- Advertisement -

H ΠΤΗΣΗ, οι MMSC, η Lockheed Martin και τα μυστήρια

- Advertisement -

 
Πριν λίγες μέρες, το NavalDefence.gr ανέβασε ένα άρθρο που αφορούσε τις MMSC. Ο λόγος που έγινε αυτός είναι πολύ απλός, συνηθίζουμε, ακόμη κι εμείς εδώ στην ΠΤΗΣΗ, να αναφέρουμε τα πλοία σαν Littoral Combat Ships, ενώ στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά από την κλάση LCS Freedom. Αυτό γράψαμε, γιατί έχουμε την αίσθηση, ή μάλλον την πληροφόρηση, πως οι MMSC (κι ουχί οι LCS) θα μας απασχολήσουν αρκετά από εδώ και πέρα. Τι θέλαμε και το κάναμε; Η λέξη “χαμός” είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει τι συνέβη στα σχόλια (εκ των οποίων εγκρίναμε τα περισσότερα, εκτός από κάποια ιδιαίτερα προσβλητικά).

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα


Είναι η πρώτη φορά που γράψαμε για τις MMSC ή έστω για τις LCS; Αν κάποιος πάει στο σχετικό μας “εργαλείο” πάνω δεξία, θα δει πολλές σελίδες άρθρων μας για το θέμα. Μέσα το άρθρο προσπαθούσε να κάνει “διαφήμιση” όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι; Όχι, σκοπός μας ήταν να “εκπαιδεύσουμε” τους αναγνώστες μας, κι εμάς τους ίδιους, να ξεχωρίζουμε έναν τύπο πολεμικού πλοίου, που μάλλον θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες, σαν χώρα, και μάλιστα πολύ σοβαρά. Απλά, έχουμε το φόβο πως κάποιοι, μάλλον έμειναν στον τίτλο. Δηλαδή, δεν διάβασαν καν τι γράψαμε παρακάτω… Μάλλον δεν άρεσε σε κάποιους η φωτογραφία ανοίγματος…
Πάμε όμως παρακάτω. Η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των πλοίων (μέσα από τις εκατοντάδες θυγατρικές της), δεν έχει καμία σχέση με την ιστοσελίδα μας πέρα του ότι την παρακολουθούμε. Γιατί; διότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της μεγαλύτερης κατασκευάστριας χώρας όπλων παγκοσμίως. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, δύσκολα δεν θα είναι από την LM. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε πλοία από τις ΗΠΑ, έστω τις FFG(X), πάλι, παντού θα είναι μέσα η LM (ας δει κάποιος τα ηλεκτρονικά της FFGX και θα καταλάβει). Αν αποφασίσουμε να πάρουμε διαστημόπλοιο από τις ΗΠΑ, πάλι η LM θα εμπλέκεται. Στην τελική, τα F-16 που αναχαιτίζουν κάθε μέρα τους Τούρκους στο Αιγαίο, η LM δεν τα υποστηρίζει; Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν είναι η εταιρεία, αλλά η χώρα. Αν αγοράζεις άμυνα από τις ΗΠΑ, θα πέσεις πάνω στην LM, θες δεν θες. Εντάξει, ξέρουμε πως δεν θα είχαμε τέτοια θέματα αν γράφαμε για την ROSOBORONEXPORT.

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ


Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί πνέουν τα μένεα εναντίον της LM για τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β. Θέλουμε απλά να θυμίσουμε πως η ίδια η εταιρεία είχε απορρίψει την ιδέα (!), αλλά η Ελλάδα συνέχισε να το ζητάει. Άλλοι, θεωρούν πως “σώσαμε” οικονομικά (!) την εταιρεία με τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16V, καθώς αντί των F-16V της LM, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει …F-35, της …. Lockheed Martin. Μάλιστα. Δηλαδή, αντί να δώσουμε 1,5 δις δολάρια θα έπρεπε να δώσουμε 6 ή 7 δις δολάρια. Πράγματι, αν είχε γίνει αυτό, τότε όντως, θα την είχαμε “πετσοκόψει” την δόλια εταιρεία. Το ότι με το συμβόλαιο αυτό θα επιστρέψει στην κερδοφορία η ΕΑΒ, ενώ τα περισσότερα χρήματα αφορούν υποκατασκευαστές, δεν ενδιαφέρει κανέναν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS/Deepstrike/LORA για την Ελλάδα αντί της αγοράς F-35;


Θα θέλαμε να μας πει κάποιος, πότε είμασταν σε κάποιο άρθρο υπέρ των F-35, που είναι βασικό προϊόν της εταιρείας. Αντίθετα, έχουμε παρουσιάσει όλες τις πιθανές λύσεις αντί των F-35, από Gripen, F-15EX, Typhoon, και φυσικά, σχεδόν απροκάλυπτα έχουμε υπερθεματίσει για το Rafale. Εντάξει, δεν παρουσιάσαμε και τον χορευτή του αέρα Su-35GR, αλλά εκεί μάλλον μας πρόλαβε ο Ερντογάν, που βάζει πλέον δωρεάν τους Ρώσους στην Αγία Σοφία. Αλλά όοοοοοοχι, η ΠΤΗΣΗ είναι υπέρ της LM! Ενώ σε περισσότερα του ενός άρθρα, έχουμε γράψει πως τυχόν αγορά του F-35 θα γονατίσει τον προϋπολογισμό μας, ενώ αν είχαμε να επιλέξουμε από το εξής ένα αεροσκάφος, θα προτιμούσαμε το F-35B.

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;


Πάμε πάλι στις MMSC. Όταν διαπιστώνουμε, μέσω των σχολίων, πως υπάρχει το “άγχος” από πολλούς αναγνώστες μας, πως τα πλοία στερούνται παθητικής προστασίας λόγω αλουμινοκατασκευής, δεν πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας; δεν πρέπει, αφού κάνουμε την έρευνα, να την παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας; Δεν πρέπει να γράψουμε πως το πλοίο είναι χαλύβδινο; πως μόνο η υπερκατασκευή έχει αλουμίνιο; Για να μην παρεξηγηθούν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούν για τις LCS; Συγχωρέστε μας, αλλά θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, κι έχουμε μάθει να κάνουμε. Τη δουλειά μας.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!


Δεν είμαστε υπέρ των MMSC ή υπέρ των [email protected] ή υπέρ των Iver Huitfeld ή υπέρ των Admiral Gorshkov. Οι πρώτοι που απογοητευτήκαμε με το άρθρο της La Trubune είμαστε εμείς, όχι γιατί θα έχουμε κέρδος, αλλά γιατί πάλι, για μια ακόμη φορά, δεν προχωρά ένα ακόμη εξοπλιστικό. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα πλοία να περνούν από μπροστά μας, και τελικά κανένα να μην έχει την ελληνική σημαία. FREMM, Adelaide, [email protected], και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αυτό. Και ξέρετε το χειρότερο; μην περιμένετε υπογραφές για τον διαγωνισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ μέσα στο έτος. Διότι πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες που παίρνουν χρόνο, προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο.

Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι LORA πάνω σε μετασκευασμένες Kortenaer ή ελληνικής κατασκευής φρεγάτες ALS, μια διαφορετική λύση αντί για SCALP Naval;


Τι πλοίο θα θέλαμε εμείς για το ΠΝ; θα απαντήσουμε απευθείας. Θα θέλαμε πλοία από τη σχεδιαστική σειρά της ALS. Αν και με λύπη μας, διαβάσαμε από κάποιους σχολιαστές πως οι ALS είναι μόνο τρισδιάστατα σχέδια, σας πληροφορούμε πως έχουμε πλήρη σειρά σχεδίων, μέχρι και σε επίπεδο βίδας. Απλά, η σχεδιαστική ομάδα το μόνο κεφάλαιο που έχει είναι η εργασία της. Χρειάζεται ένα ισχυρό ναυπηγείο, που θα το προσφέρει σαν λύση στο ΠΝ. Σήμερα, τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μακάρι να υπάρξει.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα


Στο ενδιάμεσο θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Είδαμε θετικά την Sa’ar 72, γιατί μπορεί να κατασκευαστεί εδώ. Είναι διαφήμιση από την ΟΝΕΧ; Ούτε καν έχουμε μιλήσει με τους ανθρώπους! Ο λόγος είναι πως “τρέχουν” τόσο για να στήσουν ότι πρέπει στην Ελλάδα, για να αναστήσουν ένα ναυπηγείο (Ελευσίνας) και να στηρίξουν ένα ακόμη (Σύρου). Αλλά δεν έχουμε καταλάβει, γιατί πίσω από κάθε κίνησή μας να υπάρχει σκοπιμότητα; Με την ευκαιρία, η “κακιά” Lockheed Martin έχει προτείνει την κατασκευή των MMSC στην Ελλάδα, με πλήρη απελευθέρωση των σχεδίων του πλοίου, και εμπιστοσύνη στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας. Αλλά ουπς, τώρα κάνουμε διαφήμιση!

Το μέλλον του ΠΝ βασισμένο στις Sa’ar 72 και τις LCS; Κι όμως, γίνεται!


Επίσης στηρίζουμε οτιδήποτε ελληνικό. Για παράδειγμα, θεωρούμε ακόμη και το “άγουρο” ΑΟΡ πολύ καλύτερη λύση από το Tavor 7/X95, HK416/417 κοκ. Διότι είναι μια ελληνική σχεδίαση, που ακόμη κι αν έχει κάποια παιδικά προβλήματα, θα λυθούν και θα έχουμε επιτέλους το πρώτο ελληνικής σχεδιάσης και κατασκευής όπλο. Ελάχιστα μας ενδιαφέρει αν το φτιάξουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ, η ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ κατασκευές. Μας ενδιαφέρει να μην στοιχίσει μια περιουσία, όσο θα μας στοιχίσουν τα δικαιώματα κατασκευής ενός τρίτου, εισαγόμενου όπλου. Αν τώρα οι Ισραηλινοί, ή οι Γερμανοί, ή οι Ιταλοί, μας προσφέρουν ανιδιοτελώς τα σχέδια και τα δικαιώματα των όπλων τους, το ξανασυζητάμε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιαστική ομάδα Ελλήνων Μηχανικών και Ειδικών, παρουσίασαν στο ΓΕΣ το ΑΟΡ, ένα Τυφέκιο Designed AND Made in Greece


Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε το ελληνικό ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 αντί της παραχώρησης M2A0, M2A2, M2A1500 κοκ Bradley. Τα τελευταία, προκειμένου να τα βάλουμε σε υπηρεσία θα μας στοιχίσουν πανάκριβα, ενώ θα πληρώνουμε και πανάκριβα ανταλλακτικά για να διατηρούμε σε υπηρεσία. Ενώ αντίθετα, το ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 είναι ένα όχημα που με ελάχιστο κόστος θα έχουμε να υποστηρίζει τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς μας. Τι κάνουμε τώρα; διαφήμιση στην EODH; Ειλικρινά, χρειάζονται οι άνθρωποι εκεί διαφήμιση; ας τους ρωτήσει κάποιος αν έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια συμβόλαιο από Ελλάδα. Δεν έχουν, και το βασικότερο, είναι 100% εξαγωγικοί.

Κάποιοι στην Ελλάδα επιθυμούν ένα νέο 1897 και 1922, κι όχι ένα 1912-13


Επίσης προτιμούμε τους Patriot και τους ESSM αντί άλλων λύσεων. Γιατί; διότι τους κατασκευάζει, με υψηλό ποσοστό ελληνικής προστιθέμενης αξίας η INTRACOM στην Παιανία. Γιατί να πάμε σε ASTER 15 ή CAMM-ER όταν έχουμε κέρδος από τους ESSM; Γιατί να πάρουμε S-400 (όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά εκεί δεν ήταν διαφήμιση, ποτέ δεν είναι όταν πρόκειται για ρωσικά όπλα), όταν κατασκευάζουμε και συντηρούμε Patriot στη χώρα μας. To ίδιο θα λέμε για πχ μεταγωγικά. Γιατί να πάρουμε Α400Μ όταν η ΕΑΒ κατασκευάζει κομμάτια του C-130J; Ουπς, πάλι έμμεση διαφήμιση στη Lockheed Martin! Αν προσέξετε, έχουμε γράψει έναν καλό λόγο για κάθε ελληνική αμυντική εταιρεία. Και είμαστε περήφανοι γιαυτό.

H παραγωγή απαρτίων του ESSM Block 2 έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα από την ΕΑΒ και την Intracom Defence!


Making long story short, στις MMSC (ελπίζουμε πως μέσα από όλη αυτή τη “φασαρία μάθαμε όλοι πως δεν τις λέμε LCS) θα χρειαστεί να επανέλθουμε δυναμικά τις επόμενες εβδομάδες. Είναι το επόμενο major εξοπλιστικό πρόγραμμα που συζητά το ΠΝ, και ελπίζουμε να μην πάμε κι εδώ “κουβά”, όπως πήγαμε με τις FREMM και ίσως με τις [email protected] Η ΠΤΗΣΗ και η συντακτική της ομάδα ακολουθεί ένα σκληρό κώδικα δεοντολογίας, και δεν διαφημίζει τίποτα, παρά μόνο απευθείας. Όποιος θέλει να διαφημιστεί, η σελίδα έχει χώρο για banners, ενώ το περιοδικό αρκετές σελίδες διαφήμισης διαθέσιμες. Δεν πουλάμε άρθρα μας.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές [email protected] πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs

LCS και MMSC είναι συγκοινωνούντα δοχεία ή μήπως όχι ?
Η LM είναι ένας γίγαντας που θα τον συναντούμε πάντα.
Χρειάζεται προσοχή……

Daidalos

Κατανοητή η αφορμή για το άρθρο και η Πτήση άλλωστε έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και 41 χρόνια που βγαίνει το περιοδικό, πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη, με το θέμα των φρεγατών έχουν γραφεί δεκάδες άρθρα σε όλον τον Τύπο, ενώ ο κάθε αναγνώστης έχει σχηματίσει άποψη και μπορεί να βλέπει και δράκους εκεί που δεν υπάρχουν. Όσον αφορά τις MMSC, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δύο ζητήματα: το ένα είναι η απουσία (προς το παρόν) σόναρ τρόπιδας που κρίνεται απαραίτητο στις επιχειρησιακές συνθήκες του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Το δεύτερο είναι πως επειδή προέρχεται σχεδιαστικά από τo LCS, είναι πιθανό να έχει τον ίδιο βαθμό επιβιωσιμότητας, δηλαδή Επιπέδου Ι+, ενώ η FFG-7 (O.H. Perry) έχει ως φρεγάτα Level II (τα αντιτορπιλικά AB είναι Level III, αλλά μιλάμε για άλλα μεγέθη). Αυτό δεν έχει να κάνει με το αλουμίνιο, αλλά κυρίως με την εσωτερική διαμόρφωση του πλοίου και την θωράκιση κρίσιμων υποσυστημάτων. Πρέπει να είναι σαφές αν έχει ενισχυθεί αυτός ο παράγοντας στην έκδοση των MMSC. Σε κάθε περίπτωση, είναι ικανά πλοία και εφόσον ναυπηγηθούν εγχώρια, αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.

Mikkan

Ήθελα να ήξερα γιατί απολογησται

Raptor001

Γιατί κάποιοι άλλοι μάλλον προτιμούν να μείνει το ΠΝ με…. φρεσκοβαμένες S πάρα με MMCS. Δεν έχουν καταλάβει ούτε πρόκειται να καταλάβουν ότι η σούπερ χρηματοδότηση των ‘φίλων’ Γάλλων…. Ήταν μια καραπατατα… που μόνο σκοπό είχε να πληρώσεις όσο δυνατών… Περισσότερα…
ΥΓ… Πάρτε αληθινό πράμα από LM τώρα (γιατί ΜΟΝΟ από εκεί μπορούμε) και Rafaeles και Belhares… Σε μακέτα… Για το σπίτι…

Vassilis13

Συγγνώμη αλλα διαφωνώ καθετα! Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί που θα φτιαχτεί, αλλά το πόσο καλό είναι κ τι πλεονεκτήματα μας δινει. Καταλαβαίνω οτι στην σημερινή Ελλάδα με την τραγική οικονομική κατασταση υπάρχουν κ αλλες σκέψεις…
Όμως στο θεμα μας παλι: οι mmsc ΔΕΝ κάνουν την διαφορά ΔΕΝ μας δίνουν πλεονέκτημα. Περιμένω λοιπον τα αρκετα μειονεκτήματα που εχει το πλοίο να αναφερθούν κ να δείξετε πως το πλοίο δεν μας κανει, ειδικά για την εξωπραγματική τιμή. Με αυτά τα λεφτά ας πάμε σε 3 μπελ ή 6 μεκο α200 για παράδειγμα η 4 φρεμμ.
Θα έπρεπε να αναδειχτεί οτι δεν είναι πλοίο πρώτης κλάσεως κ πως ο οπλισμός του ειναι ανεπαρκής.
Κ για αυτο θεωρώ σαν δημοσιογράφοι θα έπρεπε να το δείτε διαφορετικά το θέμα… Αν ήταν καλό ας ήταν κ γερμανικο η ιταλικό, πραγματικα ΔΕΝ με απασχολει. Κ οτι θα φτιαχτεί στην Ελλάδα το κανει καλύτερο;
Μακαρι εδω να φάμε κουβά, γτ δν μας βλεπω καλά με τις mmsc.
Εσεις σαν πτηση πιστεύετε οτι ειναι η mmsc, καλύτερη των φρεμμ, μεκο α200 η [email protected];
Αν όχι, τότε θα επρεπε να το αναδείξετε κ να το επισημάνετε ότι πάμε για έγκλημα που μπορει να μας στοιχίσει άσχημα.
Απ ότι κατάλαβα επειδή ειμαι κάτοικος Γερμανίας, οι ακατανόμαστοι ενδιαφέρονται για μεκοα200

bill971

Καλησπέρα!
Ποιοι είναι οι ακατονόμαστοι αν επιτρέπετε;

Vassilis13

Κανονικά οι γαύροι, εδω όμως οι γείτονες μας 😉

ANDREW

Αν και δεν ειμαι υπερ των mmsc, ανυπομονω να διαβάσω το άρθρο σας για αυτές. Ελπίζω να τις ξεψαχνισετε όσο δεν παει. Αναφορικα με τις κριτικες σας πιστευω οτι μια κινηση που θα ηθελαν πολλοι να δουν, ειναι να ανοιξετε ενα καναλι στο youtube και να προγραμματισετε μια live συνεντευξη, οπου γραπτως θα σας μεταφέρουμε τις ερωτησεις και θα περιμενουμε απαντηση απο τον υουργο, υφυπουργο κλπ. Ενας αλλος τροπος ειναι να γινει μια ψηφοφορια μεσα στο site σχετικα με τι θεματα θελουμε να μας απαντηθουν σε μια μελλοντικη συνεντευξη που θα κανετε παλι με τον υπουργο. Πιστευω αυτο θα βοηθουσε πολυ και εσας και εμας. Θα μπορουσαμε και εμεις να ακουστουμε και να πιασουν λιγο το παλμο μας. Δεν γινεται καθε φορα να μενουν σε εναν γυαλινο πυργο οι αρμοδιοι και να μην ερχονται σε επαφη με τον πολιτη. Εχουμε δημοκρατια υποτιθεται και στη δημοκρατια υπαρχουν απαντησεις. Δεν γινεται παντα να καλυπτονται απο την ασφαλεια του ταδε δημοσιογραφου και να μιλανε με ασαφεια. Θα ηθελα πολυ να ακουσω τι θα απαντουσαν σχετικα με το νομοθετικο πλαισιο για τα εξοπλιστικα και γενικοτερα τα εμποδια που μπαινουν στην αναστηλωση της αμυντικης βιομηχανιας από τη γραφειοκρατια. Γιατι δλδ δεν μπορουν να το αλλάξουν αμεσα? Δεν γίνεται να αντιμετωπιστει ως κατεπειγον ζητημα?
Επισης θελω ενα αρθρο σχετικα με το τι ακουγεται απο τα ανωτερα κλιμακια για το σειριαλ με τους Γαλλους. Ας μη σταθουμε απλα στο τι ειπε η εφημεριδα. Μπορει να ερμηνευτει καπως αλλιως αυτο που γραφτηκε? Αφορουσε εμας ή ηταν προειδοποιση προς Γαλλια για να ριξουν τιμες? Ειναι ελιγμος δικος μας? Επισης γιατι να μη δωσουμε 5 δις με αυτο το σκεπτικο για 4 bel και να δωσουμε 4 δις για 4 mmsc? Ηδη υπαρχουν αρθρα που εμφανιζεται το θεμα αγορας φ35. Γιατι μπορουμε λοιπον να δωσουμε πιο ευκολα 4 δις για 4 υποεξοπλισμενα πλοια και δεν μπορουμε να δωσουμε 5 δις για 4 τουμπανιασμενες bel?

neuromancer

ειλικρινα τωρα, περιμένετε να βγει ο υπουργός και να πει “ήταν κόλπο για να ρίξουμε τις τιμές”?

