11.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Η νέα «Πτήση» 05, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Παρασκευή 02-10-2020

 
————————————————————————————————

Ελλάδα: Στοχευμένοι εξοπλισμοί με βάθος δεκαετίας

 

 
Το πρόγραμμα επενδύσεων στην αμυντική θωράκιση της χώρας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο, δεν είναι ούτε… «μαμούθ», όπως έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν πολλά ΜΜΕ, ούτε έχει το οικονομικό ύψος στο οποίο πλειοδότησαν πολλοί. Προσπαθούμε, όπως πάντα νηφάλια και με ευθύνη των γραφομένων μας, να αποσαφηνίσουμε κάποια από τα όσα περιλαμβάνει.

Πολεμική Αεροπορία: Rafale για την Ελλάδα


Η Ελλάδα ζει στους ρυθμούς των γαλλικών μαχητικών Rafale αφού οι –ξεχασμένοι για χρόνια- ελληνικοί εξοπλισμοί μπήκαν στην ελληνική καθημερινότητα. Αποτυπώνουμε την ουσιαστική πραγματικότητα, κόντρα στα fake news, τις ανακρίβειες, τις… φαντασιώσεις και –δυστυχώς- τις κάθε είδους σκοπιμότητες που κυριαρχούν, ειδικά στον –όλο και πιο σκοτεινό- χώρο του ελληνικού διαδικτύου.

Rafale vs F-16: RBE2 AA & METEOR vs APG-68(V)9 & AIM-120C7


Η επιβεβαίωση της απόκτησης Rafale F3-OT4 και F3-R αποτέλεσε εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΠΑ θα εντάξει στη δύναμή της ένα μαχητικό 4,5 γενιάς, που θα της προσδώσει σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα. Το ατού αυτό -σε σχέση με το οπλικό σύστημα- απορρέει κυρίως από την παρουσία ενός εξελιγμένου AESA ραντάρ και τη δυνατότητα βολής τού πλέον σύγχρονου βλήματος αέρος-αέρος στη Δύση, που δεν είναι άλλο από το MBDA Meteor. Ο συνδυασμός αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν συγκριθεί με το «δίδυμο» APG-68(V)9 και AIM-120C7 των F-16C/D Block 50+ της Τουρκικής Αεροπορίας. Εξετάζουμε επίσης τον παράγοντά AIM-120D, το AN/APG-83 SABR, που θα φέρουν στο μέλλον τα F-16V και το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των Viper της THK με το υπό εξέλιξη ραντάρ AESA της Aselsan.

Al Quwwat Al Jawwiya Il Misriya: Τα Rafale των Πυραμίδων


Η Αιγυπτιακή Αεροπορία έγινε ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης του γαλλικού μαχητικού, στο πλαίσιο των μεγάλου «πακέτου» συμφωνιών προμήθειας όπλων που υπέγραψαν το Παρίσι και το Κάιρο επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και στη συνέχεια επί Φρανουά Ολάντ.  Διαβάστε τις ομοιότητες με την πρόταση στην Ελλάδα.

Qatar Emiri Air Force, Rafale στη συλλογή της QEAF


Στην αναζήτησή μας ανάμεσα στους –λίγους- χρήστες του γαλλικού μαχητικού σταματάμε στην Αεροπορία του Εμιράτου του Κατάρ που πρόσθεσε στο οπλοστάσιό της τα πρώτα πέντε Rafale στις 5 Μαΐου 2019 και ήδη έχει συγκροτήσει την πρώτη Μοίρα.

Rafale για την Ινδία, «Χρυσά Βέλη»


Στα τέλη Ιουλίου 2020 τα πρώτα πέντε Rafale της παραγγελίας τής Ινδικής Αεροπορίας αναχώρησαν από τις εγκαταστάσεις τής Dassault Aviation στο Merignac με ινδικά πληρώματα και τελικό προορισμό την Αεροπορική Βάση Ambala, έδρα της 17ης Μοίρας «Golden Arrows», στην οποία πρόκειται να ενταχθούν. Παράλληλα αποκαλύφθηκαν και επιπλέον λεπτομέρειες της ινδικής συμφωνίας που μας ενδιαφέρουν.

