Πούτιν προς ΗΠΑ: «Αν θέλετε μια ακόμα Κρίση της Κούβας, είμαι έτοιμος…»

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ρωσία είναι στρατιωτικά έτοιμη για μια κρίση σαν εκείνη των πυραύλων της Κούβας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά ανόητες ώστε να θέλουν μια, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει το πάνω χέρι σε ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Η προειδοποίηση Πούτιν –ουσιαστικά μια εύγλωττα διατυπωμένη απειλή– την οποία έκανε μιλώντας στα ρωσικά ΜΜΕ είναι η σκληρή απάντηση της Μόσχας στα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη νέων πυραύλων εγγύτερα στην Ρωσία. Εάν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα προωθήσει βαλλιστικούς πυραύλους πιο κοντά στις ΗΠΑ ή θα αναπτύξει πολυηχητικούς πυραύλους ή και τα δύο.

Η επιλογή της αναφοράς στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας δεν είναι τυχαία ούτε πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα. Τον Οκτώβριο του 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν για πρώτη φορά τόσο κοντά στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου όταν η κυβέρνηση Κέννεντυ ανακάλυψε ότι η Μόσχα διέθετε πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς R-12 (SS-4 Sandal) και ενδιάμεσου βεληνεκούς R-14 (SS-5 Skean) στην Κούβα, θέτοντας τις ΗΠΑ εντός εμβέλειας ως απάντηση στην τοποθέτηση αμερικανικών PGM-19 Jupiter στην Τουρκία.

Πενήντα επτά χρόνια αργότερα, οι φόβοι της Μόσχας ότι ενδεχομένως να έχει ξανά αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Συνθήκη INF (Intermediate-range Nuclear Forces) δημιουργούν νέα ένταση. Είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατυπώνει μια τόσο λεπτομερή προειδοποίηση. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει τα σχέδιά της, η Ρωσία θα αναπτύξει πολυηχητικούς πυραύλους σε πλοία και υποβρύχια κοντά στα αμερικανικά χωρικά ύδατα, με τα πληρώματά τους να έχουν σαφείς διαταγές.

«Μπορούμε, δεδομένης της ταχύτητας και της εμβέλειάς τους, να τους έχουμε σε ουδέτερα ύδατα. Επειδή (οι πύραυλοι) δεν θα είναι στατικοί, θα πρέπει να τους βρουν» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος σύμφωνα με το κείμενο της απομαγνητοφώνησης που διένειμε το Κρεμλίνο. «Κάντε την πράξη: 9 Μαχ και πάνω από 1.000 χλμ (εμβέλεια)».

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε αντιμετωπίσει παλαιότερες προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν ως προπαγάνδα, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούσαν να τραβήξουν την προσοχή από τις ρωσικές παραβιάσεις, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, της Συνθήκης για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά ότι δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών, όμως εφόσον οι Αμερικανοί αναπτύξουν νέους πυραύλους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ικανούς να πλήξουν την Ρωσία μέσα σε 10-12 λεπτά, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.

Η χρήση ναυτικών μέσων σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει τις ΗΠΑ πιο γρήγορα απ’ ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι στην Ευρώπη αυτήν, λόγω του μικρότερου χρόνου πτήσης προς τον στόχο. «Οι υπολογισμοί δεν είναι με το μέρος τους, τουλάχιστον όπως είναι τα πράγματα σήμερα. Αυτό είναι σίγουρο» επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η ένταση δεν είναι λόγος για αντιπαράθεση στο επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων της Κούβας την δεκαετία του ’60. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό που επιθυμούμε» λέει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εάν κάποιος θέλει κάτι τέτοιο, τότε καλώς να ορίσει. Εξήγησα τι θα σήμαινε αυτό. Αφήστε τους λοιπόν να μετράνε» (τον χρόνο πτήσης των πυραύλων) είπε χαρακτηριστικά.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
airman
Guest
airman

Χαλαρουα βρε κοντοκνιτη(Πουτιν) που τραβας μπιστολι(εεε πυρηνικα) σενα αυτιστικο(Τραμπ) .
Παιξτε με τιποταλλο τρελλαρες.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Όταν έχεις βάλει τον πράκτορα σου μέσα στο λευκό οίκο, μπορείς να λες οτι θες.

jimeta
Guest
jimeta

Κόψε το πολύ jumbo αντρουά ρε δικτατορίσκο γιατί σε χαλάει.

Monkey Μπίζνες
Guest
Monkey Μπίζνες

Ναι και οι Αμερικανοί θα σας αφήσουν έτσι.

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Δεν θέλει πυρηνικά!
Συμβατικά θα πάνε το βαρέλι 10 δολάρια και μετά να σε δω δε ποιον πύραυλο θα ανέβεις.
Πούτιν κάνε την πάπια και παίζε κάτω από το τραπέζι. Αν ασχοληθούν μαζί σου θα καταριέσαι την ώρα που γεννήθηκες.