ANDREW

Όχι αλλά να πει τι στράβωσε. Μέχρι πριν μια εβδομάδα ακούγαμε για υπογραφές μέσα στον Ιούλιο. Πότε θα μάθουμε; Μετά από 10 χρόνια;

Nestoras

Υπάρχει αναλυτικότατο άρθρο σε παλαιότερο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ. Δεν ανακάλυψαν τώρα τι εστί MMSC. Βεβαίως η αναλυτική παρουσίαση αφορούσε την Αραβική έκδοση, αλλά ήταν πασίγνωστο πως μόνο η υπερκατασκευή πχ είναι αλουμινένια. “So what” όμως? Ξεκάθαρα η επιλογή θα πρέπει να είναι belharra με aster 30 για αεράμυνα περιοχής με RAM για αυτοπροστασία. Πρόκειται για ένα ανώτερο σε όλους τους τομείς πλοίο και στην τιμή που εμφανίζονται να πωλούνται οι MMSC πραγματικά δεν αξίζει ούτε σαν φθηνή εναλλακτική! Για φθηνή εναλλακτική θα έπρεπε να κοιτά ζουμε προς gowind (ή τις type 31 των Άγγλων!)

NavalCasual

Καλησπέρα σας.
Το όλο θέμα με το άρθρο είναι το εξής:
Από την στιγμή που η κυβέρνηση έριξε άκυρο στους Γάλλους με κακιά δικαιολογία, ξαφνικά εμφανίζεται ένα ανυπόγραφο άρθρο για τα MMCS με το πως ονομάζονται και αν το hull είναι χαλύβδινο με κατασκευή αλουμινίου…
Γνωρίζουμε τα συγκεκριμένα πλοία και έχουμε διαβάσει τις δυνατότητες τους είναι ένα πλοίο που ΔΕΝ κάνει για το ΠΝ και το ξέρουν οι αναγνώστες σας.
Ήθελα πολύ τις FDI γιατί είναι πολύ ικανά πλοία και ενός σύμμαχου που πάντοτε μας στήριζε. Επίσης θα μας έδιναν όπλα που δεν μπορούμε να βρούμε.
Αν νομίζεται ότι τα MMSC έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν το Ναυτικό επειδή θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα ή ότι θα βοηθήσει ο Αμερικάνος, λυπάμαι δεν συμφωνώ.

Last edited 4 months ago by NavalCasual
GrandTurkeyShoot

Κακιά δικαιολογία ? 10 έτη λιβανίζουμε γαλλικό πλοίο, είμαστε ο ορισμός του time waster !
Πρεπει να μας κλεισουν τις πόρτες και ουτε τηλέφωνα / μηνυματα να απαντανε
Ελπίζω οι γάλλοι να μας πήρανε έγκαιρα χαμπάρι και να μη θεώρησαν οτι παριστάνουμε σοβαρά τους αγοραστές. Υπήρχαν άλλωστε σχετικές προβλέψεις από τον πρεσβοπροφήτη Πάιτιο που το μόνο που δε δηλωσε τελευταία είναι οτι έχουμε ΑΟΖ με τους πόλους του Άρη.
Να δω πώς θα δικαιολογήσουν οτι οι πόροι που δε βρηθηκαν για τις μπελ θα βρεθούν πολυ βολικά για την LM.

JetFuel

Διασκεδαστικό το πως πολλοί φίλοι αναγνωστες νομίζουν την LockMar σαν ενα συνοικιακό μπακάλικο που χωρις την παραγγελία για αναβάθμιση των Φ-16 θα «κλέισει το μαγαζί»
Παραθέτω λιγα περι των προϊόντων και της οικονομικής δραστηριότητας για να καταλάβουν:
https://www.lockheedmartin.com/en-us/who-we-are/business-areas.html
Annual Financials
             
Quarter Financials
     
Annual Financials for Lockheed Martin Corp.
Fiscal year is January-December. All values USD millions.
2015 40.54
2016 47.25B
2017 49.96B
2018 53.76B
2019 59.81B

Jimmy

Αυτο δεν ειχε καποια σχεση, και η νοβαρτις ειναι ενας φαρμακευτικος κολοσσος αλλα μια χαρα εκανε τις λαδιες της σε ολη την υφηλιο. Ισα ισα οσο πιο μεγαλη η εταιρια τοσο πιο δυνατο το λομπι της ακομα και εντος ΗΠΑ , με οτι αυτο συνεπαγεται

Tazos

Αν και κανένας δεν γνωρίζει πολλά για το περίφημο MMSC, αν μας το πρόσφερε η LM με 3D AESA ρανταρ, 2Χ8 ΜΚ41 εκτοξευτές που θα φέρουν 16ESSM και 12 SM-2 , φουλ εξοπλισμό με σοναρ-ECM-searam και ταχύτητα πλοίου 30+ κόμβους με χρήση των γνωστών αεριοστρόβιλων LM-2500+, και όλα αυτά με ναυπήγηση στην Ελευσίνα, FMS χρηματοδότηση και κόστος 4δισ € τα 4 πλοία άραγε θα έμεναν πολλοί να στηρίζουν την Belhara; Σίγουρα η συνεργασία με την Γαλλία είναι σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, αλλά για μια χώρα με τα δικά μας οικονομικά δεν υπάρχει περιθώριο για σπατάλη.

ANDREW

Το πλοίο θέλει προσθήκες στα πάντα.
Στάνταρ 4 mk41
Πυροβόλο 76
Sonar τρόπιδας
8 – 16 ssm
Ecm
2 διπλοί ή τριπλό τορπιλοσωληνες
Ισχυρό ραντάρ για να αξιοποιεί πλήρως τον sm2, να μπορεί να κατευθύνει πυραύλους από αλλά πλοία και να μπορεί να εμπλέξει 16 στόχους ταυτόχρονα.
Εάν μπορούν να μας τα δω σου αυτά και να είναι σίγουροι οι ναυτικοί μας και οι ανώτεροι πως δεν υπάρχει θέμα με το αλουμίνιο και ότι τα κύρια σημεία προστατευονται από χάλυβα, τότε δύσκολα θα μπορείς να πεις όχι.
Κάτι λιγότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ναυτικό μας δεν μπορούμε να δεχτούμε.
Αν η τιμή με αυτές τις αλλαγές φτάσει στα 1,… Δις το πλοίο ας τους πούμε για ffgx, αλλιώς τόσα λεφτά καλύτερα να δωθοτν για τον εξοπλισμό της αεροπορίας.

Tazos

4 Mk41 σε πλοία των 3000+ τόνων είναι ευσεβείς πόθοι. Απο την στιγμή που το αντίπαλο δεος (Μπελχαρα) φέρουν μόνο 24 κελιά το μέγιστο και 24 πύραυλους τότε η λυση των 2Μκ41 με 28 πύραυλους ενδεικτικά και ευέλικτη διαμόρφωση είναι άκρως συγκρίσιμη. Για τα υπόλοιπα, είναι σχετικά εύκολα να ενσωματωθούν, αρκει να πει ρητά το ΠΝ οτι ζητά πλοία με SM-2 ή Aster-30 και ας βρούν οι κατασκευαστές τον τρόπο να τα ενσωματώσουν.
To ffgx δεν υπάρχει σήμερα και θα αργήσει να γίνει διαθέσιμο, αν θέλουμε τέτοιο μέγεθος μπορούμε να πάμε σε Ιταλικες FREMM που μας καλύπτουν απόλυτα. Αν όμως θέλουμε κάτι μικρότερο-φθηνότερο το MMSC είναι η μόνη εναλλακτική στις Belhara.

ANDREW

Καταρχάς η bel στην διαμόρφωση που ακουγόταν ότι θα πάρουμε (δεν έχει χαθεί ακόμα) ήταν των 32 κελιών. Δλδ 3 α50 και 1 α70. Απ τη στιγμή λοιπόν που στο σκαρί των mmsc δεν μπορεί να μπει κάτι παραπάνω από 2 Mk41, πολύ απλά δεν μας κάνει. Δεν πας να αγοράσεις πλοία που θα σε συνοδεύουν για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια και να έχεις 2 Mk41 στο καθένα σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη. Πριν κάποιοι φίλοι έλεγαν ότι δεν μας κάνουν οι bel, εξαιτίας χαμηλού φόρτου. Τώρα τι έγινε και μας κάνουν οι mmsc που προς το παρόν τουλάχιστον εμφανίζουν ένα σκαρί με έναν Mk41, καθόλου hms, καθόλου τορπίλες και ένα μικρότερο πυροβόλο; Απ τη στιγμή λοιπόν που οι ffgx θα παραδοθούν το 32 δεν βρίσκω το λόγο που οι πολιτικοί μας δεν σοβαρευονται για να κάνουν μια ειδική αμυντική συμφωνία και να κάνουν μια μεγάλη παραγγελία για όλους τους ξλαδους

Lascaris

Μπορεί να μην υποστηρίζαμε τη Belhara αλλά σίγουρα θα ήμασταν κάθετα αντίθετοι στην MMSC, για τον απλούστατο λόγο ότι το κόστος του 1 δις ανά πλοίο για κάτι επιεικώς ελαφρά οπλισμένο με μόλις 2 Μκ41 και το οποίο δεν υπηρετεί στο USN είναι απλώς απαράδεκτό, όταν οι FFG(X) θα κοστίζουν 950 εκατομμύρια και μια Meko A200 περίπου τα μισά με 4 Μκ41.
Στην ίδια υπόθεση 4 δις θα αρκούσαν για 3 ως 4 Belhara (καθώς το τρίτο και το τέταρτο πλοίο θα είχαν χαμηλότερο κόστος μονάδας, λογικά περί τα 760 εκ του κόστους των Γαλλικών πλοίων). Ακόμη και 3 θα είχαν 96 κελιά, 50% περισσότερα από τις MMSC.
Ή για κάτι κοντινότερο στη γειτονιά μας το πρόγραμμα των πρώτων 7 Ιταλικών Thaon di Revel με ίδιο οπλισμό με τις MMSC κοστίζει 3,9 δις. Οι δύο τελευταίες Bergamini, σαφώς ανώτερες των MMSC, 764 εκ η μια. Και εμείς θα δίναμε 4 δις για MMSC;

Tazos

Τα κόστη είναι ενδυκτικά και όπως ξέρουμε το κόστος ενός πλοίου ή αεροσκάφους εκτοξέυεται με την προσθήκη όπλων, υποστήριξης, αναβαθμίσεων κτλ.
Για χάριν ευκολίας ας πούμε ότι το MMSC κοστίζει συνολικά 25% λιγότερο από μια Belhara και μας το προσφέρουνε με δυνατότητα SM-2 και εγχώρια ναυπήγηση, θα ήταν τόσο κακή επιλογή; Το θέμα επαναλαμβάνω δεν είναι αν είναι καλύτερες οι Belhara απο το MMSC, το θέμα είναι αν έχουμε 3 δις να δώσουμε για 2 πλοία(τώρα με τα αναδρομικά ακόμα ποιο δύσκολο) και αν τα MMSC με μικρότερο κόστος μπορούν να πλησιάσουν σε δυνατότητες τους Γάλλους. Και όταν πήραμε τα ΝΗ-90 δώσαμε πολλά λεφτά να πάρουμε ότι καλύτερο υπήρχε και όχι τι λιγότερο ικανο UH-60. H κατάληξη γνωστή…

nigozs

Πηξαμε στα “αν”

drinis

Σίγουρα η κατασκευή ΑΛΣ θα μας ικανοποιούσε όλους.
Μπορείτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ γιατί δεν υποστηρίζονται από το ΥΠΕΘΑ και απο κάποιο ναυπηγείο;
Οι περισσότεροι αναγνώστες σας διατυπώνουν κριτική ως προς τις LCS και όχι προς την LM. Από ότι φαίνετε μάλλον η πλειοψηφία των αναγνωστών είναι αρνητικά προδιατεθιμένοι προς τα συγκεκριμένα πλοία και έχουν καλούς λόγους να είναι.
Δεν συμφωνώ με πολλές φωνές εδώ που λένε ότι δεν τους νοιάζει που κατασκευάζεται ότι επενδύει δις ο Ελληνικός λαός απο το υστέρημα του.
Ας μην βάζουμε ταμπέλες και υποστηρίζουμε το Γαλλικό ή το Αγγλικό κόμμα ή τα πράσινα, κόκκινα και γαλάζια καφενεία.
ΑΡΚΕΤΆ

karebe

Συμφωνω για ΑΟΡ – ΛΕΩΝΙΔΑΣ300+GREEK TRUCK – ΑLS – 12+12+12 F35C – 12+12+12 RAFALE4 – 12+12+12 GRIPEN.

Thras

Συζητάμε αν είναι δόκιμο να προσθέσουμε ένα ακόμη τύπο στην ΠΑ και εσύ προτείνεις 3 ακόμα!!!
Θα πρόκειται για κατασπατάληση πόρων σε συνδυασμό με λογιστικό εφιάλτη!

Last edited 4 months ago by adrtrisha53
VAGGELAS

Καλησπέρα σε όλους.
Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους, ως πολίτες δημοκρατικής, ανοικτής και ελεύθερης Χώρας, τι θέλει το ΠΝ, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνουν οι πολιτικοί, έτσι γίνεται παγκοσμίως, αλλά αυτή η θολούρα με ομόλογα, συμμάχους και φίλους, ναυπηγεία που εξαγοραζονται, ουρανοκατευατα σχέδια κλπ, δεν νομίζω ότι βοηθάει.
Δεν παραγνωριζω σε καμία περίπτωση γεωπολιτικους, οικονομικούς και άλλους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων και ούτε αναφέρομαι στη δημοσιοποιηση ευαίσθητων πληροφοριών.
Σε όλο τον Κόσμο, ανώτατα στελέχη των ΕΔ, αναφέρονται δημοσίως, στις ανάγκες, προδιαγραφές, χρονοδιαγραμματα, εξοπλιστικών προγραμμάτων των Χωρών τους, εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ταμπού. Τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και διαπραγματευτικο εργαλείο επ ωφελεία της Χώρας μας.
Με τον τρόπο που λειτουργούμε και ανεξάρτητα με το εάν ισχύει, θα μείνει σε όλους μας ή αίσθηση ότι η οποία απόφαση πάρθηκε ερήμην του ΠΝ και αυτό είναι πάρα πολύ άσχημο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Bridger

Πολύ φοβάμαι αγαπητέ ότι στη συγκεκριμένη προμήθεια το ΠΝ θα είναι το τελευταίο που θα ερωτηθεί και αν ερωτηθεί θα του έχει δοθεί προγραμμένη η απάντηση.

ETS

Στην Ελλαδα οι στρατιωτικοι ειναι διορισμενοι απο την εκαστοτε εξουσια η προιοντα αναξιοκρατικης ανελιξης ειδικα στα ανωτατα κλιμακια οποτε το να κοροιδευομαστε οτι οι στρατιωτικοι θα εχουν προνομιακο λογο στην τελικη επιλογη σχεδιου η πλοιου εαν αποφασισουν να εμπλακουν οι πολιτικοι ειναι αυταπατη..
Σε καποιους δε κλαδους η εικονα ειναι χειροτερη πλεον.
Ερωτωνται αναμφιβολα και απλα μετα αγνοουνται η πολυ απλα συμπλεουν με οτι τους προταθει απο τους πολιτικους τους προισταμενους αποδειξη για αυτο το εξοπλιστικο χαλι της περασμενης δεκαετιας χωρις καμια ντιδραση η παραιτηση πλην αστειων δηλωσεων ακαπνων αποστρατων που μαλιστα ειχαν θητευσει σε θεσεις εξουσιας και φυσικα δεν εκαναν τιποτα απο οσα οψιμα προτεινουν.

zap

Ειτε ειναι αρκετα καλες οι MMSC ειτε οχι πολυ λιγο μας απασχολει για τον απλουστατο λογο του οτι δεν λυνουν το αμεσο προβλημα μαχητικης ικανοτητας του ΠΝ. Και ακομα και οταν εισελθουν σε υπηρεσια σε 4 χρονια απο την ημερομηνια υπογραφης θα φερουν τι; 16 κελια και 8 αντιπλοικους; Συνεχως υποτιμουμε τους Τουρκους και θα το πληρωσουμε ακριβα. Επρεπε ηδη να κοιταμε σχεδιασεις που απαντουν στα σχεδια του Τουρκικου ναυτικου, αντ’αυτου κοιταμε ο,τι να ΄ναι. Νομιζω και η Πτηση πρεπει να σταματησει να αισθανεται οτι καταδιωκεται. Σας κρινουμε και σαν κοινο δεν ξεχναμε, αλλα οταν ανοιγει δημοσιος διαλογος οπου καταθετουμε και εμεις τις αποψεις μας, ειναι αναποφευκτο.
ΟΙ MMSC μονο 2 ρολους μπορουν να παιξουν. Ανασα ζωης στα ναυπηγεια και αντιτιμο για να μας δωθουν πραγματικα ικανες και αποτελεσματικες μοναδες επιφανειας που θα κανουν την διαφορα οπως τα Tico και τα AB. Ειναι πλεον φοβαμαι επωδυνα ξεκαθαρο οτι Tico και AB δεν θα ερθουν για λογους που κανεις ισως δεν καταλαβαινει, μια και ετεθει το ερωτημα γιατι καν εξεταζουμε τις MMSC εφοσον οι ΗΠΑ δεν εχουν προβλημα να μας αποδεσμευσουν ΑΒ γιατι δεν αγοραζουμε 2 καινουργια απο το επομενο lot; Ουτως η αλλως στο ιδιο χρονικο διαστημα θα αφιχθουν και ισως κοστισουν και φτηνοτερα απο τις αμφιβολλου μαχητικης ικανοτητας MMSC. Αυτη η παραμετρος δεν εξεταστηκε ουτε απαντηθηκε.