USAFE, 480η Μοίρα Μαχητικών, SAM Hunters από το Spangdahlem


Στα τέλη Ιουλίου 2020 ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Έσπερ ανακοίνωσαν την πρόθεση απόσυρσης του ενός τρίτου των 36.000 στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη Γερμανία. Ανάμεσα στις μονάδες που μετακινούνται περιλαμβάνεται και η 480η Μοίρα Μαχητικών, η οποία σήμερα εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Spangdahlem στα δυτικά της Γερμανίας. Αξιοποιεί 25 F-16CM Block 50B/C/D και δύο διθέσια επιχειρησιακά F-16DM Block 50D στον ρόλο της Καταστολής της Εχθρικής Αεράμυνας-SEAD. Με την ευκαιρία ανασκοπούμε την πλούσια ιστορία της Μοίρας, ειδικά μετά τη μετάπτωσή της σε Viper.
 Base Aerienne 115, Τα Mirage 2000B/C πετάνε ακόμη στην Orange

Οι εκδόσεις αυτές του Mirage 2000 σε γαλλική υπηρεσία, αν και έχουν προ πολλού παραδώσει τα σκήπτρα σε Rafale, παραμένουν συνώνυμα της αεράμυνας και του αγώνα αέρος-αέρος. Καθώς η απόσυρσή τους είναι πλέον επικείμενη, μια επίσκεψη στην έδρα τους στην BA115 ήταν επιβεβλημένη, πριν τα εμβληματικά αυτά δελταπτέρυγα της Armee de l’Air περάσουν για πάντα στην Ιστορία.

Aeronautique Νavale Lynx: Η τελευταία αποστολή


Τα ελικόπτερα Lynx της γαλλικής Αεροπορίας Ναυτικού, για τα οποία πρόσφατα αναφέραμε ότι αποτελούσαν πλέον… «είδος προς εξαφάνιση» (Π&Δ 404), πραγματοποίησαν την τελευταία τους επιχειρησιακή ανάπτυξη στη θάλασσα, πάνω σε μείζονα μονάδα επιφανείας του Marine National. Η «Πτήση» ήταν παρούσα στο γεγονός που σηματοδοτεί την αδυσώπητη πορεία προς την οριστική απόσυρση και το πέρασμα του τύπου στην αεροπορική Ιστορία.

Blue Wings 2020, Ισραηλινά φτερά πάνω από τη Γερμανία


«Εξ ονόματος της Γερμανικής Αεροπορίας έχω την τιμή να καλωσορίσω την Ισραηλινή Αεροπορία στον γερμανικό εναέριο χώρο για πρώτη φορά στην ιστορία». Με αυτά τα λόγια ο αρχηγός της Luftwaffe αντιπτέραρχος Ingo Gerhatsz, ο οποίος πετούσε ένα Eurofighter, απευθύνθηκε στον ομόλογό του, αρχηγό του αεροπορικού και διαστημικού σκέλους των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στρατηγό Amikam Norkin, όταν συνάντησε το G550 CAEW, στο οποίο επέβαινε ο τελευταίος κατά την άφιξή του για την άσκηση Blue Wings 2020 τον περασμένο Αύγουστο.

Multinational Air Group Days, Όταν το ΝΑΤΟ συνάντησε το Ισραήλ


Στο πλαίσιο της παρουσίας της Ισραηλινής Αεροπορίας στη Γερμανία για την άσκηση Blue Wings 2020, η IDF συμμετείχε επίσης και στη MAGDAY, που διοργάνωσε η Luftwaffe το διάστημα 24-27 Αυγούστου.

MQFuture Next, Ο διάδοχος του MQ-9 Reaper


Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα Μάχης (MEAM) της General Atomics, σημαντικά ικανότερο από τον προκάτοχό του MQ-1 Predator, παρέχει στην Αμερικανική Αεροπορία (και πιθανότατα και σε άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ) εκτός του ρόλου συλλογής πληροφοριών ISR και τη δυνατότητα εφαρμογής τακτικών «hunter-killer», δηλαδή αποκάλυψης, ταυτοποίησης, στοχοποίησης και επιλεκτικής εξουδετέρωσης στόχων με εκτεταμένη δράση, από την είσοδό του σε χρήση το 2007. Το Πεντάγωνο όμως αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη του για μελλοντικές επιχειρήσεις που θα διεξάγονται σε περιβάλλοντα με ισχυρή εχθρική παρουσία (non-permisive), πιθανότατα και έναντι αντιπάλων με ικανότητες αεράμυνας (peer adversaries) αντίστοιχες των αμερικανικών.

