Πόσο “Δεξιά” ή “Αριστερή” είναι η Π&Δ και ποια η θέση μας για την Συμφωνία των Πρεσπών;

96
5135

:Η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε χτες από την Ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η Π&Δ, τόσο στο ιστολόγιο όσο και και στο περιοδικό είχε και έχει μια ξεκάθαρη θέση. Από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα, θεωρήσαμε την Συμφωνία των Πρεσπών μια “κακή” συμφωνία για την χώρα μας. Στο  παρακάτω κείμενο, που πολλοί “περαστικοί” δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν, αναφέραμε τα εξής:

Σκοπιανό: Ιστορική στιγμή ή ελλιποβαρής συμφωνία;

Εξυπακούεται πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει στα βόρεια σύνορά της ένα υγιές και κατά το δυνατόν φιλικό κράτος και το αντίστροφο. Ως Π&Δ, θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να λυθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας – πΓΔΜ. Ωστόσο η Συμφωνία που θα υπογραφεί σε μερικές ώρες είναι «ελλιποβαρής» εις βάρος της χώρας μας, αφενός διότι παραχωρείται και αναγνωρίζεται το δικαίωμα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και αφετέρου, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως (ουσιαστική) δικλείδα ασφαλείας που να προστατεύει τη χώρα μας από έναν μελλοντικό «Γκρουέφσκι».

Αυτή ήταν η θέση μας. Νέτα-σκέτα. Από εκεί και πέρα, καλύψαμε ως οφείλαμε τα μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, ενώ μάλιστα στο δεύτερο πήραμε και θέση -εξόχως- πολιτική, θεωρώντας τα επεισόδια (στην συγκέντρωση της τελευταίας Κυριακής), προβοκάτσια. Γιατί, είμαστε Δεξιοί;

Από εκεί και πέρα, ούτε άναρθρες κραυγές βγάλαμε, ούτε σπέκουλα κάναμε, ούτε εθνικοπατριωτικά πόστ που θα μας έφερναν αβέρτα κλίκς κάναμε. Γιατί; Είμαστε Αριστεροί;

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για την Μακεδονία παρά την προβοκάτσια – ζωντανή σύνδεση

Έχουμε βαρεθεί τις ανόητες ταμπέλες που μας κολλούν οι περιφερόμενοι του Διαδικτύου. Έχουμε την άποψή μας, και δεν φοβόμαστε να την πούμε. Αλλά δεν θα πούμε κάποιον “προδότη” ή “μπατριώτη”. Όσων κόπηκαν αυτά τα -δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες- σχόλια, έφεραν αυτές τις ορολογίες. Όταν κάποιος δεν μας διαβάζει, και πηγαίνει σε άλλες ιστοσελίδες που, με απόλυτη ένδεια ειδησιογραφίας, “πιπιλάνε” την ίδια καραμέλα (δυο καραμέλες, είτε πως η Συμφωνία είναι “εμπευσμένη” είτε “προδοτική”), νομίζει ότι θα έρθει εδώ και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο.

Μερικά σχόλια πέρασαν, είτε γιατί δεν το προσέξαμε (συμβαίνει ενίοτε), είτε γιατί εφόσον κάποιοι αναγνώστες μας επέλεξαν να εκφραστούν κοσμίως, οφείλαμε να το σεβαστούμε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της αξιοπρεπούς στάσης μας; δείτε, και γελάστε ή κλάφτε μαζί μας (τα σχόλια αυτά δεν εγκρίθηκαν).

Εδώ κάποιος μας θεωρεί αριστερούς, γιατί δεν δημοσιεύσαμε σε άσχετο άρθρο σχόλιο για την Μακεδονία. Φυσικά σε όλα τα σχόλια υπήρχε ο όρος προδότης.

Εδώ κάποιος άλλος μας θεωρεί δεξιούς γιατί πέρασε η Συμφωνία, και θεωρεί πως “κλαίμε” όχι για την κακή συμφωνία, αλλά για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Εδώ δεν δημοσιεύσαμε σχόλιο από κάποιον που βρίζει και τους δυο, Αξιωματική Αντιπολίτευση και Κυβέρνηση, θεωρώντας 1. πως είμαστε ηλίθιοι, 2. πως θα δώσουμε βήμα σε ακραία στοιχεία.

Εδώ φίλος του περιοδικού, προσπαθεί να μας πείσει πως είμαστε φιλοαμερικανοί, και δεξιοί. Γιατί αυτοί οι δυο θέλουν τον όρο Βόρεια Μακεδονία, ενώ τελικά τα δεξιά κόμματα της Ελλάδας ήταν εναντίον! Δεν καταλαβαίνει επίσης πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αναγνωρισμένη δημοκρατική διαδικασία. Είναι ανάμεσα στους φίλους που θέλουν να πουν πως αγαπούν τους Ρώσους, αλλά δεν ξέρουν πως να μας το πουν!

Εδώ κάποιος το τερματίζει. Δεν έχουμε άλλο σχολιασμό. Λέει απλά μια κοτσάνα, και φεύγει, πιστεύοντας μέσα του “κάτι είπα τώρα”. Το αφήνουμε στην κρίση σας…

Δεν δημοσιεύουμε άλλα σχόλια, από τα πραγματικά πολλά που κόψαμε και από τις δυο “πλευρές”. Ειλικρινά χάσαμε τον έλεγχο στο facebook, εκεί έγινε κακός χαμός, αλλά υποσχόμαστε να επανέλθουμε και να φέρουμε τάξη. Δυστυχώς, το ανακοινώνουμε δημοσίως, θα μπλοκάρουμε οποιονδήποτε προχωρεί στην πόλωση. Οτιδήποτε με “προδότες” και “πατριώτες”  (ή συναφές), θα κόβεται χωρίς δεύτερη ανάγνωση.

Τώρα, ας γυρίσουμε στα καθ’ ημάς. Η Ελλάδα, προς απογοήτευση πολλών, έχει δημοκρατία. Η Συμφωνία πέρασε από την Ελληνική Βουλή. Αν κάποιος διαφωνεί, αυτό μπορεί να το εκφράσει στις Επόμενες Εκλογές. Δεν έχουμε Αμεσοδημοκρατία, και δεν πρέπει να έχουμε (ας μην το συζητήσουμε εδώ). Το κυβερνών Κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στελέχη του, είχε διακηρύξει πριν τις εκλογές την αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα Μακεδονία. Και ψηφίστηκε δυο φορές από τον Ελληνικό Λαό, συνεπώς δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης.

Και επειδή στην Π&Δ μας αρέσει να μιλάμε με στοιχεία, καλό θα ήταν να θυμηθούν/με κάποιοι, πως ήδη από το 2008, η εφημερίδα Αυγή που ήταν και είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε , «Όχι στον εθνικισμό και στις συναινέσεις που τον συντηρούν», καυτηριάζοντας το ελληνικό βέτο του Απριλίου του 2008, για την ένταξη της πΓΔΜ στο NATO. Πρόκειται για άρθρο που υπέγραφαν δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος, Χριστοφιλοπούλου, Καρανίκας κτλ) και μιλούσαν ξεκάθαρα για «Δημοκρατία της Μακεδονίας” που πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε -αν και ήδη το κάναμε- πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν από παλιά για “Μακεδονία”, όπως ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που το 2014, δήλωνε σε σκοπιανή ιστοσελίδα. «Σας αποκαλώ ‘Μακεδονία’, όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας πάντα δήλωνε πως σκοπός του για την επίλυση του “Σκοπιανού”, ήταν η εξεύρεση λύσης που περιλαμβάνει “σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό” (σ.σ. με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”).

Με αυτές τις θέσεις λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δυο φορές τις εκλογές, από τον -έστω εν μέρη- ίδιο Ελληνικό Λαό. Καλή και θεμιτή λοιπόν η -ευπρεπής- κριτική προς τρίτους, αλλά καλό θα ήταν πριν την ασκηθεί, κάποιοι να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά ( ; ) στους πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυτό που δεν θέλαμε να κάνουμε, είναι να συνεχίσουμε να πολώνουμε τους Έλληνες πολίτες και τους αναγνώστες μας. Η υπόθεση αν το θέλετε, “τελείωσε”, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Δεσμευόμαστε πλέον με τόσο ισχυρή συνθήκη (η οποία είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι η χτεσινή ψήφιση, αν κάποιος ήθελε να σταματήσει την Συμφωνία έπρεπε να στηρίξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση το καλοκαίρι στην πρόταση μομφής, που απορρίφθηκε), που οποιαδήποτε αλλαγή της θα προκαλέσει βλάβη στη Διεθνή Θέση της χώρας μας. Δεν είμαστε Μπανανία να αλλάζουμε απόψεις όποτε “γουστάρουμε”.

Η ΠΤΗΣΗ δεν είναι περιθωριακό έντυπο, ή ιστοσελίδα που έγλυφε τον πρώην ΥΠΕΘΑ ή δημοσιεύει… ποικίλη ύλη (ευγενική περιγραφή των ημίγυμνων). Δεν κάνουμε πολιτική, δεν είμαστε… influencers, δεν έχουμε σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποι της Π&Δ ψηφίζουν, αλλά είναι επαγγελματίες και δεν μεταφέρουν τα κομματικά τους “θέλω” στο περιοδικό. Ούτε πωλούν τα άρθρα σε κανέναν. Μην μας βάζετε ταμπέλες. Δεν πιάνει, και όταν το γράφετε απλά δεν εγκρίνεται το σχόλιο. Σκοπός μας είναι να ενημερώνουμε, όχι να διχάζουμε.

Λοιπον, για να το ξεκαθαρίσουμε. Σχόλια που θα περιέχουν όρους κομματικούς, ή υβρίζουν πολιτικούς και στρατιωτικούς, πχ Αλέξης, Κυριάκος, Άδωνις, Κούλα, Σούλα κλπ δεν περνούν. Πείτε μας ότι θέλετε, αλλά δεν τα εγκρίνουμε τα σχόλια. Εδώ είμαστε Περιοδικό Άμυνας, Αεροδιαστημικής, και Επιστήμης, αγγίζουμε θέματα ιστορίας, γεωπολιτικής, σωμάτων ασφαλείας, αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλετε να βρίσετε μπορείτε να το κάνετε αλλού. Αν θέλετε να πείτε την άποψή σας με κόσμιο τρόπο, ευχαρίστως. Αν θέλετε να αντικρούσετε άποψη, κάντε το πολιτισμένα. Βγάλτε τον καλύτερο εαυτό σας στην ιστοσελίδα μας και το facebook της ΠΤΗΣΗΣ.

Ντιμιτρόφ, ο «άνθρωπος» της Τουρκίας στα Σκόπια

Καθώς μετά από τόσο καιρό σας έχουμε “μάθει”, οι αναγνώστες μας, σε όποια πολιτική απόχρωση κι αν ανήκουν, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και την Άμυνά της. Αν μην χωριζόμαστε σε “αυτούς και εμείς”, “ή αυτοί ή εμείς”, “ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε” (ναι, το είπε κάποτε η νυν Κυβέρνηση, αλλά δεν θα σχολιαστεί άλλο). Η Ελλάδα έχασε μόνο όταν διαιρέθηκε. Και έχασε τα πάντα.

Τώρα, θεωρούμε πως το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δυστυχώς ή ευτυχώς έχει λήξει. Η χώρα στα Βόρεια Σύνορά μας, για το επίσημο ελληνικό κράτος λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Κάποιος μας ρώτησε πως θα την λέμε εμείς, στο περιοδικό. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη. Θα δούμε, αν και δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, ειδικά αν υπάρξουν οριζόντιες “νόρμες”. You can’t teach an old dog new tricks. Και όλοι μας εδώ είμαστε παλιά dobermann…

96 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για την εγκυρότητα της συμφωνίας έχουν αναλύσει τεκμηριωμένα οι αρμοδιότεροι.

  Ο καθηγητής κ.Μάζης έκανε εξαιρετική δουλειά:
  https://slpress.gr/wp-content/uploads/2019/01/Mazis_Prespes_SLpress_gr.pdf

  Επίσης η τρέχουσα ισορροπία στην Βουλή δεν αντιπροσωπεύει την άποψη του Ελληνικού λαού επί του θέματος. Είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε τον Ελληνικό λαό τόσο ενωμένο.

  Και φυσικά δεν σας εμποδίζει κανένας σαν περιοδικό και σαν άτομα να αποκαλείται αυτή την χώρα όπως την αποκαλούσατε μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια την ουσιαστική εκχώρηση θα την κάνουμε εμείς οι Έλληνες αν υιοθετήσουμε το παράλογο, έστω και παρά την ατυχή επίσημη θέση του κράτους μας.

   • Τι έγινε; Πέρασε η αριστερά από τα αλώνια στα σαλόνια και καταφρονεί τα συλλαλητήρια;
    Και καλά να έμενε εκεί …
    Γιατί ουδείς ξεχνά το πέσιμο του “Ρουβίκωνα” στο “Μένουμε Ευρώπη” το 2015 … Καρφίτσα, ΕΚΟΦ και κοινωνικό περιθώριο Θεσσαλονίκης του τότε, reloaded … Θα λογοδοτήσουν πολλοί για το παρακράτος … Το αργότερο όταν η δικαιοσύνη ανασάνει από τον κλοιό των επιόρκων μιασμάτων (πράγμα που είναι διακαής πόθος των Ελλήνων δικαστών, που ευόρκως εκτελούν τα υψηλά τους καθήκοντα υπό αντίξοες συνθήκες) …

    • Ελπίζουμε ….. για τους δικαστές μιλάω …. Να επιδείξουν ανάλογη ενέργητικοτητα στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και σε άλλα που άπτονται των δημοκρατικών θεσμών αλλά εσχάτως έγιναν κουρελουδες. Για να μην πω χειρότερα ……

   • @Stmts:
    Συγγνώμη που θα ρωτήσω, αλλά μπερδεύτηκα με την πρώτη σας πρόταση. Επειδή και μόνο ήταν στα συλλαλητήρια, η άποψή του αυτοδίκαια κρίνεται μη έγκυρη; Αν ήταν δηλαδή σε κάποια εκδήλωση υπέρ της Συμφωνίας θα θεωρούνταν εγκυρότερη η άποψή του ή γενικά το θίγετε το θέμα της εγκυρότητας;

  • Αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρει το 35 % που θεωρητικα συμφωνούν με την συμφωνία(τελευταια δημοσκοπηση ) μαζι με ενα άλλο μικρό κόμμα η και μόνος του μαλλον θα ξαναγινει κυβερνηση …Η Το πολιτεύμα ειναι αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτικη Δημοκρατία ..Αυτο μετραει σ εκαθε κυβερνηση .

   • Αυτοί που συμφωνούσαν με την παραλίμνια συμφωνία ήταν αρκετά λιγότεροι. Μην ξεχνάτε τους “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”. Ως εκ τούτου, οι 153 του “ναι” εκπροσώπησαν ένα ποσοστό του λαού της τάξης του 20%. Το πολύ…

    • Το έγραψα πιο πολύ γι ατη μορφη του πολιτευματος…Ειναι αυτονόητο να ειναι πλειοψηφικό σηματικά το όχι σε τετοια θεματα .Αν το ρωτήσεις ομως δυο ενδεχομενα μια εθνικης επιλογής ίσως δεν εκφραστεί ακριβώς έτσι..Πχ πλειοψηφικών απαντήσεων ..Η Βόρεια Ηπειροε ειναι ελληνική ή Αλβανική ;Να την παρουμε απο τους Αλβανούς ή οχι,Η Κωσταντινο;yπολη ανήκει δικαιωματικά στοςυ Ελληνες ή οχι …;Ουτε η ενδιαμεση συμφωνία τεθηκε σε δημοψήφισμα ,ουτε μαι τυχον συμφωνία στο Βουκουρεστι θα έμπαινε σε δημοψήφισμα ..(ούτε τότε με τη δεξιά κυβερνηση θα κέρδιζε )
     Ενδεικτικά τα γράφω .Η Συμφωνία από μόνη της δεν διασφαλίζει κατι άλλο εκτός του ονόματο ς που ειναι δεδομένο ,και σιγά σιγά θα επικρατήσει διεθνώς .Εξαρτάται πως οι επόμενες κυβερνήσεις θα δουλέψουν τη σχέση με την γείτονα ώστε να προσδεθούν σε εμάς περισσότερο απο οτι με την Τουρκία κλπ..

