23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ηχηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία: Τα σύνορα της Ελλάδας δεν αλλάζουν

Ηχηρό μήνυμα Πάιατ στην Τουρκία: Τα σύνορα της Ελλάδας δεν αλλάζουν

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε στο MEGA για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και στηλίτευσε την προκλητική στάση της Άγκυρας σε θάλασσα και ξηρά.

“Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Επιπλέον, εξέφρασε για ακόμα μια φορά την στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.

Ακόμα, ο κ. Πάιατ επανέλαβε πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχει προηγηθεί μια εκτεταμένη αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας τι θα πρέπει να αναμένουμε από τις ΗΠΑ ως μέτρο αποτροπής των προκλήσεων από την γείτονα χώρα;

“Μπορείτε να στηρίζεστε στις ΗΠΑ ότι θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την σχέση μας με την Ελλάδα. Η στρατιωτική σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ, η οποία ενισχύεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων των κυβερνήσεων μας και των στρατιωτικών ακολούθων μας αλλά και του σημαντικού βήματος που έγινε το περασμένο έτος με την επέκταση της συμφωνίας αμυντική συνεργασίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Δεν χρειάζεται εγώ να σας το πω αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε όλα τα θέματα που αναφέρατε. Στο θέμα της θαλάσσιας οριοθέτησης και την συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας οι ΗΠΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε μια εκ διαμέτρου αντίθετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σε σχέση με την Τουρκία.

Πιστεύουμε ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα σχετικά με τις παράκτιες δραστηριότητες. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης δεν μπορούν να τεθούν από μια μονομερή ενέργεια, όπως αυτή που έκανε πέρυσι η Τουρκία.

Τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου. Έχουμε τεθεί ανοιχτά στο θέμα αυτό. Έχουμε πάρει σαφή θέση για την κατάσταση στον Έβρο. Είδα με προσοχή την δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια πριν από δυο μέρες. Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν! Αυτό είναι βέβαιο.

Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι προκλητικές ενέργειες όπως αυτές που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα –συχνά και λόγω παραπληροφόρησης, ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν θύματα, τους είπαν ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα άνοιξαν και για αυτό ήρθαν στον Έβρο.

Οι ΗΠΑ όμως ξεκαθάρισαν ότι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Στο ερώτημα για το Αιγαίο και τις υπερπτήσεις που έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή πρόσφατα, ήμασταν ξεκάθαροι. Αναμένουμε η Ελλάδα και η Τουρκία να διαχειριστούν το θέμα ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Έχουμε υπάρξει πολύ υποστηρικτικοί στις ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα, με τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με την έναρξη των διαδικασιών για την οικοδόμηση των Μέτρων εμπιστοσύνης και τα μέτρα για την μείωση πιθανότητας κάποιου ατυχήματος, καθώς και αντιεπαγγελματικής στρατιωτικής συμπλοκής.

Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή την ελληνική κυβέρνηση, στην σύνεση και στον επαγγελματισμό της διαχείρισης αυτών των ζητημάτων. Επίσης έχουμε λάβει από το πιο υψηλό κυβερνητικό επίπεδο ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις ελληνικές κόκκινες γραμμές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος στο ζήτημα αυτό, όταν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον, τον Ιανουάριο”

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τις ΗΠΑ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τόσο στα σύνορα του Έβρου ή της υφαλοκρηπίδας;

“Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή.

Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμαστε στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία –τον David Satterfield, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους διπλωμάτες μας.

Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα. Ωστόσο αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει”.

Απομαγνητοφώνηση: Capital.gr


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
tsir266

Είναι από τα πιο θλιβερά πράγματα να διαβάζουμε τέτοιες δηλώσεις. Είμαστε ένα έθνος με τεράστια ιστορία και το σύγχρονο Ελληνικό κράτος μετρά διακόσια χρόνια ανεξαρτησίας και βλέπουμε, δυστυχώς ότι έχουμε ξαναγυρίσει στην αρχή, δηλαδή θα πρέπει οι ” μεγάλες δυνάμεις” να εγγυώνται την εδαφική μας ακεραιότητα. Και το πιο απίθανο, να το πανηγυρίζουμε κιόλας. Με τις υγείες μας….

