3.6 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» 19, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Η καινούργια «Πτήση» 19, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 03-12 (πανελλαδικά έως τις 04-12) και ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Πολεμική Αεροπορία: σε «Στελθ Τροχιά» F-35

Πριν ένα χρόνο, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 είχαμε αναλύσει και επικαιροποιήσει την πορεία της ΠΑ προς την απόκτηση μαχητικού πέμπτης γενιάς, που έχει ξεκινήσει ήδη από καιρό και την οποία αυτές οι σελίδες παρακολουθούν ανελλιπώς «χωρίς φόβο και πάθος». Ένα χρόνο αργότερα καταγράφουμε τόσο τις ενδιάμεσες εξελίξεις, που δεν είναι τόσες πολλές, όσο κυρίως να διερευνούμε τις προοπτικές νέων, που προβλέπεται είναι πολύ περισσότερες.  Αφετηρία των εξελίξεων είναι η πρόσφατη (23-11) ενημέρωση, εδώ στην Αθήνα, της Lockheed Martin, η οποία αυτή τη φορά, πέραν ενός απολογισμού των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα με το πρόγραμμα F-16V και την αναβάθμιση των Block 50, εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην πρόταση F-35 στην ΠΑ. Η παρουσία και υψηλόβαθμων στελεχών της από το πρόγραμμα JSF αποτύπωνε την εκκίνηση μιας επίσημης πλέον προσπάθειας για την πώληση του μαχητικού στην Ελλάδα και όχι τη συντήρηση του θέματος -παράπλευρα με τις επιδιώξεις της στα F-16- όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Εμείς τοποθετούμε το θέμα στην πραγματική του βάση, σχετικά με το κόστος κτήσης και κόστος χρήστης, όσο και άλλες παραμέτρους του F-35A, που έχει πλέον περάσει σε τροχιά ωριμότητας.

 

Task Force Air EstoniaBaltic Eagle IΙ, Ιταλικά F-35Α σε Αεροπορική Αστυνόμευση

Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος μας («Πτήση» 18, Νοέμβριος 2021, «Τουρκική EAP στο Malbork»), το καλοκαίρι του 2021 ο ευρωπαϊκός Νότος «φύλαξε σκοπιά» στον Βορρά της Γηραιάς Ηπείρου με την ανάληψη καθηκόντων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης (Enhanced Air Policing) του NATΟ τόσο στη Βαλτική όσο και στην Πολωνία. Εκτός των F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας, ισπανικά Eurofighter Typhoon βρέθηκαν στην ΑΒ Siauliai της Λιθουανίας και JSF της Aeronautica Militare είχαν ως έδρα την ΑΒ Amari στην Εσθονία. Βρεθήκαμε εκεί όχι μόνο για τη δραστηριότητα αλλά για να αποκομίσουμε και μια επιπλέον εικόνα για την πορεία του F-35A σε επιχειρησιακή υπηρεσία.

 

Marina Militare F-35B, Δοκιμές πανω στο αεροπλανοφόρο Cavour

Από την άνοιξη του 2021 το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour πραγματοποίησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δοκιμές στις ΗΠΑ με σκοπό την πιστοποίηση επιχειρήσεων με τα καινούρια STOVL F-35B Lightning II, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας, που έγινε γνωστή ως «Ετοιμότητα για Επιχειρήσεις το 2021», την πρώτη του είδους για το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Στο τρίτο μέρος του αφιερώματός μας στο Lighning II eίχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Cavour στον Ναύσταθμο του Τάραντα και να μιλήσουμε με τον Capitano di Fregata (αντιπλοίαρχο) Mario Massacci, τον Capo Servizio Aereo του πλοίου, ή Air Boss σύμφωνα με την αργκό της ονοματολογίας του US Navy, υπεύθυνο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις από το πλοίο.

 

Ελληνικός Στράτος-ΠΕΠ MLRS, Προοπτικές Ενίσχυσης και Αναβάθμισης

Η ανάπτυξη των συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου MLRS στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ και η αναμενόμενη αναβάθμισή τους σε συνδυασμό με την προσθήκη σύγχρονων κατευθυνόμενων πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας, δημιουργούν νέες προοπτικές για τον Ελληνικό Στρατό. Κατά την άποψή μας πρόκειται για πρόγραμμα κορυφαίας προτεραιότητας και σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα του Έβρου και κυρίως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αναλύουμε όλες τις παραμέτρους του δυνητικού προγράμματος.