Thras

Ακριβώς. Αν πρόκειται να υπάρξει ενδιάμεση λύση με τη μορφή ΑΒ/Tico είναι ο μόνος λόγος να πάμε σε MMSC…

Bridger

Αν υπάρξει ενδιάμεση λύση ΑΒ/Τico τότε σημαίνει ότι δεν βιαζόμαστε για τις παραδώσεις και μπορούμε να πάμε άνετα σε μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ναυπήγησης FFG.

Last edited 4 months ago by willakinder
BreguetXIX

Αγαπητή Πτήση, μακριά από κάθε είδους ακρότητες, οι αντιδράσεις για τα LCS+ (Λέγε με ΜΜSC) είναι δικαιολογημένες. Γιατί πρέπει να κοροϊδεύομεστε ότι μπορούν να αγοραστούν και belharra και ΜΜSC?? Καμία από τις 2 δεν είναι ιδιαίτερα φθηνή επιλογή. H διαφορά είναι πως οι Belharra HN είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα σε μέση φρεγάτα πολλαπλού ρόλου με διαφορά. Ακόμα και η απλή γαλλική belharra, έχει κατά πολύ ανώτερες επιδώσεις και οπλισμό. Οι MMSC στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις απλές Γαλλικές belharra και τις gowind, παρά στην belharra HN που προσφέρεται στο ΠΝ.
Τα LCS κοστίζουν πολύ σε αγορά και χρήση στην παρούσα αστεία εκδοχή τους, αλλά σαν one of their kind φρεγάτες πόσο θα φθάσουν να κοστιζουν??? Οι δε Σαουδάραβες τα επέλεξαν καθαρά σαν μια πανακριβη πολιτική επιλογή. Εμείς  ήμαστε σίγουροι πως θέλουμε να μπλέξουμε με το εξωτικό προωστικό σύστημα, τον σχεδιασμό και τα η/α τους που τόσο πολύ συνεχίζουν να παιδεύουν το USN στις LCS, και που σε ένα βαθμό παραμένουν αναλλοίωτα στις MMSC?? Και τι ακριβώς προσφέρουν οι τελευταίες που δεν προσφέρει πολύ πιο φθηνά μια gowind 3100 με την σουίτα που επέλεξαν τα ΗΑΕ?? Στο φινάλε, αν το θέμα μας είναι τα χρήματα, ας πιάσουμε την Γαλλία και τα HAE και ας παραγγείλουμε μαζί 2 + 4-6 gowind 2700.
Η μεγαλύτερη κριτική έναντι των mmsc έρχεται από το ίδιο το USN το οποίο προσπέρασε τα εμφανή πλεονεκτήματα ομοιοτυπίας και εντοπιότητας και επέλεξε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες -έτοιμο- σχέδιο για κύρια μονάδα του στόλου από το εξωτερικό. Αν σαν φρεγάτες οι MMSC είναι μια καλή και φθηνή λύση, γιατί το USN δεν το συζήτησε καν και πήγε στις FFG(X)??
Ετοιμαζόμαστε να πιστολιάσουμε την μόνη δύναμη που στην παρούσα φάση στέκεται δίπλα μας για να ανοίξουμε νέες παρτίδες με την LM και τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Η πρώτη είναι κολοσσός, αλλά έχει ήδη την μερίδα του λέοντος στα εναέρια μέσα. Αν μπεί και στις πλωτές μονάδες του ΠΝ, σε 10 χρόνια μόνο κρουασαν δεν θα μας πουλάει. Ακόμα χειρότερα, τίποτα στις mmsc δεν είναι το game changer που το ΠΝ χρειάζεται. Για τα δε Ελληνικά ναυπηγεία κάθε κουβέντα περισσεύει. Ας το πουμε καθαρά, τα μεγέθη τους δεν επιτρέπουν να είναι βιώσιμα και φθηνά στην παραγωγή μεγάλων μονάδων. Ποτέ δεν ήταν. Αν μπορεί η ΟΝΕX να τα κάνει βιώσιμα, στηριζόμενη στην πολιτική αγορά, άντε και να βγάλει κανένα περιπολικό, καλώς. Αλλιώς ας κλείσουν αύριο. Ήδη μας έχουν στοιχήσει μια περιουσία και μισό στόλο.

Koulis

Μερικοί βιάζονται να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τις belharra.

Scalp_eg

Αγαπητε εμενα ο σημερινος πρωθυπουργος με εκφραζει πληρως τουλαχιστον στις
οικονομικες φιλελευθερες αποψεις του, και τον εχω στηριξει επανελειμεννα, αλλα αν κανει το λαθος και δωσει εκτος απο σχεδον 100% των εξοπλισμων της αεροποριας και το 100% των εξοπλισμων του ναυτικου στους αμερικανους και ειμαστε μονο με ενα κρατος προμηθευτη και αρα ομηροι του στις ενοπλες δυναμεις τοτε θα φαει μεγαλο μαυρο απο εμενα και επηρεαζω και πολλους.
Και οχι μονο αυτο με τα αλουμινοχαρτα θα εχει ξεδοντιασει κυριολεκτικα το ΠΝ
καθως με τα 4 δις για τα 4 αλουμινοχαρτα ερχονται 3 μπελαρες στα ιδια λεφτα στη τουμπανο διαμορφωση που εγραψε και η πτηση πριν μερες και το ισοζυγιο ισχυος ελλαδας-τουρκιας απογειωνετε υπερ μας.
Και οχι δεν θελω ραφαλ η κορβετες γκοβιντ εναλλακτικα απο τους γαλλους, θελω αν οχι 4, οριακα 3 μπελαρες που θα ειναι ο φοβος και ο τρομος των μεμμετηδων οπως ηταν ο αβερωφ το 1912 επι 3 φορες.
Δεν εχω κανενα προβλημα να κονομαει η λοκχιντ, εχω προβλημα να κονομαει ΜΟΝΟ η λοκχιντ απο τις ελληνικες ενοπλες δυναμεις και αυτες να ειναι στην ουσια ομηρος της.

Sonic

Ελπίζω να είσαι ο πρωθυπουργός και να το λες αυτό…

Thras

Χαχαχχα!!! Πολύ καλό 😉

sotbak

+1 από μένα!!!

CKfurious

Και τα AB-TICOs
Κάτσε να πάει η υπουργάρα μας στο USA!
Ξέρω από μέσα σας λέω….

GeoMoust

Πάλι τα ίδια, ασάφειες δίχως απτές πληροφορίες ή στοιχεία… Αν ξέρετε κάτι πείτε το, αλλιώς νομίζω θα ήταν προτιμότερη είτε η συμμετοχή στην ουσία της υπάρχουσας συζήτησης είτε απλώς η σιωπή

harval

Αντε να κάνουμε υπομονή να δούμε τι γνωρίζεις.

ETS

Απο οσα εχει γραψει κατα καιρους τι υλοποιηθηκε ?

harval

Δηλαδή και εσύ ρε παιδί μου,να με ρίξεις στην μαύρη κατάθλιψη. Δεν αφήνεις ένα παραθυράκι ελπίδας? Ετσι για το ψυχολογικό.

Ccd

Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά ένας ελιγμός ενόψει της διαπραγμάτευσης για το ταμείο ανακαμψης

GK21

Μην ντρεπεσαι να το πεις.Ο αρχηγος σου…..

Bridger

Ίσως δεν είναι τυχαία η σημερινή αποδοχή από τους Αμερικανούς του παλαιότερου αιτήματός μας για F35 και αποστολή προσφοράς για 20 α/φη @3δις.

ANDREW

Εννοείς ότι πλοσφερουν τα f35 στη θέση των mmsc, γιατί τελικά θα πάρουμε bel ή προσφερει η Lockheed και mmsc και f35?

Bridger

Επειδή το 2ο μου φαίνεται μάλλον δύσκολο, ελπίζω να ισχύει το 1ο.

Bridger

Oχι γιατί δεν τα προσφέρει κ τα 2 ή LM αλλά γιατί δεν τα αντέχουμε ταυτόχρονα.

sotbak

ξέρεις κάτι;

epampapas

Admiral … what? Eντάξει η ειρωνεία και η υπερβολή είναι γνωστή τακτική. Όπως και το ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Υποθέτω ειδικά σε ένα αμυντικό περιοδικό αυτό είναι σίγουρα γνωστό.
Eπί της ουσίας. Τα γεγονότα μιλάνε. 2 και μισό βασικά συμβόλαια είχαμε επί μνημονίων. F-16, P-3 + Romeo. Όλα σε μια εταιρία. Στη γνωστή που διαχρονικά τρώει την μπουκιά και από τους αμερικάνους ανταγωνιστές, τη Boeing εν προκειμένω. F-18 και F-15 μας προτάθηκαν και χάσανε. Τα πρώτα Mirage τα πήραμε λόγω Κύπρου τα δεύτερα είχαμε διπολικό σοσιαλιστή πρωθυπουργό. Ειδικές καταστάσεις. Δε θα ξαναδούμε γαλλικό αεροσκάφος μετά την απόσύρση των Mirage.
Στη θάλασσα τουλάχιστον υπήρχε πολυφωνία γιατί αυτή η εταιρία δεν είχε προίόντα παλιότερα! Αν αναπτύξει και άρματα μάχης ή εξαγοράσει κάποιον τελείωσε και εκεί. Ας μην κάνουμε καν διαγωνισμούς.
Σε κάποιο αεροπορικό σόου της Τανάγρας είχα ρωτήσει έναν ξένο πιλότο αν θα δούμε ποτέ τα Grippen με ελληνικά χρώματα και γελώντας είπε come on this is Lockheed territory here…ο κόσμος το έχει βούκινο…
Με τις φρεγάτες απλά τρενάραμε τους Γάλλους μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τα ναυπηγεία, αν θα τα πάρουν οι αμερικάνοι. Αυτό ήταν όλο. Και για αυτό έχουν εξοργιστεί οι Γάλλοι τώρα. Και όσο οι αμερικάνοι είχαν εξασφαλίσει μόνο τα μικρά ναυπηγεία της Σύρου μιλούσαμε για γαλλικές φρεγάτες και ψαρόβαρκες θεμιστοκλήδες, γιατί μόνο ψαρόβαρκες φτιάχνει η Σύρος. Μάλιστα δεν έχουν τόσο μικρά πλοία αμερικανικής σχεδίασης και ψάξανε στο Ισραήλ. Τώρα πάμε φουλ για αμερικανικές φρεγάτες.
Ποια είναι η ουσία; Δύο πράγματα πιστεύω:

  1. μια εταιρία βάζει προτεραιότητες στα εξοπλιστικά μας το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν πέρνουμε τορπίλες γιατί δεν πουλάει η εν λόγω εταιρία που έχει όμως P-3&Romeo
  2. δεν ευθυγραμμίζονται τα εξοπλιστικά μας με εκείνα της Γαλλίας παρόλο που τα συμφέροντα μας είναι εκεί τώρα. Η μόνη πραγματική σύμμαχος που έχουμε και εμείς και η Κύπρος. Οι ΗΠΑ μας βάζουν σε μια τροχιά δορυφοροποίησης από την Τουρκία, φαίνεται από το τι γίνεται με τη Λιβύη, στην οποία ελέγχουν τον βαθμό υποτέλειας ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Δεν είναι μόνο το τι κάνει η εταιρία αλλά το δίδυμο με τον συγκεκριμένο πρέσβυ που έχει πετύχει εκπληκτικά πράγματα για τη χώρα του.
Last edited 4 months ago by martintorrens1
Scalp_eg

Μπράβο, άψογος σε όλα όσα έγραψες..

harval

Δυστυχώς ,μάλλον έχεις δίκιο. Η ελπίδα δυστυχώς πεθαίνει. Και κάθε μέρα πληθαίνουν οι φωνές για “να τα βρούμε” σαν φίλοι. Μην πώ τι θα βρούμε…..

extb2b

(έχουμε μια τάση να έχουμε μια άποψη και να γινόμαστε οπαδοί σε αυτήν και μερικές φορές και τυφλοί και κουφοί οπαδοί .
και αυτό γίνεται και από εμάς που σχολιάζουμε αλλά και από μερικά άρθρα που ανεβαίνουν )
Τώρα στο άρθρο αυτό διαβάζω και διαβάζω για να καταλάβω ότι η Πτήση δεν είχε καμια σκοπιμότητα στο αρθρο της για τις lcs η mmsc… OK! το κατάλαβα
Το θέμα ειναι πάλι είσαι φάουλ και το γιατι ειναι απλο.
Ειναι σα να έχω φάει χυλόπιτα απο την μεγάλη μου καψούρα να γυρνάω απο το σχολείο και να μου λέει η μανα μου Ελα μωρέ πως κάνεις έτσι γιατί δεν βγαίνεις με την κόρη της κυρα σουλας που είναι και καλό κορίτσι
Ασε μας ρε μάνα

harval

Κυρά Σούλα ,κυρά Σούλα. Καθαρά πράγματα ,ξέρεις που πας. Εκδρομή το πολύ μέχρι Σκόπελο και Νάξο. Παραπέρα θα θέλεις βίζα απο Τουρκία.

Evan

Όπως όλοι μας έτσι και η πτήση έχει την άποψη της. Το ναυτικό κρίνει και αποφασίζει ποιες φρεγάτες και ποια συστήματα θέλει.

ETS

Δεκα χρονια αποφασιζει ελεος πια ..

Bridger

Πριν 10 χρόνια το ΠΝ είχε αποφασίσει ότι ήθελε 6 φρεγάτες που θα ήταν ακριβώς oπως είναι σήμερα η FFG. Μετά ήρθαν οι Fremm που όμως δεν ικανοποιούσαν λoγω αναιμικού φόρτου οπλισμού και του ραντάρ (κατά τη γνώμη μου σωστά). Μετά ήρθαν οι Bel που θα είχαν oσα έλειπαν από τις Fremm σε χαμηλότερη τιμή, αλλά τελικά βγήκαν ακριβότερες. Σήμερα που υπάρχει πλέον η FFG, το ναυτικό θα αρχίσει να θέλει την υποδεέστερη και εξίσου ακριβή, αν όχι ακριβότερη, MMSC. Go figure που λένε και στο χωριό…

Last edited 4 months ago by willakinder
Evan

Συμφωνώ αλλά οι πολιτικοί εγκρίνουν το ναυτικό αποφασίζει κατά την γνώμη μου σωστά.

harval

Τον αναποφάσιστο έχει?

Mavi70

Καλησπέρα και από εμένα και καλή δύναμη σε όλους!!
Δεν χρειάζεται να απολογηθείτε όταν γράφετε τα αυτονόητα. Τα συγκεκριμένα πλοία MSCC,LCS τα έχω μελετήσει πολύ και γνωρίζω σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες. Είχα αρκετά παλαιότερα γράψει σε σχόλιο μου ότι η η κατηγορία Freedom έχει γάστρα από χάλυβα. Τα συγκεκριμένα πλοία μπορούν να επιμηκυνθούν στα 140 μέτρα και να μικρύνουν στα 90 μέτρα πλην από την standar έκδοση των 118 μέτρων. Επίσης μπορούν να δεχτούν και sonar γάστρας + το συρόμενο.Στην έκδοση των 118 μέτρων μπορούν να δεχτούν 32 vls(2Χ16) (επανασχεδιασμός μονής πόρτας ελικοδρομίου)δεξιά και αριστερά πάνω από το ελικοδρόμιο ,Καθώς και 2Χ8 vls πίσω από το πυροβόλο. Επίσης έχουν ram και radar spy-1. Είναι ένας πολύ καλός σχεδιασμός πολεμικού πλοίου. Τώρα στο δια ταύτα ας έρθουμε. Το όλο θέμα γυρνάει γύρω -γύρω τόσο καιρό αν τα συγκεκριμένα πλοία καλύπτουν σε κάποια από τις διαμορφώσεις τους τις ανάγκες του Ναυτικού. Εδω δεν υπάρχει απάντηση τουλάχιστον από εμάς. Το ζήτημα είναι τι θέλει το ναυτικό και όχι εγώ ή το site ή ο κάθε ένας από τους σχολιαστές.
2.Το θέμα με τις Bel δεν έχει τελειώσει όπως μερικοί πιστεύουν. Εξακολουθεί να υπάρχει και είναι το ίδιο ζεστό με πριν.
3.Ο γνωστός ,ο ένας και μοναδικός,ο φωτεινός παντογνώστης. έχει πάρει σβάρνα άλλα site αμυντικού περιεχομένου και σας κατηγορεί ότι έχετε γίνει γραφείο τύπου της ΝΔ και του Δενδια και ότι του κόψατε το σχόλιο του!!!

ptisidiastima

Μην ανησυχείτε, διαβάζουμε κι εμείς άλλα sites!

Bridger

Πόσο λέτε να μας στοιχίσουν οι μετατροπές που περιγράφετε; Οι Σαουδάραβες για τα μισά από τα παραπάνω πλήρωσαν 1.5δις το πλοίο. Επίσης, ποιό SPY; Τα πρόσφατα άρθρα μιλούσαν για δωρεάν upgrade των ΜΕΚΟ με κοινά συστήματα, ώστε να αγοραστούν σε καλή τιμή τα 8-10 TRS4d.

Mavi70

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι φθηνό. Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας είναι αδόκιμη προς το παρόν να συγκριθεί με την όποια δικιά μας. Το σίγουρο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι πλοία τέτοιου μεγέθους με δυνατότητες που διαρρέεται ότι το ναυτικό θέλουν να έχουν δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για τιμή κάτω από 1,2 δις το κομμάτι. Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται όπλα, τεχνική υποστήριξη, εγκαταστάσεις,κλπ. Καλό θα είναι η όποια επιλογή και αν γίνει να αφορά αρκετά κομμάτια από το ίδιο πλοίο ώστε να πέσει το κόστος της τιμής.