Alexandros

Αντίστοιχες δηλώσεις κάνει και το ΝΑΤΟ για τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και το ΙΡΑΝ και τους στέλνουν και συστοιχίες PATRIOT αυτοί! γιατί δεν βάζουν δικά του συστήματα; Α ξέχασα μάλλον δεν έχουν τα χρήματα και δεν τους άρεσαν?

K-S

“Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν στρατιωτική συμπλοκή – τυχαία ή εσκεμμένη – μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή. Δεν μπορώ να καταλάβω, διαβάζοντας την παραπάνω δήλωση, που βλέπετε το “Ηχηρό μήνυμα”; Η μετάφραση του απο τη διπλωματική στην καθομιλουμένη ελληνική είναι η εξής: Η Τούρκια έχει μεγαλύτερη γεωπολιτική και οικονομική αξία, είναι ένα σοβαρο κράτος με στρατηγική και όραμα που σέβεται τον εαυτό της και διεκδικεί τα συμφέροντα της. Η Ελλάδα εν αντιθέσει δεν σέβεται τον εαυτό της, έχει… Read more »

chriss8

Πώς απενεργοποιούνται τα F-16 και τα Patriot? Με γήινη τεχνολογία πάντα…..

δεν θα αναφερθώ στα λοιπά άλματα λογικής…. Στο μυαλό σου είναι αυταπόδεικτα θεωρήματα!

Falcon7

Αν εξαιρέσεις την υπερβολή του φίλου όσον αφορά την απενεργοποίηση οπλικών συστημάτων, οι άλλες απόψεις του δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Xristoforos

Όπως το κοντρόλ του συναγερμού αυτοκινήτου.
Περνάει ο Αμερικανός μπροστά από το F-16 και μπιπ μπιπ… 😆 😆 off 😆 😆

Skywalker

Ξέρετε αν δίνουν οι Αμερικανοί τον πηγαίο κώδικα των οπλικών συστημάτων που πουλούν; Από ότι φαίνεται μερικά μόνο σε δύο κράτη. Ποιος σου εγγυάται ότι στον πηγαίο κώδικα δεν υπάρχει μια υπό- ρουτίνα που όταν δέχεται κάποια εντολή που επηρεάζει την συμπεριφορά του οπλικού συστήματος; Το τι κώδικας υπάρχει στα ολοκληρωμένα κανείς δεν ξέρει. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ένα βλήμα της κατασκευασμένο από την υπερδύναμης Χ να κτυπήσει ένα δικό της στόχο. Είναι γνωστό επίσης πως πάντα πουλούν υποδεέστερα συστήματα.

zap

Μεχρι να αλλαξουν γιατι τα συμφεροντα των ΗΠΑ εξυπηρετουνται ετσι.

p270

Μάλλον για να γελάσουμε τα λέει
Αλήθεια για τα ιμια τι έχει να πει σε ποιον ανήκουν άλλαξαν η όχι τα σύνορα σε αυτό το σημείο;

sotbak

κανένα μτχ πλοίο κε Πρέσβη αν μας δίνατε καλό θα ήταν για να γίνει πράξη το όραμα της αδιαπραγμάτευτης κυριαρχίας της Ελλάδας επί της επικράτειάς της.

epampapas

Eντάξει για τον Έβρο τι θα μπορούσε να πει όταν η ίδια η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα σύνορα εκεί. Αλλά για το Αιγαίο που καθημερινά η Τουρκία αμφισβητεί έμπρακτα την κυριαρχία μας,δεν παίρνει θέση. Λέει να τα βρούμε στο Αιγαίο σαν καλοί σύμμαχοι. Εξίσωση θύτη και θύματος ευνοεί τον θύτη φυσικά. Αυτή ήταν η διαχρονική αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο. Υπέρ της Τουρκίας. Αν αρχίζαμε και εμείς θεωρίες για το καθεστώς στην Ίμβρο, Τένεδο, στην Ιονία, και διεκδικήσεις και κάναμε καθημερινά υπερπτήσεις, προφασιζόμενοι διάφορες φαιδρές δικαιολογίες θα έλεγε τα ίδια άραγε; Μάλλον ρητορικό το ερώτημα. Και γιατί μπλέκει τη Ρωσία στα… Read more »

Miscojones

Τα σύνορα της Ελλάδας δεν αλλάζουν; Τίποτα ψευδέστερο. 1. Χάσαμε το 40% της Κύπρου όπως χάσαμε και όλη την ΑΟΖ και χωρικά ύδατα της Βόρειας Κύπρου, (δεν ήταν εντελώς Ελλάδα, αλλά η Κύπρος πριν το 74 ήταν σχεδόν Ελληνική) και με τις απειλές της Τουρκίας δεν θα ενώσουμε την Ελληνική με την Κυπριακή ΑΟΖ, οπότε χάνουμε όλη την Α. Μεσόγειο, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ΑΟΖ. 2. Με την απαγόρευση από την Τουρκία να έχουμε 12 μίλια χωρικά ύδατα, χάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ΑΟΖ και χωρικά ύδατα και ως εκ τούτου, εδώ και δεκαετίες έχουμε χάσει εκατοντάδες δις που θα είχαμε… Read more »

gdmast

Και τώρα η Κύπρος είναι Ελληνική. Ελλάδα δεν είναι. Για τους γνωστούς λόγους.

Miscojones

Ναι αλλά είναι κατά 40% μικρότερη και πολύ πολύ μακρυά. Ούτε αεροπλάνα δεν μπορούμε να στείλουμε χωρίς να δημιουργήσουμε αντιδράσεις και να τρέχουμε να τα μαζέψουμε.

npo

Ο Αντίστοιχος Πάιτ στην Τουρκία λέει ηχηρώς
“βεβαίως κι έχετε δικαιώματα στις Θάλασσες”

Κι εγώ Αμερικανόφιλος είμαι, αλλά κατανοώ οτι οι άνθρωποι έχουν και δικά τους συμφέροντα. Συνεπώς καλώς το λέει, αλλά μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση οτι θα στείλουν στρατό να πολεμήσει για μας – αν στραβώσει κάτι.. Που πάει για στράβωμα, σήμερα, αύριο μεθαύριο..

chriss8

Κάποιο λινκ για τις δηλώσεις αυτές, του Πρέσβη στην Άγκυρα?

npo

Το νόημα είναι πως τέτοιες δηλώσεις αναμένονται απο έναν πρέσβη (κι είναι και ευπρόσδεκτες). Δεν έχουν όμως μεγάλη πρακτική αξία.

Σε αυτή την χώρα τείνουμε κιόλας να τις παρεξηγούμε σε σημείο που πολλοί να απαιτούν να εγγυηθούν πχ οι ΗΠΑ την ακεραιότητά μας. Να γίνουμε προτεκτοράτο με βούλα δλδ. Το πρόβλημα με αυτή την αντίληψη είναι πως δεν μπορείς να εκβιάσεις με το ζόρι κάποιον να σε κάνει προτεκτοράτο του – και μάλιστα όπως εννοείς εσύ το προτεκτοράτο, δλδ να πολεμάει αυτός τους πολέμους σου. Ας κοιτάξουμε την άμυνά μας λοιπόν.

Brainp

Λατρεύω πρέσβη Παιατ,έχω πάθει ψύχωση μαζί του ,με ανεβάζει ψυχολογικά.
Είναι ο άνθρωπος που κάνει δηλώσεις κάθε βδομάδα για να μας πει πόσο φανταστική χώρα είναι η Ελλάδα,πόσο καταπληκτικοι είμαστε οι Έλληνες , ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα δικαιώματα μας όλα !
Και εμείς σε αγαπάμε πρέσβη , αλλά στείλε κάι κάνα βαπόρι Arleigh Burke για να σε αγαπήσουμε περισσότερο !

