Τι είπε πραγματικά ο Πάιατ για επενδύσεις δυτικά της Κρήτης και το Ιόνιο

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σάλος (χωρίς ουσιαστική αιτία) προκλήθηκε σήμερα, εξαιτίας πολλών δημοσιευμάτων που παρερμήνευσαν μια δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιτ παραχώρησε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής και παρουσιάστηκε αποσπασματικά μέσω “teaser” στην ιστοσελίδα της. Η φράση του Αμερικανού πρέσβη που προκάλεσε “αντιδράσεις”, ήταν η εξής:

Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης, ή του Ιονίου. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα. (…) Τα ζητήματα γύρω από τη θάλασσα της Κύπρου είναι σημαντικά, σε όρους αρχής και περιφερειακής σταθερότητας. Αλλά στο μυαλό μου δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικής ευκαιρίας».

Η ομολογουμένως περιληπτική (εμφανέστατα όχι από πρόθεση) παράθεση της δήλωσης Πάιατ, προκάλεσε μεγάλες -άνευ ουσιαστικής αιτίας- αντιδράσεις σε “γνωστές” ιστοσελίδες, οι οποίες την ερμήνευσαν ως «Μόνο στο Ιόνιο & στην περιοχή δυτικά της Κρήτης δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία». Όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, αυτή η ερμηνεία είναι εντελώς λανθασμένη.

Τι είπε πραγματικά ο Πάιατ

Σε άρθρο με τίτλο “Θέλουμε στενότερη αμυντική συνεργασία“, που παρά τον τίτλο, εστιάζει περισσότερο στις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην παράγραφο με υπότιτλο “Στηρίζουμε με σθένος την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ“, ο Αμερικανός πρέσβης σχολιάζει την τοποθέτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Νέδου:

Αρκετά προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας πηγάζουν από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και τη στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία. Υπάρχει και η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ…

Νομίζω ότι είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκερασθούν ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου που χρηματοδότησε το έργο στα Κάτω Λακώματα μου απάντησαν ότι πήρε 13 χρόνια μέχρι την υλοποίηση του έργου. Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να απλοποιήσει τις διαδικασίες. Όπως είπα, τα θέματα γύρω από την Κύπρο δεν επηρεάζουν την αντίληψη της Ελλάδας ως ενεργειακού εταίρου των ΗΠΑ. Τα ζητήματα γύρω από τη Κύπρο είναι σημαντικά, σε όρους αρχών και περιφερειακής σταθερότητας“.

Αυτό που ο Αμερικανός πρέσβης λέει -ορμώμενος από την τοποθέτηση του δημοσιογράφου-, είναι πως η ελληνική γραφειοκρατεία, αποτελεί τροχοπέδη για τις ενεργειακές επενδύσεις, ακόμη και σε μέρη στα οποία ουδείς αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Σε κανένα σημείο ο Αμερικανός πρέσβης δεν λέει, ούτε υπονοεί πως «Οι μόνες περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα χωρίς αμφισβήτηση, είναι το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης», όπως έσπευσαν ορισμένοι να επισημάνουν, ερμηνεύοντας κυριολεκτικά εκτός περιεχομένου τη δήλωση Πάιατ.

Εν ολίγοις, ο Πάιτ μίλησε για γραφειοκρατικά προβλήματα σε ενεργειακές επενδύσεις και δεν τοποθετήθηκε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Panagiotis
Member
Panagiotis

Δλδ η φράση “δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο” δεν αφήνει να εννοηθεί πως ανατολικά της Κρήτης και στο Αιγαίο υπάρχει αμφισβήτηση?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο, για να αποφεύγονται παρανοήσεις το γράψαμε

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Μια ακόμα παρανόηση για τον συγκεκριμένο πρόσωπο…Πάλι θα τρέχει το προσωπικό της πρεσβείας να βγάζει διευκρινιστικές ανακοινώσεις;

Πραγματικά η συγκεκριμένη φράση ενώ δεν προσέφερε τίποτα ουσιαστικό άφηνε ταυτόχρονα περιθώρια παρονοήσεων από κακόβουλους και μη. Και οι διπλωμάτες έχουν υπόψη όταν μιλάνε πως να είναι ξεκάθαροι και πως όχι. Επαγγελματίες είναι. Έτσι πρέπει τουλάχιστον.

Ο καθένας εν τέλει βγάζει τα συμπεράσματα του

Giannis
Member
Noble Member
Giannis Apohnis

“Αρκετά προβλήματα που αφορούν την εκμετάλλευση της ενέργειας πηγάζουν από την έλλειψη διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών αλλά και τη στάση γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία. Υπάρχει και η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ…” “Νομίζω ότι είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο. …………………………………….. Παιδιά εδώ δεν παίζουμε ούτε με τις λέξεις, ούτε με τις ερμηνείες. Αυτό που λέει είναι σαφές. Κανείς δεν αμφισβητεί τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο…..ΑΦΗΝΕΙ απέξω ακόμα και την ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ. Άρα με το όπερ έδει δείξαι, η θάλασσα του Αιγαίου αμφισβητείται……ανατολικά της Κρήτης ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΊΤΑΙ εδώ και… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Εστω και αυτα τα λιγα που δεν μας τα αμφισβητουν…. Αυτα τα λιγα τα θελουν..ολα.