27.7 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «Πτήση» 07, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η νέα «Πτήση» 07, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί 

 

Και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

 

Πολεμική Αεροπορία: Σε στελθ τροχιά F-35;

Σε μια μάλλον όχι απροσδόκητη εξέλιξη, η Πολεμική Αεροπορία επιτάχυνε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση μαχητικών τεχνολογίας πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας-VLO (Very Low Observable) JSF και η προμήθεια F-35 φαίνεται να κινείται πλέον παράλληλα με το πρόγραμμα ενίσχυσης της ΠΑ με Rafale, όχι όμως απαραίτητα και ταυτόχρονα. To ερώτημα βέβαια που παραμένει πάντα είναι το πώς σχετίζονται οι προσπάθειες αυτές με την επιδίωξη του Πολεμικού Ναυτικού για νέες φρεγάτες και εάν αυτή θα υποσκελιστεί για άλλη μια φορά. Παρακολουθώντας την καυτή επικαιρότητα παρουσιάζουμε την μέχρι στιγμής πορεία της προσπάθειας προς το F-35 και το σκεπτικό της ΠΑ να εκμεταλλευτεί το «παράθυρο ευκαιρίας» να αποκτήσει μείζον πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναλύσουμε τι πραγματικά περιείχε η αμερικανική απάντηση στο παλιότερο αίτημα LOR P&A για τα 20 JSF που παραλήφθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το νέο ελληνικό αίτημα που στάλθηκε στις 6 Νοεμβρίου και αποκαλύπτουμε σενάρια για τα 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα που αναφέρεται ότι επιζητούμε για μικτή ελληνοαμερικανική μονάδα και τα ανταλλάγματα στο US Navy με F-16 Block 30 για Aggressor!

Κλάση CG TICONDEROGA, Ενδιάμεση λύση ισχύος για το ΠΝ;

Το εν εξελίξει πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι στενά διασυνδεδεμένο με την εξασφάλιση πλοίων ενδιάμεσης λύσης. Το ελληνικό ενδιαφέρον για τέσσερις LCS MMSC version και η αναβάθμιση των MEKO 200HN ως «πακέτο» σε συνδυασμό με την παραπάνω απαίτηση επανέφερε το ενδεχόμενο απόκτησης δύο πλοίων κλάσης Ticonderonga από το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόθεση του US Navy να αποσύρει τέσσερις μονάδες της κλάσης εντός του 2021 αναζωπυρώνει το σενάριο για την κάλυψη της πιεστικής ανάγκης απόκτησης ικανότητας Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής AAW (Area Anti-aircraft Warfare). Εξετάζουμε αυτή την κλάση των καταδρομικών κατευθυνομένων πυραύλων και τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης.

 

Συνέντευξη:  Ο Εφοπλιστής, Επιχειρηματίας και σύγχρονος Εθνικός Ευεργέτης Πάνος Λασκαρίδης  μιλά στην «Πτήση»

Κατά καιρούς μέσα από τις σελίδες του περιοδικού καταγράψαμε τις σημαντικές προσπάθειές του  ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενός Έλληνα, από τους πλέον επιτυχημένους και δραστήριους εφοπλιστές με σημαντικότατες διακρίσεις, ηγετική προσωπικότητα στον χώρο της ναυτιλίας, με πολυσχιδείς και επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «Πτήση» είχαμε την τιμή και την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη ναυτιλία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την εκπαίδευση και πολλά άλλα, κυρίως όμως να μάθουμε για τον ίδιο τον άνθρωπο Πάνο Λασκαρίδη, έναν άνθρωπο που δικαιούται να μιλάει όσο λίγοι σε αυτήν τη χώρα.

BBVS, Αεροπορική Αστυνόμευση σε βουλγαρικούς ουρανούς

Για περισσότερες από έξι εβδομάδες ο βουλγαρικός εναέριος χώρος έγινε το επίκεντρο έντονης αεροπορικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε στο πλαίσιο της άσκησης Thracian Viper 2020, η οποία συγκέντρωσε αρκετές συμμετοχές, περιλαμβανομένης και ελληνικής, όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε άλλες σελίδες. Για τη γειτονική μας χώρα όμως ήταν άλλο ένα βήμα που θα την οδηγήσει στον «αστερισμό» των F-16, με την USAFE να λαμβάνει μέρος στη συνεκπαίδευση και στη συνέχεια να υλοποιεί και Αεροπορική Αστυνόμευση στους βουλγαρικούς ουρανούς.

Thracian Viper 2020, Αποτροπή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ελληνικά, αμερικανικά και ρουμανικά Viper με Hornet της Βασιλικής Αεροπορίας του Καναδά βρέθηκαν απέναντι, και μαζί με MiG-29 και επίγεια μέσα της βουλγαρικής Αεράμυνας σε μια επίδειξη αποτροπής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Green Bridge 2020, Προκλήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης

Απτό παράδειγμα του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας υπήρξε η άσκηση Green Bridge 2020, που φορούσε στη συνεκπαίδευση σε πρωτόκολλα Αεροπορικής Αστυνόμευσης-AP (Air Policing) με βάση τη συμφωνία συνδρομής στον τομέα αυτό μεταξύ των δύο χωρών, και υφίσταται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

IRIAF, Τα F-14A Tomcat προετοιμάζονται για πόλεμο

Η πολεμική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η απειλή την οποία προβάλλει γενικότερα το Αζερμπαϊτζάν και η σύμμαχός του Τουρκία έχει κινητοποιήσει την Τεχεράνη, περιλαμβανομένης και της προετοιμασίας των εμβληματικών F-14A, για ετοιμότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Ιρανική Αερπορία, Άσκηση Devotees of Velayats Territory 9, Ιρανικά Phantom σε δράση

Στις αρχές Νοεμβρίου,  εν μέσω έξαρσης της πολεμικής σύγκρουσης στο γειτονικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ/Αρτσάκχ, το καθεστώς της Τεχεράνης πραγματοποίησε μια σειρά ασκήσεων είτε ως προετοιμασία επίδειξης ετοιμότητας είτε ως προβολή ισχύος, με την IRIAF και ειδικά τον στυλοβάτη της, τα F-4E βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων.

