26.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κυκλοφορεί ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

και το ηλεκτρονικό μας τεύχος ΕΔΩ

 

Belh@rra Hellenique, ένα jà vu αλά FREMM HN; Η επόμενη ημέρα του ΠΝ

Οι αρχικές πληροφορίες ότι το πρόγραμμα προμήθειας των δύο [email protected] έβαινε προς αναβολή επ’ αόριστον και αργότερα ότι οδηγείτο σε ναυάγιο δεν ήταν τελικά κεραυνός εν αιθρία. Η αναφορά μας στις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης δύο γαλλικών [email protected] ξεκινά από εκεί όπου αφέθηκε στο προηγούμενο τεύχος, στο οποίο αναφερθήκαμε στις προθέσεις του ΠΝ για πρόγραμμα 2+4 φρεγατών. Όπως μας είχαν τότε αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του, οι σχεδιασμοί αποτελούσαν το πλαίσιο εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά παρέμεναν σε «αβεβαιότητα», αφού κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα όχι μόνο πρέπει να οριστικοποιηθεί διαπραγματευτικά, αλλά και να επικυρωθεί θεσμικά.

Τι όμως πραγματικά συνέβη; Είναι το πρόγραμμα [email protected] «κλινικά νεκρό», ένα déjà vu FREMM HN όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι ή βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή; Πρόκειται για ελιγμό απέναντι στο γαλλικές απαιτήσεις και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό;

 

3… 2… 1… Hellfire Away!!! Βολή AGM-114 από Aegean Hawk της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής αλλά και εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος πυρός αποτέλεσε η άσκηση κατά πλοίου-στόχου με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας, υποβρύχιo και ελικόπτερα του ΠΝ, σε συνδυασμό με μαχητικά της ΠΑ.

Η ΣΑΛΑΜΙΣ ήταν η φρεγάτα από την οποία εξόρμησε το Aegean Hawk, οπλισμένο με Hellfire, προκειμένου να εκτελέσει μαζί με τα υπόλοιπα μέσα, προσβολή του παροπλισμένου πλοίου μεταφοράς πυρομαχικών ΕΒΡΟΣ. H SINKEX του ΠΝ όπως δεν την είδατε πουθενά αλλού!

ΠΓΥ Α472, Πάνω στον «Ηρακλή» του ΠΝ

Στις αρχές Ιουλίου συμμετείχε για πρώτη φορά σε άσκηση επίδειξης/φωτογράφισης PHOTEX (Photographic Exercise) το νεοαποκτηθέν Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472) που πραγματοποίησε πλου με το μικρότερο «αδελφό» ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι (Α471), δωρεές αμφότερα του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Η προθήκη των δυο αυτών μονάδων, ως «πλωτών πολυεργαλείων», και η ενδεχόμενη αγορά τού απαραίτητου εξοπλισμού για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη, με συνέπεια τη δραματική αναβάθμιση της επιχειρησιακής ευελιξίας και αποτελεσματικότητας του ελληνικού Στόλου.

Eurofighter, H επόμενη ημέρα υπό το «Ξίφος του Boelcke»

Η 31η Πτέρυγα Τακτικής Αεροπορίας (TLwG 31) είναι μια από τις πλέον ιστορικές μονάδες της Luftwaffe, που τα τελευταία χρόνια γιορτάζει μια σειρά σημαντικών επετείων.

Η πιο πρόσφατη από αυτές συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή που η Γερμανική Αεροπορία εισέρχεται σε ένα σταυροδρόμι εξοπλισμών, που καθορίζουν το μέλλον του Eurofighter ενώ ίσως φέρουν στους κόλπους της Super Hornet και Growler. Αναλύουμε τις εξελίξεις και προοπτικές.