JCET Ελλάδας-ΗΠΑ, Κοινή Συνδυασμένη Εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

Με αέρα «ανανέωσης», τόσο ως προς το σενάριο όσο και ως προς τον χώρο διεξαγωγής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 στη Νέα Πέραμο Αττικής η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Κοινής Συνδυασμένης Εκπαίδευσης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπό το πρόγραμμα JCET (Joint Combined Exchange Training). Θαλάσσια και εναέρια μέσα μετέφεραν επίλεκτα τμήματα για ανακατάληψη στόχου υψηλής αξίας με την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων της ΑΣ και μαχητικών της ΠΑ. Πρωταγωνιστές όμως της επίδειξης ήταν τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της ΔΥΚ, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα και «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στην πρώτη δημόσια εμφάνισή τους.

Διοίκηση Αεροπορίας ΕΦ: Εναέριοι Υπερασπιστές της Κύπρου σε μετάπτωση

Με έναν στόλο 20 περίπου ελικοπτέρων, τεσσάρων ΜΕΑ και έξι πυραυλικών αντιαεροπορικών συστοιχιών η Διοίκηση Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς όχι μόνο υπερασπίζεται διαρκώς τον εναέριο χώρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να έχει και εξαιρετικά κρίσιμη συμβολή σε πολεμικές επιχειρήσεις που ίσως επιδιώξει η Άγκυρα. Ο στόλος των έντεκα Mi-35P σε υπηρεσία συγκροτεί σήμερα την κύρια δύναμη κρούσης με ισχυρές αντιαρματικές ικανότητες. Για τα 20χρονα όμως «Hind», τα οποία εκ κατασκευής διαθέτουν πολύ περιορισμένη ικανότητα νυκτερινού αγώνα και έχουν ήδη σχεδόν εξαντλήσει το όριο έναντι απαίτησης μείζονος εργοστασιακής συντήρησης λόγω της αδυναμίας αποστολής τους στη Ρωσία, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής αμερικανικών κυρώσεων, το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αναζητεί εναλλακτικές λύσεις με προοπτική απόσυρσής τους το 2022.

Aeronautique Navale: νεα Dauphin σε γαλλική ναυτική υπηρεσία

Δύο Μοίρες της Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού, η Flottille 34F στον Αεροναύσταθμο του Lanveoc-Poulmic, στη Βρετάνη, και η Flottille 35F στον Hyeres, στη Νότια Γαλλία, επιχειρούν με έναν διογκούμενο στόλο ελικοπτέρων εμπορικής ιδιοκτησίας σε στρατιωτική χρήση, ο οποίος καλύπτει ένα κενό ανάμεσα στα αποσυρόμενα Alouette III και τα μελλοντικά H160M Guepard, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Marine National από το 2028. Έχοντας παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στην Aeronavale σε αυτό τον τομέα, συμπληρώνουμε την εικόνα.

 

Cormoran 2021, επίδειξη γαλλικής αποβατικής κρούσης

Το 2011, είκοσι ελικόπτερα της Γαλλικής Αεροπορίας Στρατού-ALAT (Aviation Legere de l’Armee de Terre) επιχειρούσαν από ένα εκ των πλοίων αποβατικής κρούσης/προβολής ισχύος κλάσης Mistral, το οποίο είχε σημαντική συμβολή στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, που κατέληξαν με την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Δέκα χρόνια αργότερα, σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχει διεξαγάγει ποτέ η Γαλλία, δυο από αυτά τα πλοία BPC (Βatiments de Projection et de Commandement) με μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων ασκήθηκαν στα ίδια σενάρια των τότε επιχειρήσεων στη Λιβύη, Harmattan και Unified Protector, με ενσωμάτωση όλων των εξελίξεων που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα.

