13.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΝΕΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΗ νέα «Πτήση» 06, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η νέα «Πτήση» 06, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί!

 

Και ηλεκτρονικά (ΕΔΩ)

 

Ένα βήμα πιο κοντά σε νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό MEKO200HN

Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης στράφηκε στην απόκτηση των 18 Rafale από την ΠΑ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ενδιαφέροντος το άλλο κύριο σκέλος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών τον Σεπτέμβριο για τα προγράμματα του ΠΝ, εντούτοις οι εξελίξεις του αναμένεται να είναι πολλές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αποκαλύπτουμε την στροφή της επιδίωξης στην απόκτηση νέων φρεγατών και το άρρηκτα πλέον συνδεδεμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO200HN.

Πολεμική Αεροπορία: Νέα όπλα για καινούρια Viper

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ και Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας έχει πλέον δρομολογηθεί, με το αντίστοιχο των Block 50 να βρίσκεται προ των πυλών και υπάρχουν συζητήσεις για τις απαραίτητες προσθήκες στο οπλοστάσιό της, που θα αξιοποιούν αφενός τις αυξημένες δυνατότητες του νέου αεροσκάφους και αφετέρου τις αυξημένες ικανότητες νέων όπλων, τα οποία έχουν εξελιχθεί σημαντικά στο μεσοδιάστημα των δέκα και περισσότερων χρόνων που η ΠΑ δεν αγόρασε νέα συστήματα. Το μεγαλύτερο αφιέρωμα-ανάλυση για όπλα των Viper που έχουμε κάνει ποτέ.

VOLFA 2020, Όταν τα F-16 της 347Μ συνάντησαν τα Rafale της 30e Escadre

Η VOLFA, που διοργάνωσε η Γαλλική Αεροπορία στην Base Aerienne (BA) 118, θα ήταν -και όχι μόνο για το ελληνικό κοινό- άλλη μια ευρωπαϊκή συνεκπαίδευση, και μάλιστα υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας COVID-19, αν δεν υπήρχε η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με Viper της 347 Μοίρας ΠΕΡΣΕΑΣ, που πέταξαν στο Mont-de-Marsan την επαύριον της ανακοίνωσης της πρόθεσης απόκτησης Rafale. Η «VOL Forces Aeriennes» ήταν πάντως μια ευκαιρία συνάντησης των ελληνικών μαχητικών 3ης γενιάς με τα γαλλικά 4+ γενιάς στους ουρανούς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

 

AM Centro Sperimentale Volo, Στο μέτωπο της έρευνας και των δοκιμών

Στην Υπηρεσία Πτητικών Δοκιμών (Reparto Sperimentale Volo) της Aeronautica Militare και στην πρωτοπορία της εφαρμοσμένης αεροναυτικής έρευνας που υποστηρίζει τόσο την Ιταλική Αεροπορία όσο και τη βιομηχανία της γειτονικής χώρας, είχαμε αναφερθεί το καλοκαίρι του 2017 (Π&Δ 375). Καθώς όμως οι εξελίξεις είναι πολλές, επανερχόμαστε με μια νεότερη αναφορά, επικαιροποιώντας τα όσα συμβαίνουν στο σύνολο του προϊστάμενου κλιμακίου της, το CSV.

SDTS MB.339, Πετάμε με του Γάλλους Aggressors

H SDTS (Secapem Defence Training Solutions), στο πλαίσιο της αυξανόμενης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών ειδικής αεροπορικής εκπαίδευσης, προσφέρει λύσεις RED AIR στο Γαλλικό Ναυτικό και την Aeronautique Navale, όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα («Πτήση» 01, «Skyhawk Aggressors, Προκαλώντας τα Rafale). Η εταιρεία, όμως, εκτός των A-4N Skyhawk με καθεστώς δανεισμού από την Draken International διατηρεί και έναν ιδιόκτητο στόλο MB.339CB, τα ικανότερα του τύπου σε όλο τον κόσμο. Τις ιδιαίτερες προκλήσεις που προσφέρουν ως εχθρική απεικόνιση τις ανακαλύψαμε στον αέρα!

352 Special Operations Wing, Οι «ειδικοί» των Ειδικών Επιχειρήσεων

Η 352 SOW με έδρα τη RAF Mildenhall αξιοποιεί CV-22B Osprey και MC-130J Commando II ως ο ευρωπαϊκός βραχίονας της USAF για την υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε μια ευρεία περιοχή. Για τον συχνό επισκέπτη της χώρας μας για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις, η «Πτήση» απέκτησε το προνόμιο ειδικής πρόσβασης στη μονάδα που δεν προβάλλεται συχνά και επιχειρεί συνήθως στο παρασκήνιο.

Comando de Aviacao do Exercito, Βραζιλιάνικα Στροφεία στα 100 τους

Στις περισσότερες χώρες οι πολεμικές τους αεροπορίες ξεπήδησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από αεροπορικά σώματα, από τα σπλάχνα των χερσαίων τους δυνάμεων, υιοθετώντας τη νέα (τότε) τεχνολογία. Η Βραζιλία δεν αποτελεί εξαίρεση και η υπόσταση της Αεροπορίας Στρατού οριστικοποιήθηκε με σειρά διαταγμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και έτσι, με αρκετές… ενστάσεις για την ιστορική της συνέχεια μέχρι τις μέρες μας, γιορτάζει τώρα (αν και όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία) τα 100 της χρόνια.

