28.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Προβληματισμός στο Πεντάγωνο: Εξαιρετικά δημοφιλής ο Πούτιν στο αμερικανικό στράτευμα

Προβληματισμός στο Πεντάγωνο: Εξαιρετικά δημοφιλής ο Πούτιν στο αμερικανικό στράτευμα

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 11
  •  
  •  

Θορυβημένη εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Voice Of America η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία από την δημοφιλία που απολαμβάνει ο Πρόεδρος Πούτιν στο πιο απίθανο κοινό: το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό! Χάρη στην ρωσική προπαγάνδα –φημολογείται ότι τα «τρολλ» της Μόσχας δουλεύουν υπερωρίες– και τo προμοτάρισμα του Προέδρου Τραμπ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν την Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλο των ΗΠΑ, η άποψη αυτή αλλάζει και δη στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Reagan National Defense Survey) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου είναι ενδεικτικά. Σχεδόν το 50% των οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών δηλώνει πως βλέπει την Ρωσία ως σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και στο γενικό σύνολο των ερωτηθέντων την εν λόγω άποψη έχει το 28%, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19% –σίγουρα μια σημαντική αύξηση. Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν μπορεί να μειδιά αυτάρεσκα.

Το συγκεκριμένο γκάλοπ συνδέει την αυξανόμενη δημοφιλία του Ρώσου Προέδρου με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «Οι δημοσκόποι βρήκαν πως η θετική θεώρηση της Ρωσίας φαίνεται ότι «προέρχεται κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στα θετικά σήματα του Προέδρου Τραμπ για την Ρωσία» αναφέρεται στην περίληψη που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στην VOA ότι η Μόσχα έχει στοχοποιήσει ειδικά το προσωπικό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με μια εντεινόμενη εκστρατεία επηρεασμού από το 2017, αποσκοπώντας στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018. Ο στόχος, λένε, δεν ήταν τόσο η μεταστροφή του εκλογικού αποτελέσματος όσο να «φυτέψει» στους στρατιωτικούς, με την κατάλληλη παραπληροφόρηση, τον «σπόρο» που θα τους προδιέθετε να βλέπουν την Ρωσία και τις πράξεις της πιο ευνοϊκά στο μέλλον. Αν αυτό δεν είναι υβριδικός πόλεμος τότε τι είναι;

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, της «Αυτοκρατορίας του Κακού» όπως την είχε αποκαλέσει ο Ρόναλντ Ρήγκαν σε μια ομιλία του το 1983, βοήθησε στην εδραίωση της άποψης «η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση» που ενστερνίζονται πολλοί Αμερικανοί και όχι μόνον. Ναι, αλλά ο Πρόεδρός της κάνει τα πάντα για να ξαναγίνει το ίδιο ισχυρή –χωρίς τον Κομμουνισμό.

Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος 2018) σε δείγμα 1.000 και πλέον ατόμων έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Ρωσία. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια σημαντική αλλαγή ανάμεσα στους παραδοσιακά αντι-Ρώσους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων λόγω των θετικών δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ για την Ρωσία και τον Πούτιν.

Πάντως το 71% των Αμερικανών και το 53% των οικογενειών στρατιωτικών εμφανίζουν ανοσία στην προπαγάνδα και θεωρούν την Ρωσία ότι ήταν και η ΕΣΣΔ: Υπ’ αριθμό 1 εχθρό των ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμη και οι «κακοί» μπορούν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους από άλλους «κακούς». Στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute, το 28% των ερωτηθέντων βάζει την Κίνα στην κορυφή της λίστας των χωρών που συνιστούν απειλή για της ΗΠΑ ενώ δεύτερη με μικρή διαφορά (25%) έρχεται η Ρωσία.

Η φιλική θεώρηση της Ρωσίας από όλο και περισσότερους Αμερικανούς που υπηρετούν ανησυχεί σοβαρά την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία. «Υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας για τον κατακλυσμό των ΜΜΕ με παραπληροφόρηση με στόχο την διασπορά αμφιβολίας και σύγχυσης» λέει στην VOA η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντισμήναρχος Κάρλα Γκλήσον.

«Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω παραφωνιών και εμπρηστικής ρητορικής αλλά και μέσω ψευδών αφηγήσεων που αποσκοπούν να προκαλέσουν συμπαθητικές απόψεις» επισημαίνει. «Δουλεύουμε για να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε την ρωσική παραπληροφόρηση όποτε είναι δυνατόν» προσθέτει. Προφανώς θέλει ακόμα δουλειά. Η στρατηγική της Μόσχας για αποδυνάμωση των αντιπάλων της μέσω μιας αδιάκοπης εκστρατείας παραπληροφόρησης φαίνεται να αποδίδει. Οι «ρωγμές» στα τείχη της πρώτης γραμμής άμυνας της Αμερικής, του ίδιου της του στρατεύματος, καταδεικνύουν αυτό ακριβώς.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 11
  •  
  •  
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stavrogin