USAF Test Pilot School, Υπέρτατο Σχολείο Δοκιμαστών

Οι δοκιμαστές αεροπλάνων είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που πετούν με τις ιπτάμενες μηχανές στα όρια της ασφαλούς πτήσης, ώστε ακόμη και οι καλύτεροι των επιχειρησιακών χειριστών να μην αντιμετωπίσουν εκπλήξεις με τα αεροσκάφη τους. Είναι επίσης αυτοί που κάνουν πραγματικότητα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού διαφόρων αεροπορικών συστημάτων πριν περάσουν σε υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό η Σχολή TPS (Test Pilot School), που τους δημιουργεί, είναι ένας από τους πιο διάσημους οργανισμούς όχι μόνο στους κόλπους της USAF, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Sigonella 61ο Gruppo, Στα άδυτα των Predator της Σικελίας

Η ιταλική μεγαλόνησος και η εκεί βάση της Sigonella είναι η έδρα των MQ-1C «Predator A+» της Aeronautica Militare Italiana, αν και από τις ίδιες εγκαταστάσεις επιχειρούν επίσης αμερικανικά ΜΕΑ, περιλαμβανομένων και RQ-4 Global Hawk (ίσως υπό μετακίνηση στην Ελλάδα), ενώ στα τέλη του 2019 έφτασε και το πρώτο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό AGS (Alliance Ground Surveillance), υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου. Βρεθήκαμε στα άδυτά της και τις Επιχειρήσεις Sophia και Irini.

H Σερβία παραλαμβάνει CH-92A, Κινεζικά UCAV για το Βελιγράδι

Η παραλαβή και δημόσια επίδειξη παρτίδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών ένοπλης αναγνώρισης κινεζικής προέλευσης από τη Σερβία σηματοδοτεί την πρώτη (γνωστή) εξαγωγή στρατιωτικού υλικού από την ασιατική υπερδύναμη σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το γεγονός ότι UCAV μπαίνουν πλέον στο βαλκανικό περιβάλλον.

Armee de l’Air Coupe Comete, The Fight is On!

 

Η πανδημία COVID-19 «ισοπέδωσε» όχι μόνο τις αεροπορικές εκδηλώσεις στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ευρωπαϊκών αεροποριών που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα απομόνωσης για το προσωπικό τους, ενώ προσπαθούσαν παράλληλα να διατηρήσουν την απαραίτητη δραστηριότητα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Οι επισκέψεις όμως και η παρουσία δημοσιογράφων απουσίαζε για αρκετούς μήνες, κάτι που έκανε την επαναφορά τού Coupe Comete από τη Γαλλική Αεροπορία, του πρώτου από το 2004, μοναδική ευκαιρία. Η «Πτήση» ήταν παρούσα και σας μεταφέρει τα δρώμενα.

 

HWIC, «Top Gun» ελικοπτέρων

Το σχολείο όπλων-τακτικής που διεξάγει η ολλανδική διοίκηση ελικοπτέρων DHC (Defense Helicopter Command) κάθε 18 περίπου μήνες θεωρείται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα του είδους και προσελκύει πλέον συμμετοχές και από άλλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, στη βάση τόσο του κοινού εξοπλισμού όσο κυρίως της στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών με τη συγκρότηση μικτών μονάδων τα τελευταία χρόνια.

 

KC-30M Multinational MRTT Fleet, Ο ευρωπαϊκός εναέριος ανεφοδιασμός παίρνει σάρκα και οστά

Καθυστερημένο κατά έναν περίπου μήνα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, το πρώτο A330 MRTT του πολυεθνικού προγράμματος MMF παραδόθηκε από την Airbus στις 29 Ιουνίου 2020 στη μελλοντική του -κύρια- βάση στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Ανασκοπούμε το πρόγραμμα όπου ίσως υπήρξε και μια χαμένη ελληνική ευκαιρία.

Cessna 408 SkyCourier, Διεκδικητής από καλή γενιά!

Η επιτυχία χτίζεται συνήθως πάνω σε μια προηγούμενη, και στο αξίωμα αυτό (που όμως έχει και πολλές εξαιρέσεις) βασίζεται η προσπάθεια της Cessna με το νέο στροβιλοελικοφόρο δικινητήριο 408 SkyCourier. Το νέο αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 17 Μαΐου 2020, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συνεχίζει έκτοτε τις δοκιμές με πολλές φιλοδοξίες για την αγορά στην οποία απευθύνεται.

Αποστολή «Hope» στον Άρη, Αραβική «Ελπίδα» στον Κόκκινο Πλανήτη

H διαστημική εξερεύνηση είναι πηγή για πολλές ιστορικές πρωτιές. Σε μια από αυτές, στις 19 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε το ταξίδι της προς τον Άρη και την Ιστορία η πρώτη διαπλανητική αποστολή αραβικής χώρας.