 

Hermeus, τα «φτερά Του Ερμή» στα 5 Mach

Στις 9 Νοεμβρίου η αμερικανική Hermeus παρουσίασε ένα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που θα υποστηρίξει την επιδίωξή της για την ανάπτυξη ενός πολυηχητικού επιβατικού. Το hypersonic transport θα επιχειρεί με ταχύτητα άνω των 5 Mach χρησιμοποιώντας σύστημα πρόωσης TBCC (Turbine-Based Combined Cycle) και ενδιαφέρει την USAF, ανάμεσα σε άλλα, και ως δυνητικό Air Force One!

Ανάλυση: μεταναστευτική κρίση και Λευκορωσία

Για την ελληνική εμπειρία της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης του 2015, τα επακόλουθά τους, όπως και τα συμβάντα της τουρκικής ασύμμετρης «επίθεσης» στον Έβρο με προμετωπίδα ταλαίπωρους μετανάστες το 2020, τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της Λευκορωσίας μοιάζουν με θλιβερό ανέκδοτο.

Sanicole Air Show: βελγική διαχρονική αξία

Η ετήσια αεροπορική έκθεση και επίδειξη Sanicole στο αεροδρόμιο Leopoldsburg/Beverlo κατέχει ιδιαίτερη θέση στο στερέωμα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του είδους όχι μόνο για την ποικιλία του, αλλά και για τη δραστηριότητά του μετά τη δύση του ήλιου. Μετά την ακύρωση της διοργάνωσης του 2020 λόγω COVID-19, το Sanicole Air Show 2021 πραγματοποιήθηκε μεν, με αρκετά περιοριστικά μέτρα δε, παραμένοντας εντυπωσιακό και άκρως ικανοποιητικό για όσους αποφάσισαν να το επισκεφτούν.

Orbital Reef: ένας κατοικήσιμος «ύφαλος» σε τροχιά

Με το ευρηματικό όνομα «Τροχιακός Ύφαλος» το πρόγραμμα ενός διαστημικού σταθμού σε χαμηλή περίγεια τροχιά και προοπτική υλοποίησης αργότερα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία συνασπίζει έναν αριθμό εταιρειών, που προηγουμένως αποτελούσαν επιμέρους μνηστήρες μιας τέτοιας εξέλιξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας.

Διπλωματία-Γεωπολιτική: ΗΠΑ, Δημοκρατικό Κόμμα: SOS!

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο έχουν στη διάθεσή τους έντεκα μήνες προκειμένου να κινηθούν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν την ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει μεθοδικά την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εξελίσσεται σε ένα ακόμη «βαρίδι» για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η κλιμάκωση των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, αλλά και στα ανοιχτά πολιτικά μέτωπα με τους Ρεπουμπλικάνους, οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξοντωτικές απώλειες υλικού και από τις δύο πλευρές

Πόσο μεγάλη είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία από πλευράς φθοράς πολεμικού υλικού; Μια κρίσιμη ερώτηση καθώς η απάντηση -και κυρίως η προέκταση της- μπορεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας με Βρετανία υπογράφει η Ελλάδα, του ...

50
Του Βασίλη Νέδου, στην ΚαθημερινήΠάνω σε ένα πολεμικό πλοίο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού θα υπογράψουν, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, τη διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας...
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιανουαρίου/5 Φεβρουαρίου 1913: Ελληνική η πρώτη αποστολή...

2
Τον χειμώνα του 1913 ο ελληνικός στόλος ναυλοχεί στον κόλπο του Μούδρου, στη Λήμνο, περιμένοντας την κίνηση του οθωμανικού. Η ανάγκη να ανεβάσουν τα...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

December #31 Δεκέμβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Κίεβο: Λέει ότι έχει τις εφεδρείες για να αποκρούσει μία πιθανή μεγάλη ρωσική επίθεση

Η Ουκρανία αναμένει μία πιθανή επιθετική ενέργεια μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία αυτόν το μήνα, αλλά το Κίεβο έχει τις εφεδρείες για να συγκρατήσει...

Ν. Παναγιωτόπουλος στο Ηνωμένο Βασίλειο: Την Τρίτη η υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας

«Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων...

Φωτό: Ουκρανικά πληρώματα εκπαιδεύονται σε άρματα Challenger, στη Βρετανία

Εικόνες από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε άρματα μάχης Challenger 2 δημοσιοποίησε το βρετανικό υπουργείο Αμύνης. Η χώρα έχει δεσμευθεί για την αποστολή 14...