θυμάται κάνεις την συμπάθεια των Άγγλων στην Αίγυπτο του 1941 για το Ρόμελ; Η επίκληση της “προπαγάνδας” προϋποθέτει την υποτίμηση της κριτικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού. Αλλά ο Πουτιν είναι αδιαμφισβήτητα ένας επιτυχημένος και ικανός ηγέτης και αυτό φαίνεται να μην διαφεύγει της προσοχής κάποιων Αμερικάνων. Μας αρέσει να παρουσιάζουμε τον Τραμπ ώς γραφικό ανόητο και σίγουρα μας έχει δωσει πάτημα να το κάνουμε αλλά ο Τραμπ έχει την δική του προσέγγιση στα θέματα και ορισμένες φορές έχει δίκιο, και αυτό επίσης δεν διαφεύγει από τους υποστηρικτές του. Ειναι μοιραίο οι Αμερικάνοι να βρεθουν αντιπαλοι των Ρωσων και η κυρια… Read more »

x-m

Ο Τράμπ είναι γραφικός , ανόητος, άσχετος, πολλά άλλα, αλλά κυρίως είναι ψεύτης.Συν τοις άλλοις πολιτεύεται αποκλειστικά με βάση το προσωπικό του συμφέρον. Είναι όμως και τυχερός γιατί ο προηγούμενος (δημοκρατικός) πρόεδρος τους αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών ενώ η αντίπαλος του είχε φθαρεί υπερβολικά. Ο μόνος δυνητικά αξιόλογος αντίπαλος του ήταν πολύ “αριστερός” για την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Με ποιά κριτήρια θεωρείτε τον Πούτιν ικανό και επιτυχημένο;

Faethon

Νομίζω , και ανεξάρτητα τα “μέσα” και το “δίκαιο” που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των δύο, είναι ατυχής…για τον Τράμπα. Στη θέση των Αμερικανών το ίδιο θα κάναμε.Εδώ εμείς φθάσαμε να θαυμάζουμε τον Έρντο με τα “μπουμπούκια” που μας κυβερνούσαν και κυβερνούν.

epampapas

Tελικά αυτοί οι αμερικάνοι πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου ώστε να χειραγωγούνται από μερικά τρολ. Τόσο εύκολα επηρεάζεται η γνώμη τους; Αστειότητες.

Yannis

Τι ακριβως τους αρεσει στον φαλακροκοντο δυναστη; Το “τζουντο” που παιζει στα γεραματα ή οι γκομενες που τις αλλαζει σαν τα πουκαμισα; Ο ιδιος ειναι τοσο χαρισματικος οπως ενας Σοβιετικος ηγετης σαν τον Μπρεσνιεφ: Αντι-επικοινωνιακος, αλλα ξερει να ελισσεται μεσα στην νομενκλατουρα του Κρεμλινου που το μονο που θελει ειναι να εχουν εναν προβλεψιμο και ελεγχομενο ηγετη ωστε ολοι αυτοι να μπορουν να συνεχισουν να εχουν τα προνομια τους και να δρεπουν τους καρπους της κρατουσας διαφθορας. Μια απο τα ιδια απο Σοβιετια. Θυμιζω οτι αυτη η νομενκλατουρα δεν εβλεπε με καλο ματι τον Χρουστσωφ, ο οποιος ηταν σχετικα επικοινωνιακος… Read more »

chikichiki

Τζάμπα πάνε οι ανησυχίες. Απλώς το ίματζ του Βλαδίμηρου πουλάει στον μέσο στρατιώτη, και φυσικά υπάρχει και η μη αμελητέας αποδοχής αντίληψη ότι η Ρωσία δεν είναι δα και το κόκκινο τέρας της παλαιάς εποχής. Αυτά δεν αρκούν για να προκαλούν ανησυχίες, ιστορικά ο Αμερικάνος στρατιώτης πάει όπου του ζητηθεί και κάνει ό,τι του ζητηθεί χωρίς να λογαριάζει συμπάθειες.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά $

Related News

Κυρώσεις κατά των ρωσικών αγωγών Nord Stream-2 και Turkish Stream

Σήμερα, το State Department ενημέρωσε την οδηγία για την Ενότητα 232 του Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), το οποίο επιτρέπει την επιβολή...

Αραβικός Σύνδεσμος: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη απειλούν την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει τις «παράνομες τουρκικές παρεμβάσεις» στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, δήλωσε ο...

Θέση-κλειδί στο Πεντάγωνο αναλαμβάνει ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος

Τη θέση του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας αναλαμβάνει ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Κράτσιος.Σύμφωνα με το «Defense News», ο Κράτσιος θα καλύψει το...

P-47 ‘Thunderbolt’ αεροπλανοφόρων

Ο Πόλεμος (είναι) πάντων πατήρ και κυρίως της ανθρώπινης επινοητικότητας και προσαρμοστικότητας.Στα μέσα του 1944, η μάχη του Ειρηνικού μαινόταν ακόμα με πείσμα και...

Η φωτιά στο USS Bonhomme Richard πλήγμα στα σχέδια του Αμερικανικού Ναυτικού για τον Ειρηνικό

Το USS Bonhomme Richard, το οποίο καίγεται στο Σαν Ντιέγκο από την Κυριακή, βρισκόταν στο τέλος ενός σημαντικού διετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού, με το οποίο...
- Advertisement -