Airbus A400M, O «Άτλας» του Λουξεμβούργου

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου απέκτησε το πρώτο του ιδιόκτητο αεροπλάνο έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια με την παραλαβή ενός γιγάντιου μεταγωγικού Airbus A400M, που όμως εντάχθηκε και θα επιχειρεί τόσο με την Αεροπορική Συνιστώσα των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με την ευρωπαϊκή EATC.

Dynamic Mariner 2020, Προετοιμασία για γαλλική ηγεσία στην NRF/M

Ανάμεσα στις 27 Σεπτεμβρίου και τις 9 Οκτωβρίου το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις του για φέτος έξω από τις ακτές της Κορσικής και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσογείου. Συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 30 πλοία των Ναυτικών της Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας μαζί με 36 αεροπλάνα και τουλάχιστον 14 ελικόπτερα της Armee de l’Air et de l’Espace Francaise της Aeronautique Navale και των άλλων χωρών που προαναφέρθηκαν. Στόχος της συνεκπαίδευσης ήταν η προετοιμασία της FRMARFOR (French Aero-Naval Rapid Reaction Force), προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της Ναυτικής Συνιστώσας της Συμμαχίας από τον Ιανουάριο του 2021 και μαζί της τη διοίκηση των αντίστοιχων δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις ασκήσεις, διαρκής επιδίωξη ήταν η αύξηση της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα ναυτικά.

«Sadejstvo 2020», Σερβικά γυμνάσια

Οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της επαυξημένης δραστηριότητας που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα, όχι φυσικά άσχετη με την αντίστοιχη κροατική κινητοποίηση και τους εξοπλισμούς του Ζάγκρεμπ, πραγματοποίησαν στις αρχές Οκτωβρίου τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και πολλά χρόνια με την ονομασία Sadejstvo 2020 («Κοινή Δράση»).

Boom Technology XB-1 «Baby Boom», Ιχνηλάτης υπερηχητικής τεχνολογίας

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την εποχή που το τελευταίο Concorde άφησε τη γραμμή παραγωγής το 1979 και σχεδόν δύο δεκαετίες από την απόσυρση του τύπου ως μη βιώσιμου εμπορικά, μια δέσμη νέων προσπαθειών στην υπερηχητική εμπορική επιβατική πτήση βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλατώντας προηγμένες τεχνολογίες. Το XB-1 είναι ένα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που παρουσίασε στις 7 Οκτωβρίου 2020 η Boom Technology, στην προσπάθεια να ξεπεράσει τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις της επιδίωξης.

Blue Origin, New Sheppard 13, στον δρόμο της επιτυχίας!

Δέκα μήνες από την προηγούμενη υποτροχιακή αποστολή τον Δεκέμβριο του 2019, η Blue Origin εκτόξευσε για 13η φορά έναν ακόμη φορέα του προγράμματος New Sheppard, επιτυγχάνοντας έβδομη συνεχή ασφαλή ανάκτηση του πυραύλου με προσγείωση στις αχανείς εγκαταστάσεις της βόρεια του Van Horn στο δυτικό Τέξας. Η δοκιμή αξιολόγησε και ένα σύστημα ενεργών αισθητήρων προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην πρόταση της εταιρείας του πολυδισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος για μια ευέλικτη, αυτόνομη, αξιόπιστη και με υψηλής ακρίβειας λύση για μελλοντικές προσεδαφίσεις στη Σελήνη.

ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές 2020, Σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας… με επίκεντρο το SCOTUS*

Παραμονές των φετινών προεδρικών εκλογών στην αμερικανική πρωτεύουσα και το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών εντοπίστηκε στην κοινή παραδοχή για την ιστορική καταγραφή τους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ ως τις διαδικασίες που δοκίμασαν τις αντοχές του αμερικανικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος, τόσο για τον βαθμό πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας όσο και για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του τελικού αποτελέσματος. Από την άλλη, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφώνησαν κομβικά για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο πρόεδρος Τραμπ, θα κινηθεί προς τη δικαστική διάσωσή του απέναντι στις κατηγορίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσω κινήσεων για την απονομή χάρης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS).

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αγορά 2 επιπλέον φρεγατών FDI συν 3 La Fayette, αντί για 3 κορβέτες

Κάπου 5 χρόνια πριν, οι ιστοσελίδες μας άνοιξαν τη συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σήμερα το αυτονόητο που γράφαμε...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κοντά στο να πάρει την Intracom Defense η ισραηλινή ΙΑΙ,...

48
Όπως πρώτη είχε γράψει η σελίδα μας, η Intracom Defense (IDE) έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αμυντικών κολοσσών του εξωτερικού. Η εταιρεία με τη...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Δεκεμβρίου 1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τους...

0
Οι Ελληνικές δυνάμεις μπαίνουν στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, στη Βόρειο Ήπειρο εκδιώκοντας τις ιταλικές κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις που είχε αναλάβει από τις...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Συμφωνία με 11 αεροπορικές για περισσότερες πτήσεις προς Ελλάδα από Νοέμβριο έως Μάρτιο

Στο πλέγμα των παρεμβάσεων που υλοποιούνται για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, έτσι ώστε η Ελλάδα να υποδέχεται ταξιδιώτες και τους 12 μήνες του...

Ακόμη 800 εκατ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τις HΠΑ

Διαπραγματευτές των κοινοβουλευτικών επιτροπών των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις και τις στρατιωτικές δαπάνες κατέληξαν χθες Τρίτη σε συμφωνία για το...

Γερμανικοί Patriot στην Πολωνία, με τη Βαρσοβία δυσαρεστημένη!

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τελικά θα εγκαταστήσει στη δική της επικράτεια συστοιχίες του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που της προσέφερε η...