10.1 C
Athens
Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
- Advertisement -

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί Πέμπτη 02-Ιανουαρίου 2020

 

Σύγχρονα UAV MALE, Ελληνικές ανάγκες και προοπτικές

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται περισσότερο δραστήρια το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση τους με σύγχρονα UAV MALE. Η πρόσφατη επίδειξη του MQ-9 Sea Guardian επί ελληνικού εδάφους αποτελεί ευκαιρία ανασκόπησης του θέματος.
 

US Army: Future Attack Reconnaissance Aircraft

Το νέο πρόγραμμα FARA του Αμερικανικού Στρατού στοχεύει στο να αναδείξει τον διάδοχο του Kiowa Warrior με ένα ελικόπτερο υψηλής ταχύτητας για τον ρόλο της ένοπλης αναγνώρισης  και πέντε μνηστήρες του προγράμματος.
 

Άσκηση Game of Thrones 2019, Μπλόκο στους τρομοκράτες

Η πρόσφατη άσκηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου έρχεται να απαντήσει στις αναδυόμενες απειλές από την εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο και του ενδεχομένου προβολής τρομοκρατίας από τη βορειοαφρικανική χώρα και όχι μόνο.
 

Aeronautique Navale Lynx, Είδος υπό εξαφάνιση

Η Γαλλική Αεροπορία Ναυτικού «κλείνει» το κεφάλαιο του εμβληματικού ελικοπτέρου ναυτικής συνεργασίας μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας. Βρεθήκαμε στον Αεροναύσταθμο Lanveoc-Poulmic, έδρα της Flottille 34F, που αξιοποιεί τον τύπο, για να μάθουμε περισσότερα.
 

Λευκορωσία, Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων

Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας έγινε ανεξάρτητο κράτος τον Ιανουάριο του 1992 και περίπου έξι μήνες αργότερα, στις 15 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, συγκροτήθηκε η Διοίκηση Αεροπορίας και Αεράμυνας, για να διαχειριστεί το εκτεταμένο υλικό που της κληροδότησαν οι σοβιετικές μονάδες, οι οποίες έδρευαν στην επικράτειά της και το εγκατέλειψαν μετά τη διάλυσή τους. Ύστερα από πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα, που κρατά χαμηλό προφίλ στα ευρωπαϊκά δρώμενα, ιχνηλατούμε την πορεία των δυνάμεων αυτών μέχρι τις μέρες μας, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης παραλαβής Su-30MS.
 

Aviadarts 2019, Κόκκινοι μονομάχοι

Ο θεσμός της διεθνούς διαγωνιστικής άσκησης Aviadarts ξεκίνησε ως εξ ολοκλήρου ρωσική υπόθεση το 2013, προκειμένου να τονώσει το ηθικό των μονάδων της Ρωσικής Αεροπορίας μέσω συνδυασμού ευγενούς άμιλλας και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σταδιακά προσκλήθηκαν και άλλοι «παίκτες», οι οποίοι προσέρχονται πλέον τακτικά στη διεθνή εκδήλωση. Το φετινό ραντεβού στη βάση Dyagilevo τήρησαν, όπως και πέρυσι, η Κίνα, το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
 

High Blaze 2019, Ελικόπτερα σε Αλπικό περιβάλλον

Το ψηλότερο σημείο στην Ολλανδία είναι ο λόφος Vaalserberg στο λεγόμενο « τριεθνές», στα νότια της χώρας, με ύψος… 322,4 μέτρα. Έτσι, όταν η Διοίκηση Ελικοπτέρων Βασιλικής Ολλανδικής Αεροπορίας, που συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων, χρειάζεται χώρο εκπαίδευσης σε ορεινό περιβάλλον, πρέπει να τον αναζητήσει κάπου αλλού στην Ευρώπη, στις ιταλικές Άλπεις. Παρακολουθήσαμε την πρόσφατη άσκηση που μας αποκάλυψε πολλές από τις άγνωστες πτυχές των επιχειρήσεων ελικοπτέρων σε ορεινό περιβάλλον.
 

SeaRider, Eλληνικό USV

Ένα ελληνικό Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας, ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEAN2020 αφορά προσπάθεια της INTRACOM DEFENSE με τη συνεργασία τριών ακόμη ελληνικών φορέων, δοκιμασμένο και με άμεση δυνατότητα επιχειρησιακής μετάπτωσης.
 

Α-471: Μέσα στον «Άτλαντα» του ΠΝ

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019 υψώθηκε περήφανα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η γαλανόλευκη στο νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι. δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και συνεχιστή της μεγάλης παράδοσης των εθνικών ευεργετών. Το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, του μόνου που εντάχθηκε στον στόλο στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και ταυτόχρονα τη μοναδική μεγάλη κύρια μονάδα που αποκτά η χώρα ύστερα από περισσότερα από τρία χρόνια ενισχύει ένα πολύ κρίσιμο τομέα της ελληνικής ναυτικής ισχύος.
 

