25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Η καινούργια «Πτήση» 13, ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 04- Ιουνίου- 2021 και ηλεκτρονικά ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ

Σε αυτό το τεύχος μας: 

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, «Ολική Επαναφορά» Αεροπορικής Ισχύος

Ισχύς, αξιοπιστία και κύρος για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνσή η φετινή άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21.

Μεγαλύτερος, εντυπωσιακότερος, μαζικότερος και αποδοτικότερος από ποτέ ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2021 περιλάμβανε άμεση συμμετοχή επτά χωρών, που με αφετηρία την ΑΒ Ανδραβίδας τα φτερά 123 αεροσκαφών, άστραψαν και βρόντηξαν σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ 21 ήταν πραγματικά γιγάντιος και ανεξάντλητος και στο πρώτο μέρος του πολυσέλιδου αφιερώματός μας περιλαμβάνουμε μόνο ένα μέρος του, με ένα ακόμη μεγαλύτερο να ακολουθεί στο επόμενο τεύχος μας .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Babcock marine: H πρόταση των Φ/Γ Arrowhead 140 στο ΠΝ

Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πρόγραμμα που επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό για απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200HN και την παροχή «ενδιάμεσης λύσης». Η πρόταση για τις ελληνικές ανάγκες βασίζεται πάνω στη σχεδίαση Arrowhead 140, μια έκδοση την οποία έχει υιοθετήσει το Βασιλικό Ναυτικό ως Type 31, αν και διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή. Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας για έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση στο πολύπλευρα κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ εδώ και πολλούς μήνες, τόσο από τις παρούσες σελίδες όσο και τους ιστοτόπους μας, παρουσιάζουμε συνέντευξη με τον Jonathon Walton, VP Business Development-Marine, της Babcock.

Φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ, Οι απαιτήσεις του ΠΝ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων (ίσως ακόμη και στη σκιά της προμήθειας πλοίων «ενδιάμεσης λύσης»), εντούτοις αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες ενίσχυσης της ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού για τις δεκαετίες που έρχονται. Παρουσιάζουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση με αποκλειστικά στοιχεία για τις απαιτήσεις του εκσυγχρονισμού των πλοίων.

Aviation Legere de l’Armee de Terre, Ψηφιακή Επανάσταση

H Γαλλική Αεροπορία Στρατού-ALAT βρίσκεται στο μέσο μιας διαδικασίας μεταμόρφωσής της σε δικτυο-κεντρική δύναμη και απόκτησης ικανότητας διεξαγωγής επιχειρήσεων υψηλής έντασης με ψηφιακή υποβοήθηση σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Σερβία: Περισσότερα «Fulcrum» για την RV i PVO κόντρα στα κροατικά Rafale!

H Σερβική Αεροπορία και Αεράμυνα (Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovna Odbrana) ολοκλήρωσε τη σύνθεση της δύναμης των MiG-29 που διαθέτει, σε μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη που οριοθετεί την προσπάθεια αναδιοργάνωσής της υπό τη σκιά των αντίστοιχων εξοπλισμών του Ζάγκρεμπ.

60ο StormoGruppo Volo a Vela,  Ο Άλλος Δρόμος για τα Φτερά του Ιπταμένου

Περνώντας την πύλη της Αεροπορικής Βάσης Guidonia της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας-ΑΜ (Aeronautica Militare), υπάρχει η αίσθηση επιστροφής πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως λόγω των πολλών ιστορικών κτηρίων που βρίσκονται εκεί. Από την άλλη, μια επίσκεψη όπως αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα η «Πτήση» αποκαλύπτει μια άλλη πολύ πιο σύγχρονη πτυχή δραστηριότητας στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, στον χώρο της αεροπορικής εκπαίδευσης.

