25.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» 14, ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

Η καινούργια «Πτήση» 14, ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, ενώ ηλεκτρονικά είναι ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ

Σε αυτό το τεύχος: 

Damen shipyards, H πρόταση των SIGMA 11515HN στο ΠΝ

Σε συνέχεια της προσπάθειά μας για πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στο κρίσιμο θέμα των εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζουμε άλλη μια συνέντευξη, αυτή τη φορά με τον Stephan Stout, Sales Manager Naval, East & South-East Europe της DAMEN SHIPYARDS για την ολλανδική πρόταση νέων φρεγατών προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Περιλαμβάνονται υπεύθυνες απαντήσεις για την διαμόρφωση των πλοίων που προτείνονται, τη συμβατότητα με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SΜ(Standard Missile)-2 πέραν των ESSM Block 2, η πραγματική διάσταση της ανάπτυξης του προγράμματος APAR Block 2, η ωριμότητα της σχεδίασης SIGMA, η ενδιάμεση λύση καινούργιων πλοίων και πολλές άλλες στις ουσιαστικές ερωτήσεις που έθεσε η ΠΤΗΣΗ.

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, «After action report»

Όπως είχαμε υποσχεθεί στο εκτεταμένο αφιέρωμα του προηγούμενου τεύχους μας στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ο οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, συνεχίζουμε με ένα δεύτερο άρθρο για την άσκηση–ορόσημο στα χρονικά της ΠΑ. Σκιαγραφούμε περαιτέρω τις αποστολές και τα επιμέρους αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύτηκαν οι ιπτάμενοι από τις 7 χώρες που συμμετείχαν και παράλληλα αποκαλύπτουμε άγνωστες λεπτομέρειες από τις ιδιαίτερες προκλήσεις που υπήρχαν και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, μαζί με τις εντυπώσεις των ίδιων των χειριστών που πέταξαν στην ελληνική Σούπερ-Άσκηση.

Διοίκηση Eιδικού Πολέμου, Πολυεθνική Άσκηση SOFEX ORION 21

Με τη συμμετοχή μονάδων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της  νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και επίλεκτων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση SOF ΩΡΙΩΝ 21. Αναλύουμε όλες τις λεπτομέρειες των εξελίξεων στο πλαίσιο των σημαντικών εξελίξεων στις ελληνικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

 

Πρόγραμμα νέων φρεγατών, ο «άλλος δρόμος» εξασφάλισης ναυτικής ισορροπίας

Καθώς το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων φρεγατών γενικής χρήσης εισήλθε πλέον σε νέα τροχιά μετά τη διαμόρφωση «short list», η οποία απέκλεισε τα γνωστά αουτσάιντερ αλλά και την ισπανική πρόταση, κατά τα φαινόμενα -προς παραδειγματισμό- και για γεωπολιτικούς λόγους, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τους ελληνικούς ναυτικούς εξοπλισμούς. Εξετάζουμε όλες τις διαστάσεις τις επιδίωξης του ΠΝ για εξασφάλιση ναυτικής ισορροπίας, πλαίσιο στο οποίο  εκτιμούμε ότι η απόκτηση πλοίων με περιορισμένες δυνατότητες AAW θα ήταν σφάλμα χωρίς να εξασφαλιστεί ενδιάμεση λύση που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

Προγράμματα αρμάτων μάχης, Κάτι τρέχει στην Ευρώπη… Στην Ελλάδα;  

Η πολύ πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας για αναβάθμιση του αρματικού της δυναμικού προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση στους διεθνείς αμυντικούς κύκλους. Όταν οι Βρετανοί, μια παραδοσιακά (αερο)ναυτική δύναμη, συρρικνώνουν τον αριθμό των φρεγατών τους, αλλά δαπανούν περί το 1 δις για την αναβάθμιση των αρμάτων τους, «κάτι τρέχει στην Ευρώπη…». Γερμανία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία είναι μερικές μόνο από τις χώρες όπου υπάρχουν εξελίξεις.  Από την άλλη, αν και  το πρόγραμμα ALTAY παρουσιάζει στασιμότητα, η Τουρκία εργάζεται σε παράλληλες επιδιώξεις ενώ την ίδια στιγμή ο ελληνικός στόλος αρμάτων από τεχνολογικής απόψεως παραμένει αμετάβλητος την τελευταία 15ετία, με την έκδοση του LEO 2HEL να έχει «κλειδώσει» τεχνολογικά το 2004, τα δε LEO 2A4 που αποκτήθηκαν το 2005 να ενσωματώνουν τεχνολογία του τέλους της δεκαετίας του 80!

Βόρεια Μακεδονία, ελληνικά F-16 κυρίαρχα στην Decisive Strike 21

Η μεγαλύτερη άσκηση που διοργανώθηκε στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (ΒΜ) από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 17 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2021 με αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές F-16 της ΠΑ.

Aeronautica Militare F-35B, Επιχειρήσεις εκστρατείας

Τα ιταλικά Lightning II ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στις αρχές του καλοκαιριού, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ιταλικής Αεροπορίας και του Ναυτικού τής γειτονικής χώρας για περαιτέρω αξιοποίηση του τύπου.

MQ-25 Stingray, τα τάνκερ χωρίς πιλότο είναι εδώ!

