16.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Πίσω από τις εξαγγελίες Πούτιν για τα ρωσικά… Wunderwaffen;

- Advertisement -

 
Πολλά (ρωσικά και όχι μόνο) μάτια υγράνθηκαν από εθνική υπερηφάνεια στην πρόσφατη ομιλία του προέδρου Πούτιν προς αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου της χώρας, όταν μίλησε για τα πρωτοποριακά όπλα που θα καταστήσουν την αμερικανική πυραυλική άμυνα «άχρηστη». Όπλα που και μόνο η αναφορά τους εμπνέει δέος: ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ένας πολυηχητικός πύραυλος cruise με το δυσοίωνο όνομα «Κίνζαλ» (Στιλέτο) και ένα υποβρύχιο drone ικανό να φέρει συμβατική και πυρηνική κεφαλή είναι αυτά που η ένταξή τους στο ρωσικό οπλοστάσιο χωρίς καθυστέρηση, όπως επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας και έμπιστος του Ρώσου προέδρου, Στρατηγός Σεργκέϊ Σοϊγκού, θα κάνει την Ρωσία πιο ασφαλή.
‘Ενα παλιό δημοσιογραφικό αξίωμα θυμίζει όταν ακούμε κάτι να σκεφτόμαστε πάντα «Ποιος το λέει, Πού το λέει, Πώς το Λέει, Γιατί το λέει»… Και ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ένα άτομο που ποτέ δεν λέει κάτι χωρίς λόγο ενώ είναι γνωστός για την αίσθηση του στρατηγικού timing που τον χαρακτηρίζει. Η επιλογή της στιγμής και το ακροατήριο δείχνουν πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Μίλησε για ενίσχυση της ρωσικής άμυνας στους εκπροσώπους του Έθνους και πίσω του, σε γιγαντοοθόνες, παρήλαυναν τα φοβερά όπλα που οι εχθροί της Ρωσίας καλά θα κάνουν να πάρουν στα σοβαρά. Κλασσική, άψογα ενορχηστρωμένη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου μέσω των media –το είδος στο οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αληθινός βιρτουόζος.
Η αμερικανική πλευρά βέβαια έσπευσε να υποβαθμίσει τα όπλα που διαφήμισε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος. Είναι όντως τόσο φοβερά τα νέα ρωσικά όπλα ή πρόκειται για προσεκτικά διατυπωμένες υπερβολές με στόχο να προκαταλάβουν τον αντίπαλο; Άλλωστε οι Ρώσοι παραδοσιακά χρησιμοποιούν την τεχνική της εξαπάτησης για να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις –θυμηθείτε τις επαναλαμβανόμενες διελεύσεις ενός σχηματισμού δέκα βομβαρδιστικών Μ-4 «Bison» πάνω από το αεροδρόμιο Τούσινα της Μόσχας κατά τις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αεροπορίας τον Ιούλιο του 1955.
Οι Δυτικοί παρατηρητές πείστηκαν πως η Σοβιετική Ένωση είχε θέσει τα νέα βομβαρδιστικά τζετ σε μαζική παραγωγή ενώ στην πραγματικότητα τα μόνα επιχειρησιακά «Bison» ήταν τα 28 που πετούσαν! Το τέχνασμα έπιασε και οι Αμερικανοί άρχισαν πανικόβλητοι να ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την δύναμη των… 800 βομβαρδιστικών που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της CIA θα διέθεταν οι Σοβιετικοί μέχρι το 1960. Απάτη; C’est la guerre… Και επειδή ένας πόλεμος μπορεί να διεξαχθεί με πολλούς τρόπους, ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τις εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου.
Πίσω από τις λέξεις του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν

Τα όπλα στα οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος υπάρχουν ή θα υπάρξουν; Είναι γνωστό ότι στρατηγικά όπλα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και ο RS-28 Sarmat, ένας νέος βαρύς διηπειρωτικός πύραυλος (ICBM) με ικανότητα να διαπερνά «οποιασδήποτε αντιπυραυλική άμυνα» χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει, είναι ένα από αυτά.