   • Ανέκαθεν σε εθνικά θεματα, των οποιων η σημασία υπερβαινει το κομματικό συμφερον και οι επιπτώσεις τους τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητειας, υπήρχε μια στοιχειώδης εστω κουλτουρα συναινεσης. Καμία κυβέρνηση όσο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έιχε δεν ένοιωθε ότι έπρεπε να χειριστει τόσο σοβαρο εθνικο θέμα ερήμην όχι μόνο της μειζονος αλλά και της ελασσονος αντιπολιτευσης. Αυτή η ατυπη συμφωνία συναινεσης έσπασε τωρα για καθαρα μικροκομματικούς λόγους, οπως άλλωστε έχουν παραδεχτει ηδη κορυφαια στελέχη της κυβέρνησης. Εν τέλει σε μια κοινοβουλευτικη αστικη δημοκρατία οποιος έχει την πλειοψηφια και την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έχει και απεριόριστη εξουσία να κάνει ότι του κατεβει στο κεφάλι. Αλλά αυτο μάλλον ειναι δυσκολυ κατανοητό σε κάποιους…

  • Αγαπητέ φίλε,
   μου θυμίζετε το άρθρο για τη “RoCAF”, ήτοι την Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κίνας (επί της Ταϊβάν). Το περιοδικό έφθασε στα άκρα για να αποφύγει να αναφέρει σε πολυσέλιδο άρθρο ο,τιδήποτε παραπάνω από αυτό το αρκτικόλεξο (χωρίς επεξήγηση καν …). Από τον προφανή φόβο της δεύτερης δύναμης του πλανήτη και της ολοκληρωτικής εξουσίας της. Πού να ήξερε η δόλια ΠΤΗΣΗ …. Λαύρος εμφανίσθηκε Έλλην επιστολογράφος, ο οποίος κατήγγειλε το περιοδικό ότι “εφόσον η ύπαρξη πολεμικής αεροπορίας είναι εξ ορισμού χαρακτηριστικό κράτους, αναγνωρίζετε ανύπαρκτο κράτος!”, και άλλα ηχηρά παρόμοια … Τι να πει και η δόλια ΠΤΗΣΗ, φαινόταν αρκούντως δασκαλεμένος ο επιστολογράφος, να της πήγε, άρχισε να ψελλίζει κάτι στο στυλ “μα πού είδατε στο άρθρο αναφορά σε οποιοδήποτε κράτος” κλπ. (όχι από τις στιγμές του περιοδικού μας που θέλουμε να θυμόμαστε …).
   Γενικώς, είναι προσεκτικοί 🙂 ….
   (Ελπίζω, manos & Flight&Space, να μην παρεξηγείτε το χιούμορ …)

 2. Το πιο ωραίο είναι ότι σου αρέσει δεν σου αρέσει, εμένα προσωπικά όχι, η συμφωνία θα κριθεί στο μέλλον και όχι τώρα. Πιστεύω σε κάνα κάνα δυο χρόνια θα έχουμε την γενική κατεύθυνση και σε μια εικοσαετία θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο ή θα πανηγυριζουμε στο σύνταγμα. Ίδωμεν

 3. Oλο το δημοκρατικο τοξο ζητουσε συνθετη ονομασια με γεωγραφικο προσδιορισμο(erga omnes) αλλα οι σλαβομακεδονες το αρνουνταν.Μεχρι που ηρθε στα πραγματα ο δυτικοφιλος Ζαεφ.Για οποιον διαφωνει μια βολτα στο youtube θα λυσει τις αποριες του.Οταν μας δινονταν το Σλαβομακεδονια τη δεκαετια του 90 καποιοι παλι αρνουνταν.Παλι καλα να λεμε… Ειχαμε πεταξει ηδη 27 χρονια κανοντας μια τρυπα στο νερο.

  • “Oλο το δημοκρατικο τοξο ζητουσε συνθετη ονομασια με γεωγραφικο προσδιορισμο(erga omnes) αλλα οι σλαβομακεδονες το αρνουνταν.”

   Όντως.

   “Παλι καλα να λεμε… Ειχαμε πεταξει ηδη 27 χρονια κανοντας μια τρυπα στο νερο.”

   Όντως, όσον αφορά το όνομα τουλάχιστον. Αλλά δεν αναγνωρίσαμε σε κανέναν εθνικότητα και γλώσσα, όπως έγινε τώρα.

  • Και τώρα μια τρύπα στο νερό κάναμε και με τζιφρα από κάτω.
   Επισήμως δλδ.
   Για να δούμε ποιος θα βουλιάξει στην τρύπα τώρα ……
   Αλλά κι αυτός ο δυτικοφιλος δεν βαστιεται και λιγάκι. Μακεδονία εδώ Μακεδονία εκεί Μακεδονία πάνω Μακεδονία κάτω.
   Πες το άνθρωπε μου τουλάχιστον Βορειομακεδονια. Τι την βάλανε τη τζιφρα;

  • Παρακαλώ θερμά, από ειλικρινή ιστοριοδιφικό μου ζήλο και μόνον (που είμαι βέβαιος τον μοιράζομαι με πολλούς), να μου γνωρίσετε, βάσει πηγών που θα παραθέσετε, από ποιον “μας δινόταν” το “Σλαυομακεδονία”, ποιοί το αποδέχονταν και ποιοί το αρνήθηκαν (και φυσικά ποια η στάση της ΠΓΔΜ στο θέμα, μην κουράζω με ερωτήσεις και φαίνομαι σαν να εξετάζω μάρτυρα, δεν μου αρέσει …).
   Σπεύδω, με πάσα ειλικρίνεια, να εκτεθώ εκ προοιμίου, λέγοντας ότι μου φαίνεται εξαίρετη σύνθετη ονομασία (ασφαλώς υπό τον όρο ότι οι υπήκοοί της είναι “Σλαυομακεδόνες” και όχι “Μακεδόνες”).
   Κατά τα λοιπά, αν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας, όχι 27, και 427 χρόνια θα κάνουν “μια τρύπα στο νερό” οι ευόρκως εκτελούντες τα καθήκοντά τους εντολοδόχοι του Ελληνικού λαού εφόσον κρίνεται σκόπιμο, και εφόσον ο αντιδιαπραγματευόμενος δεν συναινεί σε λύση που να διασκεδάζει τους προβληματισμούς της Ελλάδος.
   Αν δεν μεριμνήσουμε για τα συμφέροντά μας, κανείς δεν θα το κάνει για μας.

   • Καλημέρα Nikolaos.
    Λοιπον τον πρωτο που θυμαμαι να αναφέρεται σε ονομα Σλαβομακεδονια ειναι τον μακαρίτη τον Επίτιμο. Ο ιδιος σε εκτενεστατη συνεντευξη σε τηλεοπτικό καναλι, οταν πλεον δεν ηταν πρωθυπουργός βεβαια, αναφέρθηκε σε σημειο των συνομιλιών οπου ειχε φτασει σε εναν τετοιο συμβιβασμο, αν θελεις πες τον “συμβιβασμό”.
    Το εδινε, αν το εδινε, ο Γκλιγκοροφ, ισως ο μονος που ειχε μυαλο αντι για γιαουρτι στο καυκαλο του εκει πανω.
    Ημερερολογιακα δεν πρόκειται να μαθουμε ποτε ποτε δωθηκε εκτος και αν: 1, πλακωθουν στις μπουνιες στην αιθουσα συνεδριασεων της Βουλης 2, σηκωθει ο Επιτιμος και μας μιλησει (χμ…..) 3, βαλουμε χερι στο αρχειο του ΑΝΤ1 διοτι νομιζω πως εκει δωθηκε η εν λογω συνεντευξη.
    Αν ξερει καποιος κατι αλλο ή περισσοτερο, παρακαλω πολυ…

  • Καταλαβαίνετε βέβαια πόσο προβληματικό είναι ενώ η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοι να ονομάζονται Μακεδόνες, με μία υποσημείωση φυσικά η οποία δεν νομίζω να αναφέρεται κάθε φορά που θα αναφερόμαστε στους κατοίκους αυτού του κράτους σε ένα γραπτό κείμενο ή ακόμα και όταν θα μιλάμε γι αυτούς.Με άλλα λόγια οι κάτοικοι θα ονομάζονται όπως ονομάζονταν και πριν την υπογραφή της συμφωνίας και το κακό είναι ότι συναινέσαμε και εμείς σε αυτό…

 4. Αγαπητη Πτήση καλησπέρα σας. Μην αναστατώνεστε, συναιχίστε να γράφετε και μην απολογίστε. Κι εσείς Έλληνες, ψυχραιμία. Η όποια επιπολαιότητα στο Σκοπιανό έχει βαθιές ρίζες!

 5. Εγω σας διαβαζω ηλεκτρονικα και εχω να πω οτι ειμαι ενθερμος αναγνωστης σας, γιατι στα στρατιωτικα θεματα εχετε πυκνη εμπεριστατωμενη και συνοπτικη αρθρογραφια. Οτι ζηταει δηλαδη ενας πολιτης που θελει να ενημερωνεται για τον Ελληνικο στρατο. Επισης θαυμαζω την προσπαθεια σας να αποφευγεται εμμεσα η αμεσα πολιτικα σχολια στα αρθρα σας.

 6. Λογικά και μετριοπαθή αυτά που αναφέρετε, αλλά θεωρώ πως σε ένα σημείο, δίνετε ένα τεράστιο άλλοθι στη τωρινή κυβέρνηση. Δεν είναι εύλογο, να λέτε λίγο πολύ, ότι έχουμε Δημοκρατία και εφόσον ο λαός ψήφισε έτσι, πρέπει να δεχτούμε το αποτέλεσμα και να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές! Η συμφωνία που υπογράφτηκε, επειδή ακριβώς μας δεσμεύει και μας δένει χειροπόδαρα, θα έπρεπε να στηρίζεται σε ευρύτερη πλειοψηφία(180). Επίσης, επειδή ψηφίζεται από 145(που προφανώς ακόμη και με το ξεχειλωμένο Bonus 50 εδρών, δεν αρκούν…) που είχαν δηλώσει ευθαρσώς το ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ξεπούλημα του ονόματος/ταυτότητας/γλώσσας, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται ως ψήφιση, όταν στηρίζεται επίσης, σε άλλους 8 που είτε εκλέχθησαν με κόμματα που είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, είτε έλεγαν ακριβώς τα αντίθετα, 6 μήνες πριν(καθώς και πριν την εκλογή τους)! Επίσης, οι δημοσκοπήσεις προφανώς και δεν είναι κάτι το χειροπιαστό, αλλά δείχνουν συγκεκριμένες τάσεις. Αν για κάτι τόσο σοβαρό, δεν γίνεται Δημοψήφισμα, τι είναι αυτό που θα το δικαιολογούσε; Μη λέμε λοιπόν ότι έχουμε Δημοκρατία. Αυτό είναι ψευδές. Τόσο απλά! Πρέπει κάποια στιγμή, να ποινικοποιηθεί το ψέμα και η παραπλάνηση του εκλογικού σώματος! Ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν γίνεται να προχωράει με αδιαφανείς και fast truck διαδικασίες, ούτε να κινείται στα όρια της νομιμότητος και του Συντάγματος(βλέπε διαδικασίες και μεθοδεύσεις και στις 2 χώρες). Τίποτε δεν τελείωσε, γιατί τίποτε δεν έγινε νόμιμα/με διαφάνεια και χωρίς πολλές σκιές περί χρηματισμών και συνταγματικών ακροβασιών(προφανώς βολεύει πολλούς ‘δημοκράτες’ η μη ύπαρξη Συνταγματικού Δικαστηρίου….). Και για να κλείσω, θα ήθελα να παραθέσω ένα απλό παράδειγμα… Αν αποδειχτεί, ότι η ψήφιση της συμφωνίας σε οποιαδήποτε από της 2 χώρες, είναι προϊόν χρηματισμού βουλευτών, τι συμβαίνει; Όλα καλά;

  • Φίλε Αντώνη, αν μου επιτρέπεις τον ενικό, δεν πρόσεξες κάτι που γράφει παραπάνω η Π&Δ που δυστυχώς δεν το πρόσεξαν και οι περισσότεροι συμπολίτες μας (όλων των χρωμάτων και πεποιθήσεων), τόσο εδώ όσο και γενικότερα στη χώρα:

   “Δεσμευόμαστε πλέον με τόσο ισχυρή συνθήκη (η οποία είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι η χτεσινή ψήφιση, αν κάποιος ήθελε να σταματήσει την Συμφωνία έπρεπε να στηρίξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση το καλοκαίρι στην πρόταση μομφής, που απορρίφθηκε)[…]”

   Είναι κρίμα που δεν το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος: η συμφωνία έγινε στις Πρέσπες, ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ. Το να περάσει από τα κοινοβούλια ήταν απλώς διαδικαστικό, για να ορίσουμε και επίσημα το πώς θα αλληλοαποκαλούμαστε. Ακούγεται βλακώδες, και είναι, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα, απλούστατα γιατί με την υπογραφή στις Πρέσπες ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΕΤΟ που είχαμε για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και μάλλον και στην ΕΕ (για το δεύτερο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος). Τα υπόλοιπα περί κύρωσης, περί αλλαγών στο σύνταγμά τους (ναι καλά) είναι ιστορίες για αγρίους, ίσα-ίσα για να το παίξουν κάποιοι επαναστάτες, σε όποιο κοινό νομίζουν πως τους έχει μείνει, και να κρατήσουν τη καρέκλα τους για μερικούς μήνες ακόμα.

   • Πράγματι, οι περισσότεροι, δεν εστιάσαμε στην ίδια την υπογραφή της συνθήκης, ίσως και επειδή είχαμε την ελπίδα, ότι κάπου στη πορεία, αυτή η τρέλα θα σταματήσει. Μα και η υπογραφή της συνθήκης, έγινε τελείως εκτός θεσμικού πλαισίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, από αναρμοδιους και χωρίς εξουσιοδότηση παράγοντες, πως περιμένουμε να παράγουν δεσμευτικά νομικά αποτελέσματα;

  • Εγώ πάντως θα υιοθετήσω την ονομασία που τους έδωσες σε προηγούμενο σχόλιο:
   Βόρεια Μαϊμούδoνια

   Όπως γραφεις το γεγονός ότι το περάσανε fast track από Βουλή, Προεδρία κλπ
   δείχνει ποσο βρώμικη είναι η υπόθεση

   Η οργή μαζεύεται….

   • … με πολύ αργούς ρυθμούς θα συμπλήρωνα… Τυγχάνει, λόγο επαγγελματικής ενασχόλησης, να ταξιδεύω συχνά εντός συνόρων και λυπάμαι που το λέω, αλλά ο μεγάλο ποσοστό του κόσμου, παρότι βλέπει τα προβλήματα(προφανώς και εκτός Σκοπιανού), ευρίσκεται σε μια νιρβάνα. Κομματόσκυλα και βολεμένοι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν(εκτός συνταρακτικών εξελίξεων). Όταν όμως, η πλειοψηφία, αρκείται σε μια αόριστη παροχή και ένα έκτακτο επίδομα(που βγαίνει προφανώς από το άρμεγμα εμού και εσού) και κάνει τα στραβά μάτια στα όργια που συμβαίνουν, δεν βλέπω και πολύ αισιόδοξα τα πράγματα… Όσο για το ‘Μαιμουδονία’, δεν έχω δα και το copyright. Ας τους λένε οτιδήποτε εκτός Μακεδονία, αλλά αν έπρεπε να είμαστε ακριβείς ως προς την Ιστοριογραφία, Δαρδανία/Παιονία/Vardarska θα ήταν μια χαρά(ειδικά αφού οι Δαρδανοί και οι Παίονες, δεν υπάρχουν πια ώστε να νιώσουν ότι τους κατακλεύουν τη ταυτότητα).

 7. Συγχαρητήρια για τη στάση σας.
  Παρακολούθησα αυτές τις μέρες τα σχόλια για το θέμα. Μου κάνει εντύπωση ότι και πάλι πολλοί σχολιαστές διακατέχονται από μέγα πάθος και βρασμό ψυχής. Καλώς ή κακώς μόνο νηφάλια μπορούμε να αναλύσουμε τέτοια θέματα. Και εξηγούμε:
  1. Ας παραδεχτούμε το προφανές – Όποιος αποφασίζει, πάντα λαμβάνει αποφάσεις υπό καθεστώς περιορισμών. Η ποιότητα και η ποσότητα των περιορισμών προσδιορίζεται κυρίως από την ισχύ της πατρίδας μας, οικονομική, στρατιωτική, πολιτική, κοινωνική.
  2. Ας παραδεχτούμε επίσης το προφανές – Η ιδεολογία αυτού που αποφασίζει παίζει ρόλο στις αποφάσεις.
  3. Ας παραδεχτούμε ότι και η ψυχολογία, ο χαρακτήρας, η ιδιοσυγκαρασία αυτού που αποφασίζει παίζει ρόλο στις αποφάσεις.
  4. Ας παραδεχτούμε ότι και η υστεροφημία παίζει ρόλο.
  Θα δώσω μερικά παραδείγματα, όπου νομίζω ότι οι παράγοντες αυτοί έπαιξαν ρόλο:
  α. Η απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου (και του Ιωάννη Μεταξά) να υποστηρίξει την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν προφανές ότι τα συμφέροντα της Χώρας οδηγούσαν σε συμμαχία με την Αντάντ.
  β. Η απόφαση του Ιωάννη Μεταξά να ακολουθήσει την Αγγλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ιδεολογικά ήταν πιο κοντά στα καθεστώτα της Γερμανίας και Ιταλίας.
  γ. Η απόφαση του Νίκου Ζαχαριάδη (ΚΚΕ) να μην κατέβει το ΚΚΕ στις εκλογές του 1946 και να συνεχίσει την εμφύλια πολεμική αναμέτρηση, με τα γνωστά και προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα, λόγω Γιάλτας.
  δ. Η απόφαση του Αλ. Παπάγου να συγκρουστεί με την Αγγλία για την αυτοδιάθεση της Κύπρου, σε αντίθεση με την προ εικοσαετίας στάση του Ελ. βενιζέλου για το θέμα αυτό. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η απόφαση αυτή του Παπάγου (διαφώνησε ο Σπ. Μαρκεζίνης) και ο ένοπλος αγώνας των Κυπρίων έκανε τους Τούρκους παίχτες στο Κυπριακό από το πουθενά.
  Τώρα για το θέμα της ΠΓΔΜ, θα ήθελα να πω τα εξής:
  Το 1992 πήγαμε σε μεγαλειώδη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον (φοιτούσα στις ΗΠΑ) γιατί οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Τελικά η αναγνώριση έγινε μερικά χρόνια αργότερα. Το ίδιο έκανε και η Ρωσία και πολλές άλλες χώρες, όπως η φίλη Σερβία για παράδειγμα.
  Οι πολιτικοί από τις δύο χώρες που ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα γρήγορα, βγήκαν εκτός μάχης. Ο Κ. Μητσοτάκης έχασε την εξουσία (τον έριξε ο Αν. Σαμαράς), ενώ έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Κ. Γκλιγκόρωφ (τη γλίτωσε ως εκ θαύματος).
  Μετά η Ελλάδα έκανε εμπάργκο στην ΠΓΔΜ το οποίο δεν πέτυχε. Μάλλον το έσπαγαν εξωγήινοι.
  Στη συνέχεια πορευτήκαμε με την ενδιάμεση συμφωνία, πως λέμε φύλλο συκής. Όλοι, τους αποκαλούσαν με το συνταγματικό τους όνομα (δηλαδή Μακεδονία).
  Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ενδυνάμωσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ έριξε χυλόπιτα στις ΗΠΑ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
  Μετά από αυτά, ένα αστυνομικός πυροβολεί χωρίς λόγο και σκοτώνει ένα παιδί (Αλ. Γρηγορόπουλος) στην Αθήνα. Η Αθήνα καίγεται, ενώ γνωρίζουμε πλέον ότι συζητήθηκε η παρέμβαση του Στρατού για να επιβληθεί η τάξη στην πόλη. Η Κυβέρνηση θα χάσει την εξουσία λίγο αργότερα.
  Η χώρα θα μπει σε τιμωρητικά μνημόνια, με μόνο σύμμαχο έναντι των ευρωπαίων και έναντι της Τουρκίας, τις ΗΠΑ.
  Το 2018 η Ελλάδα “βγαίνει” από τα μνημόνια. Έχει συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο και πάει να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ζητούν να ξεπληρωθεί το γραμμάτιο “ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ” και ξεπληρώθηκε.
  Εναλλακτικό σενάριο: Δεν δεχόμαστε να ξεπληρώσουμε το γραμμάτιο.
  Συνέπειες: Νέο μνημόνιο. Η Κύπρος δεν βγάζει φυσικό αέριο γιατί οι εταιρείες αποσύρονται λόγω των απειλών της Τουρκίας. Τελικά ο αγωγός που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου περνάει από την Τουρκία. Ίσως στο μεσοδιάστημα χάσουμε και κάποιο νησί.
  Αυτά από έναν πολύ παλιό – σχεδόν ιδρυτικό αναγνώστη – που η ΠΤΗΣΗ και οι 4Τροχοί συνέβαλαν στη διαπεδαγώγησή του.

