20.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Η καινούργια «Πτήση» 16, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί, και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Αφγανική πολεμική αεροπορία, Kατάρρευση προ των Ταλιμπάν

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που ξεπέρασαν και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και προκαλούν τριγμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχουν πολλές επιμέρους διαστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν ανάλυσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιχειρούμε μια αποτίμηση της πρόσφατης δραστηριότητας της Αφγανικής Αεροπορίας και μια απόπειρα εκτίμησης της επόμενης ημέρας μετά την ανακήρυξη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

 355 MTM «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», Δαμάζοντας από αέρος την πύρινη κόλαση

Φόρος τιμής στο εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους μας οι άνθρωποι που διατηρούν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και απογειώνονται σε ελάχιστο χρόνο για να πολεμήσουν τη πύρινη λαίλαπα σε δύσκολες συνθήκες, που δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων και πολλές φορές εξελίσσονται σε ακραίες. Ο λόγος για τους χειριστές της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών η οποία αξιοποιεί τα γνωστά σε όλους μας αμφίβια πυροσβεστικά Canadair CL-215. Στο πλαίσιο της διαχρονικής επαφής μας με την ΠΑ και τις μονάδες της επισκεφτήκαμε -σε χρόνο ανύποπτο- την έδρα της 355ΜΤΜ, στην 112ΠΜ, για συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους της Μοίρας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» προκειμένου να μας μεταδώσουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αποστολή τους.

Κροατική Αεροπορία: Fire bosses και super scoopers σβήνουν φωτιές

Η αεροπορική συνιστώσα των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων-HRZ (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) είναι ένας από τους ελάχιστους χρήστες ειδικευμένων πυροσβεστικών αεροπλάνων στον κόσμο, και μάλιστα, συνδυάζει τόσο CL-415 Super Scooper όσο και μικρότερα AT-802 Fire Boss, δηλαδή συνδυασμό που αποτελεί και ελληνική επιδίωξη. Ένα από τα Canadair ήταν η συνεισφορά του Ζάγκρεμπ σε ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας, μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη κίνηση, αφού το αεροπλάνο αποδεσμεύθηκε την ίδια εβδομάδα που η Κροατία αντιμετώπιζε η ίδια την πύρινη λαίλαπα που ταλαιπωρεί όλες τις παραμεσόγειες χώρες το καλοκαίρι του 2021.

Astral Knight: H 493η  Μοίρα Μαχητικών της USAFE στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Οι «Αετοί» της USAF βρέθηκαν με περισσότερες από μία ευκαιρίες στην Ελλάδα τους περασμένους μήνες. Εκτός της 494ης Μοίρας Μαχητικών που πέταξε στην Κρήτη, μια άλλη υπομονάδα της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών, η 493η FS, μεταστάθμευσε στα μέσα Μαΐου με τα F-15C που αξιοποιεί από τη RAF Lakenheath στην αεροπορική βάση της Λάρισας στο πλαίσιο της άσκησης Astral Knight. 

Poseidons Rage: H 493η  Μοίρα Μαχητικών της USAFE στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Η Άσκηση «Οργή του Ποσειδώνα» ήταν το πλαίσιο συνεκπαίδευση της ΠΑ με την  493η Μοίρα Μαχητικών που έφερε τα F-15C της στην 110ΠΜ, στη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με πολλές ελληνικές Μοίρες σε ποικιλία αποστολών, ενώ οι Ιπτάμενοί της είχαν την ευκαιρία να κάνουν και χρήση πραγματικών πυρομαχικών σε πεδία βολής της χώρας μας.

Atlantic Trident 2021: Ματιές στο μέλλον της αεροπορικής ισχύος

Η ενοποίηση σε ενιαίο περιβάλλον επιχειρήσεων μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και τέταρτης γενιάς Rafale και Typhoon σε ευρωπαϊκούς ουρανούς έγινε πραγματικότητα στη διάρκεια της πολύ σημαντικής, όπως εξελίχθηκε, άσκησης Atlantic Trident 21 (AT21).

IAMD Astral Knight 21, Ασκήσεις ολοκληρωμένης Αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας

Από το τέλος της περασμένης άνοιξης, στην πρώιμη περίοδο μετά την πανδημία COVID-19, η δραστηριότητα συνεκπαιδεύσεων ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή ήταν η -υπό αμερικανική ηγεσία- IAMD (Integrated Air and Missile Defence) Astral Knight 21.

Anatolian Eagle 2021, Τουρκικές φιλοδοξίες συνεκπαίδευσης

Χωρίς ποτέ να «έχει ανανήψει» από την αναστολή διεξαγωγής της μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και την ουσιαστική αποψίλωση της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) που ακολούθησε, η διεθνής έκδοση της Anatolian Eagle δέχθηκε νέο πλήγμα με την ακύρωσή της το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Έτσι, η επιστροφή της φέτος αναμενόταν με ενδιαφέρον, όχι τόσο λόγω όγκου και ποικιλίας όσο κυρίως των «εξωτικών» συμμετοχών που συγκέντρωσε. Σε δυο διαδοχικά αφιερώματά μας ξεδιπλώνουμε τις ενδιαφέρουσες πτυχές στο προσκήνιο και παρασκήνιο της τουρκικής άσκησης.