Ο εκτοξευόμενος από υπόγειο σιλό διηπειρωτικός πύραυλος 5ης γενεάς RS-28 «Σαρμάτ» (κωδικός ΝΑΤΟ: SS-30 Satan II) είναι ένα πραγματικό μεγαθήριο υγρών προωθητικών καυσίμων με βάρος άνω των 100 τόννων και δυνατότητα μεταφοράς 12-15 θερμοπυρηνικών κεφαλών (MIRV) ισχύος 150-300 κιλοτόννων –ή συνδυασμό «βαρέων» και «ελαφρών» κεφαλών–  που κάνει τον αμερικανικό LGM-30 Minuteman να μοιάζει με παιχνίδι. Διαθέτοντας επιχειρησιακή ακτίνα 6.200 μιλίων, ο «Σατανάς» πρόκειται να αντικαταστήσει παλαιότερους τύπους βαλλιστικών πυραύλων σε σιλό όπως τον 211 τόννων RS-20V «Βοϊβόντα» (Πολέμαρχος) γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SS-18 Satan Mod. 6, επίσης εξοπλισμένο με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές συνολικού βάρους 8,8 τόννων.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η ένταξή του σε υπηρεσία αναμένεται εντός του 2018, με 50 πυραύλους επιχειρησιακούς μέχρι το 2020. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα μεταφοράς 24 ευέλικτων υπερ-υπερηχητικών κεφαλών Yu-71/Yu-74 με «απρόβλεπτη τροχιά επανεισόδου» και, κυρίως, μια σειρά αντιμέτρων σχεδιασμένα να κατατροπώσουν κάθε αντιβαλλιστική άμυνα.
Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε επίσης σε ένα μακράς εμβέλειας πυρηνοκίνητο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, γνωστό ως «Status-6». Και αυτό, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι, μπορεί να περάσει από οποιαδήποτε αμερικανική άμυνα αλλάζοντας τον τρόπο εξαπόλυσης πυρηνικού πλήγματος δια θαλάσσης.

Ο πυρηνοκίνητος πύραυλος cruise που παρουσιάσθηκε μοιάζει να έχει αρκετό δρόμο ανάπτυξης μπροστά του. Οι πιο δύσπιστοι έσπευσαν να θυμίσουν ότι παρόμοια τεχνολογία διερεύνησαν και οι Αμερικανοί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά εγκατέλειψαν το concept ως μη πρακτικό. Όπως επεσήμαιναν τότε ειδικοί, ο πύραυλος θα εξέπεμπε ραδιενεργά απόβλητα εν πτήσει αποτελώντας δυνητικό κίνδυνο για τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε να προστατέψει. Ο πρόεδρος Πούτιν πάντως έκανε λόγο για «σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια» του νέου πυραύλου η οποία θα υπερνικούσε οποιαδήποτε αμερικανικό σύστημα…
Με το βλέμμα σε «game changing» τεχνολογίες
Φυσικά οι αναφορές του Ρώσου προέδρου για εξουδετέρωση της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ έγιναν πρωτοσέλιδα, ωστόσο η δυνατότητα αντιμετώπισης αμερικανικών συστημάτων δεν είναι κάτι καινούργιο, σημειώνει ανάλυση της Washington Post. Αποτελεί στάνταρντ πρακτική των ΗΠΑ να μην αναπτύσσουν ένα αμυντικό σύστημα που θα μπορούσε να εξουδετερώσει την ρωσική «απάντηση» σε ένα ενδεχόμενο αμερικανικό πυρηνικό πλήγμα.

Ο λόγος είναι απλός: Μια τέτοια προοπτική θα ήταν αποσταθεροποιητική, πυροδοτώντας μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας προκειμένου η τελευταία να ανακτήσει την απωλεσθείσα δυνατότητα αντιποίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη αμερικανική έκθεση για την πολιτική της Ουάσιγκτον σχετικά με τα πυρηνικά (U.S. Nuclear Posture Review) αναφέρεται ότι τα επιτεύγματα των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να αναπτύσσονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να «αποκλείουν την έναρξη μιας κούρσας εξοπλισμών με την Κίνα ή την Ρωσία».
Ήδη ο σοβιετικής σχεδίασης διηπειρωτικός πύραυλος «Βοϊβόντα» τον οποίο προβλέπεται να αντικαταστήσει ο ικανότερος «Σαρμάτ» είναι σε θέση να υπερνικήσει τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία. Τα όπλα που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν στοχεύουν περισσότερο στο μέλλον για να αντισταθμίσουν τις νέες τεχνολογίες που «αλλάζουν το παιχνίδι» και λιγότερο στο παρόν, εκτιμούν αναλυτές. Ωστόσο δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσουν οι αντίπαλοι της Ρωσίας.