  • Όσο αφορά τα σενάρια σας για τα ενεργειακά της Κύπρου, να ξέρετε επειδή δεν έχετε καμία γνώση του αντικειμένου, κάνετε τραγικά λανθασμένη εκτίμηση. Ακούστε λοιπόν κύριε: Οι εταιρίες που συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για ενοικίαση οικοπέδων για εντοπισμό κοιτασμάτων και εκμετάλλευση στη συνέχεια, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ,να αγοράσουν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν συγκεκριμένα από την Νορβηγική PGS. Απο εδώ ανοίγει το θέμα του κόστους για τις εταιρείες. Άρα λοιπόν αρχίστε να μετράτε σε εκατομμύρια παρακαλώ!!!. Στην συνέχεια αφού αγοράσουν τους σεισμικους χάρτες καταθέτουν εάν το θέλουν πρόταση στον διαγωνισμό που διενεργεί το κράτος και δηλώνουν την πρόθεση τους για ποια οικόπεδα ενδιαφέρονται κλπ. Εκεί λοιπόν εάν επιλεχθούν από το κράτος πληρώνουν το μπόνους υπογραφών για την ενοικίαση των οικοπέδων. Ξανά προσθέστε εκατομμύρια. Στην συνέχεια είναι υποχρεωμένοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις με υποστήριξη σε λιμάνια και να ενοικιάσουν γεωτρύπανα που τέτοιες ενοικιάσεις και το κόστος των γεωτρήσεων είναι πολλά ακόμη εκατομμύρια. Κλείνοντας, ΕΑΝ ΝΟΜΊΖΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΦΎΓΟΥΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΔΊΔΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΈΤΕ.

  • Ξεχνάτε κάποια πράγματα αγαπητε! Την χρεοκοπια του 2009 την οποια προκαλέσαμε μονοι μας, παρά την δημοφιλή ψεκασμένη μυθολογία περι του αντιθέτου, τον διχασμό που ακολούθησε εμποδίζοντας την ανόρθωση της χώρας και την δεύτερη κριση μέσα στην κριση το 2015, που έδωσε την χαριστική βολή στο ελληνικό τραπεζικό συστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ της χώρας. Επίσης ενω μιλάτε για “τιμωριτικά μνημόνια” (εν μέρει έχετε δίκιο…) καλό θα ήταν να αρχίσουμε να μιλάμε και για ένα θέμα που παραμένει ακόμα ταμπού και προκάλεσε την τιμωριτική διάθεση ευρωπαιων και αμερικανών τα προηγούμενα χρόνια. Την ακατανόητη στηριξη κατα τη δεκαετια του ΄90 στο καθεστως Μιλόσεβιτς και τα προβλήματα που αυτη προκάλεσε στη διπλωματία της χώρας. Η πορεία του ζητηματος που συζηταμε σημερα θα ήταν πολύ διαφορετική και οι Δυτικές χώρες θα ακουγαν με πολυ μεγαλύτερη κατανόηση τις θέσεις μας αν συσωμο τοτε το πολιτικό συστημα (και ο λαος που το στηριζε) κοιτούσε τα συμφέροντα της χώρας απο το να δινει άπλοχερα διπλωματική και όχι μονο στηριξη σ΄ένα καθεστως που βαρυνοταν με τόσα πολλά. Γαι να μην αναφερθώ σε απαραδεκτες σκέψεις του τυπου “να μοιρασουμε τα Σκοπια” που μας έβαζαν στα μάτια των ξένων στο ίδιο καζάνι με τη Σερβία του Μιλόσεβιτς. Και κάτι τελευταίο. Το 1991 δεν ασκηθηκε βετο στη διαλυση της Γιουγκοσλβίας και για μικροκομματικούς λόγους, ως συνήθως, η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην επιτροπή Μπατεντέρ που έκανε αναφορά στο κρατος των Σκοπιων ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Σήμερα, για παρόμοιους λόγους έγιναν πρωτοφανεις μεθοδευσεις πάνω σ΄αυτο το τόσο κρίσιμο ζήτημα. Συμπέρασμα δεν μας φταινε οι ξένοι, τα άστρα, το κακό το ριζικό μας, φταιει μονάχα το κεφάλι το στραβό μας, αυτό που δεν θέλουμε ν΄αλλάξουμε και φορτωνουμε τα πάντα στους άλλους.
   Υ.Γ Καλο θα ήταν στο χρονολόγιο σας να κάνατε και μια αναφορά στην επταετία της χούντας, θεματα που δημιουργηθηκαν τότε τα πληρώνουμε ακόμα και σημερα και μάλιστα πολύ ακριβά.

  • Στ’ αλήθεια όμως; Όλη αυτή η (ακριβής και δόκιμη) ιστορική αναδρομή για να στηρίξετε αυτή την κινδυνολογία; Όλα αυτά θα γίνονταν για τα μάτια της ΠΓΔΜ; Τι ακριβώς έχει; Είναι το Ζαϊρ; Η Νότιος Αφρική; Κάποιο άλλο από τα απίθανα αυτά “γεωλογικά σκάνδαλα”; Τα οποία εντάχθηκαν ποτέ με σπουδή άλλων σε υπερεθνικές συσσωματώσεις; Δεν θυμόμαστε όλοι το εμπάργκο των πάντων κατά της Ν. Αφρικής για τις φυλετικές διακρίσεις; Εκείνη δεν φοβόντουσαν μη τη χάσουν, αλλά φοβούνται μη χάσουν το βαλκανικό κελεπούρι; Έχει στρατηγική θέση; Ελέγχει στενά διεθνούς ναυσιπλοϊας; Το Κουβέιτ, χάριν απελευθέρωσης του οποίου έγινε η μεγαλύτερη εκστρατεία μεταπολεμικώς, ήταν στο ΝΑΤΟ; Το Ισραήλ είναι στο ΝΑΤΟ; Κωλύει η μη συμμετοχή κάποιου έθνος στο ΝΑΤΟ διμερή συμμαχικά σχήματα;
   Τα ίδια έλεγαν και για το Σχέδιο Ανάν οι προφήτες του ολέθρου. Και η Κύπρος είναι σήμερα στην ισχυρότερη πολιτικά θέση από την ανεξαρτησία της (πάντοτε υπό στρατιωτική απειλή, ολοφάνερα).

  • ΧΗΜΙΚΟΣ
   Ιανουάριος 26, 2019 at 10:42 μμ
   ——
   Μπράβο σου για τις γνώσεις σου το ήρεμο λόγο σου με επιχειρήματα χωρίς κραυγές και χωρίς καμία υστερία.
   Πραγματικά ένα από τα καλύτερα σχόλια που διάβασα εδώ και πολύ καιρό!

  • Φιλε ΧΗΜΙΚΕ καλημερα.
   Πιο πολυ για προκαταβολή μου κανει, παρα για γραμμάτιο. Ναι σιγουρα, η ζωη ειναι δωσε-παρε, ομως προς ωρας και με δεδομενο το τεραστιο μεγεθος του αντιπαλου (και δεν εννοώ μονο πληθυσμιακά), πρεπει να δουμε πραγματα και θαυματα. Δεν λεω πως δεν γινεται, η παραχωρηση-αγορα κοψωφτερη των ΟΗ-58 ειναι μια καλη αρχη.
   Εδω να κανω μια ερωτηση: πως το υπεγραψε η ελιτ των Σκοπιων το δικο της γραμματιο? Το πανηγύρι στο Κοσσοβο εχει τελειωσει εδω και 20 χρονια, η Σερβια ειναι απονευρωμενη πιο πολυ και απο την Ελλαδα, το σεναριο ανταρτικου εντος Βαρδασκας το τελειωσε ο Bill νωρις νωρις.
   Μηπως, λεω μηπως, μπορει και να σφαλω, ειναι η εν κρυπτω υποστηριξη που προσεφεραν κατα την κατοχη του Ιρακ? Αν ναι, μηπως παλι, λεω θα ηταν πολυ πιο εξυπνο και πειθαρχημένο και πανουργο εκ μερους μας, οταν ξεκινησε η των ΗΠΑ (και της Γαλλιας, απλα θυμιζω αγοραζαμε εργαλεια και απο τους δυο) να παμε να κολλησουμε ενα-δυο ζευγη Viper σε αποστολες κρουσης? Και να υπογραψουμε ενα νεο γραμμάτιο-βρασε ρυζι και ασε τον Βορειο να σφυριζει?
   Εκτός αν μας λειπει η καπατσοσυνη…….

    • Αγαπητοί σχολιαστές,
     σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας στο δικό μου σχόλιο. Θα ήθελα να απαντήσω σε κάποια:
     1. Όντως δεν γνωρίζω τα ενεργειακά της Κύπρου. Όμως είδα (στις ειδήσεις) το τρυπάνι της ΕΝΙ (Ιταλική εταιρεία) να φεύγει επειδή εμποδίστηκε από Τουρκικά πολεμικά. Είπε ότι θα επανέρθει αργότερα ……………………..
     Αντίθετα το τρυπάνι της ΕΧΧΟΝ κάνει τη δουλειά υπό την επιτήρηση αμερικανικών πολεμικών. Έχουμε και εμείς εκεί μια φρεγάτα.
     2. Υπήρχαν δύο δρόμοι για τον αγωγό, που θα μεταφέρει το ΦΑ της ανατολικής μεσογείου στην Ευρώπη – μέσω Τουρκίας και μέσω Ελλάδας. Διάβασα ότι ο πρώτος είναι φτηνότερος. Φαίνεται ότι έχει επιλεγεί ο δεύτερος (στις ειδήδεις το άκουσα).
     3. Δεν είναι στις προθέσεις μου η κινδυνολογία. Προσπάθησα απλά να δώσω σε μορφή παραδειγμάτων κάποια δεδομένα που μπορεί να τέθηκαν στην Ελληνική Κυβέρνηση. Αν τα παραδείγματα είναι υπερβολικά ή ανακριβή, τότε οι σκέψεις μου είναι παράλογες και ας απορριφθούν. Άλλωστε δεν αποφασίζω εγώ.
     4. Όντως η οικονομική κρίση και τα μνημόνια δεν έχουν να κάνουν με το “Μακεδονικό”. Απλά η έμφαση είναι στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχός μας σε αυτή την περιπέτεια. Δεν ήθελαν επ’ ουδενί την κατάρρευση της Ελλάδας.
     Τέλος, προσπάθησα με το σχόλιό μου να δώσω ένα μεθοδολογικό σκαρίφημα για να εξηγήσω τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και να προσεγγίσω την αλήθεια.
     Σας ευχαριστώ

 8. Τρεφω μεγαλο σεβασμο για την δουλεια σας και τις αποψεις σας ακομη και οταν δεν μου αρεσουν. Προσωπθκα απολογουμε για τις φορες που εκανα κατάχρηση της φιλοξενεια σας και εβγαλα την αηδία που νιωθω για τους κυβερνώντες

 9. Τελικά κάτι μου λέει πλέον ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και αυτό γιατί δεν βγάζει λογική να είναι όπως φαίνονται. Νομίζω όμως ότι αυτό θα φανεί μόλις οι Αλβανοί αποφασίσουν να κάνουν την κίνηση τους για το Τέτοβο κάτι για το οποίο θα φροντίσει ο Σόρος….μέχρι τότε Έλληνες και “Μακεδόνες” θα πρέπει να αναμιχθούν αρκετά αναμεταξύ τους…

 10. Μετά από πολύ πολύ καιρό αγόρασα έντυπο και δεν βασίστηκα μόνο στο internet, για να διαβάσω το αφιέρωμα του Δεκέμβρη στις Belharra και του Γενάρη στις Adelaide αφού ατυχώς έγινε σήριαλ!
  Πιστεύω ότι πολλοί γνωρίζουν γιατί είναι εδώ και το εκτιμούν. Τώρα αν κάποια στιγμή περιμένουνε κάποιοι να δουν αν είστε μαζι τους ή μαζί με τους άλλους, δείξτε κατανόηση, έχει γίνει κομμάτι του dna πια μετά από μια δεκαετία social media!
  Και μη χειρότερα λοιπόν και καλή δύναμη σε όλους για τη συνέχεια!

 11. Προς manos
  Ευχαριστούμε πολύ για την παραπομπή. Το κείμενο αποτελεί χρυσωρυχείο στοιχείων, Νομικών προβληματισμών και επιχειρημάτων. Θα παρότρυνα όλους τους φίλους στο blog να το διαβάσουν.

 12. Η πολιτική ευτυχώς η δυστυχώς είναι κάπως σαν το ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην σ αρέσει ο προπονητής αλλά αυτός παίρνει τις αποφάσεις κι εμείς οι “προπονητές της εξέδρας” γκρινιάζουμε γιατί ξέρουμε καλύτερα απ’ αυτόν. Το αν η συμφωνία είναι επ οφελεια της χώρας η όχι θα φανεί στο μέλλον. Όλα τ άλλα είναι προτιμήσεις. Αν κάποιος θέλει να “προπονήσει” την ομάδα πηστευοντας πως θα τα πάει καλύτερα καλό θα ήταν να βρει ένα τρόπο να το προσπαθήσει αλλιώς ας κάτσει ήσυχα στην εξέδρα (εκεί δηλαδή που είναι η θέση του) και να περιμένει την εξέλιξη. Δεν λέω και η γκρίνια για τους ανθρώπους είναι. Όπως ξέρουμε όμως δεν είναι όλα ανακοινωσιμα. Δεν μας τα λένε όλα κι έχουν καλό λόγο που δεν το κάνουν. Ίσως τελικά να το πάρουμε το ματσάκι. Να έχουμε πίστη. Η Ελλάδα ποτέ δεν χάθηκε. Τις θερμότερες ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία και την καλησπέρα μου σε όλους σας…..

 13. Εκτεταμένη ανάλυση των όσων έχετε πει όλο αυτό τον καιρό για τη συμφωνία. Βέβαια, όσοι σας διαβάζουν καιρό ή και χρόνια ξέρουν τις απόψεις σας.

  Τώρα, όσον αφορά τη συμφωνία οι περισσότεροι, ανάμεσα τους και εγώ, θεωρούμε ότι είναι κακή. Αλλά φταίει μόνο η σημερινή κυβέρνηση γι’αυτή την απόφαση; Το πρόβλημα, για όσους γνωρίζουν, υπάρχει από πολύ παλαιότερα. Δικές μας κυβερνήσεις σε επιστολές τους από το ’50 αποκαλούσαν “μακεδονία” τη συγκεκριμένη περιοχή. Άλλοι δε τους (μας) αποκαλούσαν (ακόμη και τώρα) βούλγαρους. Ούτε ένας ασχολήθηκε με το διαφαινόμενο πρόβλημα. “Έλα μωρέ, δε βαριέσαι, όλοι ξέρουν την αλήθεια” ήταν οι απάντηση των εκάστοτε κυβερνώντων. Ακόμα και όταν άρχισε να εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα, όλοι ήταν στον κόσμο τους. “Δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα βαίνουν καλώς…”.