  1. Η Σαουδική Αραβία πήρε αρκετά πράγματα και σαν οπλικό φορτίο (εγκατεστημένο,αποθηκευμένο) και ήδη νομίζω ότι η αρχική τιμή δεν θα ισχύσει και αυτό διότι υπάρχουν τα FMS.Συνήθως από το κόστος που δίνουν τα FMS μέχρι την τελική τιμή υπάρχει διαφορά προς τα κάτω. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας τα λιμνάζοντα κονδύλια λέγονται ότι θα κατευθυνθούν στην απόκτηση MH-60R.
Bridger

Συμφωνώ ότι τo κόστος που υποθέτετε για την ελληνική περίπτωση είναι εύλογο. Όμως αποδεικνείεται αυτό που λέγεται από την αρχή, ότι οι MMSC ως προμήθεια δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των πιθανών ανταγωνιστών τους (Belharra & FFG), που ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι πρόκειται για μακράν ανώτερα σχέδια (ως προς την FFG έχουμε και τη γνώμη του USN). Οπότε απομένει ως άλλοθι μόνο η κατασκευή εδώ. Αφενός σηκώνει πολύ συζήτηση αν αυτός είναι αρκετός λόγος για μια υποδεέστερη επιλογή, αφετέρου προσωπικά δεν έχω πιστεί ότι έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες να γίνει κάτι ανάλογο και με τις άλλες εναλλακτικές.

dokimos

Ρε παιδιά της Π&Δ αφού βλέπουμε και από το FORUM εαν κάποιος υποστηρίζει τα Ελληνικά οπλα όλων των τύπων πέφτουν τα TROLS και κοιτάνε να τον φάνε. Δυστυχώς έχουμε σαν λαος το κόμπλεξ κατωτεροτιτας του τύπου “δεν είμαστε για τιποτα” η “ουτε βίδες δεν βγάζουμε” και λοιπές αηδίες και αντε τώρα να τους εξηγησις ότι η Ελλάδα πχ εκτως από e-tech πρωτοπόρους μηχανικούς ανά τον κόσμο εχουμε και μεγάλο προβάδισμα διεθνές στο χώρο της γενετικής και της εξωσοματικης άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται στην ψωροκοσταινα να κανουν το όνειρο τους πραγματικότητα

CKfurious

Όπως είχα γράψει το πρόγραμμα νέων πλοίων θα πήγαινε σε αυτόν με την καλύτερη για την ελληνική πλευρά πρόταση χρηματοδότησης
Για τους Γάλλους δεν είχε ακουστεί τίποτα συγκεκριμένο 
Έσκασε και το covid recession οποτε τελειωσε η αναβλήθηκε το παιχνίδι
Πάει αργότερα και εκεί πέφτει απάνω στο F35 όπου ήδη έχουμε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς
Και σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να τα αντέχει και τα δυο η ελληνική οικονομία
Για το MMSC
Η έλλειψη δεν είναι κάτι που αξίζει να χάσουμε τον ύπνο μας Η δουλειάγίνετε πλέον με το συρόμενο VDS και το ελικόπτερο
Περί της πολιτικής λογοκρισίας που ακουλουθείται
Κάποια άρθρα είναι προκλητικά υπέρ των κυβερνώντων οποτε να αναμένεται και ανάλογες απαντήσεις από τους σχολιαστές σας αφού σανό δεν ΜΑΣAΜΕ
Κόκκινο πράσινο η μπλε σανό!
Εάν συνεχίσετε έτσι θα μείνετε λιγότεροι από ότι αρχίσατε τόσο σε σχολιαστές όσο και σε πωλήσεις και η ΠΤΉΣΗ έχει μια ιστορIα πολύ μακρύτερη από οποιονδήποτε κυβερνώντα

Pantelis82

Δεν καταλαβαίνω την λογική αυτού του άρθρου. Εκτός από το περιοδικό έχετε επιλέξει να διατηρείτε και ένα blog στο οποίο ο καθένας μπορεί να εκθέσει την άποψή του και να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά το άρθρο σας και τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτό. Το ότι το 90% των σχολιαστών στάθηκαν ενάντιοι στις MMSC πάει να πει ότι το ένστικτό τους τούς λέει ότι άλλο πλοίο είναι καλύτερο. Πολλοί μάλιστα δεν μένουν μόνο στο “αυτό μου αρέσει εκείνο δεν μου αρέσει” αλλά θέτουν και προβληματισμούς που χρίζουν απάντησης. Συνεπώς αντί να εξανίσταστε για τα σχόλια καλύτερα να “κόψετε” αυτά που θεωρείτε ότι σας θίγουν και να γράψετε ένα άρθρο όπου θα απαντώνται όλοι αυτοί οι προβληματισμοί. Και αν έχετε και τη γνώμη κάποιου ειδικού ακόμα καλύτερα. Μιας και έχετε διασυνδέσεις με τη σχεδιαστική ομάδα της ALS γιατί δεν τους ρωτάτε γιατί δεν προτίμησαν το αλουμίνιο;

Iomar

Καλησπέρα,
Κάποιος/κάποιοι πήρε/πήραν γερές ανάποδες βλέπω.
Το σημαντικότερο που εγώ κρατάω από την ανάρτηση είναι το “Τι πλοίο θα θέλαμε εμείς για το ΠΝ; θα απαντήσουμε απευθείας. Θα θέλαμε πλοία από τη σχεδιαστική σειρά της ALS. Αν και με λύπη μας, διαβάσαμε από κάποιους σχολιαστές πως οι ALS είναι μόνο τρισδιάστατα σχέδια, σας πληροφορούμε πως έχουμε πλήρη σειρά σχεδίων, μέχρι και σε επίπεδο βίδας.”

Stavrogin1

Μην το παιρνετε της μετρητης οτι υπαρχουν σχεδια μεχρι βιδας. θα σημαινε εργασία ετων για πολυπληθη ομαδα σχεδιαστων και ναυπηγων. θα σημαινε κατοχή των σχεδιων ολων των επιμέρους συστημάτων και απόρρητων πληροφοριων, συνεργασια με όλους τους αντιστοιχους προμυθευτες ωστε να σχεδιαστουν ολοι οι υποδοχεις χωροι, να διαμορφωθει το ” σασι” τα ηλεκτρομηχανολογικά κλπ. Δεν πιστευω οτι ειναι δυνατη μια τετοια εργασια αν δεν εχει εκδηλωθει ενδιαφερον απο το κρατος και το ενδιαφερωμενο ναυπηγειο. αλλιωτικα υπαρχει σχεδιο με καποιες γενικες προβλέψεις αλλα τα σχεδια εφαρμογης ειναι κατι πολυ διαφορετικό.

Iomar

Καλησπέρα,
Κοιτάξτε, όταν γράφει αυτό η Πτήση, θεωρώ ότι γνωρίζει σε τί αναφέρεται. Θεωρώ επίσης ότι δεδομένου η συγκεκριμένη σειρά σκαφών σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με το ΠΝ, δεν είναι απίθανο να έχει στη διάθεσή της η ομάδα όλες ή σχεδόν όλες τις ανάλογες πληροφορίες.
Θα ήθελα επίσης να προλάβω τον τυχόν αντίλογό σας γράφοντας ότι είμαι απολύτως βέβαιος ότι όταν αναφερόταν στα Arleigh Burke γνώριζε όλα τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα τη συγκεκριμένη στιγμή. Το γιατί δεν προχώρησε – ακόμη – αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με το ρεπορτάζ.

Bridger

Προφανώς δεν θεώρησε κανείς ότι υπάρχουν τελικά σχέδια έτοιμα για κατασκευή, αλλά η επιβεβαίωση και μόνο ότι υπάρχει κάποια ουσιώδης ωριμότητα μελέτης (δηλ κάτι πέρα από τα 3d renderings) είναι πολύ σημαντική. Προφανώς θα υπολείπεται ακόμη η λεπτομερής και η βιομηχανική μελέτη, που πράγματι απαιτούν χρηματοδότηση και ναυπηγείο. Συνεχίζει ωστόσο να προκαλεί απορία η εκκωφαντική έλλειψη ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της προσπάθειας, τόσο από το κράτος όσο και από την ΟΝΕΧ. Ειδικά όταν η τελευταία προτιμάει να περισυλλέγει και να βαφτίζει με ελληνικά ονόματα αμφίβολα ισραηλινά σχέδια, αντί να επενδύσει σε κάτι που θα μπορούσε να είναι αμιγώς δικής της ιδιοκτησίας. Εν τέλει ας αγοράσει τη μελέτη της ALS και ας την ολοκληρώσει με ίδια μέσα. Πέρα από την εγχώρια αγορά, αμφιβάλει κανείς για τις διεθνείς εμπορικές προοπτικές ενός τόσο δυνατού σχεδίου όπως η ALS 115;

Voiceofreason

Καλησπέρα.
Επειδή είχα την απορία που την εξέφρασα σε χθεσινό μου σχόλιο εάν η LCS είναι το ίδιο πράγμα με την MMSC (Multi Mission Surface Combatant) το έψαξα λίγο και βρήκα ότι στο site της LM αναφέρεται ότι η MMSC προέρχεται από την LCS.
¨ It will be based on the Freedom-variant Littoral Combat Ship’s 118 meter hull and it will utilize the same combined diesel and gas propulsion system.¨
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html
Σε ένα άλλο Link βρήκα πλήρη ανάλυση των MMSC της Σαουδικής Αραβίας και τα αναφέρω ενημερωτικά γιατί όλοι έχουμε απορίες.
Design and features of MMSC
¨The surface combat ship features an open-architecture design with a semi-planing mono-hull made of steel and an aluminium superstructure. It can be built in different sizes with a length ranging between 118.6m to 150m to provide mission flexibility.
It will have a beam of 17.6m, a draught of 4.3m, and maximum displacement of approximately 3,600t.
The large flight deck at the rear is intended to support take-off and landing operations of an MH-60R Seahawk multi-mission maritime helicopter. It will also feature a large hangar to accommodate a helicopter and two vertical take-off and landing unmanned air vehicles (VTUAVs).
Rigid-hulled inflatable boats (RHIBs) will be carried amidships to support naval missions in high sea state conditions.
The articulating stern ramp is designed to permit fast and safe deployment of boats.¨
MMSC armament details
¨In ASuW configuration, the ship can be armed with two Harpoon shipboard launchers with eight RGM-84 Harpoon Block II anti-ship missiles, one MK-15 Mod 31 SeaRAM close-in weapon system (CIWS) with 11-cell RIM 116C Block II Rolling Airframe Missiles (RAMs), a 57mm Mk110 deck gun, and a medium-calibre rapid-fire gun.
The ASW missions will be supported by an MH-60 helicopter and AN / SLQ-25 torpedo defence system.
For AAW tasks, the ship can be outfitted with eight-cell Mk-41 vertical launch system with 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow missiles (ESSM), long-range standard missiles, medium-calibre rapid-fire main gun, and CIWS.
A remote multi-mission vehicle (RMMV) will be used to execute mine warfare missions.
The ship can be armed with 20mm remote guns on port and starboard sides, in standard configuration.¨
MMSC COMBATSS-21 combat system
¨The MMSC will feature Lockheed Martin COMBATSS-21 combat management system (CMS), which is designed to integrate the ship’s sensors, communications and armament to provide improved mission flexibility and self-defence.
The system will incorporate a display interface, weapon management system, track management system, situational awareness, and identification systems.¨
Sensors
¨The sensors on-board the MMSC will include a TRS-4D surveillance and target acquisition radar, a modern fire control radar, a multi-function phased array radar, an identification friend or foe (IFF) system, towed, hull-mounted and dipping sonars, as well as a compact low-frequency active and passive variable depth sonar.¨
Propulsion and performance of MMSC
¨The multi-mission surface combat ship will be powered by a combined diesel and gas (CODAG) propulsion system.
It will have the ability to operate in high sea state conditions and reach a maximum speed of 30k, as well as a range of 5,000nmi.¨
https://www.naval-technology.com/projects/multi-mission-surface-combatant-mmsc/

Mageiras

Για να τελειώνουμε μία και καλή με το θέμα της Ελληνικής κατασκευής των esmm:
Η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή του πυραύλου esmm είναι μόλις 2%.Αυτό σημαίνει με κόστος πυραύλου το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ μόλις 30.000 Ευρώ. Σε συνολική δλδ παραγγελία 200 πυραύλων αξίας 300 εκατομμύριων ευρώ,το κέρδος είναι 600.000 ευρώ αξίζει για 600.000 ευρώ να υπονομευθεί η επιχειρησιακή αξία του Πολεμικού Ναυτικού αν ένας άλλος πυραυλος είναι καλυτερος?
Και στην τελική η intracom θα συνεχίσει την παραγωγή του ποσοστού της με τις παραγγελίες άλλων ναυτικών όπως γίνεται μέχρι σήμερα δεν είναι ανάγκη να επιλεχθεί από το δικό μας πολεμικό ναυτικό σώνει και καλά.

ANDREW

Εάν βγάλουν οι Γάλλοι quad pack vl mica NG έχουμε φύγει για εκεί asap. Αντε να δούμε με τις bel τι θα γίνει, γιατί προς το παρόν πέραν του άρθρου της εφημερίδας αυτής δεν έχω βρει κάτι άλλο να αναφέρεται σε αυτό. Άμα είχε λήξει οριστικά θα υπήρχαν και αλλού αρκετά άρθρα και θα είχε γίνει και θέμα. Λογικά ή θα παραταθεί ή ζητάμε ευνοικοτερους όρους αποπληρωμής και καμιά ενδιάμεση λύση χθες.

Mageiras

Τίποτα δεν έχει τελειώσει σύμφωνα με τα περισσότερα αμυντικά σάιτ.
Μια επίσης ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια θα ήταν να μάθουμε και ποιο είναι το τούρκικο ποσοστό στον Essm γιατί μην ξεχνάμε ότι και η τουρκία είναι μέρος του κονσούρτιουμ και θα συνεχίσει να τον κατασκευάζει παρόλο που η ίδια πάει σε δικό της πύραυλο. Πολύ φοβάμαι ότι θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ.

Lascaris

Με το θάρρος ή το θράσος του σταθερού αναγνώστη της Πτήσης από τον Απρίλιο του 1991, πρώτον αν μας άρεσαν οι διαφημίσεις των Ρωσικών όπλων θα διαβάζαμε το Pravdanet όχι την Πτήση.
Δεύτερον θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα του μέσου σχολιαστή δεν έχει να κάνει με οπαδικές συμπεριφορές ότι η LM είναι καλή η κακή θέλουμε τις Belhara, δε θέλουμε τις MMSC και αντιστρόφως. Ναι πολλοί εμού συμπεριλαμβανομένου δεν εκτιμούμε την MMSC για αιτίες που δεν έχουν καν να κάνουν με το υλικό της υπερκατασκευής αλλά μάλλον με την ανεπάρκεια του οπλισμού σε σχέση με το κόστος και τη μη χρήση του από το USN όπως έχουμε αμφιβολίες και για τις Belhara. Προσωπικά θα προτιμούσα Rafale με συμμετοχή στο SCAF και FFG(X) ιδανικά με 48 κελιά για το ναυτικό αφού η ALS125 δεν είναι υποψήφια για παράδειγμα.
Το πρόβλημα έχει να κάνει ότι το άρθρο καλώς κακώς σαφέστατα ξένιζε με το ύφος του σε αρκετά σημεία. Όταν γράφετε με θαυμαστικά για την πρόταση κατασκευής στην Ελλάδα των MMSC και το πόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα ήταν η πρόταση, χωρίς οποιαδήποτε κριτική αναφορά δεν είναι το ύφος στο οποίο μας συνηθίζει η Πτήση. Ή όταν γράφετε για παράδειγμα “Συνεπώς, ας μην θεωρούμε “βλάκες” τους αξιωματικούς του USN, κι εμάς, εκπληκτικούς ναυπηγούς που θέλουμε φρεγάτες με θωράκιση Dreadnought. Με την ευκαυρία, υπάρχει κάτι που λέγεται κεραμική θωράκιση.” πώς ακριβώς πρέπει να το εκλάβει ο μέσος αναγνώστης; Ότι όποιος ανησυχεί για τη χρήση υπερκατασκευών από αλουμίνιο, δεδομένων των παλιότερων αρνητικών παραδειγμάτων στη χρήση του είναι βλάκας που δεν ξέρει τι του γίνεται; Να δεχτώ ότι στα 40 χρόνια που έχουν περάσει τα παλιότερα προβλήματα με τη χρήση αλουμινίου έχουν εν πολλοίς λυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν ώστε να δημιουργούν ερωτήματα ούτε ότι όποιος ανησυχούσε ήθελε… θωρακισμένα πλοία με τρία τέταρτα του αιώνα καθυστέρηση από το 1945.

GK21

Επειδη θεσατε πολλα θεματα μαζι,καλο ειναι να τα παρουμε με τη σειρα για να βγαλουμε μια ακρη.
1ον)Κανεις δεν μπορει να κατηγορησει κανεναν οτι τα “παιρνει” χωρις στοιχεια.Αν καποιος ξερει κατι για εσας και τη L.M.,να μας το πει για να σας “κραξουμε” μετα ομαδικως.Εγω τουλαχιστον θα το κανω με μεγαλη χαρα,αφου πλεον θα ξερω πως τοσο καιρο δεν επισκεπτομουν ενα site του αμυντικου χωρου αλλα ενα διαφημιστικο φυλλαδιο.
2ον)Ο χαμος που λετε οτι εγινε,δεν εγινε γιατι μας αρεσουν οι Belharra η γιατι θεωρουμε τις MMSC κονσερβοκουτια.Εγινε γιατι κουραστηκαμε να βλεπουμε την πατριδα μας να συμπεριφερεται σαν βασιλιας καρναβαλος στα εξοπλιστικα.Χωρις προγραμμα,χωρις σχεδιο,χωρις ανεξαρτησια.Τα παμε καλα με το Ισραηλ?Θα παρουμε “θεμιστοκληδες”.Τα παμε καλα με τη Γαλλια?Θα παρουμε Belharra.Ξυπνησε με κεφια οκ.πρεσβης και θελει να κανει τον πλασιε οπλων?Θα παρουμε LCS.Αγοραζει η ΟΝΕΧ το ταδε ναυπηγειο?Θα παρουμε ΜΜSC.Kαι θελετε να αφησουμε μια τετοια γελοια κατασταση ασχολιαστη?Τοσα παθαμε απο τους εξοπλισμους της διπλωματιας και των θεσεων εργασιας.Θελετε κι αλλα????
3ον)Λετε πως οποιος παει να παρει οπλα απο της ΗΠΑ,θα πεσει πανω στη L.M..Αν θυμαμαι καλα,σε δικο σας αρθρο διαβασα,πως η Π.Α. ηθελε να παρει τη δεκαετια του 80′ τα F-18(Boeing),αλλα με καποιο μαγικο τροπο πηρε Mirage 2000 και F-16.Για τη δε αγορα των 60 F-16 το 1999,οποιος νομιζει πως τα πηραμε επειδη η L.M. ειναι η μεγαλυτερη εταιρεια οπλων στο κοσμο,τοτε μαλλον δεν ξερει πως γινονταν οι δουλειες τα καλα χρονια στο τοτε ταχεως αναπτυσσομενο Ελλαδισταν.Και παλι Π.Α και Ακης πηγαν με εισηγηση για F-15(Boeing),αλλα και παλι αμπρα-καταμπρα,ο πρεσβης με το τριφυλλι στο στηθος καθαρισε την μπουγαδα για την L.M..Με αλλα λογια,δεν πεφτει κανεις επανω στη L.M. οταν παει να παρει οπλα απο το Αμερικα.Αυτη(και πολλοι αλλοι) πεφτει πανω σ’εσενα….
4ον)Προσωπικα με αφηνει παγερα αδιαφορο αν τα οπλικα συστηματα που θελουν να προμηθευτουν οι ενοπλες δυναμεις,θα κατασκευαστουν στην Ελλαδα,η στη Ζιμπαμπουε,η στη Μαδαγασκαρη,η στον πλανητη Αρη.Το μονο που με ενδιαφερει ειναι να μην κοστισουν δεκα φορες πανω απο το συμφωνημενο,να παραδοθουν στην ωρα τους,να ειναι χωρις τεχνικα προβληματα,και πανω απ’ολα να καλυπτουν τις επιχειρησιακες αναγκες των Ε.Δ..Αν ειναι να εχω κοπριτες συνδικαλιστες,κρατικοδιαιτους “επιχειρηματιες” και περιεργους “συμμαχους” που θελουν να μας πουλησουν την πραματεια τους με το “ετσι θελω” επειδη επενδυσαν σε δυο ναυπηγεια της καημενης Ελλαδιτσας,τοτε καλυτερα να λειπει το βυσσινο.Η ιστορια των 214 ειναι πολυ προσφατη για να αγνοηθει….
Τελειωνοντας θα ηθελα να πω,πως το προβλημα δεν ειναι τα αρθρα σας η τα σχολια μας.Εσεις ανεβαζεται καποιες ειδησεις η λετε την αποψη σας πανω σε καποια θεματα,και εμεις σχολιαζουμε.Το προβλημα ειναι πως ολα αυτα που διαβαζουμε οδηγουν αβιαστα στο συμπερασμα πως δεν υπαρχει κανενας μπουσουλας στα εξοπλιστικα του Π.Ν..Παμε οπου μας παει ο ανεμος χωρις σχεδιο και πυξιδα.Και αν ημασταν εμεις και εσεις που δεν ξερουμε τι πλοια χρειαζεται η Ελλαδα,το προβλημα θα ηταν μικρο.Το θεμα ειναι πως ουτε Π.Ν. ξερει τι ακριβως θελει.Χωρις χρονικα περιθωρια στη διαθεση του,χωρις χρηματα,χωρις πολιτικη βοηθεια,πιεζομενο απο τις εξελιξεις μοιαζει σαν να εχει υψωσει λευκη σημαια στο θεμα των καινουργιων πλοιων.Το αφηνει για το μακρινο μελλον,και μεχρι τοτε αν προκυψει κατι,παμε με οτι εχουμε και ο θεος βοηθος……..

