40.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Η καινούργια «Πτήση» 14, ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, ενώ ηλεκτρονικά είναι ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ

Σε αυτό το τεύχος: 

Damen shipyards, H πρόταση των SIGMA 11515HN στο ΠΝ

Σε συνέχεια της προσπάθειά μας για πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στο κρίσιμο θέμα των εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζουμε άλλη μια συνέντευξη, αυτή τη φορά με τον Stephan Stout, Sales Manager Naval, East & South-East Europe της DAMEN SHIPYARDS για την ολλανδική πρόταση νέων φρεγατών προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Περιλαμβάνονται υπεύθυνες απαντήσεις για την διαμόρφωση των πλοίων που προτείνονται, τη συμβατότητα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SΜ(Standard Missile)-2 πέραν των ESSM Block 2, η πραγματική διάσταση της ανάπτυξης του προγράμματος APAR Block 2, η ωριμότητα της σχεδίασης SIGMA, η ενδιάμεση λύση καινούργιων πλοίων και πολλές άλλες στις ουσιαστικές ερωτήσεις που έθεσε η ΠΤΗΣΗ.

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, «After action report»

Όπως είχαμε υποσχεθεί στο εκτεταμένο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους μας στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ο οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, συνεχίζουμε με ένα δεύτερο άρθρο για την άσκηση–ορόσημο στα χρονικά της ΠΑ. Σκιαγραφούμε περαιτέρω τις αποστολές και τα επιμέρους αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι ιπτάμενοι από τις 7 χώρες που συμμετείχαν και παράλληλα αποκαλύπτουμε άγνωστες λεπτομέρειες από τις ιδιαίτερες προκλήσεις που υπήρχαν και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, μαζί με τις εντυπώσεις των ίδιων των χειριστών που πέταξαν στην ελληνική Σούπερ-Άσκηση.

Διοίκηση Eιδικού Πολέμου, Πολυεθνική Άσκηση SOFEX ORION 21

Με τη συμμετοχή μονάδων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της  νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και επίλεκτων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση SOF ΩΡΙΩΝ 21. Αναλύουμε όλες τις λεπτομέρειες των εξελίξεων στο πλαίσιο των σημαντικών εξελίξεων στις ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

 

Πρόγραμμα νέων φρεγατών, ο «άλλος δρόμος» εξασφάλισης ναυτικής ισορροπίας

Καθώς το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων φρεγατών γενικής χρήσης εισήλθε πλέον σε νέα τροχιά μετά τη διαμόρφωση «short list», η οποία απέκλεισε τα γνωστά αουτσάιντερ αλλά και την ισπανική πρόταση, κατά τα φαινόμενα -προς παραδειγματισμό- και για γεωπολιτικούς λόγους, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τους ελληνικούς ναυτικούς εξοπλισμούς. Εξετάζουμε όλες τις διαστάσεις τις επιδίωξης του ΠΝ για εξασφάλιση ναυτικής ισορροπίας, πλαίσιο στο οποίο  εκτιμούμε ότι η απόκτηση πλοίων με περιορισμένες δυνατότητες AAW θα ήταν σφάλμα χωρίς να εξασφαλιστεί ενδιάμεση λύση που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Προγράμματα αρμάτων μάχης, Κάτι τρέχει στην Ευρώπη… Στην Ελλάδα;  

Η πολύ πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας για αναβάθμιση του αρματικού της δυναμικού προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση στους διεθνείς αμυντικούς κύκλους. Όταν οι Βρετανοί, μια παραδοσιακά (αερο)ναυτική δύναμη, συρρικνώνουν τον αριθμό των φρεγατών τους, αλλά δαπανούν περί το 1 δις για την αναβάθμιση των αρμάτων τους, «κάτι τρέχει στην Ευρώπη…». Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία είναι μερικές μόνο από τις χώρες όπου υπάρχουν εξελίξεις.  Από την άλλη, αν και  το πρόγραμμα ALTAY παρουσιάζει στασιμότητα, η Τουρκία εργάζεται σε παράλληλες επιδιώξεις ενώ την ίδια στιγμή ο ελληνικός στόλος αρμάτων από τεχνολογικής απόψεως παραμένει αμετάβλητος την τελευταία 15ετία, με την έκδοση του LEO 2HEL να έχει «κλειδώσει» τεχνολογικά το 2004, τα δε LEO 2A4 που αποκτήθηκαν το 2005 να ενσωματώνουν τεχνολογία του τέλους της δεκαετίας του 80!

Βόρεια Μακεδονία, ελληνικά F-16 κυρίαρχα στην Decisive Strike 21

Η μεγαλύτερη άσκηση που διοργανώθηκε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (ΒΜ) από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2021 με αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές F-16 της ΠΑ.