«Γιατί το λέει» και γιατί τώρα… Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει όσο λίγοι να παίζει με το αίσθημα πατριωτισμού των Ρώσων και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό. Ο πρώτος γύρος ξεκινά στις 18 Μαρτίου και ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει και τέταρτη θητεία. Εάν κερδίσει, παρατείνει την εξουσία του ως το 2024.
Μπορεί τα νέα και δη πυρηνικά όπλα να τράβηξαν το ενδιαφέρον της Δύσης, όμως η ομιλία Πούτιν, διανθισμένη με μια σειρά επιτευγμάτων και υποσχέσεων για ένα καλύτερο μέλλον, ήταν και ένα κάλεσμα προς τους Ρώσους πολίτες. Με τα κρατικά ΜΜΕ να τον στηρίζουν αναφανδόν και εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης εκτός προεκλογικού αγώνα, ελάχιστοι αμφιβάλουν ότι ο Πούτιν θα κερδίσει αυτές τις εκλογές. Ωστόσο η απάθεια που δείχνει μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, ανησυχεί πολλά κυβερνητικά στελέχη που φοβούνται για το ενδεχόμενο μικρής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Προβάλλοντας το κατάλληλο μήνυμα, την κατάλληλη ώρα

Οι προεδρικές αναφορές στα όπλα που θα κάνουν την Ρωσία μεγάλη και πιο ασφαλή ενισχύουν το αφήγημα της αναγέννησης της χώρας μετά από δεκαετίες ταπείνωσης. Και μερικές γερές δόσεις πατριωτισμού είναι πάντα χρήσιμες, τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και για στρατηγικούς λόγους. Αντιμέτωπος με οικονομικές κυρώσεις που μετρούν ήδη χρόνια, περνά το μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ρωσία δεν είναι εύκολο να γονατίσει –μήνυμα που λειτουργεί και στο εσωτερικό. Ο ανοικτός διαγωνισμός ονοματοδοσίας του νέου υπερ-πυραύλου cruise και του υποβρυχίου drone ου ανακοινώθηκε ήταν μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας πατριωτικού κλίματος από τον «μαέστρο» Πούτιν.
Πέραν των… ψυχολογικών επιχειρήσεων όμως, το θέμα των νέων ρωσικών όπλων, σε υπηρεσία ή υπό ανάπτυξη, δεν παύει να ανησυχεί την Δύση. Διότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου θέτει υπό αμφισβήτηση το ισχύον καθεστώς που διέπει τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η αποχώρηση των ΗΠΑ το 2002 από την Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ABM Treaty) περιπλέκει τις υπάρχουσες συνθήκες μείωσης των εξοπλισμών, όπως την διμερή New START.
Η ρωσική πλευρά επιχειρηματολογεί ότι τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα που αναπτύχθηκαν μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την Συνθήκη ΑΒΜ σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες μειώσεις στρατηγικών όπλων καθιστούν το ρωσικό οπλοστάσιο πιο ευάλωτο, κάτι που υπονομεύει τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας. Η προβολή όπλων σαν τον διηπειρωτικό πύραυλο cruise «Avangard» και το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα «Status-6» –τα οποία δεν καλύπτει καμμία από τις υπάρχουσες Συνθήκες– σίγουρα δεν έγινε για να καθησυχάσουν την Δύση.
Πόσα από αυτά τα όπλα είναι άμεσα επιχειρησιακά και σε ποιο βαθμό; Οι θρυλούμενες δυνατότητές τους είναι υπαρκτές ή υπερτονίζονται για να αποθαρρύνουν τους εν δυνάμει αντιπάλους; Μπορεί η δοκιμαζόμενη από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις Ρωσία να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα προγράμματα επανεξοπλισμού της; Τί άλλα όπλα ετοιμάζουν οι Ρώσοι μηχανικοί, πόσα και πότε θα είναι έτοιμα; Κανείς δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Και η αβεβαιότητα προκαλεί πάντα ανησυχία. Αυτό ακριβώς που θέλει ο «παίκτης» Πούτιν, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να το εκμεταλλευτεί. 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ellinokyprios
Ελληνοκύπριος
2 years ago