Stavrogin1

εξαιρετικό σχόλιο!

Jimmy

Το γεγονος οτι αφηνετε τα αρνητικα σχολια να περασουν ειναι προς τιμην σας, εστω κι αν γινεται ελεγχος πριν δημοσιευτουν. Απο εκει και περα γραφτηκαν πολλα αρθρα απο εσας για τις MMSC η LCS αλλα και τον θεμιστοκλη οπως και να τις πουμε, μεσα σε λιγες μερες την ιδια ωρα που χαλαει οπως φαινεται το βασικο προγραμμα ενισχυσης του στολου που ηταν οι Belhara. Ολος αυτος ο καταιγισμος αρθρων εμενα μου εδωσε την εντυπωση οτι προσπαθει να χρυσωσει το πικρο χαπι. Υποτιθεται οτι δεν παιρνουμε τις ανωτερες σε ολα γαλλικες φρεγατες για οικονομικους λογους, γιατι η οικονομια δεν παει καλα, και μας ριχνετε την κεραμιδα οτι οι εξισου ακριβες αλλα πολυ υποδεεστερες σε ολα LCS θα μας απασχολησουν εντονα. Δεν βγαζει νοημα και δεν εχει καμια λογικη αυτο.

Bridger

Εγώ πάλι κόλλησα αλλού: Γράψατε ότι έχετε λεπτομερή σχέδια της ALS “μέχρι επιπέδου βίδας”. Εννοείτε αυτής της ALS-115, της ελαφριάς φρεγάτας-αστακού των 3850Τ, με τους 30+knots, των 40 vls κελιών, με τους 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους, το ram, το millenium, τις τορπίλες, τα 2 σόναρ και το MH60R στο ελικοδρoμιο, που θα μπορούσε να ναυπηγηθεί εγχώρια ακόμη και με 650εκ ευρώ ή μία; Τότε λοιπόν τι να τα κάνουμε τα σχέδια των MMSC που μας προσφέρει γενναιόδωρα η LM;
Αλλά όμως λέτε “Χρειάζεται ένα ισχυρό ναυπηγείο, που θα το προσφέρει σαν λύση στο ΠΝ. Σήμερα, τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.”
Και η ΟΝΕΧ τί είναι; Γιατί συζητάμε για ισραηλινούς Θεμιστοκλήδες των 350 εκ και αμερικανο-σαουδαραβικές MMSC του 1 δις και όχι για τις ALS;
Αν δεν τις θέλει η ΟΝΕΧ τότε θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το γιατί. Συγχρόνως, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απαιτεί από την ΟΝΕΧ να υλοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, ως προϋπόθεση για να λάβει παραγγελίες από το ΠΝ, τότε επίσης θα πρέπει να απολογηθεί σε όλους μας.
Ακόμη και η LM κερδισμένη θα βγεί, κανένα πρόβλημα να φουλαριστεί η ALS με τα συστήματά της. Γιατί όπως έγραψαν και άλλοι σχολιαστές, δεν έχουμε τίποτα εναντίον της LM. Απλά δεν θέλουμε να καταστρέψει δια παντός ότι έχει απομείνει από το ΠΝ φορτώνοντάς του τα βαρίδια που λέγονται MMSC.

Stefanos.K

Τους πείραξε το άρθρο για της MMSC. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν στο κοντινό μέλλον Τούρκους και Ρώσους μαζί. Και ακόμα τα ελληνικά σάιτ είναι γεμάτα με άρθρα για το ξανθό γένος.
Όταν συμβεί πως θα λέγονται αυτοί που τους υποστηρίζουν ???

Koulis

Έρχεται τις επόμενες εβδομάδες η υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

GeoMoust

Άσε να μαντέψω, “πληροφορία από μέσα” + “ξέρω εγώ, θα δείτε σύντομα τι θα γίνει”; Πάλι χωρίς στοιχεία; Πάλι γενικούρες;

Panos71

Μπας και κάνεις παρέα με την Πυθία;

Koulis

Όχι με τον Κάλχα!!!

harval

Είναι η Πυθία. !!
Αλλά για στάσου.Τώρα που το παρατηρώ….μήπως είναι ο Κυριακούλης ?

Last edited 4 months ago by johannaneudorf
Fingolfin

Έτσι ακούγεται, αλλά αν δεν πέσουν υπογραφές…

spy

Το θέμα δεν είναι αν έρχεται υπογραφή για ΑΟΖ με Αίγυπτο αλλά τι θα δώσουμε πάλι. Γιατί εμείς είμαστε πολύ large στα εθνικά και δίνουμε όσο-όσο. Πως γίνεται όσοι διεκδικούν κάτι από ελληνική κυριαρχία να βγαίνουν πάντα κερδισμένοι (και να έχουν πάντα δίκιο …γιατί είμαστε μαξιμαλιστές) δεν το καταλαβαίνω. Τελικά τα πιο άτυχα κράτη της Ν.Α. Ευρώπης πρέπει να είναι όσα δεν έχουν σύνορα με εμάς και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτε… Αλήθεια ο συνονόματός σου γιατί δεν τολμά ανακήρυξη με Κύπρο και ας πάνε μετά στην Χάγη οι Τούρκοι με τους Αιγύπτιους αν δεν τους αρέσει. Αλλά ξέχασα, δεν θα συμφωνούν οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας… (sic)

Bridger

Το καταπληκτικό είναι ότι συζητείται ανοικτά μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, που είναι το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά τη Σαρδηνία και έχει 1050χλμ ακτογραμμή, δηλ. όσο είναι και η Μεσογειακή ακτογραμμή της Αιγύπτου!

Fingolfin

Οι Ισραηλινοί θα πάρουν συμβόλαιο για Themistocles γιατί η ναυπήγηση θα γίνει εδώ (Σύρος). Οι Αμερικάνοι θα πάρουν συμβόλαιο για MMSC γιατί η ναυπήγηση θα γίνει εδώ (Ελευσίνα) και θα συντηρούν το 6ο στόλο και εδώ – έτσι ισχυρίζονται δηλαδή.
Συνεπώς όποιος φέρει δουλειές και αύξηση θέσεων εργασίας (αγορά Σκαραμαγκά) θα πάρει και το συμβόλαιο. Οι Γάλλοι μακάρι αλλά δύσκολα, οι Αμερικάνοι να πάρουν κι άλλο ναυπηγείο υπερβολικό, συνεπώς πιστεύω πως σε Γερμανούς θα πάει (4 ΜΕΚΟ Α200 ή/και 2-4 Type 214).
https://twitter.com/Kyvernitiparat1/status/1284379576815300609
Έρχεται και η αναγέννηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με στρατηγικό επενδυτή”

Ares

Ήμουν έτοιμος να γράψω “κοιτάχτε να δείτε πλάκες που μετά την σύνοδο των Ευρωπαίων και τις γερμανικές παρεμβάσεις κάπως θα ξεπηδήσουν και οι μεκο α200 και κανένα ακόμα 214 για Σκαραμαγκά αλλά με πρόλαβες. Όχι ότι είναι άσχημα, ειδικά συγκριτικά με mmsc πολύ καλύτερες αλλά θα τολμήσω να πω πως ναι υπάρχει και διπλωματία των εξοπλισμών όσο κι αν μας ενοχλεί και πώς σαφώς προτιμώ γαλλικά όπλα σε π.α. και π.ν. και αμυντική συμφωνία με Γαλλία. Ας είμαστε αισιόδοξοι πως ο Θεός ακόμη αγαπά τουςυς Έλληνες..

Fingolfin

Κι εγώ τις FDI προτιμούσα αλλά όχι σε αυτή την τιμή. Ούτε και οι MMSC στα 4 δις μας κάνουν, ίσως τα 2,5 δις οι 4 φρεγάτες να ήταν μια πιο λογική προσφορά . Πάντως είναι στο χέρι των Γάλλων να πάρουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ares

Από το στόμα σου και στου Εμμανουήλ το αφτί!

Roger

4 Type 214 σε αναβαθμισμένη έκδοση (θα έχουν περάσει και 2+ δεκαετίες από τότε που έγινε η αρχική παραγγελία) θα είναι πολύ καλά.
ΌΧΙ όμως πριν τελειώσει επιτέλους το ζήτημα των τορπιλών, γιατί η πολιτική ηγεσία είναι ικανή να έχουμε 8 Type 214 με παλιές τορπίλες!

George

ΠΝ και ειδικός τύπος!
Ακολουθεί ένα σενάριο που μάλλον δεν είναι επιστημονικής φαντασίας
Πρωθυπουργος προς ΥΠΑΜ:
Μίλησα με τον Μακρόν και στα πλαίσια της συμμαχίας μας αλλά και των αναγκών του ΠΝ μου ζήτησε να εξετάσουμε την περίπτωση των FDI που είναι και η συνέχεια των FREMM που είχαμε πει ότι θα αγοράζαμε πριν την κρίση αλλά και κατα τη διάρκειά της. Μπορείς να το δεις σε παρακαλώ?
ΥΠΑΜ προς ΓΕΝ:
Εχει ληφθεί απόφαση αγοράς 2+2 FDI. Τις παρατηρήσεις σας χθες!
ΓΕΝ προς ΥΠΑΜ:
Οπως είναι δεν μας κάνουν αλλά μιλάμε μαζί τους και μας είπαν ότι μπορούν με μετατροπές να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες μας Αλλά θα αυξηθεί το κόστος
ΥΠΑΜ προς ΓΕΝ:
Προχωρήστε! Εδώ μιλάμε για στρατηγική συμμαχία Το ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το έχει συμφωνήσει με τον Μακρον!
ΥΠΑΜ προς Ειδικό Τύπο:
Πάμε για 2+2 FDI αλλά προσαρμοσμένες στις δικές μας ανάγκες. Το ΠΝ κάνει πολύ καλή δουλειά για να το εξασφαλίσει
Αμερικανική Πρεσβεία προς ΥΠΑΝ(άπτυξης):
Μαθαίνουμε ότι προχωράτε σε αγορά φρεγατών. Θα θέλαμε να καταθέσουμε και τη δικιά μας πρόταση που θα είναι ολιστική με χρηματοδότηση και βιομηχανικό έργο το οποίο θα εξασφαλίσει την Ελευσίνα
ΥΠΑΝ/ΥΠΕΞ προς ΥΠΑΜ:
Μπορείτε να εξετάστε και την Αμερικανική πρόταση?
ΥΠΑΜ προς ΓΕΝ:
Μας κάνουν οι MMSC? Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
ΓΕΝ προς ΥΠΑΜ:
Οπως σας έχουμε ενημερώσει υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης σχεδόν όλου του στόλου. Οι δύο προτάσεις είναι συμπληρωματικές με τις FDI να αναλαμβάνουν AAW και τις MMSC να αντικαθιστούν κάποιες από τις S
ΥΠΑΜ προς Ειδικό Τύπο:
Πάμε για 2 FDI μια και με τις μετατροπές βγαίνουν κάπως ακριβές συν 4 ΜΜSC. Το ΠΝ κάνει πολύ καλή δουλειά για να εξασφαλiστεί ότι συμπληρώνουν αρμονικά ο ένας τύπος τον άλλο.
Ισραήλ/ΟΝΕΧ προς ΥΠΑΜ/ΥΠΕΞ/ΥΠΑΝ:
Στα πλαίσια της ανανέωσης του στόλου του ΠΝ θα θέλαμε να καταθέσουμε μια πρόταση που αφορά ένα σχετικά φτηνό πλοίο που σε μεγάλο βαθμό θα είναι εγχώρια λύση οπλισμένο σαν αστακό σε μια high/low mix λύση
Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άμεσα στη Συρο και στη συνέχεια οι MMSC στην Ελευσίνα.
ΥΠΑΜ προς Πρωθυπουργό:
Ετοιμη η συμφωνία για τις FDI Την έχουμε κάνει validated και με το Γαλλικό ΥΠΑΜ
Μένει να την υπογράψετε στην επόμενη συνάντησή σας με τον Γάλλο πρόεδρο
Πρωθυπουργός προς ΥΠΑΜ:
Ωραία. Τρέξτε το και με το ΥΠΟΙΚ
ΥΠΑΜ προς ΥΠΟΙΚ:
Η συμφωνία που εξασφαλίζει την απόφαση Πρωθυπουργού/Μακρον για Γαλλικές φρεγάτες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στο email σας
ΥΠΟΙΚ προς ΥΠΑΜ:
Λυπάμαι αλλά η πρόταση παραβιάζει το upper limit για CAPEX του ΥΠΑΜ όχι μόνο φέτος αλλά και για μια σειρά ετών κόντρα στο δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχουμε.
ΥΠΑΜ προς ΥΠΟΙΚ:
Είναι στρατηγική απόφαση να προχωρήσουμε! Βρείτε τα χρήματα!
ΥΠΟΙΚ προς ΥΠΑΜ:
Να μιλήσω με τον πρωθυπουργό και επανέρχομαι
YΠΟΙΚ προς Πρωθυπουργό:
Σας έστειλα τις περικοπές στις συντάξεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει το πρόγραμμα των FDI που όπως λέει το ΥΠΑΜ έχει πρώτη προτεραιότητα
Πρωθυπουργός προς ΥΠΟΙΚ:
Μην ακούω χαζομάρες!!
ΥΠΟΙΚ προς Πρωθυπουργό:
Κατάλαβα! Ενημερώνω το ΥΠΑΜ και το Γάλλο πρέσβη
ΥΠΑΜ προς Ειδικό Τύπο:
Κοιτάμε τη λύση MMSC….δεν είναι και άσχημη!

ptisidiastima

Καμία σχέση

George

Πιστεύεις Πτήση ότι δεν έγινε αυτό το αλαλούμ σε κυβερνητικό επίπεδο?
Τα γεγονότα δείχνουν πολλά κένρα επηρεασμού/αποφάσεων το καθένα με τη δικιά του θεώρηση και στο τέλος ένα κουστούμι δις που μόλις πήγε για υπογραφή βυθίστηκε-από ότι δείχνουν τα πράγματα- από το ΥΠΟΙΚ σε ένα βράδυ.
Τι συζήταγε το ΥΠΑΜ τόσους μήνες? Ηταν σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ?
Πως σε μια πολιτική απόφαση να πάμε σε Γαλλικές φρεγάτες ήρθαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ? Μόνοι τους ή υπήρχαν μέσα στη κυβέρνηση κέντρα που τους ευνοούσαν?
(Και δεν υποννοώ κάτι μεμπτό ίσα ίσα αλλά κεντρική γραμμή δεν υπήρχε εκ του αποτελέσματος)
Και τι ζήταγε το ΠΝ? ΑΑW? φρεγάτες γενικών καθηκόντων? πυραυλάκατους? Τα πάντα όλα? Κι αν δεν έχουμε για FDI γιατί θα έχουμε για MMSC ή Θεμιστοκλής?
Δεν έφτασε η όλη ιστορία τα πλαίσια του κωμικού όπως με τις FREMM του Κουβέλη που ήταν έτοιμες να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι με leasing αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά……. 

ptisidiastima

Ακόμη δεν έχουμε καμία κυβερνητική απόφαση, ούτε για ΗΠΑ ούτε για Ισραήλ. Μόνο δημοσιεύματα από διαφορα μέσα, ανάμεσα σε αυτά κι εμάς.