Aeronautica Militare F-35B, Επιχειρήσεις εκστρατείας

Τα ιταλικά Lightning II ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στις αρχές του καλοκαιριού, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ιταλικής Αεροπορίας και του Ναυτικού τής γειτονικής χώρας για περαιτέρω αξιοποίηση του τύπου.

MQ-25 Stingray, τα τάνκερ χωρίς πιλότο είναι εδώ!

Ιστορία γράφηκε πάνω από τους ουρανούς του Μιζούρι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν για πρώτη φορά ένα μη επανδρωμένο αερόχημα σε ρόλο ιπτάμενου τάνκερ ανεφοδίασε εν πτήση ένα επανδρωμένο μαχητικό.

RAAF 77η Μοίρα, τα τελευταία αυστραλέζικα «κεντριά»

Στο τέλος του 2021 τα McDonnell Douglas/Boeing F/A-18A/B, τα έσχατα «κλασικά» (legacy) Hornet της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, θα έχουν πλέον περάσει οριστικά στο παρελθόν, όταν θα διαλυθεί η 75η Μοίρα, η οποία συνεχίζει μεν να αξιοποιεί τον τύπο, αλλά με ορίζοντα τη μετάπτωση και αυτής σε F-35. Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προηγηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για την 77η Μοίρα, που είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη δύση της καριέρας των «Κεντριών», αφού ανέλαβε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αυστραλιανού στόλου.

Leonardo C-27J Spartan NG, το ιταλικό «Βaby Ηerc» Νέας Γενιάς

Καθώς το δικινητήριο μεταγωγικό της Leonardo μπαίνει σε μια νέα σελίδα της εμπορικής καριέρας του με το μοντέλο NG (New Generation) και απολαμβάνει μια σταθερή ροή παραγγελιών αυξάνοντας συνεχώς το πελατολόγιό του, παραθέτουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τού ιταλικού «Baby Herc».

Overture για την United Airlines, Επιστροφή σε υπερηχητικό μέλλον

Εν μέσω του ορυμαγδού των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στη βιομηχανία των αερομεταφορών, η United Airlines έριξε μια βόμβα στον πολύπαθο χώρο με την ανακοίνωση παραγγελίας έως και 50 υπερηχητικών αεροσκαφών Overture της Boom Supersonic. Η αμερικανική εταιρεία επιστρέφει σε ένα υπερηχητικό μέλλον σχεδόν 55 χρόνια από την παραγγελία Concorde και σχεδόν μισό αιώνα μετά την ακύρωσή της. Ειρωνεία της υπόθεσης ήταν ότι την ίδια σχεδόν εβδομάδα της αναγγελίας της United, η Aerion Supersonic ανακοίνωσε τη διακοπή εξέλιξης του υπερηχητικού «business jet» AS2… λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Blue Origin vs Virgin Galactic, Κούρσα υποτροχιακών πτήσεων

O πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην εταιρεία διαστημικών εφαρμογών Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και της Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ενδεικτική του ανταγωνισμού που κορυφώνεται στον χώρο των υποτροχιακών πτήσεων, μέρος των οποίων αποτελεί ο διαστημικός τουρισμός που προσπαθούν να κατακτήσουν.

ΝATO-Mπάιντεν, Το δίλημμα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών

Η Άγκυρα ανταποκρινόμενη στον παραδοσιακό της ρόλο σπεύδει να βγάλει την Ουάσιγκτον από τη δύσκολη θέση στο Αφγανιστάν, ζητώντας αμυντικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται εισηγήσεις για την «απαγκίστρωση» του ΝΑΤΟ από τις ξεπερασμένες τεχνολογικά αμυντικές ευρωπαϊκές δομές και για την ενθάρρυνση της Ευρώπης, ώστε να αναπτύξει αυτόνομα τις δικές της -τεχνολογικά σύγχρονες- αμυντικές ικανότητες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas_pe

Αναμένουμε να κυκλοφορήσει σε όλες τις περιοχές αύριο μεθαύριο. Πολύ καλό το προηγούμενο τεύχος εκτός από το αφιέρωμα στον ηνίοχο μου άρεσε και η παρουσίαση του Falcon10X εντυπωσιακό θα είναι

Mtsak

Αυτό εννοούσατε σε προηγούμενη συζήτηση μας για επιπλέον στοιχεία για την πρόταση της DAMEN. Ανυπομονώ να έρθει το Σάββατο και ελπίζω ο κύριος Stout να είναι αρκετά ακριβής στις απαντήσεις του και να μην έχει ακολουθήσει την λογική των ανταγωνιστών του.

Chemius

Σάββατο, δεν βρίσκω το τεύχος 14. Απογοήτευση. Ποιος έχει κουράγιο μέχρι τη Δευτέρα…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Πούτιν σε Αναστασιάδη: Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια

Οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ είναι απαράδεκτες, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσικής...

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...