  Δυστυχώς όμως, όλους αυτούς τους έφερε στην επιφάνεια ο έλληνας ψηφοφόρος. Αυτός που για 25-30 χρόνια ψήφιζε αυτούς που στη συνέχεια έβριζε ως ανίκανους. Αυτός, που δεν ήθελε να ακούσει για “λιτότητα” αλλά ότι “λεφτά υπάρχουν”, αυτός που “πίστευε” σε κάποιον που θα έλυνε το πρόβλημα των μνημονίων σε “ένα χρόνο”, αυτός που “πίστεψε” σε “σκίσιμο των μνημονίων” ( λες και οι προηγούμενοι δεν ΗΘΕΛΑΝ να τα σκίσουν και τους άρεσε να ταλαιπωρούν τους έλληνες), χωρίς να δώσει βάση στις απόψεις του συγκεκριμένου κόμματος σχετικά με το μακεδονικο (οι προηγούμενοι δε σκοτώθηκαν….). Και μη γυρίσει κάποιος και πει ότι “δημιούργησαν το πελατειακό καθεστώς γιατί τους βόλευε”, διότι η απάντηση είναι ότι και εμάς μας βόλεψε περισσότερο. Ούτε εξετάσεις σε ΑΣΕΠ, ούτε διαφανείς διαγωνισμοί. Ο συγγενής, του συγγενή, ο γνωστός, του γνωστού, και πάρε τόσα (δρχ, ευρώ) να έχεις…

  Οπότε, συμπερασματικά, πριν βρίσετε (βρίσουμε) τη σημερινή κυβέρνηση, βρίστε τους εαυτούς σας (μας) για την ηλιθιότητα που μας δέρνει εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Ας ξυπνήσουμε έστω και τη τελευταία στιγμή και να καταλάβουμε ότι αυτό που μας έχει ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ πλέον είναι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις (εάν βέβαια τις χρειαστούμε ποτέ….). Για τη ωριμότητα της ψηφοφορίας, άστο καλύτερα….

  • Εξηγείς προ εκλογών τι πρόκειται να πράξει ο Παπανδρέου, και όλοι σε κοιτούν αποχαυνωμένοι και ψηφίζουν Παπανδρέου.Εννοώ το μνημόνιο βεβαίως-βεβαίως. Εξηγείς όλα όσα θα κάνει οΤσίπρας προ εκλογών και όλοι σε κοιτούν αποχαυνωμένοι. Μετά την υπογραφή το γνωστό δημοψήφισμα-πραξικόπημα(το όποίο πάλι εξηγούσα ότι είναι αδιέξοδο γιατί γίνεται σε λάθος χρόνο)και τη υπογραφή των Πρεσπών άπαντες κοιτάνε αποχαυνωμένοι.Μάλιστα κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πατριωτικά κόμματα. Τον τελευταίο πατριώτη πολιτικό τον δολοφόνησαν οι Εγγλέζοι με αμυγδαλές και ένας άλλος σκοτώθηκε σε περίργο τροχαίο. Οι χουνταίοι δεν ήταν χαζοί να επέμβουν στην Κύπρο, βρέθηκε και εξ αυτών ένας χαζός βλ.Ιωαννίδης. ένας πολιτικός όμως άφησε τον Αττίλα 2 να γίνει επιτυχημένος.Όσο για την ουδετερότητα του ’14, ο Μεταξάς γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέες περιπέτειες λόγω μη προετοιμασίας, έτσι είδαμε να παραδίδεται ολόκληρος σχηματισμός στους Γερμανούς και οι Σύμμαχοι να καταλαμβάνουν τη Μακεδονία. Οι των Αθηνών(Βασιλεάς και Μεταξάς έκαναν πως δεν έβλεπαν)γιατί η λογική έλεγε “αστους να σφαχθούν μεταξύ τους).Να μην ξεχνάμε ότι ο Τσώρτσιλ προτίμησε να αφανίσει ολόκληρο ANZAC σώμα στην Καλλίπολη(αγνοώντας τον Μεταξά) για να μην αποκτήσουν οι Ρώσσοι πρόσβαση στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του πολεμου. Να θυμηθούμε το γερμανικό θωρηκτό που πέρασε τα Δαρδανέλλια με τεράστιο κόστος στην πολεμική προσπάθεια της Αντάντ. Τρελλά παιχνίδια δυστυχώς. Δυστυχώς η ΑΝΤΑΝΤ μας στοίχησε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και πήγε την Ελλάδα 20 χρόνια πίσω.Το Μακεδονικό λυνόταν πολύ έθκολα από μας(χώρίς ΝΙΜΙΤΖ)με το να επιβάλλουμε όρους εισδοχής σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με συγκεκριμένη ονομασία(πχ Βαρντάσκα-Παιονία-Δαρδανία ακόμα και Σλαβομακεδονία με σλαβομακεδονικά).Δυστυχώς ευήκοος ξένων….ξέρετε. Το ωραίο στην υπόθεσή μας είναι ότι μνημόνιο και Πρέσπές ψηφίσθηκαν με πλειοψηφίες κάτω των 180 εδρών(όσοι γνωρίζουν το Σύνταγμα ξέρουν τι σημαίνει) καθώς και ενώ υπήρξε δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν έγινε κάτι ανάλογο εδώ παραβιάζοντας κάθε αρχή ισότητας του Ελληνικού λαού σε σχέση με γειτονικά έθνη. Δυστυχώς έρχονται πιο μαύρες ώρες για όλους μας(αυτό είναι το feeling) καθώς το 25%που ψήφισε Τσίπρα δεν είχε επίγνωση του τι έκανε, αλλά και υπόλοιποι το δεχθήκαμε(βάζω τον εαυτό μου) άσχετα αν διαδηλώσαμε ή όχι,χαλαρά. Να θυμηθούμε τι ξεσηκωμοί έχουν γίνει σε αλλες χώρες(Αλβανία-πυραμίδες,Ουγγαρία-ΔΝΤ,Τουρκία-πραξικόπημα κλπ κλπ). Κάποιοι εδώ μέσα γράφουν πολύ καλά, υπάρχουν όμως κάποιοι που ενώ ενδιαφέρονται για τα αμυντικά δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο σφαιρικά. Πχ παρατάσσομαι με τους Ρώσσους-που σημαίνει ότι με μια αρκούδα δύσκολα μοιράζεις το φαγητό,λόγω της φύσης της Αρκούδας, παρατάσσομαι με ΗΠΑ αλλά από lobbying είμαι γελοίος,παρατάσσομαι με την ΕΕ-γερμανούς αλλά δεν βλέπω πέρα από τη μύτη μου ότι οι Γερμανοί γουστάρουν Τουρκία, παρατάσσομαι με Κίνα?μάλλον αυτοί θα ήθελαν αλλά ξέρουν ότι όυτως ή άλλως θα κάνουν τη δουλίτσα τους με χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.Πρόταση δική μου, να κάνουμε ότι αποφάσισαν οι λαγοί στους μύθους του Αισώπου, να πάμε να πνιγούμεστη λίμνη, όπου λίμνη το Αιγαίο…..

 14. Ακόμα χωριζόμαστε σε δεξιά και αριστερά;

  Οι έλληνες πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ψηφίζει κάποιος Συριζα+Ανελ για να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ή για να καταργήσει με ένα άρθρο τα μνημόνια. Δεν καταλαβαίνω γιατί μετά ζορίζεται. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε το έτερο κόμμα. Είμαστε σίγουροι ή πάλι θα πέφτει το κλάμα της αρκούδας όταν διαπιστώσουμε ότι κάθε πέρσι και καλύτερα;

  Τέλος, ο έλληνας πρέπει να μάθει ότι στο κράτος υπάρχει συνέχεια. Η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από τη νόμιμη πλειοψηφία που έβγαλε ο λαός στις τελευταίες εκλογές. Αν δεν θέλανε Πρέσπες να μην τους ψήφιζαν (και είναι πολλοί όσοι τους έχουν ψηφίσει εδώ μέσα στο φόρουμ).

  ΥΓ: είναι τα κουκιά της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, ηλίθιε!

 15. Δεν θέλω να κρίνω το κατά πόσο είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα η συμφωνία των Πρεσπών, ούτε είμαι ο καταλληλότερος να το κάνω. Νομίζω όμως ότι το χειρότερο που έγινε ήταν η αποφυγή αναλυτικής και ενδελεχούς συζήτησης ενός τόσο σημαντικού θέματος με όλα τα κόμματα, πριν εμφανιστεί το κείμενο. Με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούμε όλοι, όταν ενεφανίσθη όλως αιφνιδίως η υπόψη συμφωνία, αμέσως πριν υπογραφεί πλησίον της γνωστής πλέον λίμνης. Όπου και υπεγράφη (προσωπικά, δεν χάρηκα καθόλου, παρά την προσπάθεια ανάδειξης “μεγάλης νίκης”, εν μέσω φαιδρού κλίματος), παράγοντας αμέσως αποτελέσματα (ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ).

  Η ζημιά όμως έγινε… Και όσο πέρναγε ο καιρός, τόσο ανακαλύπταμε (για την ακρίβεια, ανακάλυπταν έγκριτοι αναλυτές, και μαζί τους κι εμείς) τα “θεματάκια” που είχε η συμφωνία.
  Και τελικά διαπιστώσαμε το πόσο πάσχει η Δημοκρατία μας και οι διαδικασίες της, καθώς, αν και η σημαντική πλειοψηφία του λαού ήταν εναντίον (εκτιμώ πολύ περισσότερο του 62%, που ανέφερε η τελευταία δημοσκόπηση), τελικά η Βουλή επικύρωσε την συμφωνία πανηγυρικά… εντελώς τυχαία μεταθέτοντας την ψηφοφορία από το βράδυ της Πέμπτης (όπου θα κινδύνευε κυριολεκτικά να καεί η Βουλή) στο μεσημέρι της Παρασκευής, όπου ο κόσμος δούλευε… και ο Θεός έβρεχε… (διά παν ενδεχόμενον…).
  Επιβεβαιώνοντας τοιουτοτρόπως την μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ του συλλογικού – λαϊκού αισθήματος και της απόφασης των ταγών μας…
  Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η υπόψη συμφωνία εφαρμόζεται erga omnes, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι όλοι ήδη υποχρεούμεθα να αποκαλούμε τους βόρειους γείτονές μας ως “Βόρεια Μακεδονία”… ακόμα και μεταξύ μας… Ως Στρατιωτικός, οφείλω υπακοή εις τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους…

  • Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη εις την πατρίδα.
   Υπακοή εις το Σύνταγμα τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους.
   Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου.
   Να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των.
   Να υπερασπίζω με πίστην και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας.
   Να μη τας εγκαταλείπω μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ’αυτών.
   Να φυλάττω δε ακριβώς τους στρατιωτικούς νόμους.
   Και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης…..

   Τον ορκο αυτον των δωσαμε και οσοι υπηρετησαμε την πατριδα οχι μονο αυτοι που τον κανουν με αντιμισθια.
   Εχετε ποτε αναρωτηθει ολοι εσεις οι οποιοι εχετε επαγγελματικη σχεση με το Δημοσιο τι επιπτωση εχει αυτη η συνθηκη στο φρονιμα του ελληνικου λαου και των εφεδρων που θα στελεχωσουμε τις ΕΔ σε περιπτωση απειλης της πατριδας μας?Οχι μεγαλο λαθος.Ρωτηστε τον περιφυρω σας και κοιταξτε τους στα ματια.Θα εκπλαγειτε δυσαρεστα.
   Ειμαστε οργισμενοι αλλα αυτο μπορει και να παρελθει με τον χρονο.

   Ομως οταν απαγορευτει να τραγουδουν οι ΕΔ στις παρελασεις το Μακεδονια Ξακουστη διοτι θα προαγει αλυτρωτικους σκοπους,φανταστειτε τις δικαιες αντιδρασεις του πληθους στο προσωπο σας.

  • Erga omnes για το επίσημο κράτος. Για τους πολίτες ισχύει ακόμα η ελευθερία του λόγου. Όπως θελετε τους αποκαλείτε αγαπητέ. Δική σας επιλογή σε προσωπικό επίπεδο. Αν εκπροσωπείτε τη χωρα με τη στολή σαε σε κάποιο διεθνές όργανο αλλάζει. Καταλαβαίνετε τη διάφορα

 16. Αν έχω κατανοήσει τα πράγματα σωστά, έχουμε και λέμε:
  1. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η “Βόρεια Μακεδονία” να υφίσταται ως κράτος.
  2. Δεν θέλουμε η ονομασία της χώρας αυτής να περιέχει τη λέξη Μακεδονία.
  3. Δεν θέλουμε η ονομασία των κατοίκων της να περιέχει τη λέξη Μακεδόνας
  4. Δεν θέλουμε η γλώσσα τους να περιέχει τη λέξη μακεδονική.
  5. Θέλουμε να ψωνίζουμε εκεί γιατί είναι φτηνότερα τα προϊόντα.
  6. Θέλουμε να διασκεδάζουμε στα καζίνο εκεί.
  7. Θέλουμε να έρχονται οι κάτοικοι του κράτους αυτού στην Ελλάδα για τουρισμό.
  8. Θέλουμε να αφήνουν τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες να περάσουν.
  Μόνο εγώ βλέπω το οξύμωρο;
  Ποιά ακριβώς είναι η ρεαλιστική αντιπρόταση; Γιατί το να μην κάνουμε τίποτα δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Το εξήγησα παραπάνω.
  Υ.Γ. Κύριε Ζηκίδη, ως δημόσιος υπάλληλος έχω τις ίδιες υποχρεώσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον τη σχετική εγκύκλιο (του Υπουργείου Εξωτερικών μάλλον).

  • Για το 1 αγαπητέ ίσως. Λόγω Αμερικανών κυρίως. Εμείς δεν ….
   Για 2,3,4 ναι σε όλα. Ενδεικτικά προτείνω νέο Τέξας ή ροζ Ρωσία (κατά το Λευκό Ρωσία) μιας και τα αδέλφια τους αναγνώρισαν άρον άρον, πολύ νότια Βαυαρία ή και νέα Πρωσσια με αγάλματα των Βίσμαρκ και Φρειδερίκου του Μεγάλου. Αν θυμάμαι κι αυτός αρπαχτικο ήταν. Την Σιλεσία και την Βοημία ήθελε. Oder nicht?
   Για 5&6 δεν ενδιαφέρομαι. Ειδικά τα καζίνο τα μισώ ενώ οικτιρω αυτούς που βρίσκουν διασκέδαση σε αυτά. Ας μας πουν αυτοί που πάνε όπως και οι “ελληνικές” επιχειρήσεις που είναι ήδη εκεί ή δεν βλέπουν την ώρα να πάνε.
   Για το 7 προτιμώ καλύτερες επισκέψεις. Και οι D στο τετράγωνο έρχονται αλλά δεν ονομάσαμε το χωριό τους Μύκονο. Ούτε τη μαμά τους Μαντώ.
   Για το 8 θα θέλαμε οι ατυχησαντες να πάνε στη χώρα που ονειρεύονται αλλά δεν γίνεται να ονομαστεί όλη η διαδρομή Μακεδονία, Θράκη, Ρούμελη κλπ,κλπ.
   Στην κατακλείδα καλό θα ήταν και ρεαλιστικό αυτό το κράτος να σεβόταν τους γείτονες του και ειδικά την Ελλάδα. Αφού την έχει και ανάγκη. Βέβαια εδώ η Τουρκία δεν σέβεται αλλά σημαντικά και η Αλβανία μας πάει ….. κι εμείς αδομεν. Ολως τυχαία αυτή η τριπλέτα πανηγύρισε τη συμφωνία και ο “φίλος μας” από την πρώτη στιγμή μας έχει μουρλανει στο Μακεδονία. Να που γράφει λοιπόν τη συμφωνία!
   Τώρα για το τι είναι ρεαλιστικό; Δεν μπορώ να το γράψω. Δεν περνάει σαν σχόλιο. Χρειάζεται όμως λιπαντικό για να γίνει σχετικά ανώδυνα.
   Όπως λένε και οι Αμερικανοί … Good luck with that πλέον.
   Όρεξη να έχουμε να παρακολουθούμε.
   Βέβαια όπως θα έλεγε ο πρώην ΥΠΑΜ που παρακολουθεί τα πράγματα το κράτος αυτό θα διαλυθεί οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το λένε οι γερονταδες!

 17. Έχετε δίκαιο να υπερασπίζεστε τον εξειδικευμένο χαρακτήρα του site σας και δεν καταλαβαίνω γιατί κάπιοι αναγνώστες επιμένουν ντέ και καλά να έχειη Πτήση συγκεκριμένη θέση για το Σκοπιανό. Εγώ το σέβομαι απόλυτα αν και με αφορμή του σχολίου σας περί αμεσοδημοκρατίας θα ήθελα πολύ να έχω μια συζήτηση με κάποιους συμφορουμήτες που σέβομαι την κρίση τους για το πώς η δημοκρατία θα μπορούσε να ενισχυθεί ώστε να μην μπορεί η όποια κυβέρνηση να πέρνει αποφάσεις αγνοώντας την βούληση της πλειοψηφίας του λαού.

  Στο μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σας είναι πως μεμονωμένες δηλώσεις στελεχών ενός Κόμματος δεν είναι συνήθως ενδεικτικές για την γραμμή που θα ακολουθήσει αν γίνει Κυβέρνηση. Αυτό λόγο του καθεστώτος ανηλεικρίνιας μεταξύ πολιτικών και πολιτευόμενων. Πιστεύω πως μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της σημερινής Κυβέρνησης θα είχαν τουλάχιστον δεύτερες σκέψεις αν ήξεραν τις προθέσεις τους για το Σκοπιανό. Δεν ήταν δα και κάτι που πολυδιαφήμιζαν προεκλογικά.

 18. Σωστά δεν ξέρετε πως θα την λέτε ….Μεγάλο διλημμα το να παραχωρήσεις ενα όνομα και την ιστορία του σαν χωρα,αφού αυτά ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό, σε μια άλλη χώρα που δεν της ανήκουν και η οποία έχει εδαφικές διεκδικήσεις εναντιον σου και μετά να το χρησιμοποιεις ο ίδιος λες και σε υποχρεώνει κάποιος..
  Ειδικά σαν ιδιωτης.
  Εάν συνεχίσετε άλλωστε να την λέτε Σκόπια δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα, λες και κανείς δεν θα καταλαβαίνει για ποια χώρα μιλάτε.
  Όσο για την πόλωση..
  Ωραια λεξουλα και αυτή..
  Υπάρχει μοναχα το εξής πρόβλημα ..
  Απορριπτετε εξ ορισμού το ενδεχόμενο κάποιος να ικανοποιει τα κριτήρια του όρου που σας ενοχλεί και δεν αναφέρομαι σε αυτόν του πατριωτη.
  Οπότε κρύβουμε κάτω από το χαλί το ενδεχόμενο να ισχυει και όλα καλά ..
  Δεν θα μας τυχει ποτέ αφού άλλωστε είναι αδιανόητο έτσι;
  Στο βασίλειο της Δανιμαρκιας δεν ευδοκιμούν τέτοιοι καρποί.
  Κατανοώ την αποστασιοποίηση από τα σχόλια αλλά αυτά περί πόλωσης είναι αστεια.
  Όλα ειναι ενδεχόμενη πηγή πολωσης όπως και καθε κριτική άλλωστε.
  Δεν χρειαζεται η εκλογίκευση μιας αδιέξοδης συλλογιστικής.
  Η αλήθεια πολωνει εξ ορισμού ..
  Αλλιώς οι πολιτικά ορθές προσεγγίσεις καλλιεργούν και υποθάλπουν το ψέμα .

 19. Έχω χάσει το λογαριασμό πόσες φορές έχω γράψει χθες και σήμερα περίπου τα ίδια πράγματα. Με απογοητεύει απόλυτα η ικανότητά μας να βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας, να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. 25+ χρόνια τραβάει αυτή η ιστορία και ακόμα να καταλάβουμε τα βασικά…

  Πιστεύω πως το πώς θα την λέμε εμείς αυτή τη χώρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το πώς θα την αντιλαμβάνονται όλοι οι άλλοι μετράει. Μέχρι τώρα όλοι την έλεγαν ‘Μακεδονία’ σκέτο, ναι. Αλλά όταν άρχιζαν να αλαλάζουν τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις, η εκκρεμότητα που έχουν με την χώρα μας πάντα έβγαινε στην επιφάνεια, και το ότι ΔΕΝ την αναγνωρίζαμε ως ‘Μακεδονία’ ήταν δεδομένο και καταγράφονταν. Το καταλαβαίνουμε αυτό;

  Ένας συναναγνώστης, για να με πείσει πως οι ξένοι τους λένε ‘Μακεδονία’ (έζησα 7 χρόνια στο εξωτερικό και το ήξερα ήδη πολύ καλά) μου παράθεσε τον παρακάτω σύνδεσμο:
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html

  Εκ πρώτης όψεως είναι σαφές τι εννοεί. Ας δούμε όμως μια ‘λεπτομέρεια’… αν πατήσουμε το ‘+’ διπλα στο Introduction, βλέπουμε ένα κείμενο 2 παραγράφων, που περιγράφει στα γρήγορα την χώρα. Προφανώς αυτή η ιστοσελίδα έχει σκοπό να περιγράψει ‘στα γρήγορα’ όλες τις χώρες που παρατίθενται, πράγμα σχετικό με την περίπτωσή μας, γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ συζητάμε: πώς διάολο βλέπουν οι ξένοι αυτή τη χώρα, πώς βλέπουν τις ενστάσεις μας (αν τις βλέπουν καθόλου) και μαζί με αυτές, πώς θα βλέπουν αύριο τυχόν διεκδικήσεις!

  Βλέπουμε λοιπόν πως αυτός που έγραψε αυτό το κείμενο, που σκοπό έχει να περιγράψει ‘στα γρήγορα’ αυτή τη χώρα, από τις 2 παραγράφους αφιερώνει σχεδόν αυτούσια τη πρώτη, για να εξηγήσει τις ενστάσεις της Ελλάδας! Αναφέρει την Αλβανία για λίγο, και στην επόμενη παράγραφο συνεχίζει περιγράφοντας την συμφωνία των Πρεσπών (και εστιάζει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, που έγινε δυνατή στις Πρέσπες, όχι προχθές στη Βουλή — αλλά μάλλον ούτε αυτό το καταλαβαίνουμε).

  Καταλαβαίνουμε πόσο περίεργο είναι αυτό που διαβάζουμε; Δεν αναφέρει πχ τίποτα για την ιστορία της χώρας, πριν τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας!

  Πάμε τώρα στο τι γίνεται σήμερα. Τώρα ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ πως η χώρα λέγεται ‘Βόρεια Μακεδονία’, ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ πως υπάρχει Μακεδονικό ‘έθνος’ και βάζουμε μαζί τους γερά τις βάσεις για τις διεκδικήσεις τυχόν εν Ελλάδι κατοίκων που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες αλλά όχι ως Έλληνες — οι οποίοι ήδη πανηγυρίζουν και μιλούν για καταπίεση, δικαιώματα που αγνοούνται, για ‘Πόντιους εποίκους’ (!) και άλλα όμορφα.

  Σκεφτείτε το: πώς θα είναι το κείμενο αυτής και κάθε τέτοιας ιστοσελίδας σε 5 χρόνια από σήμερα; Θα γράφει κάτι για τις όποιες ενστάσεις μας; Για ποιό λόγο; Αφού τους αναγνωρίσαμε ως ‘Βόρεια Μακεδονία’! Το πολύ να γράψει κάποιος 2 προτάσεις, για να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε 25 χρόνια να κατασταλάξει σε ένα όνομα η χώρα, πριν προχωρήσει παραπέρα: ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, αναφορές σε τυχόν «αμελητέα» τοπικά προβλήματα, πχ κακομεταχείρηση ‘Μακεδόνων’ στην Ελλάδα (μπούρδες αλλά αν τα συμπτύξεις σε 1 μικρή πρόταση έτσι ακούγονται), σχέσεις της χώρας με τη Σερβία και τις άλλες Ρωσόφιλες χώρες γύρω της (της CIA είναι η σελίδα, αυτό τους νοιάζει)… αυτά. Τυχόν ενστάσεις μας, ενώ έχουμε δεχθεί πως ο λαός αυτός λέγεται ‘Μακεδόνες’ και μιλούν ‘Μακεδονικά’, θα χαθούν στο περιθώριο.

  Κάτι που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι πως ένας πονοκέφαλος που έχουν μερικοί εκεί στα Σκόπια (την πόλη) δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή την Αλβανία αλλά με τη Βουλγαρία. Φαντάζεστε πόσο εκνευριστικό πρέπει να είναι να φωνάζεις πως είσαι ‘Μακεδόνας’ και από δίπλα να σε κοροϊδεύει ο Βούλγαρος, λέγοντας “Τι λες ρε; Την ίδια γλώσσα δε μιλάμε;”

  Χάσαμε το στοίχημα της γλώσσας. Η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας (από τα περισσότερα κόμματα) αυτό είχε σαν στρατηγική: ΟΚ, δεν μπορούμε δυστυχώς να αποφύγουμε την σύνθετη ονομασία. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ΠΟΙΟΣ θέλει ΤΙ! Να γίνει ξεκάθαρο τι έχει και τι διεκδικεί (αν διεκδικεί) ο καθένας! Γιατί αν δε το ξέρετε, εκεί πάνω έχουν αναπτύξει μια ολόκληρη φανταστική ιστορία γύρω από τη χώρα τους, και το πώς εξελίχθηκε απευθείας από τον Μέγα Αλέξανδρο — περνώντας και από τους Κύριλλο και Μεθόδιο, που λένε πως πάει να τους ‘κλέψει’ η Βουλγαρία από την ιστορία τους, ενώ είναι λέει ‘Μακεδόνες’!

  Αστεία πράγματα. Που αν είχαμε ξεκαθαρίσει με τα αλυτρωτικά τους, θα παρέμεναν αστεία. Μόνο που εμείς τους αναγνωρίσαμε εθνότητα. Περιμένετε τώρα να αλλάξουν το σύνταγμά τους… πώς είναι το “μη φας, έχει γλαρόσουπα” στα ‘Βορειομακεδονικά’;

 20. Μπράβο στην Πτήση για την ειλικρινή στάση της!
  Εχω βαρεθεί να βλέπω σχόλια και μάλιστα εκτιμήσεις βαριές από αναγνώστες οι οποίοι είναι παντελώς μα παντελώς άσχετοι με τα αντικείμενα που σχολιάζουν. Έλεος με την ασχετοσύνη ορισμένων. Όταν δεν ξέρεις κάτι Άνθρωπε μου, που δεν έχω κάτι μαζί σου γιατί δεν σε ξέρω καν, μην ανοίγεις το ευλογημένο και λες ότι να είναι. Να αποφεύγετε να εκτίθεστε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας συμβαίνει αυτό.
  Αυτά με αγάπη

 21. Δεν υπάρχει φυσικά κανένας νόμος που να επιβάλει στους πολίτες ή στα μέσα ενημέρωσης να αποκαλούν μια χώρα όπως θέλουν.

  Δημοκρατία έχουμε (κακοκοποιημένη όσο πάει με τα τελευταία γεγονότα) αλλά η ελευθερία έκφρασης υπερισχύει.

  Αποδείξτε το παρακαλώ.

 22. Στην Ελλάδα του 2019 υπάρχουν ακόμα άνθρωποι δυστυχώς που δεν έχουν καταλάβει ότι την Ελλάδα την έφεραν σ´αυτήν την θέση οι μπλε, πράσινοι, κόκκινοι, ροζ και μάυροι κόκκοι-σαν το παλιό τζετ καθαριστικό- της πολιτικής ζωής. Κάνενας από τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το τέλος του εμφυλίου δεν έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και κάποιοι άλλοι εξαργύρωσαν την θέση των πατεράδων τους στην κατοχή και αργότερα και της Χούντας. Μην λέμε ονόματα δεν θα τελειώσουμε ποτέ!
  Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Έλληνας είναι ότι τον μπιπ για ιδίο ώφελος και τον έχουν στα κάγκελα αναλόγως τι καιρό θέλουνε. Ξυπνάτε!!!
  Η Πτηση ανέκαθεν ήταν απολιτικ στις θέσεις της και έγραφε και γράφει τα πραγματικά γεγονότα. Από παλιά τα χώνει σ´όλους και κάνει κριτική χωρίς φόβο και πάθος.Οι γυρολόγοι γενικότερα καλύτερα να μην πιάνουν το πληκτρολόγιο. Άμα δεν τους αρέσει ας διαβάσουν είτε την πράβδα ή τον στόχο. Ο καθένας ότι θέλει να του τονώσει την ψυχή. Θέση όμως εδώ σίγουρα δεν υπάρχει.

 23. Καλημέρα.
  Οι αρθρογράφοι της Πτήσης έχουν αποδείξει τόσες δεκαετίες ότι είναι πατριώτες, αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν το καλύτερο για αυτήν. Τις περισσότερες φορές οι θέσεις τους είναι σωστές και υπηρετούν το γενικό συμφέρον. Πολύ σωστά, δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στην φωτιά χειροτερεύοντας την υφιστάμενη πόλωση και τον ιδεολογικό διχασμό που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στις σχέσεις τις με τις πολιτικές ελίτ. Όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να πούμε ώστε να βγεί σωστό συμπέρασμα.
  Καταρχάς η Ελλάδα προς μεγάλη μας λύπη είναι τυπικά Δημοκρατία. Πρακτικά είναι ολιγαρχία, όχι εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια κατάσταση που προϋπήρχε και δυστυχώς η τωρινή κυβέρνηση την συνεχίζει και δυστυχέστερα την χειροτερεύει. Αν λειτουργούσαν οι θεσμοί, δηλαδή αν είχαμε Δημοκρατία, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε περάσει.
  Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν ψηφίστηκε και μάλιστα δύο φορές, από τον Ελληνικό Λαό αλλά από ένα τμήμα αυτού. Οπότε δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας για την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.
  Τρίτον, η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Για πολλούς λόγους.
  Τεταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε τις εκλογές δύο φορές λόγο αυτών των θέσεων παρά διότι ο λαός βασανιζόταν και ήθελε να ξεφύγει της βασάνου.
  Πέμπτον, η δημοσκόπηση όντως δεν είναι δεν είναι αναγνωρισμένη δημοκρατική διαδικασία, όμως σε αυτήν προστρέχουν όλες οι κυβερνήσεις πριν πάρουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και το κυριότερο δείχνει την θέληση του κόσμου.
  Έκτον και κυριότερον η υπόθεση δεν έχει ” τελειώσει ” και μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα διότι είναι θέμα εθνικής επιβίωσης και για πολλούς νομικούς λόγους οι οποίοι υποστηρίζουν τα συμφέροντά μας και την υπογραφή μας, θα αναφέρω έναν μόνο, οι Σκοπιανοί έχουν καταπατήσει την Συμφωνία πριν καλά καλά ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μας δίνει το δικαίωμα να την καταγγείλουμε και να την ακυρώσουμε.
  Αυτά που έγραψα δεν είναι μόνο δικές μου θέσεις που βγαίνουν από αυτά που βλέπω και γνωρίζω μόνο εγώ, αλλά είναι κουβέντες που λένε και οι κύριοι Σάββας Καλεντερίδης, Σταύρος Λυγερός, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Καραμπελιάς οι οποίοι τεκμηριώνουν πλήρως μέσω των δεκάδων άρθρων που ο καθένας τους έχει δημοσιεύσει, τις θέσεις αυτές. Μπορείτε να ανατρέξετε στην εκτεταμένη αρθρογραφία τους προς επιβεβαίωση των λεγόμενων μου.

 24. Η εμπιστοσύνη μας στο περιοδικό, στη δεοντολογία του και στην ποιότητα της δουλειάς του είναι απόλυτη, και το άρθρο – απολογία περιττό.

 25. Αγαπητη Πτήση, οι εκαστοτε κυβερνησεις, αλλαξαν τη γλωσσα το 77, μετα μας περασαν το μονοτονικο, καταργησαν το νομισμα και εφεραν το ευρω, υπογραφουν μνημονια, εκχωρουν τον Ελληνικο ορο Μακεδονια, εκχωρουν δημοσια περιουσια και αρχαιολογικους χωρους κλπ και ποτε δεν εγινε δημοψηφισμα (και τη μοναδικη φορα η πολιτικη εξουσια μετετρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ) .
  Προτρεπεται σεβασμο στην νομιμοτητα που δημιουργουν ενεργειες της πολιτικης εξουσιας οι οποιες δεν δινουν δικαιωμα στο λαο να αποφανθει ο ιδιος και οταν τον δινουν αντιστρεφουν το αποτελεσμα.
  Μονο και μονο να αναφερθουμε στο θεμα του δημοψηφισματος εχουν ηδη παραχθει πολιτικα αποτελεσματα που βιωνουμε ολοι. Τι σχεση εχει η κομματικη επιλογη στις εκλογες (και πριν και μετα), οταν το δημοψηφισμα ειναι σαφες ? Και τωρα αν το ξανακανει η πολιτικη ηγεσια (για το οικονομικο θεμα) παλι το ιδιο αποτελεσμα θα λαβει ΟΧΙ, και βεβαιως για το θεμα με τους γειτονες που μιλανε Βουλγαρικη διαλεκτο αλλα θενε να την λενε με τον Ελληνικο ορο και των οποιων τη χωρα, αναρωτιεστε πως θα πρεπει να την αποκαλειται, η απαντηση-απο την πλειοψηφεια για τη συμφωνια παλι ΟΧΙ θα ειναι.
  Η δε αξιωματικη αντιπολιτευση επισης εκχωρει συνθετη ονομασια, και χαρακτηριζει μη προδοτικη ενργεια τη ψηφισης της εκχωρησης του ορου. Ρωτηθηκε ο Λαος? ΟΧΙ.

  Οταν η πλειοψηφεια της πολιτικης εξουσιας δεν σεβεται την πλειοψηφεια του λαου, πως ειναι δυνατον να υποστηριζεται οτι πρεπει ο λαος να σεβαστει την πολιτικη εξουσια στις εκλογες, οταν αποδεδειγμενα δεν υπαρχει αντιστοιχιση ενος θεματος συγκεκριμενου με την εκλογη των κομματων. Συγκρινουμε μηλα με πορτοκαλια.
  Το δημοψηφισμα δινει σαφη απαντηση πανω σε ενα συγκεκριμενο θεμα, η εκλογη κομματων δεν δινει σαφη απαντηση. (ουτε σε προηγουμενη του δημοψηφισματος εκλογες ουτε σε επομενες του δημοψηφισματος)
  Το οτι δεν κανει η πολιτικη εξουσια δημοψηφισματα δημιουργει το προβλημα, οχι το οτι ψηφιζει το οποιοδηποτε κοματα ο ψηφοφορος(ειτε δεν ψηφιζει κανενα κομμα), διοτι το δημοψηφισμα δινει την πραγματικη εικονα – αποψη πανω σε συγκεκριμενο θεμα.

