Ο Πούτιν θέλει να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη το 2019 (μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα…)

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ξεκινήσει το νέο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, με μία μη επανδρωμένη αποστολή και σκοπό την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη», μέσα στο 2019. Μόνο που υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα σε αυτή τη φιλοδοξία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σε ντοκιμαντέρ πριν λίγες ημέρες:  «Σχεδιάζουμε μη επανδρωμένη και αργότερα επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα στο πλαίσιο ενός σεληνιακού προγράμματος και για την εξερεύνηση του Άρη. Η κοντινότερη αποστολή θα είναι πολύ σύντομα, σχεδιάζουμε μια αποστολή για τον Άρη το 2019».

Μόνο που υπάρχει ένα μικρό «πρόβλημα» με τη φιλοδοξία της Ρωσίας να «κατακτήσει» τον Άρη μέσα στον επόμενο χρόνο. Για να εκτοξευτεί μια διαστημική αποστολή στο «Κόκκινο Πλανήτη», θα πρέπει να λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα που ο Άρης είναι πλησιέστερα στη Γη (παράθυρο εκτόξευσης).

Για παράδειγμα, η αποστολή InSight, της NASA, θα εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου 2018, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την εγγύτητα της Γης με τον Άρη. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία, είναι διότι το παράθυρο εκτόξευσης για τον Άρη, έρχεται κάθε 26 μήνες, όταν Γη και Άρης απέχουν «μόλις» 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα και το διαστημόπλοιο θα πρέπει να ακολουθήσει τη «Τροχιά του Hoffman» για να φτάσει εκεί. Το InSight θα χρειαστεί 7 μήνες να φτάσει στο προορισμό του.

Το 2019, που ο Β. Πούτιν δήλωσε πως θα εκτοξευτεί ρωσική αποστολή στον Άρη, οι δυο πλανήτες θα βρίσκονται στη μεγαλύτερη απόσταση που τους χωρίζει και είναι περίπου 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή σχεδόν 9 φορές πιο μακριά. Το επόμενο παράθυρο εκτόξευσης είναι στα μέσα του 2020.

Αν η Ρωσία αποφασίσει να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη το 2019, θα πρέπει να δαπανήσει πολλά περισσότερα καύσιμα και το ωφέλιμο φορτίο της αποστολής, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο, διότι οι δυο πλανήτες θα βρίσκονται στη πιο μακρινή μεταξύ τους απόσταση. Μπορείτε να δείτε τις τροχιές των δυο πλανητών και τη πορεία τους εδώ ή εδώ.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως είναι μάλλον απίθανο να δούμε μια ρωσική αποστολή να εκτοξεύεται προς τον Άρη το 2019, παρά τα λεγόμενα του Ρώσου Προέδρου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Sergios Gountanis
Guest

Πάντα για μια αποστολή στον Άρη τα χρονοδιαγράμματα αναθεωρούνται προς τα πάνω. Ας το χουν έτοιμο το 2019 (αμφίβολο) και ας πετάξει τελικά το 2020. Σημασία έχει να αρχίσουν πάλι τις αποστολές εκτός χαμηλής γήινης τροχιάς..

Theo
Guest

Λεπτομέρειες, η δήλωση δείχνει αυτοκρατορική άρα ζήλια ψώρα οι δυτικοί.

nikos
Guest
nikos

Συγγνώμη αλλά υπάρχει και η εναλλακτική του ballistic capture πέρα από Hohmann transfers

Προβοκάτωρ
Guest

Ο товарищ αρχιλαμόγιο tsimuha (2nd edition..) εκπαιδεύεται ήδη για τον σκοπό αυτό..

pito59
Guest

Αν δεν κάνω λάθος, ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει από την Γη στον Αρη, χαλάει καύσιμα μόνο για να αποκτήσει αρχική ταχύτητα και μετά ταξιδεύει συνεχώς και σταθερά με την ίδια ταχύτητα λόγω της αδρανείας. Αρα αυτό που αναφέρει το άρθρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα καύσιμα λόγω της μεγαλύτερης απόστασης είναι μάλλον άτοπον. Μόνον παραπάνω χρόνο θα χρειαστούν.

George
Guest
George

Γεγονός είναι οτι εδώ και 60 χρόνια η Σοβιετική – Ρωσική διαστημική υπηρεσία μετρά μόνο αποτυχίες στις αποστολές προς το πλανήτη Άρη. Ας ελπίσουμε να τα καταφέρει σύντομα – αν και διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις.

Gilan
Guest
Gilan

Άμα έχεις τεχνολογία «παράθυρα» δεν κοιτάς…!

x-m
Guest
x-m

Εγω νομίζω ότι εδώ κολλάει το “λέμε και καμιά μ@λ@@α για να περνά η ώρα”.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

ΑΝ ο Άρης είναι σε βολική τροχιά το 2020, και το διαστημόπλοιο θέλει 7 μήνες να φτάσει εκεί, μπορεί να εκτοξευτεί π.χ. τέλος Δεκεμβρίου 2019 και να φτάσει Ιούλιο 2020 εκεί, άρα θα πληρούσε και τις δύο συνθήκες? Επίσης γιατί να κάνει την συγκεκριμένη τροχιά και όχι άλλη? Οπότε μέχρι να το δούμε, μπορεί να είναι προπαγάνδα, μπορεί και όχι. Εκει που όλοι κοροιδεύαν τα SU 57 ότι θα είναι έτοιμα σε 10 χρόνια, αυτοί τα έστειλαν για πλάκα στην Συρία σε εμπόλεμη ζώνη, εκεί που όλοι έλεγαν για παραμυθένιες διατλαντικές τορπίλες και άλλα όπλα του Πούτιν, αυτός αντί να… Read more »