Skywalker

Κάθε βδομάδα μας λέει επίσης τι πρέπει να κάνουμε.

x-m

“Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μη περιμένεις να σε ξύσουν”.

Spyros_Kapa

Για την προσευχή στην Αγιά Σοφιά τί έχει νά πει ο κύριος πρέσβης;

JCC

Αυτό είναι ευκαιρία, οφείλει επισήμως το υπουργείο εξωτερικών να υποβάλλει έγγραφο στις ΗΠΑ με επισυναπτόμενο χάρτη με τα διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά σύνορα – θαλάσσια και χερσαία, Ιμιων included – και να απαιτήσει γραπτή επιβεβαίωση των λεγόμενων του Πρέσβη. Εγγυήσεις ασφαλείας για τα ελληνικά σύνορα. Γιαυτο δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ; Για να δούμε θα βάλουν την υπογραφή τους εκεί που είναι το στόμα τους; Προσωπικά αμφιβάλλω αλλά ας αδράξουμε την ευκαιρία, τουλάχιστο να αποκαλυφθεί κατά ποσό είναι και οι ΗΠΑ μέρος του προβλήματος. Όλα τα αλλά είναι έπεα πτεροεντα…

x-m

Όταν αναγνωρίζουμε δικαιώματα στις ΗΠΑ να κρίνουν ποιά είναι τα σύνορα μας , θα πρέπει να δεχτούμε την άποψη τους και όταν δεν μας συμφέρει. Θέλουμε τον πάσα έναν κριτή;
Το ποιά είναι τα σύνορα μας το λένε διεθνείς συνθήκες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Το θέμα είναι τη θέση μας να την υποστηρίζουμε και με πράξεις, όχι μόνο με λόγια.
Εγγυητές των συνόρων μας είμαστε μόνο εμείς. Κανείς άλλος. Μακριά οι νταβατζήδες.

zap

Αλλα λογια να αγαπιομαστε. Οχι του πεφτει και λογος στη εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ.

Tarkan1

Trump smart, they also see greece is failed state and no benefit from a failed state. Superpower needs strong states next to it.
comment image

AstirKeno

So your drones can fly in circles now! Well done!

AstirKeno

Καλό θα ήταν ο Κος Πρέσβης να μας ενημερώσει και για την ακριβής συνοριακή γραμμή που αναγνωρίζει η χώρα του, και αναφέρομαι σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια.
Γιατί αν δεν αναγνωρίζει π.χ. το Καστελόριζο και τη Μεγίστη, τις Οινούσσες, τα 10 μίλια εναέριο χώρο κτλ μάλλον δεν είναι και τόσο θετική δήλωση ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

185
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά $

Related News

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...

SAREX: πολεμικά από την Ιταλία, την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ιταλική φρεγάτα “Alpino” (F594), κλάσης FREMM, συνασκήθηκε στην Αντολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο.https://www.ptisidiastima.com/eastern-med-sea/Η φρεγάτα "Alpino"...

Βαριά προσγείωση τουρκικού ελικοπτέρου Black Hawk

Ελικόπτερο S-70 Black Hawk της Στρατοχωροφυλακής πραγματοποίησε βαριά προσγείωση χθες το απόγευμα σε ορεινή περιοχή της ΝΑ Τουρκίας, με την επίσημη εκδοχή να αναφέρει...

Νέο συμβόλαιο για πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Block II, με τουρκικό ενδιαφέρον

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανάθεσε στην εταιρεία Raytheon τροποποίηση έργου αξίας $34,7 εκάτ. στις 6 Ιουλίου, με σκοπό την κατασκευή πυραύλων αέρος-αέρος AIM-9X...
- Advertisement -