NikosP

Όταν τον Μάρτιο κάνατε το συγκριτικό [email protected] vs LCS- MMSC , η πρώτη βγήκε “νικήτρια” στον εξοπλισμό (ηλεκτρονικά, ραντάρ , σόναρ ,πυραύλους )-σχεδίαση και μάλιστα ΠΡΙΝ γίνει γνωστή η διαμόρφωση που κατέληξαν με τους δικούς μας , ενώ οι άλλες στην χρηματοδότηση και ταχύτητα.
Στην συνέχεια βγήκε και το θέμα της υπερκατασκευής από αλουμίνιο που προσφέρει την ελάχιστη αποδεκτή προστασία με βάση την στάθμιση από το USN-NATO. Και έρχεστε εσείς και γράφετε : “ Και τέλος, για όσους δεν πείστηκαν, θα πούμε πως το 100% των βασικών συστημάτων του πλοίου βρίσκονται κάτω από το -χαλύβδινο- κύτος. ” !!! Μάλιστα….. να το πούμε αυτό στον καπετάνιο , στο προσωπικό της γέφυρας και των πρώτων υποστρωμάτων να χαρούνε (όπως χαρήκανε οι Τούρκοι όταν τους ήρθε ο “σπουργίτης” κατακέφαλα κατά λάθος ).
Τώρα , για να είμαστε δίκαιοι και σωστοί , η διαμόρφωση στην Γαλλίδα βγήκε μετά από διαπραγματεύσεις και ανατιμήσεις ‘ ίσως και η MMSC μπορεί ομοίως να έρθει στα “μέτρα” μας .Αυτό όμως εμείς οι απλοί-άσχετοι (πλην παθιασμένοι ) αναγνώστες δεν το ξέρουμε , ενώ είναι διαφορετικό να ξεκινάς από το -8- να πας στο -9- από το να ξεκινάς από το -6- (και είμαι γαλαντόμος).
Τα ζητούμενα τώρα είναι α) για ποιά προγράμματα δίνεται χρηματοδότηση από τους Αμερικάνους ; Η ΟΝΝΕΧ , Η LM ή όποιος άλλος τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και πώς ;; β) οι Γάλλοι τί θα κάνουν με την χρηματοδότηση ( και στο ναυπηγικό αλλά ΚΑΙ στο Ευρωπα’ι’κό πακέτο ) ;

ANDREW

Πάντως πέρα από το άρθρο που θα μας παρουσιάστε τις mmsc, καλό θα ήταν να γράψετε ένα άλλο ακόμα πιο σημαντικό για την ενημέρωση του κοινού. Όπως είπαν και άλλοι σχολιαστές, δεν έχουμε κάτι εναντίον της Lockheed. Αυτό όμως που μας πειράζει είναι το μονοπώλιο. Είναι επικίνδυνο για τη χώρα μας, ειδικά όταν αυτή δεν παράγει μέχρι στιγμής ούτε έναν πύραυλο. Η Lockheed μπορεί να μας αρουσιασει μια σχεδίαση όπως λέει ο σχολιαστής Mavi που να φτάνει τα 140 μέτρα και να έχει τα περισσότερα από αυτά που θέλουμε. Αξίζει όμως επειδή θα μπουν σε fms?
Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρότερη συμφωνία με τους Γάλλους και να διαπραγματευτουμε ξανά τη τιμή σε ένα σύνολο περισσότερων προϊόντων;
Δηλαδή εάν αύριο μεθαύριο βρεθούμε ένας στόλος και μια αεροπορία να ανήκει στη Lockheed και ένας νέος Trump τα βρει με τον Ερντογαν και γενικά όποιον θα κυβερνά, εμείς τι θα κάνουμε; Εάν μας πάνε, όπως τώρα για συνδιαχειρηση πως θα μπορέσουμε να το σταματήσουμε, άμα δεν έχουμε πλήρη έλεγχο των όπλων μας;
Τα ρωτάω αυτά γιατί υπάρχουν πολύ Ροζακιδες προθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις. Υποστηρίζουν μάλιστα πως είναι μαξιμαλιστικο να ανακυρηξουμε την ΑΟΖ που δικαιούμαστε, τη στιγμή που ο Ερντογαν βεβηλωσε ενα σύμβολο της ιστορίας μας και της θρησκείας μας (και πριν βέβαια βεβηλωμενο ήταν, γιατί άλλο μουσείο και άλλο ναός).
Και εδώ θα μπλέξω και ένα άλλο θέμα που θα πρέπει κάποια στιγμή να το συζητήσουμε και να ασκησουμε κριτική στους κυβερνώντες οποίοι και εάν είναι αυτοί.
Ας πούμε ότι η Ελλάδα αύριο θα πάρει 32 δις από τη συμφωνία που θα αποφασίσει η ΕΕ, αυτά τα λεφτά που θα πάνε;
Θα πάνε σε πάρκα πράσινης ανάπτυξης, φωτοβολταϊκά, άνεμο γεννήτριες, ηλεκτροκινηση, επιδόματα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου κλπ.
Εγώ ξέρω ότι η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα να λύσει για να ασχοληθεί με το εάν η ηλεκτροκινηση είναι συμφέρουσα ή όχι σε σχέση με το φυσικό αέριο και κατά πόσο αξίζει να επενδύσει ως ένα σημείο σε αυτή.
Να ξέρουμε δηλαδή εν τα 32 δις, πάνε σε δις για άνεμο γεννήτριες.
Έτσι όμως κράτος δεν φτιάχνεις. Και οι “φίλοι” οι Γερμανοί που υποτίθεται θέλουν να μας συμαζεψουν και να αναστυλωσουν την οικονομία μας, μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδο.
Με άλλα λόγια σοβαρή εξοπλιστική πολιτική δεν μπορούμε να κάνουμε, όταν οι πολιτικοί μας αγονται και φέρονται.
Άμα είναι να μας πουν αυτά τα 32 δις που επιτρέπεται να τα δώσει η Ελλάδα. Άμα είναι έτσι ρε παιδιά ας τα δώσουμε για υποβρύχια τορπίλες και μεκο α200 και upgrade των μεκο που έχουμε. Καλύτερη λύση θα είναι αυτή, γιατί δεν γίνεται απ τη μία να θες να βγάλεις φυσικό αέριο και απ την άλλη να τα σπρώχνει όλα στην “πράσινη” ανάπτυξη.
Επομένως, άμα οι Γερμανοί εξηγούνται έτσι ας πάρουμε 214 υποβρύχια και meko a200 και να μας αφήσουν στην ησυχία μας να πάρουμε και κάποιες bel για ναυαρχίδες και για αρχή rafale. Μετά ας πάμε με τα “σωτηρια” fms στα f35 και να είναι όλοι ευχαριστημένοι και εμείς να έχουμε ένα δυνατό στόλο από φθηνές meko a200 που θα μπορούν να αντικαταστησουμε ολλες τις s, καινούργια υποβρύχια με τορπίλες, αντιμετρα κλπ και ναυαρχίδες 4 bel extended. Ακόμα καλύτερα θα είναι να μπορούν να μπουν και 2 sylver στις μεκο και οι υπόλοιποι μκ41 (λέω για sylver γιατί είχα διαβάσει ότι το πλοίο είναι αρκετά modular και μπορεί ο καθένας να βάλει ότι προτιμάει). Θα μπορούσαμε λοιπόν να βάλουμε και αστερ 30 από αυτά και essm block 2. Εσείς τι πιστεύετε;

peet14

Νομίζω ότι αυτά τα λεφτά δεν προορίζονται για την άμυνα
Τα χρήματα θα δοθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του covid.

ANDREW

Για να δούμε…. Γιατί ταυτόχρονα υπάρχει και αυτή η πολιτική της πράσινης ενέργειας και τα περισσότερα προϊόντα έρχονται από την Γερμανία. Μακάρι να πάνε για τις επιπτώσεις του ιού και για την άμυνα. Όχι όμως για άνεμο γεννήτριες.

VAGGELAS

Θα πρότεινα, στη συντακτική ομάδα του περιοδικού, την επιμέλεια, σύνταξη και παρουσίαση (προφανώς έπειτα από ενδελεχή έρευνα), σειράς άρθρων, σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα (υποχρεωτικής) απόσυρσης, των κυρίων τουλάχιστον οπλικων συστημάτων και μέσων των Ελληνικών ΕΔ.
Η τεχνολογική απαξίωση, η επιχειρησιακη ανεπάρκεια, η σχεδόν απόλυτη ασυμβατότητα κάποιων συστημάτων με το (μελλοντικό) πεδίο συρραξης, καθώς επισης η φυσική αντοχή του υλικού, η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και άλλοι σχετικοί παράγοντες, οριοθετούν (κατά προσέγγιση πάντα), το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα διατήρησης σε υπηρεσία κάθε όπλου.
Η διεθνής πρακτική, η κοινή λογική, αλλά κυρίως οι προδιαγραφές του κατασκευαστή (πχ ώρες δομικής αντοχής της ατράκτου, κύκλοι από προσγείωσης, χρόνοι επαναπιστοποιησης πυρομαχικών), αποτελούν δεδομένα προς αξιοποίηση. Η ακρίβεια στην πρόβλεψη, εξαιρετικά δύσκολη, αλλά δεν είναι το ζητούμενο. Θα πρότεινα επίσης, να θεωρηθεί δεδομένη, η καλύτερη δυνατή συντήρηση του υλικού, χάριν απλοποίησης, αφού και αυτή (δύσκολα προβλέψιμη εκ των πραγμάτων) η παράμετρος έχει τα όρια της.
Και εάν το είδος των συστημάτων που χρησιμοποιεί ο ΕΣ (με εξαίρεση την Αεροπορία Στρατου), παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία σε τέτοιου είδους προβλέψεις και εκτιμήσεις, επικεντρωθειτε σε ΠΑ και ΠΝ.
Σημειώνω ότι αναφέρομαι σε υποχρεωτική απόσυρση και σε εκτιμήσεις στα πλαίσια μιας πενταετίας. Έτσι, με ομαδοποίηση των προς απόσυρση μέσων, για κάθε μία από τις ερχόμενες πενταετιες, θα βοηθηθούμε όλοι στην αντίληψη του αμυντικού ζητήματος της Χώρας.
Φοβάμαι ότι σιγά σιγά αλλά σταθερά, έρχεται ένα τεράστιο παγόβουνο επάνω μας.
Θα οδηγηθούμε μοιραία και νομοτελειακα σε δραματική μείωση οροφων?, θα αναγκαστούμε να προσαρμοσουμε το δόγμα μας?, θα περιοριστουμε αναγκαστικά σε παραχωρήσεις μεταχειρισμένου υλικού?
Πάντως, η γνώση και ο εγκαιρος σχεδιασμός δεν έβλαψε κανένα!!!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Evanos

Επειδή οι “λεπτομέρειες” κάνουν την διαφορά..
Στο διεθνή τύπο κυκλοφορει η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε με την L.M να ναυπηγησει 4 MMCS στα ναυπηγεία fincantieri marinette στο Ουισκόνσιν προς 1.96 δις δολλαρια.
Δηλ 4 πλοια προς περιπου 1.8 δις ευρώ
φαντάζομαι plus καμία 500αρα για τα όπλα τους..
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΣΕ ΑΞΙΑ deal ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΝΑΙ Η ΟΧΙ ..??
καθώς στην χώρα μας κυκλοφόρησε η είδηση ότι η προσφορά της ONEX ειναι για ναυπήγηση 4 πλοίων προς 4 δις ευρώ η περιπου 4.5 δις δολ.
Επειδή η διαφορά κόστους της μιας η της άλλης εκδοχής ναυπήγησης MMCS ειναι ΧΑΟΤΙΚΗ και βεβαια αφορά την τσέπη μας……
Η απάντηση σε αυτό το θέμα ειναι πολυ ΚΡΙΣΙΜΗ
…μπορούμε να έχουμε μια διαλεύκανση του θέματος ?
και καθοτι η άποψη μας ως αναγνωστών ειναι τόσο κρίσιμη
για το αν η χώρα θα προτιμήσει την Γαλλική η την Αμερικανική επιλογή.
Μόνο τότε μπορούμε να συγκρίνουμε MMCS με belhara

Last edited 4 months ago by harriettschleini
Fingolfin

€1,75 δις για 4 πλοία συν τα όπλα και τη συντήρηση πάμε στα κοντά €2,5 δις με κατασκευή εδώ συν την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ(;). Όχι και άσχημα. Αλλά αυτή η έλλειψη hull mounted sonar μου χτυπάει άσχημα.

Bridger

Για να συγκρίνουμε όμοια κάθε φορά πράγματα, το συνολικό ύψος της παραγγελίας των Σαουδαράβων αναφέρεται ότι είναι $6δις για τα 4 πλοία, όπου εκτός από το κόστος της καθαυτής ναυπήγησης, περιέχονται ακόμη υποδομές, όπλα και FOS. Αυτό το ποσό πρέπει να συγκρίνεται με τα 2.5-3δις των 2 ελληνικών BEL, ή τις όποιες προτεινόμενες σε εμάς MMSC. Επισημαίνεται ακόμη ότι η διαμόρφωση των SA είναι πολύ κάτω από αυτό που θα ήθελε το ΠΝ. Και όπως έχουμε μάθει πολύ καλά πια, οι αλλαγές κοστίζουν πάντα επιπλέον.

Last edited 4 months ago by willakinder
Koulis

Κοινή λογική. Όταν γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εμείς μπορούμε να ανακοινώνουμε εξοπλιστικά προγράμματα;

Roger

ALS 115 ή ALS 125 δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα.
«Αν αποφασίσουμε να πάρουμε πλοία από τις ΗΠΑ, έστω τις FFG(X), πάλι, παντού θα είναι μέσα η LM (ας δει κάποιος τα ηλεκτρονικά της FFGX και θα καταλάβει).»
Άρα αφού η LM είναι παντού, ένας ακόμα λόγος να πάμε σε FFG(X), η οποία είναι μία αναβαθμισμένη ιταλική FREMM.
Αφού το 2009 είχαμε αποφασίσει να πάρουμε 6 FREMM για να αντικαταστήσουν ίσο αριθμό φρεγατών τύπου Ελλη (S class), ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τις πάρουμε λοιπόν και μάλιστα σε καλύτερη έκδοση.
Τόσα δισεκατομμύρια € θα δώσουμε για πλοία, ας τα δώσουμε για τα σωστά πλοία.
Αγορά MMSC του 1 δισεκατομμυρίου ανά πλοίο είναι εξωφρενική!
Κόστος FFG(X):
“The Navy estimates that subsequent ships in the class will cost roughly $940 MILLION EACH in then-year dollars“.
https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44972.pdf
Χώρια που οι Αμερικανοί δεν θα μείνουν στα 10 αλλά θα φτιάξουν πολύ περισσότερα!
Καλύτερα να έχουμε στο ναυτικό μας μία κλάση πλοίων που θα υπηρετεί στο ναυτικό των ΗΠΑ με δεκάδες μονάδες, παρά να έχουμε μία κλάση πλοίων που θα υπηρετεί στο ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας με τέσσερις μονάδες.
Γενικά θέλουμε πλοία στον στόλο μας, που θα υπηρετούν σε ΜΕΓΑΛΑ ΝΑΥΤΙΚΑ (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλίας) σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό!

Last edited 4 months ago by Garthahi
Evanos

Και βεβαια ενα ακόμη πιο κρίσιμο ερώτημα..
ακόμη και οι πιο αδαείς στην γεωστρατηγική έχουν αντιληφθεί την εν δυνάμει σχηματοποίηση ενός αντιρουρκικου Ελληνο- Γάλλο- Αιγυπτιακού αξονα..
με το Ισραήλ να ειναι καπου εκεί κοντά…
που όχι μόνο εχει τα μεσα να φρενάρει τον επεκτατισμό του Ερντογαν
αλλά να βγει και ΕΥΚΟΛΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ σε περιπτωση σύγκρουσης..
Τελικά ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ αυτός ο άξονας που ειναι στην ίδια μας την γειτονιά..?
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ μια ειδική και ισχυρη σχέση με την Γαλλία…??
οπως αυτη αξιοποίηται οπως καλή ώρα τώρα σε κρίσιμες διαβουλεύσεις δισεκατομμυρίων εντος Ε.Ε.
ΝΑΙ η ΟΧΙ…???
Και αν όχι…..
δεν μας ενδιαφέρει γιατί δεν ειναι σύμφωνη με το Εθνικό συμφέρον της χώρα μας…?
Η γιατί έχουν στραβώσει οι Αμερικανοί και προσπαθούν παση θυσία να περιορίσουν την ειδική σχέση της Γαλλίας με την χώρα μας…
Προφανώς εχοντας στραβώσει και με τους Γάλλους και την εσχατως πιο ανεξάρτητη και ενδεχομενως μειομενα αντι ρωσική οπτική τους..
Και τελικά εμείς οταν υπάρχει πρόβλημα
ως απόλυτο μέσο αποτροπής διαλέγουμε…
κατι σαν ” Αμερικανε πάρε τηλ τον Τούρκο και ζητά στο κακό παιδί να κάτσει καλα για να σου πω δημοσίως ευχαριστώ”..?
Δεν λεω μπορεί και να δουλεύει…..απλά να το ξέρουμε..
γιατί αν δουλεύει μπορούν και τα όπλα μας να ειναι διακοσμητικά…

Last edited 4 months ago by harriettschleini
GK_

Επιθυμω να συμπληρωσω με καποιες προσωπικες σκεψεις στα οσα ενδιαφεροντα που αναφερετε στο παρων κειμενο:
Ακομη και αυτη την στιγμη που γραφω αυτες τις γραμμες για πολλους η οικονομικο-χρηματοδοτικη διασταση των εξοπλιστικων προγραμματων μαλλον δεν εχει γινει κατανοητη στην πραγματικη διασταση της και οπως επισης και πως αυτη θα επηρεασει και το μελλον των δημοσιονομικων της χωρας. Θελω να παρατηρησω οτι εαν ενα οπλικο συστημα αποτελει εναν ριζικο νεοtερισμο (πχ F-35) σε σχεση με τα μεxρι σημερα σημεια αναφορας, πραγμα που με την σειρα του μπορει να αποτελεσει εναν πραγματικο πολλαπλασιαστη ισχυος για αυτον που το εχει, ενω αυτος που θα κλειθει να το αντιμετωπισει μαλλον θα εχει καποια σοβαρα προβληματα να το επιτυχει, δεν ισχυει για ολα και παντου. Σε ολους παει ο νους με τις γαλλικες φρεγατες και τις προσφατες αναφορες περι «ακυρωσης» του συμβολαιου. Στην πραγματικοτητα με την αποχωρηση απο το τραπεζι των διαπραγματευσεων η ελληνικη πλευρα δεν κανει τιποτα αλλο παρα να βαλει την γαλλικη σε μια αμφισβητηση της νυν οικονομικης προτασης με σκοπο να περιορισει το τελικο κοστος και να αμβλυνει προς οφελος των ελληνικων δημοσιονομικων την συνολικη δεσμευση. Πρεπει να παρατηρησω οτι το κονδυλι των «2,5 δις €» δεν αφορα αποκλειστικα τα 2 πλοια με το «κλειδι στο χερι», αλλα κατα πασα πιθανοτητα περιλαμβανει και την Διοικητικη Μεριμνα για τουλαχιστον 10 ετη χρησης, εαν οχι περισσοτερο. Δυστυχως ειμαστε μαρτυρες μια πρακτικης που εισηχθηκε με το προγραμμα του JSF βαση της οποιας ο λεγομενος «πελατης» υποχρεουται να πληρωσει οχι μονο το αεροσκαφος συν καποια αλλα υλικα και υπηρεσιες για την ομαλη εισαγωγη ενος τυπου σε υπηρεσια οπως συνεβαινε μεχρι προσφατα, αλλα και ολοκληρο το συμπλεγμα των υπηρεσιων Διοικητικης Μεριμνας που συνοδευουν το οπλικο συστημα για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα ευθυς εξ αρχης! Αυτη η διασταση ειναι εκεινη που δυστυχως, κατα τα φαινομενα, εχει εκτιναξει στα υψη το κοστος αγορας των πλοιων αυτων. Απο την αλλη μια παραπλησια αγορα πληρωνοντας προκαταβολικα 10 ή και 20 ετη επιχειρησιακου βιου σε σημαντικο βαθμο μπορει να θεωρηθει οτι υποδηλωνει οτι τις σημαντικοτερες εργασιες περα απο το βαψιμο και την αμμοβολη καθε τρεις και λιγο, θα γινονται σε γαλλικο ναυπηγιο και οχι στον ναυσταθμο ή στον Σκαραμαγκα. Υποδηλωνει και οτι η εργατοωρα (που αποτελει την ποιο γνωστη μοναδα μετρησης στην βιομηχανια οταν προκειται για χρηματα) υπολογιζεται σε τιμες Γαλλιας και οχι Ελλαδας. Σαν συνολο το συμβολαιο (εαν λαβουμε υποψη και τα προβληματα του τραπεζικου δανεισμου) ειναι εξαιρετικα «τσουχτερο», και δεν φαινεται να επιτρεπει «ευελιξια» στον πολυ κρισιμο τομεα της Διοικητικης Μεριμνας.
Απο εκει και περα η Αμερικανικη εταιρια Κολοσσος, ειναι σε θεση να προσφερει ενα ευρυτερο πλαισιο συνδιαλλαγων (με συνδιασμο FMF+FMS και μαλλον και λιγοτερα προβληματα με την χρηματοδοτηση) που περιλαμβανει μια «λυση» που δεν περιοριζεται σε δυο πλοια ΑΑ Αμυνας, αλλα μια λυση που σαν σκοπο εχει να επιλυσει το ευρυτερο επιχειρησιακο προβλημα ΠΑ+ΠΝ μαζι, εχοντας υποψη στο μυαλο και τα προβληματα φορτου εργασιας στην ευρυτερη ελληνικη ναυπηγο-επισκευαστικη βαση οπως επισης και σε επιπεδο βιομηχανιας. Ο συνδιασμος F-35+MMSC συν «κατι αλλο» που ακομη δεν εχει καθοριστει με ακριβεια, κατα τα φαινομενα «δειχνει» να κινειται προς εκεινη την κατευθυνση. Τωρα εαν σαν συνολο, το λεγομενο «πακετο» μπορει να θεωρει σαν “the Best Solution to our problem” συζητιεται. Ποιες ομως ειναι οι εναλλακτικες λυσεις; και ποσο θα κοστισουν εαν τις λαβουμε υποψη σαν ενα «πακετο»; Θα υπαρχει και εκει μια δεσμευση εκτος απο χρηματοικονομικη και σε επιπεδο Διοικητικης Μεριμνας εκτος Ελλαδας σε ευρεια εκταση ή οχι;