Σερβία, Πιέσεις για τα ρωσικά όπλα της

Λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη επίδειξη νέων όπλων στη Sloboda 2019 (ΠΤΗΣΗ, Δεκέμβριος 2019), όπου προβλήθηκαν προτάσεις τής τοπικής βιομηχανίας και η παραλαβή καινούριων ελικοπτέρων από την Ευρώπη και τη Ρωσία, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούσιτς σε δηλώσεις στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο ανακοίνωσε την αναστολή περαιτέρω αγορών στρατιωτικού υλικού. Η εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τις αμερικανικές πιέσεις σχετικά με τα ρωσικής προέλευσης όπλα που αποκτά το Βελιγράδι.
 

Garmin Autoland, Προσγείωση ανάγκης με ένα κουμπί

To Autoland της Garmin, είναι ένα επαναστικό σύστημα  που επεμβαίνει για να αντιμετωπίσει πρόβλημα ελέγχου, είτε από λάθος του πιλότου είτε από αδυναμία του να συνεχίσει την πτήση. Όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη τού αμερικανικού κολοσσού στον τομέα των ηλεκτρονικών αεροσκαφών, που κυριαρχεί στον χώρο της γενικής και επιχειρηματικής αεροπορίας, είναι TO ΣΥΣΤΗΜΑ που όλοι όσοι πετούν φαντάζονται ότι θα έπρεπε να υπάρχει στα αεροπλάνα, ώστε τα αεροπορικά περιστατικά να μην καταλήγουν σε τραγωδίες!
 

Starliner OFT: Μια επιτυχία, η αστοχία και η… κακή τύχη

Ο θαλαμίσκος CTS-100 της Boeing είχε μια άψογη εκτόξευση στην πρώτη του τροχιακή δοκιμή στις 20 Δεκεμβρίου. Η συνέχεια όμως δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη. Μια αστοχία του συστήματος ελέγχου αποστολής καθήλωσε το όχημα σε μη συμβατή με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τροχιά, ενώ η ατυχία να βρίσκεται σε θέση «χάσματος επικοινωνιών» απέτρεψε τελικά τη σύνδεση με τον ISS και τον περιόρισε σε κάποιες δευτερεύουσες δοκιμές πριν τελικά προσγειωθεί στο Νέο Μεξικό μετά από ένα σημαντικά περικομμένο πρόγραμμα.
 

75 Χρόνια, Market Garden 2019

Με την ελπίδα ότι θα επιταχυνόταν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πριν από την εκπνοή του χρόνου, ο Στρατάρχης Bernard Montgomery, Βρετανός διοικητής στο μικτό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, υλοποίησε τον Σεπτέμβριο του 1944 την Επιχείρηση Market Garden. Στόχος του ήταν να εξασφαλιστούν γέφυρες στις Κάτω Χώρες, που θα αποτελούσαν μέρος ενός βόρειου διαδρόμου εισβολής στη ναζιστική Γερμανία. Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, μια εντυπωσιακή τελετή στην 70η επέτειο της αμφιλεγόμενης στην εκτέλεσή της προσπάθεια των Συμμάχων τίμησε τις εκατόμβες νεκρών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Τα TB2 Bayraktar και ο MAM-L, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό

 Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναγράψει. Είναι κάτι που μάλλον γράφουμε πολύ συχνά, τα τουρκικά UAV, μάλλον τα UCAV, στους αριθμούς που τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΗ: Χρειαζόμαστε φρεγάτες AAW ή με πανίσχυρη Άμυνα απέναντι σε Επιθέσεις...

82
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει, λανθασμένα κατά την άποψή μας, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν...
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΨΗ: Τα TB2 Bayraktar και ο MAM-L, θανάσιμοι κίνδυνοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό

 Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναγράψει. Είναι κάτι που μάλλον γράφουμε πολύ συχνά, τα τουρκικά UAV, μάλλον τα UCAV, στους αριθμούς που τα...

Τουρκικό άρμα Altay: Η μεγάλη περιπέτεια για να βρεθεί κινητήρας και τα πολλά γεωπολιτικά μαθήματα της

Το όλο θέμα του τουρκικού «εθνικού» άρματος Altay θα μπορούσε από μια πλευρά να είναι υλικό κωμωδίας αλλά στην πράξη δεν είναι. Το συγκεκριμένο...

ΑΠΟΨΗ: Χρειαζόμαστε φρεγάτες AAW ή με πανίσχυρη Άμυνα απέναντι σε Επιθέσεις Κορεσμού;

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει, λανθασμένα κατά την άποψή μας, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν...