Πάιατ από Συνέδριο Economist: H Ελλάδα προστάτιδα χώρα και πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο

7
769
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την άποψη πως η Ελλάδα σήμερα είναι η προστάτιδα χώρα και ο πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή και μια χώρα που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα προστατεύει το νότιο τμήμα της Ευρώπης και όλο και περισσότερο σημαντικούς ενεργειακούς, εμπορικούς, θαλάσσιους και επικοινωνιακούς πόρους, που διέρχονται από αυτήν την περιοχή. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα – και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια – θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο“.

Δήλωσε επίσης ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων».

Είναι σημαντικό για την κυβέρνησή μου, πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων για τη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου“, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάιατ εξήρε την τήρηση του ορίου του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες από την Ελλάδα, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει το NATO, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεισφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στο air policing του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.

Για την Τουρκία ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας για να εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, γιατί είμαστε όλοι σύμμαχοι» και τόνισε κανείς πως δεν μπορεί να αντέξει ένα ατύχημα στην περιοχή. Επισήμανε επίσης πως είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας η καλή σχέση με την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
vtheofilis
Member
Active Member
vtheofilis

Να δούμε μέχρι πότε θα προσπαθούν οι ΗΠΑ να προσεταιριστούν την Τουρκία…
Αρχίζω να αναρωτιέμαι εάν ενέργειες παρόμοιες με του Ισραήλ (προληπτικά χτυπήματα) θα μας απομάκρυναν από τις ΗΠΑ.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Αν είχαν στόχο “σύμμαχο” χώρα ή δεν συμβαδίζουν με τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς, να είστε βέβαιος πως θα μας απομάκρυναν. Οποιαδήποτε σύγκριση με το Ισραήλ, είναι άσκοπη. Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι έχουν μια διαχρονικότητα. Η χρησιμότητα του Νεοελληνικού κράτους (για τις ξένες δυνάμεις που το στήριξαν) ουσιαστικά έληξε με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε ευκαιριακά, αλλά κατά βάση η ύπαρξή του αφορά τον Ελληνισμό και μόνο.

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Τι μας λες; Πηγή προβλημάτων η Ελλάδα;
Ποιου ακριβώς προβλήματος πηγή ήταν η Ελλάδα;
Απαράδεκτες δηλώσεις που πρέπει να απαντηθούν αυστηρά. Δεν θα γίνει φυσικά γιατί πρέπει να έχεις πολιτικά κότσια για να το κάνεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Τώρα γι’αυτό το παλικάρι, τι να πεις; Ωραία τα γλυκόλογα Κ. Πά’ι’τ, αλλά φτάνει πια η πιπίλα. ”Είμαστε σύμμαχοι και πρέπει να τα βρούμε”. Ναι αλλά πως θέλετε να τα βρούμε τελικά. Και αφού επιμένετε τόσο αρχίζουν να μας μπαίνουν ψύλλοι στ’αυτιά μας!

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

“Πιστεύουμε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα – και ειδικά στην άμυνα και την ασφάλεια – θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο“.”

Και εμείς το πιστεύουμε αυτό. Όμως η ειρήνη με άδειο στομάχι και πολλά όπλα…εγκυμονεί θερμά επεισόδια, μετανάστευση και άλλα άσχημα.
Οπότε μια καλή χείρα βοηθείας σε μια χώρα που την χρειάζεται σε επιχειρηματικό και στο επενδυτικό κομμάτι θα ήταν εξίσου σημαντική με την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας.

Για αυτή τι χώρα λέμε…τον πυλώνα σταθερότητας.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Από λόγια χορτάσαμε. Πράξεις παρακαλώ…

antonios
Guest
antonios

Στην Ιστορία όταν μαθαίνουμε να κάνουμε αναλύσεις ΠΑΝΤΑ στοχεύουμε στις λεπτομέρειες. “Ο Διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται” όπως σωστά λέει ο σοφός μας λαός. Στην συνέντευξη του Παιατ διαβάζουμε τις εξής φράσεις ” είναι απαραίτητο να κρατήσουμε την Τουρκία στην Δύση”, “είμαι χαρούμενος που ο πρώτος που τηλεφώνησε στον κο Μητσοτάκη ήταν ο πρόεδρος Ερντογαν” (εδώ παρατηρήστε ότι για τον Αμερικανό Πρέσβη ο κος Μητσοτάκης είναι απλά ένα πρόσωπο ενώ ο Ερντογαν είναι ένας θεσμικός ρόλος αυτός του πρόεδρου” και τέλος διαβάζουμε “κανείς δεν μπορεί να αντέξει ενα ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος” στην περιοχή”. Στην Ιστορία οι διπλωματικές εκφράσεις είναι ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ με… Read more »