RCAF CH-148, «Κυκλώνας» στην ξηρά

Οι καναδικές αεροπορικές παρουσίες δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη, αν και εν μέσω πανδημίας COVID-19 είχαν γίνει λιγότερες και δυσκολότερα προσβάσιμες. Η εμφάνιση όμως στην ξηρά CH-148 Cyclone της Βασιλικής Αεροπορίας του Καναδά, που δεν αφήνουν συχνά τις φρεγάτες στις οποίες υπηρετούν ως οργανικά ελικόπτερα, στην προκειμένη περίπτωση την HMCS Halifax, δεν είναι τόσο συνηθισμένη. Με την ευκαιρία θυμόμαστε την «οδύσσεια» του καναδικού προγράμματος ναυτικών ελικοπτέρων, έναν χρόνο μετά την απώλεια ενός Cyclone στο βόρειο Ιόνιο.

«Razzle Blades», Βελγική Αεροπορία, Α109BA Solo Display Team

H Ομάδα Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους A109BΑ της Αεροπορικής Συνιστώσας των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων προετοιμάζεται με μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή σαιζόν μετά την πρακτική αναστολή των εκδηλώσεων το 2020. Παράλληλα όμως με την προπαρασκευή για τα ευρωπαϊκά airshow, το ελικόπτερο με τον εντυπωσιακό καινούριο διάκοσμο βρέθηκε για τακτική εκπαίδευση σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στα Πυρηναία.

Dassault Aviation Falcon 10X, Tο δέκα το καλό!

Η Dassault παρουσίασε το νέο της business jet Falcon 10X, ένα ultra-long range, ultra-wide body και το μεγαλύτερο μοντέλο της οικογένειας των επιχειρηματικών αεροσκαφών που προσφέρει. Τι πραγματικά όμως φέρνει το νέο 10Χ, αφού -σε αντίθεση με όλα τα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας των τελευταίων δεκαετιών- έχει τη διάκριση μιας σχεδίασης από καθαρό χαρτί; Από την άλλη πολλοί υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα είναι η προσπάθεια διόρθωσης ενός λάθους πριν από 28 χρόνια.

Dassault Aviation Falcon 6x, Fusion Business Jet

Τρεις μήνες μετά την επίσημη εμφάνισή του στις 8 Δεκεμβρίου 2020 («Πτήση» 09, Φεβρουάριος 2021, το Falcon 6X πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, όταν στις 10 Μαρτίου 2021 βρέθηκε στον αέρα, εκκινώντας το πρόγραμμα δοκιμών που θα το οδηγήσει σε πιστοποίηση και σε παραδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. To business jet αποτελεί την επιτομή της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας, στην προκειμένη περίπτωση το FBW της Rafale στον κόσμο της επιχειρηματικής αεροπορίας.

Tianwen-1 & Zhurong, Η Κίνα άγγιξε τον Κόκκινο Πλανήτη!

Η Tianwen-1, η πρώτη κινεζική διαπλανητική αποστολή με στόχο τον πλανήτη Άρη, είχε αίσια εξέλιξη, όταν στις 14 Μαΐου το όχημα προσεδάφισης που μετέφερε το ρόβερ Ζhurong έφτασε με ασφάλεια στην αρειανή επιφάνεια. Μαζί του η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που σημείωσε τέτοια επιτυχία, κάνοντας πλέον παρέα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν το ρεκόρ επιτυχημένων αποστολών προσεδαφίσεων.

Ουάσιγκτον, σε «τεντωμένο σχοινί» μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τεχεράνης…

Η αιματηρή κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας ανέδειξε την αλλαγή των υφιστάμενων ισορροπιών στις σχέσεις του Αραβικού Κόσμου και του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της με προσεχτικές κινήσεις δημιουργικής διπλωματίας προσπαθούσε να χειριστεί αποτελεσματικά από τη μια την Ιερουσαλήμ και από την άλλη την Τεχεράνη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για να νικήσουν τεχνολογικά την Κίνα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas

Και τώρα το δίλημμα. Αγορά τεύχους ή ηλεκτρονική; είμαι να σκάσω!