  ————————-

 26. Και μόνο που το συζητάτε πως θα αποκαλείται τους βόρειους γείτονες ενώ κανείς δε σας αναγκάζει να αλλάξετε κάτι είναι λιγάκι ανησυχητικό

 27. Πτηση & Διαστημα.
  Περιοδιο ακρως επιστημονικο και αυτοπειθαρχημένο. Ποτε ξεφυγε για να το κανει τωρα? Οταν εχεις συνηθίσει να εισαι καλος στην δουλεια σου για 392 τευχη θα εισαι και στο 393. Muscle memory. You just cannot beat it. Ολα τα υπολοιπα μοιαζουν να ειναι της φυλης των troll. Ο καθενας ειναι ελεύθερος να πιστευει πως φορανε οποιο χρωμα θελουν, κοκκινο, ροζαλι ή μαυρο.
  Απο εκει και περα η βασικη μου ενσταση ειναι “γιατι να θες να την περασεις τωρα αυτη τη συμφωνια?”. Ο φιλος ΧΗΜΙΚΟΣ πιο πανω εδωσε μια πολυ καλη απαντηση. Γραμμάτια. Μονο που μου μοιαζει πιο πολυ ως προκαταβολη.
  Παντως για οσους πιστευουν πως το κρατικο μορφωμα της Βαρδασκας (εγω ετσι κανω κεφι να τους λεω) θα εξελιχθει σε ενα φιλικο προς την Ελλαδα κρατος, ας μην στοιχηματίζουν ολα τους τα λεφτα εκει για δυο λογους.
  1, Τετοβο. Το 50% του πληθυσμού του κρατους τους ειναι…δυτικης προελευσεως, γεννοβολανε με ρυθμους κουνελιων και εχουν πιο ογκώδη σε πληθυσμο διασπορα και πολυ πιο πολλα λεφτα. Στην Αγκυρα θα στρεφεται (βλακωδως) η πολιτικη ελιτ των Σκοπιων (για οσο θα υπαρχει) για να τους συγκρατει. Και μαντεψτε τι ειδους γραμμάτια θα υπογραφουν…..
  2, Δεν προκειται ποτε η πολιτικη ελιτ των Σκοπιων να βαλει νερο στο κρασι της. Η φιλολογικη σκληροπυρηνικοτητα της ειναι εκει για ισοσκελιζει τα…μειωμενα μεσα της (οικονομικα, υλικοτεχνικα, πληθυσμιακα, ορμονολογικα). Ειναι το μονο της εφοδιο. Αυτο και η γεωγραφικη της θεση, παρα πολυ χρήσιμη για την ηγεσια μιας τριτης χωρας η οποια δεν τρεφει τα καλυτερα αισθηματα για την Ελλαδα.
  Απο εδω και περα, ο σοβαρος κινδυνος ειναι να μας προκυψουν μειονοτικά ζητηματα και ΕΔΑΔ ( αν δεν εχουν ηδη διασταυρωθει οι δρομοι μας). Θα μας μιλησουν οι δικες μας πολιτικο-κομματικες ελιτ για αήττητα νομικα ελληνικα οπλα? Αν ναι, τοτε το χασαμε το παιχνιδι. Τα σοβαρα κρατη τους μειονοτικους τους κανουν ο,τι κανει η Τουρκια τους δικους της μειονοτικους στα ανατολικα. Τους βαζουν για υπνο.

 28. Η σταση σας ηταν παντα καθαρη και αξιοπρεπης. Και το περιπου 75% των Ελληνων ταυτιζετε με εσας και φυσικα εμενα. Πρεπει να δεχτουμε ομως την ψηφοφορια, το ορκιστηκαμε στην στρατιωτικη θητεια μας, και μετα να παμε στον καθρεπτη και να σκεφτουμε «τις πταιει». Πρεπει να ειμαστε δικαιοι, ναι εγινε ενα τραγικο λαθος απο την παρουσα κυβερνηση ΑΛΛΑ απο το 92 και μετα γινονται απανωτα λαθη απο ΟΛΕΣ τις κυβερνησεις. Ζουμε σε ενα καπιταλιστικο πλανητη, και οσο πιο γρηγορα το αποδεχτουμε τοσο πιο ομαλη θα ειναι η υπαρξη μας. Αυτα…καλη μας νυχτα

 29. Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-FYROM έγιναν διαχρονικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ με διαμεσολαβητή τον Nimetz και αφορούσαν formal name change και όχι θέματα ταυτότητας.
  Μόνο όσα βλάπτουν ξεκάθαρα αναμφισβήτητα την Ελλαδα απαγορεύονται στα άρθρα 6,7,8.
  1 Αναφορά στην αρχαία ελληνική ιστορία/πολιτισμό(δεν ειναι δηλ αυτόχθονες, απόγονοι του Μ Αλεξάνδρου)
  2 Ανάμειξη στα εσωτερικά του άλλου κράτους(Ουράνιο Τόξο) κτλπ
  http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/494521/nimits-asfalis-i-taytotita-tis-fyrom
  http://www.ekathimerini.com/resources/article-files/aggliko-1.pdf

  Αντίστοιχα άρθρα υπάρχουν και στην βουλγαρική συμφωνία 1/8/2017.
  http://www.dudinka.org/the-harmonized-text-of-the-agreement-with-bulgaria-is-humiliating-for-macedonia/
  Δηλ Ελλάδα -Βουλγαρία με τις 2 συμφωνίες στοχεύουν σε containment του Macedonianism/Macedonian people/Macedonian language στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

 30. Οι ταμπέλες με ενοχλούν και εμένα. Τι σημαίνει αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εναντίον μας.Δηλαδή σε ένα θέμα δεν μπορεί να με εκφράζει η αριστερά και σε ένα άλλο η δεξιά;Όπως θα έχετε καταλάβει εκεί στην πτήση το επίπεδο (αντίληψης ,iq,μόρφωσης κλπ) του μέσου Έλληνα είναι πάρα πολύ χαμηλό.Προσωπικά πιστεύω οτι δεν υπάρχει σωτηρία.Εσείς συνεχίστε να αρθρογραφείτε χωρίς να απολογείστε για τους λίγους.

 31. Η πρακτικη μας προσεγγιση επρεπε να ειναι “βρασε το ρυζι και ασε το προμπλεμ να χρονιζει”. Αν με ρωτησει καποιος, επειδη ο Desert Falcon πιο κατω λεει πως απο το 92 και μετα γινονται λαθη απανωτα. ΣΩΣΤΟΣ!
  Αληθες αυτο ειναι. Αν με ρωτησεις γιατι? Φιλαρχια. Οχι ρε, δε ξερεις εσυ, ξερω ΕΓΩ καλυτερα.
  Τι μενει να κανουμε? Κλεισε τα τελωνεια στα συνορα. Ανοιξε ενα στη Γαυδοπουλα. Ο,τι θελουν να βαλουν μεσα περναει μονο απο Γαυδοπουλα. Το κοστος τους να παει πιο πανω από τον Θεο. Εναλλαντικη επιλογη τους? Μια. Αλβανια. Που τους αγαπαει και πολυ.
  Σε αναγνωρισα, το γραμματιο στον Donald το πληρωσα. Τωρα ντενεκες μου και ντενεκες σου, που ελεγε και το αναγνωστικο της γ δημοτικου.
  Διοτι μαγκες, η ελιτ των Σκοπιων δεν θα γινει ποτε φιλος μας. Ας τους κρατησουμε τουλαχιστον φτωχους για να μην μας καιγεται καρφι.
  Θα πουλανε τα πισινα τους φθηνοτερα. Ετσι μπορει να οφεληθουμε και εμεις. Realpolitik λεγεται.

 32. Δεν έχω γράψει σχόλιο στην πτήση για το θέμα ,γενικά σιχαίνομαι τα συλλαλητήρια διαδηλώσεις κτλ γιατί πρωτίστως προσβάλουν την αισθητική μου αλλά και για πιο σοβαρούς λόγους για όποια αιτία και να γίνονται, αφού όμως το θέμα
  Αφορά το ποσό αριστερό ή δεξιό είναι το έντυπο (και το μπλοκ) ,θεωρώ πως μπορώ να παρατηρήσω τα εξής.
  Πρώτον, γιατί πρέπει κάποιος να τοποθετηθεί με τους όρους δεξιός ή αριστερός ;
  Απλά επειδή κάποιοι επιμένουν να αντιλαμβάνονται έτσι τα πράγματα;
  Γιατί αυτό πρέπει να ισχύει για όλους;
  Ας καθίσουν αυτοί που θέλουν για δικούς τους ιδιοτελείς λόγους να διαχωρίζουν έτσι τον κόσμο , πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.
  Δεύτερον γιατί όχι βήματα προς την άμεση δημοκρατία;
  Η τεχνολογία πλέον το επιτρέπει ,αν το πρόβλημα είναι η καλλιέργεια των πολιτών , αυτό επηρεάζει ήδη και την έμμεση δημοκρατία.
  (Να μην απαριθμήσω χιλιάδες παραδείγματα θα αναφέρω ένα πρόσφατο επίκαιρο και απόλυτα ενδεικτικό την σύγχυσης του Κοινοβουλίου, δεν αναφέρομαι στο γεγονός πως αυτοί που ψηφισαν ναι οι ακριβώς ίδιοι θα ψήφιζαν όχι απλά γιατί συγκυριακά θα τύχαινε.
  Θα πω το αστείο πως επικαλέστηκε
  Ο Λένιν για ενταχθεί μία χώρα στο ΝΑΤΟ.)
  Πέρα από όλα οφείλουμε να είμαστε κύριοι του λόγου μας και στην προσωπική μας ζωή και παντού , όποιος διατείνεται το αντίθετο ,όπως πχ και ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους αλλά συμφέροντα τότε απλά δεν έχει αρχές ούτε προσωπικά ούτε εθνικά και αυτός που δεν έχει αρχές με τους έξω δεν θα έχει και με τους μέσα και με κανένα.
  Έτσι οταν λέμε πως θα παραδώσουμε τους οκτώ το κάνουμε και αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην Δικαιοσύνη.
  Όταν υπογράφω Βόρεια Μακεδονία λέω Βόρεια Μακεδονία.
  Όλοι υπογράψαμε μέσω εκλεγμένης κυβέρνησης όλοι οφείλουμε να το πούμε.
  Έμμεση δημοκρατία αλλιώς (και απευθύνομαι στον ιστορικά κατατοπισμενο συμπολίτη μου εδώ)
  1342/1349.
  Προσωπικά είμαι οπαδός του κινήματος.

 33. Κάνετε μια δύσκολη, αλλά πάντοτε αντικειμενική δουλειά και είστε άξιοι συγχρητηρίων!
  Προσωπικά πιστεύω ότι τα περί ‘αριστερών’ και ‘δεξιών’ είναι πλέον άσχετα, τελείως κενών περιεχομένου, αλλά σέβομαι το δικαίωμα οποιουδήποτε να προσδιορίζεται ιδεολογικά όπου θέλει!

 34. Συμφωνώ με την ΠκΔ ότι την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τους έκλεξε ο ελληνικός λαός και ότι για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία από τις λίγες φορές που δεν είπαν ψέμματα άρα έχοθυμε την συμφωνία που μας αξίζει. Για αυτό τον λόγο από εδώ και πέρα Βόρεια Μακεδονία, και Μακεδόνες.

  Αλλά να θυμίσω ότι είναι οι ίδιοι που έχουν δηλώσει ότι θα το ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ να χάσουν έναν πόλεμο στο Αιγαίο! Και αν λένε πάλι αλήθεια? Το έχουμε σκεφτεί καθόλου ότι ίσως το εννοούσαν και πραγματικά δεν τους νοιάζει? Με ποσοστά αυτή η παράταξη στο 20% δεν έχουμε ελπίδα.

 35. Νομίζω ότι η θέση σας οπως μας ρωτάτε νομίζω προσεγγιζει της αντιπολίτευσης..Δεν ειναι κακό ,ουτε αν υποστηριζατε την άλλη θέση ή και μια ενδιάμεση διορθωτική.

 36. Σχόλιο προς τον αρθρογράφο, αν μπορεί και θέλει μου απαντάει. Συμφωνώ με τα περισσότερα. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πόλωση με χαρακτηρισμους.. Και όντως το θέμα έχει τελειώσει. Αλλά.. 1) Γιατί κανείς δεν αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν ήταν μόνο Σύριζα αλλά ΚΑΙ ΑΝΕΛ που όσοι τους ψήφισαν τους ψήφισαν ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην περάσουν τέτοιες συμφωνίες? Ο ίδιος ο Αλαβάνος χαρακτήρισε την συμπεριφορά του πρωθυπουργού πραξικοπηματική και θύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης με 150 (και όχι 145 βουλευτές) προκυρηξε εκλογές και δεν έψαχνε στήριξη στα άλλα κόμματα. Ψήφος κατά συνείδηση από τους βουλευτές? Οκ, ίσως να ναι δημοκρατικότερο. Γιατί τότε γιατί στο Σύριζα εφαρμόστηκε η κομματική πειθαρχία? 2) Δημοσκοπήσεις? Ποιός μίλησε για δημοσκόπηση? Δημοψήφισμα γίνεται στις πραγματικές Δημοκρατίες. Μέχρι και στα Σκόπια έγινε. Θα μπορούσε να προβλέπεται από το σύνταγμα ότι άμα μαζευτούν πχ ένα ή δύο εκατ. υπογραφές να τίθεται το θέμα στην κρίση του λαού. Αλλιώς βλέπω στο επόμενο σχέδιο Ανάν να έχουμε βόρεια και νότια Κύπρο,πάλι από κάποια κυβέρνηση μειοψηφίας. Κάτι (πολύ) σάπιο υπάρχει στις δημοκρατία μας.. Αν δεν καταφέρουμε να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, προβλέπω να δούμε ακόμα χειρότερες ημέρες. Και πάντα θα φταίνε οι ξένοι, οι Αμερικάνοι, τώρα έγινε δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και τι θες να μη λύσουμε το πρόβλημα,αυτούς ψήφισαμε οπότε τέλος για 4 χρόνια, κτλ. Τότε τι νόημα έχουν οι πορείες (όταν δεν τις διαλύουνε με το δόγμα Παπουτσή) και ο αντίλογος, αφού κανείς δε δίνει σημασία στη γνώμη του λαού. Σανό, υποσχέσεις, λίγα λεφτά προεκλογικά και καληνύχτα Ελλάδα.. Βλέπω φως στο τούνελ. Αλλά είναι το τρένο που έρχεται.. Με λέτε απαισιόδοξο? Καλά…

 37. Θα σας πρότεινα για όσο καιρό εσείς αποφασίσετε να μην υπάρχουν καθόλου σχόλια κάτω από τα άρθρα σας…Άδικο μέτρο για τους πιο πολλούς αλλά δραστικό….Οι περαστικοί θα βαρεθούν και δεν θα ασχοληθούν πάλι….

 38. Κωνσταντίνε, νά ‘ξερες από τί κόπο μ’ έβγαλες. Καί μάλιστα πολύ καλύτερα απ’ ότι είχα στό νού μου.
  Αλλά μιάς καί ο λόγος περί λέξεων πού δέν αρμόζουν στό site καί αφού κι εγώ αναφέρθηκα στό λαμπρό επάγγελμα τού προδότη, όταν χθές κάποιος μας “ενημέρωσε” ότι οί μακεδονομάχοι πλέον έμειναν άνεργοι.
  Αγαπητή ΠΤΗΣΗ όσο άσχημα κι άν ακούγονται, ανάρμοστες λέξεις δέν υπάρχουν.
  Οί λέξεις χαρακτηρίζουν τίς πράξεις. Αν κάποιοι προβαίνουν σέ ανάρμοστες πράξεις δέν τούς φταίνε οί λέξεις πού νοηματικά ακολουθούν καί προσδιορίζουν αυτούς καί τίς πράξεις τους. Οί ίδιοι μέ τίς πράξεις τους αποφασίζουν ποιές λέξεις θέλουν νά τούς συνοδεύουν.
  Οταν λοιπόν εκχωρείς σέ ειρηνική περίοδο, μέ σώας τάς φρένας, χαλαρά καί μέ κρύο αίμα, έχοντας καί ιδεολογικό αιτιολογικό υπόβαθρο, κυριαρχικά σου (όχι ατομικά, τής χώρας σου) δικαιώματα, άρον άρον, βασισμένος σέ μιά συγκυριακή καί ύποπτα σχηματισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς νά αναγκάζεσαι π.χ. από κάποια πολεμική αναμέτρηση πού βγήκες ηττημένος, ποιά λέξη αποδίδει εννοιολογικά τήν πράξη σου αυτή; Καί στό κάτω κάτω η λέξη προδότης – προδοσία εννοιολογικά καί ετυμολογικά γιατί αναφέρεται στά λεξικά καί τί προσδιορίζει;
  Οσο γιά τούς σχολιαστές πού σκούζουν γιά τίς λέξεις καί δικαιολογούν καταπίνοντας τίς πράξεις, τό πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο πρόβλεψε καί γι΄αυτούς: απολογητές. Αν είναι λόγω πλάνης, κομματικής υπακοής ή από ιδεολογική ταύτιση τό γνωρίζουν οί ίδιοι.
  Ας μή μάς τρομάζουν οί λέξεις. πού χαρακτηρίζουν κάποιες πράξεις. Στίς πράξεις βρίσκεται ο κίνδυνος.

 39. Σ’ αυτόν τον κόσμο, πολλοί θα περάσουμε και δεν θα ακουμπήσουμε… Κάποιοι λίγοι όμως ξόδεψαν μεγάλο μέρος της ζωής τους μελετώντας και αναλύοντας τα γεγονότα. Έτσι, κατάλαβαν κάποια πράγματα, προέβλεψαν και προειδοποίησαν. Έτσι και ο αείμνηστος Σαράντος Καργάκος, ο οποίος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο προ δύο εβδομάδων, είχε προειδοποιήσει για μία αλληλουχία γεγονότων που ήδη έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Είναι καλό να τον ακούσουμε, να αναλογιστούμε και να πράξουμε αναλόγως. Διότι σε διαφορετική περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος “την πατρίδα ελάσσω παραδώσω” στις επόμενες γενεές: https://www.youtube.com/watch?v=ktkkdUMXSbg
  Καλό ταξίδι Δάσκαλε!