NATO TIGER MEET 2021, «Covid Tiger»

Το NATO Tiger Meet 2021 (NTM21) θα μείνει στην ιστορία του θεσμού ως η συνάντηση «COVID Tiger», αφού η διοργάνωση επηρεάστηκε βαθιά από την πανδημία. Η Πορτογαλική Αεροπορία-FAP (Forca Aerea Portuguesa), η οποία είχε την ευθύνη του Tiger Meet 2020, είχε ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία του από τις αρχές της περσινής χρονιάς με οικοδέσποινα την 301 Esquadra «Jaguares», η οποία εδρεύει στην Base Aerea 5 (ΒΑ5) Monte Real και ανήκει στον «οργανισμό» ΝΤA (NATO Tiger Association). Αναγκάστηκε τελικά να το ακυρώσει και να την μεταθέσει κατά έναν χρόνο, διατηρώντας όμως το δικαίωμα της διοργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2 έως 14 Μαΐου 2021 στην ΒΑ11 Beja.  Παρούσα και η ημέτερη 335Μ, η οποία και θα διοργανώσει το NTM2022!

Hot Blade 2021, Στροφεία Πάνω από την Πορτογαλία

Η Hot Blade 2021 (HB2021) ήταν η 15η εκπαιδευτική δραστηριότητα ελικοπτέρων που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας-EDA (European Defense Agency) στο πλαίσιο του προγράμματος HEP (Helicopter Exercise Program και η 5η που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία υπό τη διεύθυνση της ανώτατης διοίκησης της FAP (Forca Aerea Portuguesa) την περίοδο 16 έως 30 Ιουνίου 2021. Παράλληλα αναφερόμαστε και στις εξελίξεις των σχετικών προγραμμάτων του EDA.

Belgian Air Component, F-16AM 75 years special colors

Τα 75 χρόνια της Βελγικής Αεροπορίας ή Αεροπορικής Συνιστώσας των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι τυπικά η ονομασία της, συμπληρώνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ένα ειδικά βαμμένο όμως για την περίσταση F-16AM είναι ήδη έτοιμο και συμμετέχει στα διάφορα airshow και άλλους εορτασμούς που θα προηγηθούν.

Eviation Alice, Ηλεκτρικές αερομεταφορές

Η πρόσφατη απόφαση του γίγαντα του χώρου DHL Express για παραγγελία 12 ηλεκτρικών αεροπλάνων Alice της Eviation στην έκδοση eCargo, στο πλαίσιο σχεδιασμού δημιουργίας στόλου με βάση ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί για πολλούς την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων, που θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς των αερομεταφορών.

Νοέμβριος 2022: Μπάιντεν vs Τραμπ, Αντιμέτωποι στις ενδιάμεσες εκλογές του κογκρέσου

Οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική ζωή των ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο του 2022 προσδιορίζονται για τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν από την επιδίωξη των διακομματικών προσεγγίσεων για την προώθηση νομοσχεδίων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει παρασκηνιακά την ακραία πολιτική πόλωση «ζυγίζοντας» την επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Οι Ολλανδοί ήρθαν με “λάθος” πλοίο. Αντί για 4 SIGMA 11515HN, καλύτερα 10 SIGMA 10514!

H εκτίμηση μας στα ολλανδικά πλοία δεν κρύβεται, όπως δεν κρύβεται και η αγάπη για τις αειθαλείς Kortenaer. Χωρίς να θέλουμε να φανούμε… ασεβείς,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

MLRS Sumadija για την Κύπρο: Ιδανική λύση για A2/AD μέχρι βαθιά...

12
Μια βασική αρχή στο δόγμα του πολέμου, είναι ο αμυνόμενος να προκαλέσει τόσο μεγάλο κόστος στον επιτιθέμενο, ώστε ο δεύτερος να εγκαταλείψει τις επεκτατικές...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29

Related News

MLRS Sumadija για την Κύπρο: Ιδανική λύση για A2/AD μέχρι βαθιά στην τουρκική επικράτεια;

Μια βασική αρχή στο δόγμα του πολέμου, είναι ο αμυνόμενος να προκαλέσει τόσο μεγάλο κόστος στον επιτιθέμενο, ώστε ο δεύτερος να εγκαταλείψει τις επεκτατικές...

ΑΠΟΨΗ: MICA NG σε συσκευασία Gowind, μια προσιτή λύση για το ΠΝ;

Με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρίας της MBDA έγινε γνωστό σήμερα, πως υπογράφηκε η σύμβαση που αφορά την απόκτηση των νέων βελτιωμένων αντι αεροπορικών πυραύλων...

Αναχώρησαν τα Αir Τractor από την Ελλάδα

Αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" τα μισθωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor και Fire Boss, μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Η...