οι ΗΠΑ εξαναγκάστηκαν να μπουν στον πόλεμο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, τα στάνταρ βλήματα στα αντιαεροπορικά πυροβόλα του Ναυτικού διέθεταν μόνο ένα χρονικό πυροσωλήνα, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν αυτόματος κι έπρεπε να ρυθμίζεται πριν την βολή από τους χειριστές του αντιαεροπορικού.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μία πολύ βασική και πρωτόγονη μέθοδο για να εξασφαλιστεί ότι τα βλήματα εκείνα που δεν θα πετύχαιναν απ’ ευθείας πλήγμα στον στόχο (τα περισσότερα δηλαδή) δεν θα πήγαιναν χαμένα.

Ωστόσο ήταν αναξιόπιστη μέθοδος και απαιτούσε και τεράστια εξοικείωση αλλά και ψυχραιμία από τους χειριστές του αντιαεροπορικού πυροβόλου.

Έτσι σε περίπτωση επίθεσης, τα εχθρικά αεροπλάνα το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να μείνουν στις παρυφές της εμβέλειας των αντιαεροπορικών του πλοίου περιμένοντας απλά να εξαντληθούν τα πυρομαχικά του, πράγμα το οποίο θα συνέβαινε αρκετά γρήγορα. Έπειτα το πλοίο θα ήταν ανυπεράσπιστο…

Στην φάση εκείνη το κάθε πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού ήταν αναντικατάστατο καθώς δεν είχε επιτευχθεί ακόμα ο εξωφρενικός ρυθμός ναυπήγησης νέων μονάδων τα επόμενα χρόνια του πολέμου.

Έτσι το αμερικανικό ναυτικό χρειαζόταν απελπισμένα καλύτερη αντιαεροπορική προστασία για τα τότε αεροπλανοφόρα του, τα θωρηκτά και τα υπόλοιπα πλοία συνοδείας τους.

Την λύση την έδωσε, σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστήμιου John Hopkins που ανέπτυξε ένα νέο πυροσωλήνα προσέγγισης και αρκετά αξιόπιστο και δη αρκετά μικρό ώστε να χωράει μέσα στα υπάρχοντα βλήματα.

Όλα αυτά δεκαετίες πριν την ανακάλυψη των μικροτσιπ και των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και με τις απαιτήσεις για σμίκρυνση των απαρτίων του μηχανισμού να είναι το λιγότερο ασφυκτικές.

Επρόκειτο για ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του πολέμου. Ο εν λόγω πυροσωλήνας διέθετε έναν ραδιοπομπό και δέκτη και μπορούσε να πυροδοτήσει το βλήμα αυτόματα μέσα σε μια απόσταση από το εχθρικό αεροσκάφος αρκετά μικρή για να το καταρρίψει.

Η ανακάλυψη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι παρά την ανάδειξη των μαχητικών αεροσκαφών ως των κυρίαρχων του πεδίου μάχης, τα αντιαεροπορικά πυροβόλα εξακολουθούσαν να έχουν τον πρώτο λόγο στην αεράμυνα των πλοίων του αμερικανικού Ναυτικού.

Τελικά, στα τέλη του 1942, η πρώτη παρτίδα παραγωγής 5.000 βλημάτων για αντιαεροπορικά πυροβόλα 5 ιντσών παραδόθηκαν στα πληρώματα του αεροπλανοφόρου USS Enterprise και USS Saratoga καθώς και του καταδρομικού USS Helena του Τρίτου Στόλου.

Μέχρι τα τέλη του πολέμου το 1945, τα βλήματα με το νέο πυροσωλήνα προσέγγισης παρουσίασαν μία ευστοχία βελτιωμένη κατά 600% σε σχέση με τα βλήματα με τον χειροκίνητη χρονικό πυροσωλήνα.

Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος ο μηχανισμός του πυροσωλήνα όντας κάτι εντελώς νέο και αδοκίμαστο σε πολύ πρώιμες εκδόσεις, αποδείχθηκε πολύ αναξιόπιστος με αποτέλεσμα πάρα πολλά βλήματα να μην εκρήγνεινται καν.

Μάλιστα, οι πρώτοι πυροσωλήνες χρησιμοποιούσαν για την λειτουργία τους μπαταρία ξηρών στοιχείων, που όμως στην πράξη αποδείχθηκε αναξιόπιστη με τα περισσότερα βλήματα απλά να μην λειτουργούν.