 40. 1. Αναφορικά με το αν παίρνει πολιτικές θέσεις η Π&Δ νομίζω ότι κάθε κομμάτι του τύπου (ηλεκτρονικού ή τυπωμένου) γράφεται από ανθρώπους και οι άνθρωποι έχουν απόψεις, άρα υπάρχει και κάποιο bias (πάντα). Το θέμα είναι να βρεις μέσο που το bias αυτό να είναι ευγενές, να έχει σχέση με το όποιο προσωπικό bias υπάρχει και όχι κεντρική γραμμή, ενώ περαιτέρω το όποιο προσωπικό bias (από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας μας), να είναι στα λογικά όρια και όχι υπερβολής ή εντονα. Νομίζω ότι το site και το περιοδικό αυτό διαβάζεται γιατί είναι από αυτά όπου σαν συλλογικό μέσο δεν έχει σχεδόν καθόλου και σαν πρόσωπα κρατιέται σε όσο γίνεται χαμηλά επίπεδα και όπου ξεφεύγει, ΟΚ οι αναγνώστες έχουν και IQ και φιλτράρουν την πληροφορία.

  2. Για το θέμα της Μακεδονίας. Είχαν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν με βασικότερο ότι όταν δεχτήκαμε να διαλυθεί η Γιογκοσλαβία έπρεπε το όνομα του κρατιδίου να ήταν όρος. Εκεί την πατήσαμε μια φορά. Μετά οι καταστάσεις μας ξεπέρασαν, και δεύτερη φάση με καποια ελπίδα ήταν περίπου την εποχή του εμπάργκο οπου με μια σλαβομακεδονία θα ήταν όλοι ευτυχισμένοι αλλά κάναμε τους ΄ζόρικους. Μετά το όνομα χάθηκε γιατί αφού τους αναγνώρισαν όλοι η διαπραγματευτική ισχύς μας σχεδόν μηδένισε. Και ξαφνικά, μετά τον σχεδόν εμφύλιο εκεί και μετά την πιεστική ανάγκη να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποκτήσαμε μετά από 20 χρόνια διαπραγματευτική ισχύ.

  Το πρόβλημα είναι ότι κερδίσαμε κάτι, αλλά το οποίο ήταν λιγοτερο από όσο μπορούσαμε να κερδίσουμε με την διαπραγματευτική ισχύ που ανέλπιστα είχαμε.

  Εκεί που χάναμε 5-0 είχαμε ελπίδα να κάνουμε το σκορ 5-4 (θα χάναμε κάτι έτσι και αλλιώς), αλλά αντί για αυτό συμβιβαστήκαμε με το 5-1/5-2. Έτσι τώρα οι μεν γκιρνιάζουν ότι χάσαμε (έστω 5-2) ενώ δεν λένε ότι πριν χάναμε 5-0, οι δεν λένε ακριβώς αυτό, εκεί που χάναμε συντριπτικά μειώσαμε το σκορ, αλλά δεν λένε ότι αν το διαπραγματευότανε καλύτερα, η ήττα θα ήταν ΄με μικρότερο ακόμη σκορ.

  Αυτά…

  • Καλή η ποδοσφαιρική ανάλυσή σου,εκτός αν ήταν χαντμπωλ το σπόρ. Νομίζω πάντως υπό όλες τις συνθήκες το σκορ θα ήταν και 12-0 υπέρ ημών. Αρκεί να είχαμε ομάδα……

 41. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή η συμφωνία πλέον είναι γεγονός και δύσκολα θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σε πρότερη κατάσταση. Με βάση τα νέα δεδομένα όμως από πού προκύπτει ότι αν η Θεσσαλονίκη, με ολόκληρο τον ελληνικό στρατό, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό τριγύρω καθώς και τα εκατομμύρια των Ελλήνων(και με φρόνημα ελληνικό) που ήδη την κατοικούν, γίνει πολιτική πρωτεύουσα των Βαλκανίων(Υπερβολικός ο τίτλος καθότι μιλάμε μόνο για ένα μέρος των Βαλκανίων) αυτομάτως θα πάψει να ανήκει στην Ελλάδα? Δηλαδή όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και οι Αλβανοί γραπώσουν την ευρύτερη περιοχή του Τέτοβου γιατί πρέπει εμείς να χαρίσουμε το υπόλοιπο κρατίδιο στους Σέρβους ή στους Βούλγαρους και να μην φροντίσουμε από τώρα να τους δέσουμε στο άρμα μας και να αναδείξουμε πάλι στο φως και τα κοινά μας στοιχεία με τον πληθυσμό που θα έχει απομείνει (πχ Βλάχοι κλπ)? Γιατί να μην το πράξουμε αφού συμπίπτει και με την επιθυμία της Αμερικής να πετάξει έξω από τα Βαλκάνια τους Ρώσους?
  Δεν βλέπετε τους Ρώσους, τους Βούλγαρους και τους Γκρουέφκσιδες που έχουν λυσσάξει με την συμφωνία γιατί το πανσλαβικό αδελφάτο κινδυνεύει με διάσπαση?
  Δεν βλέπετε πως μόλις ο Ιζετμπέγκοβιτς της Βοσνίας(προφανώς τον έβαλαν οι Αμερικανοί για να πιέσουν την Σερβία) απείλησε πως θα ζητήσει αλλαγή ονόματος στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας αμέσως ο Βούτσιτς χαιρέτισε την συμφωνία και ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα νέα δεδομένα από τους πρώτους?
  Πώς θα αντέξει αυτό το κρατίδιο μόνο του χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας απέναντι στους Αλβανούς και στο Σλαβικό αδελφάτο? Επομένως οι Αμερικανοί δεν έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν ένα αδύναμο κρατίδιο(Και με την Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς μέσα πάλι αδύναμο θα είναι) περικυκλωμένο από εχθρούς αλλά μια ισχυρή πιθανώς Ομοσπονδία μεταξύ Ελλάδας και της εναπομείνασας ΠΓΔΜ που αν φερθούμε έξυπνα σε βάθος χρόνου θα δέσει και θα τσιμεντώσει και θα αρχίσει να ομογενοποιείται καθότι έχουμε και κοινή θρησκεία και αυτή η Ομοσπονδία θα είναι όλη κάτω από την επιρροή της Δύσης. Προφανώς και υπάρχουν προκλήσεις μεγάλες αλλά τα δεδομένα επί χάρτου μας ευνοούν και πλέον είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις, να μεγαλώσουμε την πατρίδα μας δίνοντάς της κεντρικό ρόλο στην βαλκανική ενδοχώρα . Δηλαδή γιατί πρέπει την κάθε ευκαιρία να την βλέπουμε φοβικά. Το ιδανικό θα ήταν να λέγονταν Βορειομακεδόνες αλλά δυστυχώς έγινε άλλο ένα λάθος συνέπεια και της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ μας. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα έχουμε πολιτικούς αντάξιους γι αυτό το μεγάλο τόλμημα που να μπορούν και το λαό να καθοδηγήσουν σωστά και να εμπνεύσουν και την χώρα να μεγαλώσουν…..

 42. Δεκαετιες ιδεολογικου πολεμου και προπαγανδας απο εξω και εκ των εσω ,εχουν οδηγησει μεγαλο τμημα ,της ανωτερου επιπεδου κοινης γνωμης στην ελλαδα,να μιλανε με θεσφατα και αφορισμους.
  Τους συνιστω να ξαναδιαβασουν τις ιδεες του γαλλικου διαφωτισμου,Ρουσσω,Λοκ και Μοντεσκιε:Δεν υπαρχει καμια αυθεντια.

  Παντα φταιμε εμεις,η “Δυση”/ΕΕ/ΗΠΑ /”Ευρωπη” παντα εχουν καλες προθεσεις και δεν παιζουν ποτε βρωμικα..
  Ο ελληνικος λαος ειναι αξεστος και αμορφωτος ,ενω ο μεσος γερμανος ειναι καλλιεργημενος (αν και διαβαζει Μπιλντ και κανει κατι προσωπικο την ωρα του φαγητου).
  Οι ευρωπαικοι θεσμοι διεπονται απο ειλικρινεια και ψυχραιμια και κοιταζουν παντα το γενικοτερο καλο της ευρωπης και ποτε τα ειδικα κρατικα τους συμφεροντα.
  Οι Γερμανοι ειναι τελεια οργανωμενοι και δεν θα χρησιμοποιουσαν ποτε αθεμιτες πρακτικες (πρακτικα εχουν λαδωσει ολο τον πλανητη)
  Οι Γερμανοι εχουν τελειθο συστημα δικαιοσυνης ανεξαρτητο!Α ρε υρωπη! (κ ας ποτε να μην μας δινουν τον χριστοφορακο με το ετσι θελω)
  Η ελλαδα ειναι μια μικρη χωρα ειναι αδιανοητο μεγαλες δυναμεις να ασχολουνται μαζι μας αυτα ειναι θεωριες καφενειου (κ ας παντα ερχονται στην ελλαδα σαν πρεσβευτες των ΗΠΑ κορυφαιοι διπλωματες ,Ν.Μπερνς,Παιατ,κτλ)

  κτλ κτλ..

  Φυσικα ολοι οσοι δεν προσκυνουμε την “ευρωπη” ειμαστε αξεστοι και αμορφωτοι “ελληναραδες” και βεβαια αδιαβαστοι και χωρις επιχειρηματα.

  Παμε στα επιχειρηματα των υπερ της συμφωνιας.

  1.Τα σκοπια ειχαν αναγνωριστε ηδη σαν Μακεδονια,οποτε τι προβλημα εχουμε τωρα με το Β.Μακεδονια?
  Ψεματα.Οι αναγνωρισεις δεν ειχαν πετυχει να διατρησουν την κυρια αμυνα της ελληνικης πλευρας,την ιδια αναγνωριση απο την ελλαδα,ενος ψευδεπιγραφου εθνους και γλωσσας.
  Με την συμφωνια αυτο επιτευχθηκε.

  2.ειχαμε αναγνωρισει μακ γλωσσα το 77.Ασυστολο ψευδος ,οποιος θελει ας το γκουγκλαρει ,εχει διαψευστει πανηγυρικα πο τον Μπαμπινιωτη ποη ηταν παρον.

  3.Με το κλεισιμο της συμφωνιας ,απελευθερωνεται διπλωματικο κεφαλαιο για την αντιμετωπιση της Τουρκιας.
  Περα απο το ψευδεπιγραφο του επιχειρηματος,μοιας και συτομα θα παραχωρησουμε και στην Τουρκια “μαλλον για να απελευθερωσουμε διπλ.κεφαλαιο για την προστασια της ελληνικης μειονοτητας στην αλβανια”,και μετα θα κλεισουμε το αλβανικο για να απελευερωσουμε κεφαλαιο να αντιμετωπισουμε τι?Τιποτασ θα εχουμε υποχωρησει παντου.
  Το συγκεκριμενο επιχειρημα δειχνει την δολιοτητα των κυβερνοντων και την αφελεια των υποστηρικτων τους:
  Μια διεθνιστικη κυβερνηση ουδεποτε θα αφειρωνοταν σε εναν εχθρο¨:Εχθρος της,ειναι ο ελληνικος εθνικισμος και τιποτα αλλο.τα γελοια αυτα επιχειρηματα αποσκοπουν στην παραπλανηση του ελληνικου λαου.

  και κατι αλλο…τι ειναι το “διπλωματικο κεφαλαιο” ωστε να μετριεται και να απελευθερωνεται?Καρπουζια σε ντατσουν?εχει συγκεκριμενη ποσοτητα?Μετρειται σε κατι συγκεκριμενο?Μπορουμε αντικειμενικα να το μετρησουμε πριν και μετα την συμφωνια?
  Δογματικοι και αντιεπιστημονικοι οροι,γενικολογιες,αφελεις συλλογισμοι μιας ανθελληνικης κυβερνησης και ενος σαστισμενου και σοκαρισμενου εδω και 200 χρονια λαου που ποτε δεν επαψε να ειναι προτεκτορατο των ξενων δυναμεων.

  4.Τα σκοπια σεβονται την ελληνικη ιστορια.Λαθος ,ο ορος ειναι…”αναγνωριζουν τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο της περιοχης της μακεδονιας”
  Και το θεμα ειναι?Θεωρουν τον ΜΑλεξανδρο και την δυναστεια των Αργεαδων “τμημα του ελληνικου πολιτισμου?”
  η μετα απο τρια χρονια θα μας πουν..”εμεις αναγνωριζουμε την ελληνικοτητα της Ποτειδαιας και της Χαλκιδικης Ομοσπονδιας,οχι ομως των Αργεαδων.Δεν δηλωνει κατι τετοι η συμφωνια”
  Με λιγα λογια,ο ορισμος ειναι εξαιρετικα ασαφης και δινει την δυνατοτητα ελιγμων στην σκοπιανη πλευρα να παρακαμψει αυτην την δεσμευση της.
  Δεν υπαρχει κοινο σημειο αναφορας αναμεσα στις δυο χωρες το τι περιλαμβανει ο αρχαιος ελληνικος πολιτισμος ,και ειναι εξαιρετικα θολο το τι πετυχαμε.Εγω λεω τιποτα.

  5.Επιτυγχανεται ελληνικη οικονομικη διεισδυση στα σκοπια.
  Ενα τραγικο επιχειρημα.Τραγικο.λαθος απο πολλες πλευρες.Κατ αρχην δεν θα θυσιασουμε για μια δρακα επιχειρηματιων που εχουν αποβιομηχανισει την Β Ελλαδα,τμημα της ελληνικης ιστοριας.
  Ουτε εχει επιυχθει ποτε απο κανεναν “οικονομικη διεισδυση” και αυτη να εχει μετουσιαστει σε εθνικη επιρροη.Αν ειναι ετσι παρακαλω να μου πουνε ποση οικονοκιη διεισδυση εκαναν Οι Αμερικαοι στον ιρακ πριν εισβαλουν..τραγικα επιχειρηματα ,για ιθαγενεις ζουλου.

  —————–

  Και το τι θα επρεπε να γινει?
  Το εχει πει εμμεσα ο Σ.Λυγερος ηδη απο το 91.
  Διαλυση του κρατους αυτου με παρασκηνιακη συμμετοχη της ελλαδας και διαμοιρασμο σε Βουλγαρια ,Αλβανια και Σερβια.
  Μα …”τραγικο αυτο που λες!!! εαν δεν υπηρχε αυτο το κρατος επρεπε να το εφευρουμε!”
  Επιχειρημα που πρωτοχρησιμοποιησε ο Μητσοτακης.
  εαν η Αλβανια απο 28χ τκ γινει 33 θα γινει μεγαλη δυναμη, και “η ελλαδα θα ασφυξησει στην βαλακινη ενδοχωρα”
  .Λες και ειναι ζωο και ζει με αερα η ζουμε στο 1870 και οι μεταφορες γινοται με καρα.

  Προσεξτε ολη την γλωσσα των “ευρωπαιων” και “δυτικων” αναλυτων που ειναι υπερ του συμβιβασμου με τα Σκοπια.
  Προσεξτε την ορολογια τους.
  Τις λεξεις και την σημασια που τους αποδιδουν.κατηγοτουν τους αλλους για συντηρηρισμο οταν οι ιδιοι χρησιμοποιουν γενικολογα επιχειρηματα,γενικες εννοιες,αφηρημενη γλωσσα,loop on the loop ,επιχειρηματα ,power posting,abstract εννοιες,αφορισμους,γενικολογιες και γενικοτητες.Εναν δογματισμο και χρηση λεξεων καταχρηστικα ,δογματικα ,δινοτας του μια μεταφυσικη εννοια .κανενας απο τους ορους αυτους δεν ειναι επιστημονικος και δεν μπορει να χρησιμοποιηθει αντικειμενικα και να οριστει αξιποιστα απο διαφορετικο αριθμο παρατηρητων.
  “Ευρωπ稔δυση” “εκσυγχρονισμος” “γεωπολιτικη ασφυξια” “διπλωματικο κεφαλαιο” κτλ..

  Στην ουσια αποτελουν indoctrinated ατομα ,χωρις κριτικη σκεψη ,χωρις αυτοφωτα επιχειρηματα,στην αμμεση και εμμεση εξυπηρετηση αλλοτριων συμφεροντων.

  Τελικα,εν τελει και εν κατακλειδι:
  Η συμφωνια αποτελει εθνικη ηττα,παραχωρηση κομματιου της ελληνικης ιστοριας ,για χαρη του δογματισμου και του ρενβασισμου της ελληνικης αριστερας και των τωρινων διεθνων υποστηρικτων τους.
  Γερμανια ,επιχειρηματικο κεφαλαιο ΕΕ,ντοπιο κεφγαλαιο,κυκλοι στις ΗΠΑ.

