Οι δηλώσεις Πάιατ για τη γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκαν πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη για να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για την πρόοδο στην ανέλκυση της βυθισμένης βυθοκόρου «Όλγα» από το λιμάνι της πόλης.

Η παρουσία της εκεί εμποδίζει την αξιοποίηση ενός μεγάλου μέρους της προβλήτας και οι ΗΠΑ συνδράμουν με $2,3 εκατ. για την απομάκρυνσή της. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο, θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και γίνονται από κοινό εργοτάξιο. Η προβλήτα έχει μήκος 500m και είναι ικανή να εξυπηρετήσει μεγάλα φορτηγά πλοία. Δίπλα της υπάρχουν περίπου 50.000m2 ανοικτού χώρου.

Τα τελευταία χρόνια η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της έχουν αναβαθμισμένη θέση στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του NATO στην ευρύτερη περιοχή, αφού επιτρέπουν την άμεση ροή προσωπικού και εξοπλισμού σε άλλες βαλκανικές χώρες. Χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε η πρόσφατη ανάπτυξη περίπου 800 τεμαχίων εξοπλισμού και 400 στρατιωτών μέσω της Αλεξανδρούπολης για την υποστήριξη της άσκησης «Saber Guardian 2019» στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Καλημέρα! Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον φίλο μας τον υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο ο οποίος έκανε τον κόπο να έρθει εδώ στην Αλεξανδρούπολη για να είναι μαζί μας εδώ για το σημερινό γεγονός. Θέλω επίσης να χαιρετήσω όλους τους συνεργάτες μας από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα τον Αντιστρατηγό Καμπά, τον Αντιστρατηγό Φλώρο, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτροβιτς και τον Δήμαρχο Ζαμπούκη, τον οποίο είχα την χαρά να συναντήσω νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον στρατηγό Harvey και τον Υποδιοικητή Ferris, ο οποίος είναι εδώ από το Navy Europe. Η συνεργασία της Πρεσβείας με την Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Ευρώπης, με την Army Europe, με την NAVEUR, ήταν απαραίτητη για την επιτυχία μας στην εμβάθυνση και ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι ξανά στην Αλεξανδρούπολη για να τονίσω το έργο μας εδώ μαζί με τους Έλληνες συμμάχους μας, καθώς και τις ευκαιρίες που βλέπουμε για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση αυτής της σημαντικής θαλάσσιας υποδομής. Είμαι βέβαιος ότι επισκέφθηκα την Αλεξανδρούπολη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και αυτό αντικατοπτρίζει την κρίσιμη γεωπολιτική σημασία αυτής της πόλης ως πύλη προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οπότε είναι λογικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα να την επιλέξουν γι να συνεργαστούν για την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και των οικονομικών μας συμφερόντων.

Το έργο αυτό για την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου «Όλγα» αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας. Η επένδυση ύψους 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ θα ενισχύσει την ικανότητα του λιμένα για στρατιωτικές κινήσεις αλλά θα συμβάλει και στην εμπορική του αξία.

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω κάτι που ενισχύθηκε από τις συνομιλίες μου εδώ σήμερα, που είναι η ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ των Αμερικανών και των Ελλήνων μας εκπροσώπων, είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία, είτε συνεργασία μεταξύ τεχνικών εταιριών. Συνεργαζόμαστε ως εταίροι και σύμμαχοι και η σχέση μας σήμερα είναι στο καλύτερο της επίπεδο.

Ανυπομονούμε την για την επόμενη μετακίνηση προσωπικού και στρατιωτικού υλικού της Ταξιαρχίας Στρατού στο Στεφανοβίκιο αργότερα μέσα στη χρονιά. Προσβλέπουμε επίσης στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση αυτής της εγκατάστασης και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν προϋποθέσεις για συμμετοχή των Αμερικανών επενδυτών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Member
Noble Member
Chris

Πολύ φοβάμαι ότι τα μόνα γεωπολιτικά ανταλλάγματα που θα δούμε από τις ΗΠΑ θα είναι οι δηλώσεις του κυρίου Πρέσβη.