Digital Combat Simulator, Ψηφιακός Κόσμος Μάχης

Ο τίτλος είναι γνώριμος στους απανταχού flight simmers και αποτελεί το πλέον σύγχρονο ψηφιακό «πεδίο» εναέριας μάχης από τα μέσα του 2000 μαζί με το Falcon 4 και το BMS, που ακόμα και τώρα συνεχίζει να αναβαθμίζεται. Το DCS όμως κερδίζει καθημερινά νέους «πιλότους», που επιθυμούν να «βάλουν» ώρες πτήσης σε ένα πολύ προσεγμένο περιβάλλον με πλήθος αεροσκαφών και γραφικά τελευταίας τεχνολογίας.

Cadillac Cage V-100, Μια γενιά Commando

To άρθρο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το προηγούμενο τεύχος μας («Πτήση» 02, Ιούλιος 2020) ως ιστορική αναφορά στην ανάλυσή μας για το M1117 και την προοπτική απόκτησης του τύπου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λόγω πληθώρας ύλης δεν το συμπεριλάβαμε, αλλά θεωρούμε πως είναι ενδιαφέρον να δημοσιεύσουμε μια σύντομη ανασκόπηση του άμεσου προγόνου του, Cadillac Cage V-100.

Διπλωματία-Γεωπολιτική

ΗΠΑ-Γερμανία-Κίνα, Η γεωπολιτική διάσταση ενός προεκλογικού πολιτικού θρίλερ στην Ουάσιγκτον

Οι παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική δικαιοσύνη προδιαγράφουν την αυταρχική άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο στην περίπτωση που επανεκλεγεί για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο. Οι άνθρωποί του διασώζονται από τη φυλακή, ενώ η αμερικανική κοινωνία υποφέρει από τον κορωνοϊό και την κακή κατάσταση της οικονομίας. Το Κογκρέσο κινητοποιείται με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και η αμερικανική εσωστρέφεια προσφέρει το απαραίτητο περιθώριο γεωπολιτικής δυναμικής στο Βερολίνο που προσεγγίζει πολλαπλώς το Πεκίνο.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos

Πω ρε θεματάρες. Το απόλυτο καλοκαιρινό Ελληνικό χαλαρωτικό.

Mitsos_Mantzos

Ευχαριστώ πολύ, ανυπομονώ γιατί φαίνεται τόσο καλοκαιρινό τεύχος που ούτε καν στη θάλασσα χρειάζεται να πάω. Πολύ καλή δουλειά.

NikolakiEfentis

Καλημέρα σας, ηλεκτρονικά πότε θα είναι διαθέσιμη;

Flight

To συντομότερο!

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

219
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29

Related News

Ο δρόμος του «Πολεμιστή»: Το αναβαθμισμένο ΤΟΜΑ Warrior ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη φάση δοκιμών

Η πρώτη φάση του προγράμματος Συντήρησης Ικανότητας του οχήματος Warrior FV510 (Warrior Capability Sustainment Programme - WCSP) ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε η Lockheed...

RF-4C Ops: SAM, MiG και «καυτές» φωτογραφίες (μέρος β΄)

Το Phantom ήταν εκπληκτικό αεροπλάνο όμως η Τύχη δεν ήταν πάντα με το μέρος του πληρώματος. Το RF-4C του Ρέϋ Ρος χτυπήθηκε από πύραυλο...

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Αυγούστου 1964: Επιχείρηση “Pierce Arrow”

– Σε απάντηση του χθεσινού επεισοδίου στον κόλπο του Τονκίνου όταν βορειοβιετναμικές τορπιλάκατοι υποτίθεται πως επιτέθηκαν στο αντιτορπιλικό USS Maddox, ο πρόεδρος Λύντον...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Αυγούστου 1796: Μάχη του Castiglione

– Ο Ναπολέων νικά τους Αυστριακούς στο Καστιλιόνε αποτρέποντας την ανακούφιση της Μάντουα και κερδίζοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στην κυριαρχία του στην Ιταλική...
- Advertisement -