HH-60W Jolly Green II, Διασώστης Hi-tech με παράδοση

Το νέο ελικόπτερο Έρευνας-Διάσωσης Μάχης της USAF μπορεί να μην είναι «πράσινος γίγαντας», όπως ήταν γνωστός ο μακρινός του πρόγονος, το ΗΗ-3E, αλλά είναι το HH-60W, που καλείται να αντικαταστήσει τα HH-60G Pave Hawk, έχοντας μια μακρά παράδοση που βαρύνει το στροφείο του και μια «γερή δόση» υψηλής τεχνολογίας για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Boeing 737 MAX, Επιστροφή στις πτήσεις!

Η ανάκληση από πλευράς Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της απαγόρευσης πτήσεων, την οποία είχε επιβάλει στις 13 Μαρτίου 2019 στα 737 MAX μετά τα δυο διαδοχικά περιστατικά συντριβής αεροσκαφών του τύπου και τον θάνατο 346 ατόμων στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του επιβατικού της Boeing στον αέρα. Κλείνει όμως και ένα από τα πιο πρόσφατα σκοτεινά κεφάλαια της πολιτικής αεροπορίας και των αερομεταφορών με δυνητικές σαρωτικές αλλαγές σε όλο το πλαίσιο της πιστοποίησης αεροπλοϊμότητας και της ασφάλειας πτήσεων.

Corail Helicopteres, Πετώντας στις εσχατιές του Ινδικού Ωκεανού

H Reunion (Ρεϋνιόν), γαλλικό έδαφος εννιά χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά από το Παρίσι, είναι ένας τροπικός παράδεισος που δεν προσελκύει ίσως το τουριστικό ενδιαφέρον του γειτονικού Μαυρίκιου στα ανατολικά του ή της Μαδαγασκάρης στα δυτικά. Το ηφαιστιογενές νησί όμως είναι δημοφιλής προορισμός για όσους δεν αναζητούν κοσμοπολίτικο περιβάλλον αλλά περιπέτειες, περιλαμβανομένων και εντυπωσιακών πτήσεων με ελικόπτερο.

SpaceX Dragon Crew 1, Αποστολή στο Όνειρο!

Η Dragon Crew Demo-2 μπορεί να έγραψε νωρίτερα φέτος διαστημική ιστορία με την παραμονή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 30 Μαΐου έως και τις 2 Αυγούστου 2020 («Πτήση» 02 & 04), αλλά δεν ήταν παρά η τελική δοκιμή για την Dragon Crew-1, την αποστολή της NASA στο Όνειρο, δηλαδή την αυτόνομη επιστροφή σε επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις με όχημα το διαστημόπλοιο Resilience που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει 180 ημέρες!

Αμερική ώρα μηδέν!

Ο μετριοπαθής Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος και βετεράνος της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με τον επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής πολιτικής ζωής στο εσωτερικό και την ενεργοποίηση της «εξωστρέφειας» των ΗΠΑ στα διεθνή μέτωπα γεωπολιτικής δυναμικής. Καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις θα αποτελέσει η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Γερουσίας (Άνω Βουλής) και η συγκαταβατική πολιτική προσέγγιση του Μπάιντεν που τον χαρακτηρίζει. Οι Δημοκρατικοί από την άλλη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και από την ανεξέλεγκτη αριστερή (προοδευτική) πτέρυγα στο κόμμα τους.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε τις 2 αυστραλιανές φρεγάτες Adelaide; Παρότι τις είχαμε ανάγκη;

Σήμερα, μετά από προτροπή αναγνωστών μας, ανοίγουμε ένα θέμα που ποτέ δεν "έκλεισε" για εμάς. Το θέμα της μη αγοράς των 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: To Αμερικανικό Ναυτικό κάνει τα ελικοπτεροφόρα του μίνι-αεροπλανοφόρα με F-35B

35
Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσιφίδη και Brian Schofield - aerospace & defense analystH STOVL έκδοση του JSF αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για τη Ναυτική Αεροπορία...
- Advertisement -
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Αυγούστου 1588: Ναυμαχία του Gravelines, η ήττα...

0
To Gravelines, ήταν μια κοινότητα στις βόρειες γαλλικές ακτές, τότε μέρος της ισπανικής Φλάνδρας και οι Ολλανδοί το έλεγαν Γκρεβελίνκε. Άσημο χωριό, αλλά ήλεγχε...
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό απέρριψε τις 2 αυστραλιανές φρεγάτες Adelaide; Παρότι τις είχαμε ανάγκη;

Σήμερα, μετά από προτροπή αναγνωστών μας, ανοίγουμε ένα θέμα που ποτέ δεν "έκλεισε" για εμάς. Το θέμα της μη αγοράς των 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών...

Νέα αλλαγή γραμμής του Ερντογάν: Τώρα καταδικάζει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα

Δύσκολο έχει γίνει πλέον να παρακολουθήσει κανείς τις συνεχείς μεταλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική οι οποίες -σε πρώτη όψη- έχουν ενσωματωμένο το «χαοτικό». Έτσι...

Πούτιν: Συζήτησε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, συζήτησαν την κατάσταση στο...