Ιστορία γράφηκε πάνω από τους ουρανούς του Μιζούρι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν για πρώτη φορά ένα μη επανδρωμένο αερόχημα σε ρόλο ιπτάμενου τάνκερ ανεφοδίασε εν πτήση ένα επανδρωμένο μαχητικό.

RAAF 77η Μοίρα, τα τελευταία αυστραλέζικα «κεντριά»

Στο τέλος του 2021 τα McDonnell Douglas/Boeing F/A-18A/B, τα έσχατα «κλασικά» (legacy) Hornet της Βασιλικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, θα έχουν πλέον περάσει οριστικά στο παρελθόν, όταν θα διαλυθεί η 75η Μοίρα, η οποία συνεχίζει μεν να αξιοποιεί τον τύπο, αλλά με ορίζοντα τη μετάπτωση και αυτής σε F-35. Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προηγηθεί η αντίστοιχη διαδικασία για την 77η Μοίρα, που είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη δύση της καριέρας των «Κεντριών», αφού ανέλαβε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αυστραλιανού στόλου.

Leonardo C-27J Spartan NG, το ιταλικό «Βaby Ηerc» Νέας Γενιάς

Καθώς το δικινητήριο μεταγωγικό της Leonardo μπαίνει σε μια νέα σελίδα της εμπορικής καριέρας του με το μοντέλο NG (New Generation) και απολαμβάνει μια σταθερή ροή παραγγελιών αυξάνοντας συνεχώς το πελατολόγιό του, παραθέτουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τού ιταλικού «Baby Herc».

Overture για την United Airlines, Επιστροφή σε υπερηχητικό μέλλον

Εν μέσω του ορυμαγδού των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στη βιομηχανία των αερομεταφορών, η United Airlines έριξε μια βόμβα στον πολύπαθο χώρο με την ανακοίνωση παραγγελίας έως και 50 υπερηχητικών αεροσκαφών Overture της Boom Supersonic. Η αμερικανική εταιρεία επιστρέφει σε ένα υπερηχητικό μέλλον σχεδόν 55 χρόνια από την παραγγελία Concorde και σχεδόν μισό αιώνα μετά την ακύρωσή της. Ειρωνεία της υπόθεσης ήταν ότι την ίδια σχεδόν εβδομάδα της αναγγελίας της United, η Aerion Supersonic ανακοίνωσε τη διακοπή εξέλιξης του υπερηχητικού «business jet» AS2… λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Blue Origin vs Virgin Galactic, Κούρσα υποτροχιακών πτήσεων

O πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην εταιρεία διαστημικών εφαρμογών Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και της Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ενδεικτική του ανταγωνισμού που κορυφώνεται στον χώρο των υποτροχιακών πτήσεων, μέρος των οποίων αποτελεί ο διαστημικός τουρισμός που προσπαθούν να κατακτήσουν.

ΝATO-Mπάιντεν, Το δίλημμα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών

Η Άγκυρα ανταποκρινόμενη στον παραδοσιακό της ρόλο σπεύδει να βγάλει την Ουάσιγκτον από τη δύσκολη θέση στο Αφγανιστάν, ζητώντας αμυντικά και οικονομικά ανταλλάγματα. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται εισηγήσεις για την «απαγκίστρωση» του ΝΑΤΟ από τις ξεπερασμένες τεχνολογικά αμυντικές ευρωπαϊκές δομές και για την ενθάρρυνση της Ευρώπης, ώστε να αναπτύξει αυτόνομα τις δικές της -τεχνολογικά σύγχρονες- αμυντικές ικανότητες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: 4 επίφοβοι μύθοι για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο

Σενάρια και υποθέσεις για μια ελληνοτουρκική σύγκρουση έχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν ακόμη περισσότερα. Διαβάζοντας τα όμως, εντοπίζουμε σε πολλά μια σειρά από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα διδάγματα της κοινωνικής μηχανικής ως μέσο διεξαγωγής πολέμου στον 21ο...

2
Ο όρος "κοινωνική μηχανική" διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό χάκερ Κέβιν Ντέιβιντ Μίτνικ, που πέτυχε να εισβάλει σε πολλά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, κλέβοντας...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουλίου 1976: Επιχείρηση «Thunderbolt», επίθεση στο Εντέμπε

2
Πραγματοποιείται η επιχείρηση  διάσωσης των επιβατών της πτήσης της Air France στο αεροδρόμιο του Εντέμπε από Ισραηλινούς κομάντος. Η ιστορία είχε ξεκινήσει με την...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: 4 επίφοβοι μύθοι για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο

Σενάρια και υποθέσεις για μια ελληνοτουρκική σύγκρουση έχουν γραφεί πολλά και θα γραφούν ακόμη περισσότερα. Διαβάζοντας τα όμως, εντοπίζουμε σε πολλά μια σειρά από...

Τουρκία: Δοκιμή νέας έκδοσης του πυραύλου κατά πλοίων ATMACA

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και η Roketsan πραγματοποίησαν την πρώτη δοκιμαστική βολή πυραύλου κατά πλοίων ATMACA από όχημα εκτοξευτή σε πεδίο βολής στον Εύξεινο...

Ελληνικά όπλα στην Ουκρανία: Η χώρα μας στην πρώτη δεκάδα υποστηρικτών του Κιέβου

Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό το Ukraine Support Tracker, μια βάση δεδομένων που καταγράφει τη διεθνή...