Fingolfin

Το άρθρο του Δημήτρη Μητσόπουλου άναψε φωτιές. Δε γίνεται να δώσουμε τόσα χρήματα για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Το ποσό αυτό καλύτερα να πάει σε νέες ναυπηγήσεις (πχ 4 F-110 + 4 A3000). Ακόμα και τις παραδόσεις να συγκρίνεις (νέων vs εκσυγχρονισμένων) δε συμφέρει.

NikolakiEfentis

To διάβασα ήδη! Εξαιρετικό! Οι πληροφορίες για τις ΜΕΚΟ ιδίως, άκρως διαφωτιστικές!

massey-ferguson-65

Μπορω να ρωτήσω κατι να μαθω, γιατί μέχρι αύριο που θα παρω το περιοδικο θα σκασω!!
Η arrowhead 140 θα ΦΕΡΕΙ APAR 2 ?????????????/
θΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!1

NikolasT

Φίλοarrowhead του κόσμου ενωθείτε είναι αυτό το τεύχος με την συνέντευξη απο την Badcock . Ελπίζουμε το επόμενο τεύχος να αναλύει γιατί το ΠΝ επέλεξε μια εκ της Ολλανδικής ( αυτή που στηρίζω εγώ ) , της Αγγλικής ή της ισπανικής πρότασης .

Fiorentino

Ερώτηση: αν το αγοράσω ηλεκτρονικά, έχω τη δυνατότητα να το κατεβάσω ή το διαβάζω μόνο ηλεκτρονικά?

NikolakiEfentis

H εναλλακτική που αναφέρει ο κος Μητσόπουλος στο τεύχος δεν είναι κατ’ εμέ καθόλου εύκολη. Οι ΜΕΚΟ αυτή την στιγμή έχουν κατώτερο CMS κι από τις S MLU και απαξιώνονται ραγδαίως τόσο από τεχνολογική άποψη όσο και λειτουργική. Το «μετριοπαθέστερο» πρόγραμμα δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Και σίγουρα τέτοιο σενάριο απαιτεί το budget να καλύπτει ταυτόχρονα:
MEKO “light” MLU
4 φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης μεταχειρισμένες (αντ/ση των «παλιών» 3+1 S)
4 φρεγάτες  ενδιάμεσης λύσης νέες (αντ/ση 4 ΜΕΚΟ ή S MLU)
Αντέχουμε τα παραπάνω; Μήπως, επιπλέον, έτσι αδυνατίζουμε την συμμετοχή μας στην EPC;

Πάντως, ΑΗ140 και Sigma είναι πολυυύ μπροστά…

Nikolaos

Καλοτάξιδο!
Θαυμάσια θεματολογία και το ωραιότερο εξώφυλλο εδώ και χρόνια! Επιτέλους ένα μη-γκρι αεροπλάνο, επιτέλους ένα βρώμικο, “ψημένο” αεροπλάνο, και επιτέλους ένας Αετός με τα εξωτερικά πέταλα της εξαγωγής των κινητήρων στη θέση τους!

dimap

Υπερβολικό το weathering του F-15I!

Andreas

ikaros ikaros, Mitsos_Mantzos Mitsos_Mantzos, ultorius ultorius, με τουμπάρατε. Και γω τεύχος.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουνίου 1462: Η «Νυχτερινή Επίθεση», ο Βλάντ Ντρακούλ κερδίζει το όνομα «Ανασκολοπιστής»

Ένας από τους μεσαιωνικούς θρύλους που επιβίωσε ως παραμύθι ως τις μέρες μας, αυτός του κόμη Δράκουλα, έχει ιστορικές ρίζες και δημιουργήθηκε τα πρώτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουνίου 1900: Μάχη του οχυρού Τάκου, οι Μεγάλες Δυνάμεις εισβάλουν στην Κίνα

Με αφορμή τις αιματηρές αναταραχές της επανάστασης των Μποξερ στην Κίνα,  στρατεύματα των Μεγάλων Δυνάμεων καταλαμβάνουν τα οχυρά Τακού από τις κινεζικές αυτοκρατορικές δυνάμεις.Η...