Οι Ρώσοι σχεδόν πάντοτε υπερέβαλλαν για τις αμυντικές τους δυνατότητες, και οι Αμερικανοί σχεδόν πάντα τις υποτιμούσαν…

ptisidiastima
2 years ago

Άρα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το θέμα είναι πόσο στο μέση ή μάλλον προς τα πια πλευρά τείνει;

Καυτή Πιπεριά
2 years ago

Ένα ακόμα κορυφαίο άρθρο της Πτήσης..Συνάδελφοι η χαρακτηριστική εικόνα δεν φαίνεται ξαναανεβάστε την.

f.karaiosifidis
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
2 years ago

Το διορθώσαμε και εκπέμψαμε περίπολα για τα gremlin…

DangerJetExhaust
Νίκος Βασιλάκης
2 years ago

Ο KH-47M2 Kinzhal έχει ενδιαφέρον: Φαίνεται σαν να πήραν τον Iskander, του πρόσθεσαν αεραγωγό και κινητήρα ramjet / scramjet, κάποιες δυνατότητες του 3M22 Tsirkon και δημιούργησαν, με λίγα έξοδα, έναν πολυηχητικό πύραυλο cruise με μεγάλες ικανότητες. Στο βίντεο φαίνονται οι δοκιμές του από Mig-31, ενώ κάποιοι στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι είναι ήδη επιχειρησιακός. Παραδόξως ο Πούτιν δεν ανέφερε καθόλου τον 3M22 Tsirkon, που είναι ένα τεχνολογικό θαύμα, με μια πετυχημένη δοκιμή το 2017, ίσως επειδή είναι υπό ανάπτυξη, με πολλά τμήματα να τα μοιράζονται με τους Ινδούς για τον BraHmos II.

tsimuha
tsimuha
2 years ago

Μια φορα το συστημα Laser φαινεται να το απαρτιζουν αρκετα οχηματα.
https://www.youtube.com/watch?v=ghDvDFb3lM0

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
2 years ago
Reply to  tsimuha

Λογικό, καθώς χρειάζονται σημαντικές ποσότητες ισχύος (γεννήτριες). Το βίντεο πάντως αποδεικνύει ότι έχει υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας.

tsimuha
tsimuha
2 years ago

“Combat laser complex “Peresvet”
The Russian Federation continues to implement measures to strengthen its military security.
The creation of new strategic weapons systems is aimed at enhancing the defense capability of Russia, preventing any aggression against our country and its allies.
Within the framework of the state armament program, the Space Forces for the first time in history received the latest weapons based on new physical principles – a combat laser complex.
Currently, the “Peresvet” laser complexes received by the troops are deployed in the locations of their deployment, and active work has been organized to develop new weapons.
To carry out combat duty in the places of deployment, the necessary infrastructure has been prepared, special facilities have been erected for the placement of equipment and duty shifts.
The personnel of the units equipped with the Peresvet combat laser complex were retrained on the basis of the Mozhaisky Military Space Academy and are currently improving their professional knowledge, skills and abilities in special, technical and tactical training.
Every day the personnel receive theoretical knowledge in specially equipped training classes, and practical actions are worked out directly on military equipment.”
Eπισης υπαρχει και μια αναφορα (δεν ξερω κατα ποσο στεκει ) οτι το συστημα το τροφοδοτει με ενεργεια ενας μινι κινητος πυρηνικος αντιδραστηρας.

tsimuha
tsimuha
2 years ago

The RF Defense Ministry continues to spread information about prospective weapons. This time – a cruise missile with a nuclear engine “Burevestnik”
https://www.youtube.com/watch?v=RQZ_yNPS5KI

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

64
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

Αμερικανοί Πεζοναύτες κατευθύνουν βομβαρδιστικά της Αεροπορίας με drones

Εάν χρειαστεί να πολεμήσουν ξανά στον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα καθοδηγούν βομβαρδιστικά προς τους στόχους τους χρησιμοποιώντας τακτικά drones. Σε ασκήσεις που πραγματοποίησαν...

Πούτιν: Κίνα και Γερμανία τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις, ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να διεκδικούν την κυριαρχία που είχαν στο παρελθόν

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κίνα και η Γερμανία τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να διεκδικούν την κυριαρχία που είχαν...

Η Ε.Ε. βάζει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε σήμερα κυρώσεις στον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιγκόρ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη αξιωματούχο, θεωρώντας τους...