Ωστόσο εκείνα που λειτούργησαν όπως έπρεπε, έκαναν όλη την διαφορά καθώς μόνο ένα ήταν αρκετό να καταρρίψει τα μικρά εύθραυστα αεροσκάφη του Ιαπωνικού Ναυτικού επιτυγχάνοντας έτσι το ανωτέρω εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας.

Το επόμενο διάστημα η μπαταρία αντικαταστάθηκε από άλλη πρωτοποριακή για την εποχή υγρών στοιχείων, η παραγωγή μπήκε πλέον σε μαζική φάση τόσο για τα πεντάιντσα όσο και για άλλα πυροβόλα.

Μέχρι το τέλος του πολέμου υπολογίζεται ότι είχαν κατασκευαστεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους περί τα 20 εκατομμύρια βλήματα κάθε είδους με πυροσωλήνα προσέγγισης.

Χωρίς αμφιβολία, ο συγκεκριμένος πυροσωλήνας, αν και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη ανακάλυψη έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη ναυτική αναμέτρηση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Ιάπωνες μπορούσαν να προσεγγίσουν τα αμερικανικά πλοία, αλλά όχι να τα βυθίσουν. Αντίθετα, τα δικά τους αεροσκάφη καταρρίπτονταν μαζικά από τους ουρανούς, ενώ ό,τι απέμενε το αποτελείωναν τα καταδιωκτικά των αεροπλανοφόρων.

Πρώτη δημοσίευση 30/1/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μακ

Δηλαδή πως ενεργοποιουνταν ; Ως radar αναγνώριζε ο πομποδεκτης την απόσταση από το αεροσκάφος ; Παραφαινεται πολύπλοκο για τα ηλεκτρονικά της εποχής με δεδομένο το micro μέγεθος τους.

Costas

Ουσιαστικά η ισχύς του ανακλώμενου σήματος ήταν αυτή που ενεργοποιούσε ή όχι τον πυροσωλήνα. Δες και https://en.wikipedia.org/wiki/Proximity_fuze

chikichiki

Είναι πραγματικά απίστευτη η πολυπλοκότητα που στριμώχτηκε ήδη από τόσο παλιά σε κάτι που φαινομενικά μοιάζει με μεγάλη σφαίρα.

nicolas

Αντιθετα η αποτυχια των ιαπωνικων αα βληματων τα καταδικασε

Dim

Η αεροναυμαχια της Θαλασσας των Φιλλιπινων το καλοκαιρι του 44 – η μεγαλυτερη ολων των εποχων – κριθηκε οταν τα ιαπωνικα αεροσκαφη αποδεκατιστικαν απο τα α/α πυρα του αμερικανικου στολου και τα καταδιωκτικα τους και για αυτο της δωσανε και το ονομα “The Great Marianas Turkey Shoot”……. Μετα απο αυτην …. game over

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Κώστας Στούπας για τις Κρατικές Ελληνικές Αμυντικές Εταιρείας: Τα λάθη του...

5
Παρατηρώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων κάποιος δεν μπορεί να μην προσέξει τον ήχο από το ακόνισμα των "μαχαιριών" των κρατικοδίαιτων συμφερόντων που οσμίζονται...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Αυγούστου 378 μ.Χ. : Μάχη της Αδριανούπολης

Σπρωγμένοι από τους Ούνους και Αλανούς οι Γότθοι ξεκίνησαν επιδρομές στην ρωμαϊκή επικράτεια με σκοπό την μόνιμη εγκατάσταση. Οι προηγούμενοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες τους επέτρεψαν...

“Αποδόμηση”, Φωτογραφία της Ημέρας

Καλημέρα, καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!  (Πηγή @RAF_Luton)Το επίσημο ρολόι της Ομάδας Επιδείξεων ΖΕΥΣ. Περισσότερα ΕΔΩ

ΑΠΟΨΗ: Οτιδήποτε λιγότερο από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας εντός ελληνικής ΑΟΖ, είναι (μ)προδοσία

 Με έκπληξη παρακολουθήσαμε προχτές την υπογραφή μιας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Η συμφωνία ξεκινά ανατολικότερα από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, και καταλήγει...

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την πώληση Αμερικανικών οπλικών συστημάτων και το Europa Defense Group

Οι οικονομικές παρενέργειες της επιδημίας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις πωλήσεις όπλων και με αυτή την αφορμή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παρουσιάσουν νέους τρόπους...

Προς ένα «ΝΑΤΟ του Οικονομικού Πολέμου» για το παρόν και το μέλλον

Το Ατλαντικό Σύμφωνο οργανώθηκε για να αντισταθεί στην πολεμική απειλή της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα, αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλο για να αντιπαρατεθεί στον τρόπο...
- Advertisement -