Airbus ZEROe, Αεροσκάφη μηδενικών ρύπων


Προτάσεις για τρία πρωτότυπα επιβατικά αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών ρύπων, που μπορούν δυνητικά να φέρουν επανάσταση στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, παρουσίασε η Airbus, στο σύνολό τους βασισμένες σε υβριδικούς κινητήρες υδρογόνου.

SpaceX Starship, Μικρά άλματα στη διαστημική ιστορία


Στις 4 Αυγούστου 2020, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εμπορικής επανδρωμένης διαστημικής πτήσης που σηματοδότησε για τις ΗΠΑ την ανάκτηση αυτόνομης ικανότητας μεταφοράς αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η SpaceX κατέγραψε άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην κατάκτηση του Διαστήματος με μια δοκιμή του διαστημικού φορέα της Starship, η οποία έγινε σημαντικότερη, όταν την επανέλαβε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η Σερβία αγοράζει FK-3, Κινεζικά SAM για το Βελιγράδι


 
Οι δεσμοί Σερβίας-Κίνας στον τομέα της Άμυνας φαίνεται να ενισχύονται περαιτέρω μετά την πρόσφατη αποκάλυψη για προμήθεια τριών συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου/μεγάλου βεληνεκούς FK-3.

Πολεμικό Ναυτικό, Οπλισμός για ασύμμετρες απειλές


Αν και η αναφορά σε οπλισμό πολεμικών πλοίων ανάγει συνήθως σε πυροβόλα, κατευθυνόμενα βλήματα και άλλα μείζονα συστήματα, η αλλαγή δογμάτων και η κλιμάκωση των ασύμμετρων απειλών καθιστούν όλο και πιο σημαντική την ύπαρξη κατάλληλων μέσων αντιμετώπισής τους. Αναζητούμε τις λύσεις στον χώρο αυτό του ελαφρού οπλισμού σε πλοία δυτικών στόλων στον 21ο αιώνα.
Ουάσιγκτον, Φόβοι για μη ομαλή μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας…

O προεκλογικός αγώνας κλιμακώνεται στις ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μη ομαλής μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ πυκνώνει την υλοποίηση αναγκαστικών και μη πολιτικών επιλογών του στον ορίζοντα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Σε μια ουσιαστική διάσταση η ασκούμενη αμερικανική εξωτερική πολιτική γίνεται εξωστρεφής για την περιοχή του Κόλπου μέσω της προσέγγισης του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, ενώ ακολουθεί η Σαουδική Αραβία. Το νέο τοπίο άσκησης γεωπολιτικής δυναμικής ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο κατά της Τουρκίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι ο Ελληνικός Στρατός “αλλάζει”, έρχονται σημαντικές αγορές οπλισμού και παραχωρήσεις μέσω EDA

 Είναι ένα αγαπημένο θέμα "πειράγματος" μεταξύ όσων ασχολούνται με την Άμυνα, όταν αναφέρονται οι αγορές που έχουν γίνει για την ΠΑ, όταν μιλάμε για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Είμαστε 2, είμαστε 3… θα γίνουμε και 24! Τα Ελληνικά Rafale...

19
 Οι μέρες πλησιάζουν, και μιας και όλοι οι συντάκτες μας και αναγνώστες μας ήταν καλά παιδιά, το Δωράκι μου θα είναι τα πρώτα 6...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Δεκεμβρίου 1676: Μάχη του Λουντ, η μάχη...

1
Ο σουηδικός στρατός του βασιλιά Καρόλου του 11ου νικά τον εισβολέα δανικό στρατό υπό τον βασιλιά Χριστιανό τον 5ο στη Λούντ της Σκάνια, στη...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Νέο webinar της ΠΤΗΣΗΣ στις 8 Δεκεμβρίου: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ελληνική παράμετρος!

Το τρίτο κατά σειρά webinar μας πλησιάζει! Μετά το αρχικό για την ελληνική προσπάθεια αγοράς νέων φρεγατών και το δεύτερο για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο,...

Συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν την Τρίτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους μέσω...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Δεκεμβρίου 1676: Μάχη του Λουντ, η μάχη που σφράγισε την τύχη της Σουηδίας

Ο σουηδικός στρατός του βασιλιά Καρόλου του 11ου νικά τον εισβολέα δανικό στρατό υπό τον βασιλιά Χριστιανό τον 5ο στη Λούντ της Σκάνια, στη...