  • Μερικές παρατηρήσεις στις ενδιαφέρουσες σκέψεις σας (μου αρέσει να σκέπτεται κάποιος out of the box), με τις περισσότερες από τις οποίες συμφωνώ:
   1. Οι ξένοι κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς κάνουμε τη δική μας; Αν ναι, γιατί εγκαταλείφθηκαν εν μία νυκτί θέματα στα οποία τόσες ελληνικές ηγεσίες στάθηκαν ανυποχώρητες;
   2. Ο Χριστοφοράκος δεν εκδόθηκε διότι είναι Γερμανός υπήκοος και απαγορεύεται η έκδοση Γερμανού εκζητουμένου από τρίτη χώρα, κατά τον γερμανικό κώδικα ποινικής δικονομίας.
   3. Η ιδέα διαμελισμού των Σκοπίων είναι ανεδαφική, και η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπράξει χωρίς να αναιρέσει θεμελιώδεις συνιστώσες της εθνικής στρατηγικής της έναντι της Τουρκίας. Αν η Ελλάδα καταλάβει εδάφη άλλης χώρας, θα είναι μόνο ως έσχατη επλογή, ενόψει προοπτικής εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας ελληνικών πληθυσμών (π.χ. Β. Ήπειρος).
   4. Ο Λυγερός και άλλοι συντηρητικοί δημοσιολογούντες με κάποια αναγνώριση και παρουσία έχουν τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν: Νομιμοποιώντας το αντιμνημονιακό αφήγημα στη συνείδηση των μεγάλων μαζών των μετριοπαθών ψηφοφόρων, κατέστησαν δυνατή την άνοδο του κρατούντος αριστερίστικου σχήματος στην εξουσία, που θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο θανάσιμες για την πατρίδα συνέπειες σε περίπτωση που ολοκληρωνόταν το πραξικόπημα Τσίπρα/Βαρουφάκη/Λαφαζάνη (ευτυχώς για μας, το αλάνθαστο ένστικτο επιβίωσης του Τσίπρα τον προστάτεψε … κάποιος μάλλον του αφηγήθηκε κάτι για τη “Δίκη των Έξι” …) τον Ιούνιο/Ιούλιο 2015 και η χώρα συρόταν σε κατάσταση πολιορκίας, πείνα και εμφύλιο διχασμό (για τις διαθεσιμότητες των ΕΔ με πληθωριστικό εθνικό νόμισμα δεν θα μιλήσω … η τουρκοκρατία θα είχε ήδη συντελεστεί). Αρνούμαι λοιπόν να αναγνωρίσω σε πρόσωπα με τόσο χαρακτηριστική έλλειψη κρίσεως την ιδιότητα του ταγού επί των εθνικών θεμάτων, που με πάθος διεκδικούν. Αυτοί οι συντηρητικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι δύο ολίγιστοι ηγέτες, Κ.Α. Καραμανλής και Γ.Α. Παπανδρέου, κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ εύπεπτο στα μεγάλα μετριοπαθή ακροατήρια των Ελλήνων πολιτών. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, και θα τους αποδωθούν από την ιστορία.
   5. “Προσεξτε την ορολογια τους. Τις λεξεις και την σημασια που τους αποδιδουν.κατηγοτουν τους αλλους για συντηρηρισμο οταν οι ιδιοι χρησιμοποιουν γενικολογα επιχειρηματα,γενικες εννοιες,αφηρημενη γλωσσα,loop on the loop ,επιχειρηματα ,power posting,abstract εννοιες,αφορισμους,γενικολογιες και γενικοτητες.Εναν δογματισμο και χρηση λεξεων καταχρηστικα ,δογματικα ,δινοτας του μια μεταφυσικη εννοια .κανενας απο τους ορους αυτους δεν ειναι επιστημονικος και δεν μπορει να χρησιμοποιηθει αντικειμενικα και να οριστει αξιποιστα απο διαφορετικο αριθμο παρατηρητων. «Ευρωπ稻δυση» «εκσυγχρονισμος» «γεωπολιτικη ασφυξια» «διπλωματικο κεφαλαιο» κτλ..”
   Αυτό πραγματικά το απόλαυσα! Η τέχνη του να μιλάς χωρίς να λες τίποτε, για να καταστήσεις εύπεπτη τη λογική της ήσσονος προσπάθειας … Μια σχολή του (μη) σκέπτεσθαι, που διαπερνά οριζόντια τα δύο επικυρίαρχα μπλοκ εξουσίας ( ήτοι “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ αφενός, και βαθύ κράτος Καραμανλικών/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/δικαστικών και μοναστικών παραφυάδων τους αφετέρου). Θα μου επιτρέψετε, σε αυτό το πλαίσιο εκφοράς, μια παραπομπή:
   http://library.antibaro.gr/text/Kondylhs/_Kondylhs_.pdf
   6. Η κατακλείδα οδυνηρή αλλά ακριβέστατη καταγραφή των πραγμάτων.

   • Καλημερα σας και σας ευχαριστω:

    1.Αναφερεστε σε “εμεις” ,οταν ,δυστυχως,αυτο ερμηνευεται διαφορετικα απο καθε υποσυνολο της ελληνικης κοινωνιας και εθνους.
    Οι προηγουμενες κυβερνησεις ,εστω και προσαχηματικα, η/και κατω απο πιεση ,τοποθετουσαν σε μια καποια προτεραιοτητα την εξυπηρετηση του εθνικου συμφεροντος η πιο σωστα του Εθνους.
    Η τωρινη κυβερνηση αδιαφορει για το εθνος ,και τα στοιχεια που αυτο το αποτελουν και για αυτο αλλαξε την πολιτικη.Δεν πιστευει σε Εθνος, ουτε σε λαο.
    Διεπεται απο μια θεολογικου και μεσσιανικου τυπου ιδεολογια:Γνωριζει το καλο ολων και θα το εφαρμοσει εναντια στην θεληση τους,μιας και αυτοι ειναι διανοητικα ανικανοι να το κατανοησουν:ειναι νοητικα κατωτεροι,και ειναι καθηκον των πεφωτισμενων της Αριστερας να ηγηθουν.
    Για αυτο αλλαξε πολιτικη.

    2.Δεν το γνωριζα ,εαν ισχυει αυτο ,τοτε υποκειμενικα τοποθετω το γερμανικο Δικαιο κατω απο επιπεδο υποσαχαριων φυλων της Αφρικης.
    Δηλαδη ενα καποιος σκοτωσει και εχει γερμανικη υπηκοοτητα ,δεν θα δικαστει ποτε για τα εγκληματα του στην χωρα που τα διεπραξε?
    Ειναι ανικανη η οποιαδηποτε Δικαιοσυνη και νομικο συστημα,περαν του γερμανικου ,να αποδωσει το δικαιο?

    3.Ανεφερα τον ορο παρασκηνιακα.Δεν ανεφερα οτι θα περναμε εδαφη.Ανεφερα να ενισχυαμε τις φυγοκεντρες τασεις του αλβανικου στοιχειου.

    4.Εκτιμω τον Λυγερο ,τουλαχιστον μεχρι τωρα.Ολοι κρινονται και οι ανθρωποι αλλαζουν.
    Πολλοι φερουν ευθυνη για την ανοδο των περιθωριακων των Εξαρχειων,στην κυβερνηση.
    Νομιζω ο Λυγερος δεν φερει κυρια ευθυνη.
    Και γενικοτερα,ποτε δεν υπαρχει μονοδρομος.Αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

    5.Σας ευχαριστω.
    Αποδεικνυει την φτωχια της ελληνικης πολιτικης ελιτ ,η συνεχης , καταχρηστικη και επαναλαμβανομενη χρηση γενικων και θολων ορων ,στην επικοινωνια τους προς αλλους και τον λαο.
    Χρησιμοποιουν ιδεολογικες κατασκευες ,με υποκειμενικη εννοια για να παραχωρησουν αντικειμενικα δικαιωματα και υποχρεωσεις.Και συμψηφιζουν το ορατο και χειροπιαστο με το αορατο.
    Η πραγματικοτητα ειναι σε αντιδιαστολη και σε αντιθεση με το κοινο αισθητηριο που διαδιδουν αυτοι:
    Αυτοι που μιλουν με θεολογικη κατηφεια χρησιμοποιωντας δογματικα επιχειρηματα ,ειναι οι πλεον υπερμαχοι της “δυσης” και της παγκοσμιοποιησης .

    Εχω διαβασει Κονδυλη ,συμφωνω με τα περισσοτερα ,αν και ,η Γεωπολιτικη εχει στοιχεια Θρησκειας και μερικες φορες τεινει να αποπροσανατολιζει ,χωρις στην ουσια να προσφερει μια επιστημονικη βαση για αντικειμενικη αναλυση δεδομενων.(πχ το αρθρο του για την γερμανικη σκεψη απο το 1870 και ιδιως το 45 και μετα)
    Γενικα δεν υπαρχει μια ομοιομορφη δυναμη που κατευθυνει και διαμορφωνει την ιστορια .
    “Παγκοσμια Νησος” ,”καρδια της Ασιας” “εξοδος στα θερμα νερα” “Παγκοσμια κυριαρχια” “Ανατολη-Δυση” “ζωτικος χωρος ” κτλ. εξαιρετικα ασαφεις και υποκειμενικες εννοιες.

  • ΟΚ καλά και άγια όσα λέτε, οι δυτικοί έχουν τις σκοπιμότητες που έχουν… οι Ρώσοι γιατί προτιμούν το ‘Μακεδονία’ σκέτο για τους γείτονές μας;

 43. Όταν αποφασίσουμε, εμείς ο Ελληνικός λαός, να ενωθούμε και να προχωρήσουμε στο μέλλον για μια καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα τότε μπορώ να πω οτι υπάρχει ελπίδα. Όσο αναλωνόμαστε στα ¨εμείς και εσείς” “αυτοί και οι άλλοι” μια ζωή θα τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις….
  Επίσης οι εκλογές είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να τις παίρνουμε για πλάκα και για ψευτοεπανάσταση. Χρειάζεται σοβαρότητα και σκέψη. Να υπενθυμίσω οτι το ποσοστό του Σύριζα στις τελευταίες εκλογές ήταν 35%…. 35% στο σύνολο του 56% που ψήφισε…

  http://ekloges.ypes.gr/current/v/public/index.html#{%22cls%22:%22main%22,%22params%22:{}}

  Το υπόλοιπο 44% ήταν σε παραλίες, ή πέταγε αετό, ή απλά είχε ρίξει μούντζα….
  Και πάλι κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αν δεν υπήρχε κάποιος καλοθελητής….
  ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ λοιπόν…. ελπίζω το πάθημα να έγινε μάθημα, γιατί μόνο έτσι μαθαίνουμε εμείς. Ιστορικά αποδεδειγμένο….

 44. Μια αιρετική άποψη αλλά ιστορικά σωστή:
  https://www.facebook.com/notes/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B7/3000565273302876/
  32.”Δεν υπάρχει καμία γεωγραφία σε όλα αυτά. Υπάρχει πο-λι-τι-κή” Δεν ορίζεται ο χώρος της Μακεδονίας. Δεν διαχωρίζεται ο Μακεδόνας του 3ου-2ου αιωνα πχ απο τον μακεδονίζοντα. Και τα κατοπινά όρια του “μακεδονικού χώρου” είναι ρευστά. Τον 12ο αιώνα χάνονται και επανεμφανίζονται τον 19ο.

  33.”Πιστεύω επίσης ότι εάν οι γείτονες ήθελαν πράγματι να λειτουργήσουν ως πραγματικοί καταλύτες στα Βαλκάνια, θα αδιαφορούσαν τελείως γιά το μακεδονίζειν, που αποτελεί μιά πολύ παλιά και τελείως ξεπερασμένη πολιτική ανάμνηση, και θα ζητούσαν να αυτοδιασπαστούν, σε Βουλγάρους και Αλβανούς. Τότε, και μόνον τότε, το νεοελληνικό κράτος θα τα έβρισκε όντως μπαστούνια.”

  34.”Η εμμονή σε αυτήν την ιστορία , από όλες τις πλευρές,δεν είναι παρά μία εμμονή στην δημιουργία απειράριθμων μειονοτικών κοινοτήτων.Κακώς αναμιγνύεται η Ιστορία (υπό την μορφή συνεπειών της παλαιάς Ιστορίας)σε αυτήν την ιστορία. Είναι κεφάλαιο της πιό σύγχρονης και αποφασιστικής πολιτικής επιστήμης και πρακτικής.”

  35. (για καλοφαγάδες) . “Τις μειονότητες τις εμπνέονται οι κοσμοκρατορίες, πιέζοντας τις ενδιάμεσες κρατικές υποστάσεις.Η μειονότητα είναι το γαριδάκι που προσελκύει τα φαγκριά, γιά να φαγωθούν όλα μαζί από τις φώκιες. Γιά να γίνει αυτό, το γαριδάκι πρέπει να είναι δολωμένο, και να υπάρχει πάντοτε ένας ηλίθιος ψαράς, μονίμως δακρυσμένος γιά την τύχη του καημένου του οστρακόδερμου.”

  Μετάφραση: ο ακριβής φυλετικός ιστορικός προσδιορισμός του, ας πουμε, σκοπιανού είναι το γαριδάκι, η Ελλάδα η Βουλγαρία και η Αλβανία ειναι τα 3 φαγκριά και η φώκιες είναι η Ηπα, ρωσία, κινα, εε.
  αν διασπαστεί αυτό το μικρο κράτος θα έχουμε στο βορρά μια δυνατή Αλβανία και μια δυνατή Βουλγαρία κι εμείς αυτό δεν το θέλουμε. Τα εντός παρένθεσης ειναι του Π.θεωδορίδη βλαχοπόντιου ιστορικού.
  Η συμφωνία ειναι κακή για τους λογους που αναφέρθηκαν. Τώρα φορτωθήκαμε ένα όνομα, καλό θα είναι αυτό το όνομα να χρησιμοποιείτε με μια ελάχιστη παραλλαγή ως βορειομακεδονία και όχι ως βόρεια μακεδονία. ο λόγος είναι βλακώδης, ότι η κοινή απαίδευτη γνώμη ο αμόρφωτος Αμερικάνος και Ευρωπαίος θα δυσκολευτεί να ταυτίσει τον nordmacedon-nordmacedonia με τον μακεδόνα-μακεδονία. ως επιλογο ξαναδιαβάστε το 33.

 45. Το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα λίγα που δεν ένιωθα αρκετά αλαζόνας για να πιστέψω πως έχω κάτι να συνεισφέρω για αυτό στον ιστότοπό σας. Εν πολλοίς επειδή ήταν ένα θέμα που, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με δίχαζε κι εμένα εσωτερικά στο σημείο που να μη νιώθω ποτέ μεγάλη αυτοπεποίθηση στη στάση μου επί αυτού (η οποία τυχαίνει να ταυτίζεται με της εδώ πλειοψηφίας). Γράφω όμως τώρα περί αυτού του παραπλήσιου ζητήματος για να πω ότι για εμένα, δεν χρωστάτε εξηγήσεις σε κανέναν τυφλωμένο για τα αυτονόητα. Η στάση σας δεν ήταν άλλη από αυτήν που θα έπρεπε να είναι, δεδομένης της φύσης του ακανθώδους προβλήματος, επομένως είναι αδιανόητο να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δώσετε εξηγήσεις (περί ποιού, άλλωστε) απλώς και μόνο επειδή ορισμένοι ιδεοληπτικοί έχουν ξεφύγει και επιχειρούν να περάσει το δικό τους μέσω τραμπουκοφωνών και τακτικών ντροπιασμού. Οι ευαίσθητες χορδές που άπτονται του ζητήματος δεν αναιρούν τη φύση του ή τη φύση της δουλειάς σας, για τις οποίες δε χωρά και δεν δικαιολογείται ούτε οπαδιλίκι ούτε ξύλο. Αυτό που κάνετε, το κάνετε σωστά. Μην αποθαρρύνεστε από το κατάπτυστο επίπεδο παιδείας που μας χαρακτηρίζει. Με τέτοιες απολογίες προς τους εισαγγελείς-ιεροεξεταστές, μονάχα το χρόνο σας χάνετε.

 46. Έχετε δίκιο.Εσείς τοποθετήθηκατε εξαρχής. Ως παλιός αναγνώστης, όπως και οι περισσότεροι που σας στηρίζουν,θα σας έλεγα μη δίνετε σημασία στα περαστικά τρόλ. Κρατήστε τη δική σας γραμμή. Κι αν γράψουμε τίποτα παραπάνω εν θερμώ, διορθώστε μας. Μεγάλωσα με την Π, σας οφείλω πολλά για τρόπο που με μάθατε να σκέφτομαι. Θυμάμαι από παλιά σε διάφορα θέματα ν αναζητώ την άποψη σας, σπανίζουν οι έγκυροι σχολιασμοί .. Συνεχίστε όπως ξέρετε, εμείς θα είμαστε πάντα μαζί σας. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το χρόνο σας.

 47. Εκτιμώ τη θέση των υπευθύνων και θα ήταν ευχής έργου αν σε όλα τα θέματα που μας δίχασαν και μας διχάζουν περισσότεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί κρατούσαν ανάλογη στάση. Άσχετα αν διαφωνώ με τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχω ισχυρές αμφιβολίες για τα κίνητρα της ελληνικής πλευράς δε θέλω να σταθώ στα ιστορικά ή γεωπολιτικά δεδομένα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα νομικά.
  Οποιαδήποτε μεγάλη συμφωνία στις επιχειρήσεις συνοδεύεται από κάποιες πρόνοιες/ρήτρες για την περίπτωση που κάποιο μέρος δεν τηρήσει τους όρους της συμφωνίας. Από όσο διάβασα και μπορώ να καταλάβω δεν υπάρχει μέσα στη συμφωνία κάτι χειροπιαστό. Τι μπορούμε να κάνουμε αν η άλλη πλευρά δεν τηρήσει τη συμφωνία και τι αν η άλλη πλευρά επικαλεστεί ότι εμείς δεν τηρούμε τη συμφωνία; Σε αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει το περιοδικό. Επίσης τι προβλέπετε να γίνει σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την στρατιωτική μας παρουσία στα Σκόπια (έτσι τους ξέρω, δεν αλλάζω συνήθειες);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here