Roger

ALS 115 ή ALS 125 ή ALS 140 δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα.
Όσοι το ονειρεύονται αυτό, δεν έχουν καταλάβει ακόμα πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.
Πιο πιθανό είναι η ALS 65 των σχεδόν 800 τόννων.
Όσο δηλαδή και η Saar 72 «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ».
Ας αρχίσουμε με 8-10 ALS 65 (αντί για Saar 72) και μετά προχωράμε και σε ναυπήγηση πλοίων μεγαλύτερου εκτοπίσματος.comment image

Last edited 4 months ago by Garthahi
spy

Ξέχωρα από τα τεχνικά στοιχεία, για τα οποία δεν μπορώ να έχω άποψη ως ειδήμων ή σχετικός με το αντικείμενο, εκείνο που για εμένα είναι το πιο σημαντικό στο νέο αυτό ψευτοδίλημμα (Belharra ή MMSC, ψευτοδίλημμα γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει πραγματική θέληση για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και κλασσικότερο παράδειγμα από το ανέκδοτο με τις τορπίλες δεν υπάρχει) είναι η σχέση με την χώρα-πωλητή. Θέλουμε μια στρατηγική σχέση με μια χώρα που δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να σταθεί απέναντι στο κράτος-νταβατζή της περιοχής μας και η οποία μας απελευθερώνει οποιοδήποτε οπλικό σύστημα ή περαιτέρω εγκλωβισμό με την χώρα προστάτη των νταβατζήδων και μάλιστα εις βάρος των εθνικών μας κεκτημένων; Μια χώρα που είναι ουσιαστικά απέναντί μας τα τελευταία 50 χρόνια.
Αυτό είναι το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου και για αυτό θα ήθελα ένα άρθρο από εσάς.

Wisdom

Νομίζω ότι η μεγάλη διαφωνία αναγνωστών και ΠΤΗΣΗΣ έγκειται στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των αναγνωστών (μεταξύ των οποίων και εγώ) θεωρούμε τις MMSC ακατάλληλες για τις ανάγκες του ΠΝ και σε κάθε περίπτωση πολύ υποδεέστερες από τις Belharra. Αν οι ΗΠΑ ερχόντουσαν με μια πρόταση για FFG(X), ανεξάρτητα από το αν θα εμπλέκονταν τα εγχώρια ναυπηγεία ή όχι, τότε η συζήτηση θα ήταν πολύ διαφορετική και θα περιοριζόταν κυρίως στην διπλωματία των εξοπλισμών, δηλαδή στο γιατί να μην ψωνίσουμε από τους Γάλλους που μας βοηθούν πιο πολύ διπλωματικά αυτή την εποχή και που δεν έχουν πρόβλημα να μας αποδεσμεύσουν οποιοδήποτε οπλικό τους σύστημα, με το κατάλληλο τίμημα βεβαίως.
Επίσης, προσωπικά θα περίμενα από την ΠΤΗΣΗ να έκανε περισσότερο ‘ρεπορτάζ’, όχι από πολιτικές πηγές, αλλά από το ίδιο το ΠΝ. Δηλαδή να μεταφερθεί η άποψη των ίδιων των στελεχών του ΠΝ (ανώνυμα προφανώς) για τις ανάγκες μας σε μεγέθη πλοίων και χαρακτηριστικά, καθώς και μια σύντομη αξιολόγηση των εναλλακτικών μας επιλογών. Γιατί αν τα έμπειρα στελέχη του ΠΝ προτιμούν τις MMSC από τις Belharra, και τον Θεμιστοκλή από τις Gowind τότε κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμένα. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα εν ενεργεία στελέχη του ΠΝ είναι τόσο εχέμυθα που δεν μιλούν σε δημοσιογράφους ούτε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, γιατί δεν ερωτώνται απόστρατοι αξιωματικοί του ΠΝ για το ίδιο θέμα; Οι ανάγκες του ΠΝ δεν είναι οι ίδιες όπως μέχρι πριν 10 χρόνια. Παλιά τα Χόρα/Σισμίκ/Πίρι Ρέις έβγαιναν (ή απειλούσαν ότι θα βγουν) για έρευνες στο Αιγαίο και βγάζαμε τον στόλο στα νησιά. Το ίδιο και με την αμφισβήτηση βραχονησίδων όπως Ίμια. Τώρα όμως τα ερευνητικά της Τουρκίας βγαίνουν στην Κυπριακή και Ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το παιχνίδι παίζεται με διαφορετικούς κανόνες. Τώρα εκτός των παλαιών κινδύνων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε long range πυραύλους και πολυάριθμα UAV, ενώ δεν αργούν και τα τούρκικα 214.
Αίφνης λοιπόν και ενώ σχεδόν όλοι είχαν βέβαιη τη συμφωνία για τις Belharra, με το που σκάει το νέο ότι η δουλειά πάει να χαλάσει (υποτίθεται λόγω των αναδρομικών των συνταξιούχων) έχουμε ταυτόχρονα έναν καταιγισμό ειδήσεων από ΗΠΑ μεριά (απάντηση για τιμές & διαθεσιμότητα F35, συμφωνία για ναυπηγεία με ναυπήγηση MMSC και αναβάθμιση ΜΕΚΟ, πιθανή παραχώρηση ΤΟΜΠ κλπ) και την ίδια στιγμή μια σειρά άρθρα στην ΠΤΗΣΗ που προσπαθούν να εξωραΐσουν τις MMSC, τους SM-2 και τον Θεμιστοκλή. Εκεί νομίζω έγκειται και μεγάλο μέρος της αντίδρασης των αναγνωστών.
Και επί της ουσίας, έτσι κι αλλιώς είμαστε πελατάκια των ΗΠΑ, δεν χανόμαστε. Ας πάρουμε αναβαθμίσεις ΜΕΚΟ, Patriot, MLRS, ας πάρουμε αμερικανικά ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ, ας πάρουμε και τα F-35 όποτε βρεθούν χρήματα για ΝΜΑ. Και αν το ζητούμενο είναι τα εγγυημένα συμβόλαια για τα ελληνικά ναυπηγεία, το ΠΝ δόξα τω Θεώ έχει τόσες ανάγκες που όλο και κάτι θα βρεθεί.

ptisidiastima

To πρόγραμμμα των Belharra δεν είναι ανταγωνιστικό των MMSC

filon26

Με τον υπάρχοντα προυπολογισμό και τις προβλέψεις για την εξέλιξή του, θεωρείτε πως το ΠΝ μπορεί να τρέξει τέσσερα προγράμματα (FDI/MMSC/SAAR/αναβάθμιση MEKO) χωρίς το καθένα να υπονομεύει το άλλο?
Αλλά και σε επίπεδο οπλισμού, τυχόν προσανατολισμός σε συγκεκριμένα συστήματα, δεν αποκλείει άλλα?

ptisidiastima

Με αυτά που ξέρουμε, όχι. Αν θελουμε όμως το Αιγαίο δικό μας, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές

Bridger

Ελπίζουμε όχι μόνο το Αιγαίο…

filon26

Ευχαριστώ για την απάντηση, όμως το ευκταίο από το ρεαλιστικό, απέχουν.
Προφανώς το θέμα δεν είναι το Αιγαίο (που έτσι κι αλλιώς είναι ήδη Ελληνικό και οι όποιες πιέσεις εκεί θεωρώ πως είναι αντιπερισπασμός). Το Αιγαίο θα μπορούσε να “κλειδώσει” αρχικά με μια πολιτική απόφαση, με την άσκηση απλά του νόμιμου δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και η απόφαση αυτή θα μπορούσε να υποστηριχθεί με τα υπάρχοντα μέσα ή και με νέα, φθηνότερα.
Η έμφαση στο Αιγαίο εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα της συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, όμως η επιβίωση του Ελληνισμού σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία του σε μια ζώνη από το Ιόνιο έως την Κύπρο, η δε ευημερία του, από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Ιονίου και των ζωνών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης (σε πρώτη φάση), όσο και από την βιωσιμότητα των ενεργειακών προγραμμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα με αυτά και ίσως μεγαλύτερης σημασίας, είναι ο Ελληνικός έλεγχος επί των κρίσιμων θαλασσίων ζωνών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που είναι ζωτικής σημασίας για ένα θαλάσσιο έθνος, το οποίο γεωγραφικά είναι αποκλεισμένο από την Ευρωπαική ενδοχώρα.
Συνεπώς ο προγραμματισμός πρέπει να γίνεται σε μια νέα βάση και για να είναι ρεαλιστικός, θα πρέπει να είναι κοστολογημένος και οι ανάγκες ιεραρχημένες.
Μέχρι πρότινος (τουλάχιστον) οι διατυπωμένες ανάγκες ήταν για πλοία μέσου εκτοπίσματος με δυνατότητες εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών. Επειδή τα πλοία όμως είναι κατά βάση φορείς συστημάτων, την διαφορά την προσέδιδαν τα ηλεκτρονικά και τα οπλικά συστήματα τα οποία προσέφεραν οι Γάλλοι. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτισης.
Όμως μια μικρή χώρα (όπως έχετε γράψει κι’ εσείς) δεν μπορεί πρακτικά να υποστηρίζει πληθώρα διαφορετικών συστημάτων για την ίδια δουλειά. Μπορούν όμως τα αμερικανικά συστήματα να προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές ΕΔ? Μάλλον όχι και τον λόγο θα επιχειρήσω να τον αναλύσω πιο κάτω.
Όπως έχω ξαναγράψει (και συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι), οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή σαν μια ζώνη επιρροής. Το ποιός από τους συμμετέχοντες στον αμυντικό σχεδιασμό τους θα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο, δεν τους ενδιαφέρει. Ούτε τους ενδιαφέρουν τα “εθνικά” συμφέροντα των συμμετεχόντων στο ΝΑΤΟ (εκτός αν αντιτίθενται με αυτά των “αντιπάλων” του ΝΑΤΟ). Τους ενδιαφέρει μόνο να μην διαρραγεί η συνοχή του πλέγματος ασφαλείας, τους ενδιαφέρει το status quo.
Το να αλλάξει η εσωτερική ισορροπία με Αμερικανική πρωτοβουλία, είναι πιθανό μόνο στην περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες αποχωρήσει ή διαφοροποιθεί ριζικά. Όπως άλλαξε και η ισορροπία στο Αιγαίο με την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Εφόσον δεν υπάρχει τέτοια ριζική εξέλιξη, οι Αμερικανοί πολύ απλά δεν θα έκαναν οτιδήποτε να διαταράξουν αυτή την ισορροπία.
Είναι απόλυτα λογικό από την πλευρά τους και καλό είναι να μην το πάιρνουμε προσωπικά. Αντίθετα, η Τουρκία που ιστορικά δεν είχε ποτέ την ανάγκη να την αγαπούν (πως θα ήταν δυνατό άλλωστε), αφενός επεδίωξε την δημιουργία ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας (με τεράστιο κόστος) αλλά κυρίως, έμαθε να παίζει με τις ανάγκες, τις ευαισθησίες και τις ανασφάλειες των Αμερικανών.
Πρακτικά, η επίτευξη των Ελληνικών εθνικών στόχων απαιτεί αλλαγή της εσωτερικής ισορροπίας υπέρ της Ελλάδος. Η δημιουργία ενός τετελεσμένου υπέρ του Ελληνισμού δεν είναι κάτι που θα έβλεπαν αρνητικά οι ΗΠΑ, μόνο όμως εφόσον είχε ήδη συντελεστεί. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως το αμυντικό σύστημα της περιοχής είναι σε κατάσταση ισορροπίας. Τώρα αν η ισορροπία αυτή είναι επειδή η Τουρκία κατάφερε να τραβάει μόνη της το σκοινί από τη μια και 4-5 άλλα μέλη από την άλλη, αυτό είναι αδιάφορο. Όπως αδιάφορο της είναι αν είναι η Ελλάδα στην θέση της Τουρκίας, αρκεί η ισορροπία να διατηρείται και η παρουσία τους να διαιωνίζεται.
Για να μην σας κουράζω, αν η ανάλυσή μου είναι σωστή, οι Ελληνικές ΕΔ δεν θα αποκτήσουν ποτέ αμερικανικά συστήματα που θα τους επιτρέψουν οτιδήποτε πέρα από την διασφάλιση του ελέγχου του Αιγαίου ως προέκταση των Στενών. Αν αυτό αρκεί στους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα που εκλέγουν, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως η Ελλάδα θέλει να προασπίσει τα δικαιώματά της σε μια ευρύτερη περιοχή και να μην συρρικνωθεί περισσότερο, αν θέλει ο Ελληνισμός να εξακολουθήσει να έχει και κρατική υπόσταση πέρα από την αιώνια εθνική, τότε δεν μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ για κρίσιμα συστήματα.
Και επειδή, προσωπικά θεωρώ πως είναι αδύνατο 2 FDI να κάνουν την διαφορά, όπως επίσης πως δεν θα μπορούσαν να αποκτηθούν περισσότερες αν το ΠΝ προχωρήσει σε ναπηγήσεις φορέων Αμερικανικών συστημάτων, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την προσέγγισή σας.
Πρακτικά τα προγράμματα είναι απολύτως ανταγωνιστικά γιατί εκφράζουν δυο διαφορετικές θεωρίες για το πως βλέπει η Ελλάδα την θέση στην στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Mavi70

Αγαπητέ filon, δεν γνωρίζω αν το ΠΝ μπορεί να τρέξει τόσα προγράμματα μαζί. Το πρόβλημα εξακολουθεί και υπάρχει στο ότι και τα 4 προγράμματα είναι προς το παρόν προτάσεις οι οποίες είναι προς εξέταση .Θεωρώ πάντως αντλώντας πληροφορίες από το παρελθόν και από την διαμόρφωση του στόλου ότι μπορεί να χωρέσει το ΠΝ έως και δυο προγράμματα Φρεγατών. Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις που προσφέρθηκαν άλλοι τύποι πλοίων ως μεταχειρισμένα(χωρίς κόστος αγοράς) το ναυτικό τα ενέταξε και αυτά σε υπηρεσία(C.F Adams,Knox).Το πρόβλημα είναι ότι αν δούμε το παρελθόν ποτέ δεν αγόρασε 2 τύπους πλοίων μαζί αλλά με διαφορά μιας δεκαετίας. Βέβαια η ανάγκες είναι πιεστικές τώρα αλλά θεωρώ ότι το όποιο καινούργιο πρόγραμμα ναυπήγησης επιλεχθεί θα έχει και παραλαβή μεταχειρισμένων πλοίων.Μια επανάληψη του 1981 είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Koulis

Κάτι ξέρει κάτι ξέρει.

ANDREW

Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικο. Εμείς θέλουμε aster 30 και συστήματα μη ελεγχόμενα και σε πρόσβαση και σε δορυφόρους εάν χρειαστεί. Δεν θέλουμε να κρεμομαστε απ τη περούκα του κάθε προέδρου των ΗΠΑ. Επομένως επιφανειακά μπορεί να μη φαίνεται σαν αντίπαλο δέος, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να κανεται ένα άρθρο σύγκρισης αυτών των δύο συστημάτων και το τι θα σημάνει η ταυτόχρονη υποστήριξη τους για τις επόμενες δεκαετίες. Στο κάτω κάτω εσείς οι ίδιοι είχατε πει ότι δεν είναι Ορθό και οικονομικό να έχουμε διαφορά ραντάρ, cms, πυραύλους. Θα πρέπει να διαλέξουμε ένα και καλό και να το υποστηριξουμε πλήρως και να φροντίσουμε να λάβουμε τα μέγιστα από μια τέτοια ενσωμάτωση.
Επομένως, εγώ τις θεωρώ ως ένα ανταγωνιστικο και όχι συμπληρωματικο πρόγραμμα. Και είναι ανταγωνιστές γιατί υπάρχει και η σχεδίαση της gowind που μιλάμε για γαλλικά συστήματα. Στο τέλος δλδ μια καλή διαπραγμάτευση που θα αποφέρει τη μέγιστη δυνατή παραγγελία θα μας βγει πιο οικονομικά στο σύνολο υπηρεσίας αυτών των συστημάτων. Αραγε θα μπορούσαν οι δικοί μας να ζητήσουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης των mica NG και να βοηθήσουν στο να γίνει quad pack εάν υπάρχει τρόπος; Το ότι μια εταιρία μας έχει ένα ποσοστό 2% στους essm δεν είναι καθόλου κακό. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε και άλλες περιπτώσεις που θα μας φέρουν ακόμα περισσότερη γνώση.
Και κάπως έτσι μετά από τόσα σχόλια των αναγνωστών του site θα έχετε καταλάβει πως έχετε πολλά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις. Καλή δύναμη λοιπόν και καλό κουράγιο.

Koulis

Μήπως θα έχουμε αλλαγή περούκας σε λίγους μήνες;

ANDREW

μαλλον ναι, αλλα οι απειλες εναντιον τις Ελλαδας παραμενουν υπαρκτες και δυναμωνουν. Εμεις θελουμε κατι που εαν χρειαστει να μπορεσουμε να το χρησιμοποιησουμε, εαν παρθει η αποφαση. Το ιδιο ισχυει και για το φ35. Σε περιπτωση που θελουμε να κανουμε κρουση στην Τουρκια, θα εχουμε τοτε σε λειτουργια τις “βιβλιοθήκες” που χρειαζεται για να επιτελεσουμε την κρουση ή ξαφνικα θα μας βγαλει error? Μπορει να ρωταω βλακειες αλλα πιστευω πως πολλοι εχουν τετοιες αποριες.

Roger

Το πρόγραμμα των MMSC είναι ανταγωνιστικό προς την οικονομία και την εθνική άμυνα της Ελλάδος.

ptisidiastima

Μάλιστα. Κι αυτό το στηρίζετε κάπου; Ή έτσι απλά ακούγεται ενδιαφέρον;

zap

Με όλον το σεβασμό, το βάρος κατάδειξης της αύξησης (ή οχι) της μαχητικής ισχύος του ΠΝ με την επιλογή των ΜΜSC πεφτει σε εσας οχι στους αναγνωστες. Εαν υπαρχει μελετη με αριθμους και ποσοστα αυξησης του ΑΕΠ, ωφελη, ρυθμους αναπτυξης των ναυπηγειων, αριθμους θεσεων εργασιας, επενδυσεων που επιτρεπουν την μακροβιοτητα των ναυπηγειων και των θεσεων εργασιας μετα το περας του προγραμματος και αυξησης της ανταγωνιστικοτητας των ναυπηγειων στην διεθνη σκηνη, τοτε εσεις να μας τα παρουσιασετε και εμεις να τα διαβασουμε. Εαν υπαρχει συγκριτικη μελετη που αποδεικνυει το συγκριτικα πλεονεκτηματα μαχητικης ισχυος που φερνουν οι MMSC σε σχεση με τα πλοια του ανταγωνισμου τοτε να μας τα παρουσιασετε και εμεις να τα διαβασουμε. Εαν υπαρχει αλλαγη του δογματος του ΠΝ που καλυπτεται απο τις ΜΜSC τοτε περιμενουμε με αγωνια να διαβασουμε.
Εν κατακλείδι επαναλαμβάνω ότι δεν μας απασχολούν οι ΜΜSC γιατι δεν μας προσφερουν τιποτα μεχρι το 2025 (οπως και οι FDI αλλωστε), και ολοι φοβομαστε οτι το κακο θα γινει πολυ πριν απο αυτην την ημερομηνια. Ολα αυτα ειναι σε δουλεια να βρισκομαστε που ελεγε και η γιαγια μου..

Scalp_eg

Το γραφετε συνεχεια, και ειναι τεραστιο λαθος(κατα τη γνωμη μου παντα).
Και ανταγωνιστικα των μπελαρα και των ευροκορβετων ειναι τα αλουμινοχαρτα.

ptisidiastima

Σεβαστή η γνώμη σας

Lefteris

Είναι πολύ απλά τα πράγματα:
χωρίς να υπάρχει καμία πολιτική πίεση για την επιλογή, το Πολεμικό Ναυτικό προτίμησε τις Bellhara, οι Γάλλοι υπάκουσαν στις απαιτήσεις του και μετέτρεψαν το σχέδιο και τον οπλισμό όπως ακριβώς το ήθελε το ναυτικό μας και η κατάληξη ήταν μετά από ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού αμύνης στις ΗΠΑ για να δώσουν το στίγμα ότι ήταν δυσαρεστημένες με την γαλλική επιλογή, η συμφωνία μπήκε στο πάγο “α λα BMP3”.
Κι αυτό δεν προκάλεσε κανένα δημοσιογραφικό ερώτημα “ρε παιδιά δημοκρατία δεν έχουμε; Δεν πρέπει να αφήνουμε το ναυτικό να επιλέγει τα όπλα του; ” αλλά αντιθέτως προκάλεσε ερωτήματα του στυλ “για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν έπαιρνε τα μεταχειρισμένα που τις πρόσφεραν οι ΗΠΑ με τα όπλα που αυτές επέτρεπαν να φέρουν;”

Mikros-hroas

Αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για Ελληνικά οπλικά συστήματα γιατί δεν
σας ενδιαφέρει η δική μου πρόταση;
Με 100,000 ευρώ φτιάχνω ένα θωρακισμένο 4Χ4 αμφιβάλετε;
Με 200,000 ευρώ φτιάχνω ένα θωρακισμένο 6Χ6 αμφιβάλετε;
Εγώ δεν γράφω είμαι ο τάδε και σας βάζω ένα οπλικό σύστημα στην
τιμή που σας λένε οι άλλοι και οι ξένοι!
Τι να την κάνω την Ελληνική φρεγάτα σε τιμές Αμερικής;
Τι να το κάνω το τάδε οπλικό σύστημα σε τιμές Ευρώπης;
Φτηνές τιμές είπαμε και μην ακούσω πως δεν γίνετε και λέω μπούρδες!
Το έγραψα και σε άλλο ποστ δεν είναι θέμα σχεδίασης η χαμηλή τιμή.
Δηλαδή εσείς επαινείται την αγορά των χάμερ και VAL και ότι έκαναν
το σωστό οι από πάνω;
Έκλησαν μια εταιρία από φόβο και μόνο μην βγάλει στην Ελληνική
Αμυντική Έκθεση τον σκελετό ελικοπτέρου και το θωρακισμένο 4Χ4!

ChristosG

Το δικό μου σχόλιο κύριοι της Πτήσης γιατί το κόψατε; Ποιόν έθιξε και δεν το κατάλαβα;

dv1.gr

και απο χρυσο να ειναι …και goldwind να το πουνε …ΔΕΝ …και αυτο και το σααρ ..παντελως αχρηστα και πεταμενα λεφτα …εδω να πουμε για ακομα παραπανω ποσοτικη αυξηση του τουρκικου στολου παραλληλα με την ποιοτικη αναβαθμιση του με ανανεωσεις στολου και εξυγχρονισμους ..καθως βεβαια και τα 2 ανατολου που αν οχι αεροσκαφη απο καμια 40αρια ελικοπτερα φορτωμενα με ατμακα θα εχουν …τι να προσφερουν απεναντι σε αυτα τα saar-mmsc ?..πλακα κανουμε ?…επισης η τιμη των 4 mmsc θα φτασει 6 δις …καλα ακουτε …οτι πλερωσαν οι σαουντι εκει θα παιξει μεσες ακρες …ουτε για αστειο ….για συγκριση με μπελαρα ουτε η LM δεν τολμαει κατι τετοιο ….εγω θα παω παραπερα ..και θ απω κατι για το προγραμμα ευρωκορβετα …το πλοιο λοιπον ιδανικο για μας σε αυτο το προγραμμα ..ειναι το XWIND4000 της navalgroup …..ιδανικοτερο σχεδιο και σκαφος για ομοιοτυπια με μπελαρα φυσικα ..αλλα οτι καλυτερο υπαρχει για αποστολες asw και στρατιγικης κρουσης ..αν μεσο του προγραμματος με τις επιδοτησεις φτασει σε ενα κοστος οπως αναμενεται γυρω στα 300εκ …με 6 κοματια στα 2 δις σε βαθος 7-8 χρονια ειμαστε κομπλε …το πλοιο ειναι σε στυλ καταμαραν ..με τα εξης
30+κομβοι με δυνατητα πλευσης αποκλειστικα με ηλεκτρικη ενεργεια
4000 τονοι εκτοπισμα ..
τεραστειο ελικοδρομιο στην πρυμνη για 2 ελικοπτερα +uav …
32 κελια ισως και παραπανω
2 σοναρ
με 16 σκαλπ και 8 αστερ +32 καμ και σαν κεντρο ελικοπτερων και uav και στα σχεδιο και σαν δυνατοτητες ειναι οτι καλυτερο υπαρχει για στρατιγικη κρουση και asw …ασυζητητι …και με επιδοτουμενο μεγαλο μερος του κοστους …..σε συνδιασμο με 6 τουλαχιστον μπελαρα (οι 3 XL )ειναι η λυση για κυρια σκαφη επιφανειας ..
OYTE SAAR ΟΥΤΕ MMSC ειναι κυρια σκαση επιφανειας και ουτε θα γινουν και ποτε …και στα λεφτα βγαινουν και ποιο ακριβα …
belhara +xwind 4000 …….ολα τα υπολοιπα ειναι για να στησουν καπιοι φαγοτοπια ..και να αφησουν την χωρα ξεκρεμαστη ..και τα εξιλαστηρια θυματα τοτε θα ειναι τα στελεχη του ΠΝ ….ναι θα δωροδοκηθουν καπιοι να υπογραψουν για κατι που δεν κανει …μετα ομως θα ειναι και το θυμα που θα φταιει για ολα……
και τα 2 προγραμματα θα προχωρησουν και ας σκουζουν και ας λενε οτι θελουν διαφοροι ..κυβερνηση αμερικανοι τυπος τουρκοι μουρκουι κουρκοι και δεν ξερω ποιος αλλος ….αυτα …
μη κανετε ονειρα απατηλλα για ακαταλληλα σαπιοκαραβα ….επισης ειναι λιγο ντροπη το δημοσιο συμφερων και η εθνικη αμυνα-ασφαλεια να παιζεται συμφωνα με το συμφερον της χ-ψ …ιδιωτικης εταιριας ..που εχει απειροελαχιστο ποσοστο ..σε δουλεια αλλοδαπης εταιριας και δεν εχει δικο της εργο …αλλιμονο η τσεπη του καπιου πανω απο ολους και ολα ..

Evanos

Μόλις μετά απο 4 ημέρες εξαντλητικων διαπραγματευσεων βγαίνει η είδηση ότι ο πρωθυπουργός γυρίζει με πακέτο ευρωπαϊκής ενίσχυσης 70 δις..!!
Πιστεύω να καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα δις δεν τα δίνει η Fed…..ουτε ο Τραμπ…ουτε μεσολάβησε ο Παιατ…
Δεκάρα τσακιστή δεν εδωσαν οι ΗΠΑ ενώ και αυτα που παραχωρούν με χαμηλό τίμημα ως αντάλλαγμα για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μέχρι τώρα είναι χρήσιμα μεν β’ διαλογής δε
Αλλα απο αυτα τα χρήματα περιμένει να παρει μερίδιο μέσω των εξοπλιστικών και η L. M.
καθώς αν κλείσουν άλλες τρύπες της οικονομίας θα περισσέψουν πιστώσεις για σοβαρά εξοπλιστικά..
Και το ερώτημα ειναι αν ειναι ΔΥΝΑΤΟΝ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια να βγάζουν ενισχύσεις αθροιστικά εκατοντάδων δις για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια..
και η Ελλάδα συνεχώς κατόπιν Αμερικανικών παρεμβάσεων να κωλύεται κάθε φορά που ειναι να κλείσει ενα εξοπλιστικό με ευρωπαϊκές και δει Γαλλικές βιομηχανίες…
εσχατως δινοντας οπως πάει το πράγμα το 100% των βασικών εξοπλισμών δηλ. και φρεγάτες και αεροσκαφη στους Αμερικανούς…!!
Την ίδια ώρα που ζητάμε την Γαλλική ενίσχυση εντος Ε.Ε για να περάσουμε θέσεις μας που αξίζουν δεκάδες δις…
Πόση τρέλα μπορούμε να πουλήσουμε τελικά σε αυτόν τον τόπο πριν μας πάρουν με τις λεμονόκουπες..??

Last edited 4 months ago by harriettschleini
ANDREW

Εγώ χθες το έγραψα. Μίλησα για 32 δις. Τα 32 δις έγιναν 70+ δις. Μακάρι ο άνθρωπος να τα διαχειριστεί με σύνεση και να κλείσει τρύπες που έπρεπε να έχουν κλείσει χθες. Μένει να δούμε εάν δώσει για τα εξοπλιστικά ή εάν κρίνει πως πρέπει να ακολουθήσει τις προσταγές τις πράσινης ανάπτυξης και να στείλει πίσω αρκετά δις στη Γερμανία. Δεν με πειράζει να δωθουν επιδοτήσεις προς πράσινη ανάπτυξη, αλλά αρκετά δις από τα 70+ μπορούν να πάνε για εξοπλιστικά από τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης. Απ τη στιγμή που χρειαζόμαστε 20 μονάδες επιφάνειας και υποβρύχια θα μπορούσαμε να πάμε στον Γάλλο και στο Γερμανό και να τους πούμε θέλω τόσες bel extended, τόσες bel με 32 κελιά, τόσες gowind, τόσες μεκο και τόσα υποβρύχια. Δηλαδή ας πάμε για 4 μεκο α200 και αναβάθμιση των άλλων 4 μεκο από τους Γερμανούς μαζί με όσα υποβρύχια 214 και τορπίλες επιλέξουμε και από τους Γάλλους 4 extended bel, 4 bel με 32 κελιά και 8 gowind 3100. Έχουμε κάνει δηλαδή μια ανανέωση στα πάντα είτε στο βυθό είτε στην επιφάνεια και όλα έχουν ανθυποβρυχιακες ικανότητες. Και πετυχαίνουμε και οικονομία με τα πολλά κοινά συστήματα. Θα έχουμε τις μεκο για αεραμηνα σημείου, ssm βολές και ανθυποβρυχιακα και τα γαλλικα για αεραμηνα σημείου, περιοχης, ssm βολές, ανθυποβρυχιακα. Όλα τα γαλλικά θα μπορούν να βάλλουν και αστερ 30 και essm block 2, ή camm er ή mica NG άμα κάνουν καμία μαγκιά οι Γάλλοι και τον κάνουν quad pack. Ταυτόχρονα με 16 αγορές μονάδων επιφάνειας από τη Γαλλία έχει λύση το πρόβλημα των πιστοποιησεων των mica Kai scalp στα mirage και μένει να σου δώσουν είτε κάποια mirage ή κάποια μεταχειρισμένα rafale για αρχή, μέχρι να κάνεις μια παραγγελία και για rafale f4 και να έχουμε μια αεροπορία με f16 viper, mirage 2000 5, rafale. Κανείς αγορά και meteor και τους έχεις στα rafale και στα f35, μαζί με τα άλλα καλούδια όπως nsm, jsm, lrasm που πρέπει να θέσουμε ως όρους στους Αμερικανούς για την αγορά των f35 Α/Β και να πιστοποιηθουν και αυτοί και στα φ16. Δινεις και κάτιδις ακόμα να αναβαθμίσεις και τα block 50 σε viper και είσαι έτοιμος για ενδοξες μέρες. Μας μένει μετά να πουλήσουμε τους πατριότ σε καμία Σαουδική Αραβία και να πάρουμε samp t μιας και θα έχουμε ήδη aster 30. Δλδ με 15 δις στους Γάλλους και στους Γερμανούς μαζί έχεις φτιάξει στόλο και με 6 δις fms έχεις φ35, αναβαθμίσαμε να τα περισσότερα φ16 se viper και έχεις και έναν δυνατό οπλισμο. Σίγουρα θα πρέπει να πάρουμε και rafale για να είμαστε πιο ανεξάρτητοι στην αεροπορία από τους Αμερικανούς.

NikosP

Δεν έχω μάθει ακόμα σε ποιές δράσεις θα μπορούν να κατευθύνονται αυτά τα {όσα΄και όπως ) χρήματα , αλλά κάτι μου λέει οτι αν δεν είναι “πράσινες ” και Γερμανικές θα τρώνε πόρτα-veto ! ! !

ANDREW

Και τώρα που πήραμε τα 70+ δις καιρός η Lockheed να μας αφήσει στην ησυχία μας να φτιάξουμε ένα σοβαρό στόλο. Το να μη θέλει να έχουμε ένα πλοίο όπως της bel που κάνει τα πάντα και θα έχει σε αυτό πλήρη έλεγχο η Ελλάδα και να μπορούμε να χτυπήσουμε με τους scalp παντού στην Τουρκία, είναι δικό της θέμα. Δεν μας απασχολεί και δεν πρέπει να μας απασχολεί με το χαιδεμενο που εξέθρεψε η αμερικανική σκηνή τόσες δεκαετίες. Δεν θα βυθισουμε εμείς το ναυτικό μας, επειδή αυτή θέλει να μας αναγκάσει να πάρουμε δικά της ελεγχόμενα συστήματα για να μην μεγαλώσει η συμμαχία της Τουρκίας με τη Ρωσία. Να βρει τρόπο να καταστρέψει αυτό που εξέθρεψε και όχι να προσπαθεί να μας στείλει σε διαπραγματεύσεις για μοιρασιά. Τίποτα δεν πρέπει να μοιραστεί. Πλέον με τα 70βδις που θα δωθουν σε δόσεις θα είμαστε άξιοι της Μοίρας μας εάν δεν τα δώσουμε σε Γάλλους και Γερμανούς (οι τελευταίοι για να κάνουν τα στραβά μάτια στα εξοπλιστικά). Όπως είπε και ο Μακρόν, το Νάτο είναι εγκεφαλικά νεκρό και έτσι όπως πάει θα γίνει νεκρό γενικά. Εμείς τη χώρα μας θέλουμε ελεύθερη και πρώτα είναι αυτή και μετά το ΝΆΤΟ. Καιρός λοιπόν το παράρτημα της Lockheed να χάσει μεγάλη ισχύ στο υπουργείο και να καθίσει ήσυχο στη γωνία του. Στο κάτω κάτω τα πάντα Ρέι και όσο ανέβηκε η Αμερική τόσα χρόνια, αλλά τόσο θα πέσει. Καιρός λοιπόν η χώρα μας να ανέβει μετά από τέτοια πτώση.
Τι να κάνουμε. Το ξέρουμε ότι πονάει κύριε Payat να έχουμε aster 30, scalp, mica, mirage αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εσείς τη φτάσατε εδώ την κατάσταση. Πάρτε pop corn και απολαύστε.
Ρε και sm6 να μας βάλετε στις mmsc, εμείς δεν τους θέλουμε για να κάνουμε φιγούρα.
Καιρός να σοβαρευτούμε και οι Γάλλοι να πάρουν τον Σκαραμαγκά και να μας ζητήσουν μια καλή παραγγελία σε bel και gowind. Καλημέρα.

AlxPorto

Διάβασα τα περισσότερα σχόλια οπότε αν έχει ειπωθεί ζητώ συγγνώμη. Στα περισσότερα συμφωνώ με όσα έχουν πει οι περισσότεροι αλλά επειδή ακόμα δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν η συμφωνία αγοράς των (4;) MMSC φέρει και (2;) ΑΒ ή Tico είτε ως ενδιάμεση λύση είτε οτιδήποτε άλλο πόσο διαφορετική θα ήταν η συζήτηση; Ας μην προτρέπουμε λοιπόν και ας περιμένουμε μέχρι να μάθουμε τις λεπτομέρειες

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣτις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού,...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7 για το ΠΝ, εστάλη...

44
 Μετά την υπογραφή το περασμένο Ιούλιο της LoA για 4 ελικόπτερα MH-60R, σε μια εξαιρετικά προνομιακή τιμή όπως είχαμε γράψει, το ΠΝ έστειλε αίτημα...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $

Related News

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣτις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού,...

ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΧΟΣ: Αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο ο διαγωνισμός FOS των Super Puma της ΠΑ, προφανώς όλα πετούν

Ο διαγωνισμός για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των ελικοπτέρων AS 332C1 Super Puma αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας...

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...