27.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου 168 π.Χ. : Μάχη της Πύδνας, οι Ρωμαίοι κατακτούν τη Μακεδονία

- Advertisement -

Ο Ρωμαίος Ύπατος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος νικά τον Μακεδονικό στρατό του βασιλιά Περσέα στην Πύδνα και σφραγίζει την τύχη της Μακεδονίας, η οποία θα διαιρεθεί σε τέσσερις επαρχίες, σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους.
Ο Λούκιος Παύλος, έμπειρος στρατιωτικός, προέλασε προς συνάντηση του Μακεδονικού στρατού που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Κατερίνη. 29.000 Ρωμαίοι έναντι 44.000 Μακεδόνων. Καί οι δύο στρατοί ήταν έμπειροι στη μάχη από τους πολυαίμακτους πολέμους του παρελθόντος. Μετά από μια αποτυχημένη παραπλανητική ενέργεια του Παύλου, οι αντίπαλοι συγκρούστηκαν στο ανοιχτό αλλά όχι και τόσο ομαλό πεδίο έξω από την Πύδνα.
Η σύγκρουση ανέδειξε τις διαφορές μεταξύ του τρόπου πολέμου δύο διαφορετικών στρατών. Οι Μακεδόνες πολεμούσαν με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο της φάλαγγας, που χάρισε τη νίκη στον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και των Πύρρο. Οι Ρωμαίοι αντίθετα, πολεμώντας για αιώνες κατά στρατών φάλαγγας υιοθέτησαν και τελικά εξέλιξαν τον τρόπο πολέμου χωρίζοντας τη φάλαγγα σε τμήματα και πολεμώντας κατά τμήματα που ευνοούσαν τον αγώνα σε ανώμαλο έδαφος με συνδυασμό ελαφρού και βαρέως πεζικού.
Αρχικά οι Μακεδόνες φαλαγγίτες απώθησαν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους αλλά χάνοντας τη συνοχή τους λόγω του ανώμαλου εδάφους δέχτηκαν αιφνιδιαστικά επίθεση στο αριστερό τους από τα νώτα από μια μονάδα ρωμαϊκού πεζικού που είχε αποκοπεί και παραμείνει αθέατη. Η φάλαγγα ήταν ακατανίκητη κατά μέτωπον αλλά δύσκολα άλλαζε προσανατολισμό. Η συνοχή τους κατέρρευσε και οι Ρωμαίοι ήταν καλύτεροι στη μάχη σώμα με σώμα, με ισχυρότερη ατομική θωράκιση, καλύτερη εκπαίδευση και ισχυρότερο οπλισμό.
Η ένταση εντάθηκε με την αφάνεια του βασιλιά Περσέα από το πεδίο της μάχης. Είτε από την ανάγκη να επιτηρεί το πεδίο σε διάφορα απομονωμένα επεισόδια όπως επέβαλε η πολυδιάσπαση του εδάφους, είτε από λανθασμένη εκτίμηση, την κρίσιμη στιγμή της μάχης ο Περσέας δεν ήταν παρών. Ο στρατός γρήγορα διαλύθηκε και οι απώλειές του έφτασαν τους 25.000 νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους. Οι Ρωμαίοι έχασαν κάπου 1.000 ή περισσότερους.
Ο Περσέας αιχμαλωτίστηκε και η μάχη έλαβε τη μορφή καθολικής ήττας του πολέμου. Αν και δεν ήταν η τελευταία σύγκρουση του πολέμου ήταν σίγουρα η πιο αποφασιστική. Η Μακεδονία, το πιο ισχυρό και μαχητικό ελληνικό κράτος διασπάστηκε και ο πληθυσμός διχάστηκε. Οι πολίτες με αντιρωμαϊκά αισθήματα δακτυλοδείχθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πόλεις γενόμενοι πρόσφυγες (υπολογίζονται σε 300.000 περίπου).
Ο Περσέας κατηγορηθηκε για δειλία ενώπιον του εχθρού, φεύγοντας με το ιππικό του και εγκαταλείποντας τον στρατό αλλά αυτό μάλλον είναι ρωμαϊκή προπαγάνδα αν υπολογίσουμε τον χαρακτήρα του βασιλιά, το παρελθόν του και το γεγονός ότι η επίλεκτη βασιλική φρουρά των 3.000 ανδρών έπεσε μέχρις ενός στο πεδίο της Πύδνας.
Ο ίδιος ο Περσέας παραδόθηκε τελικά στον Παύλο (συνεπώς μια επαφή και υποσχέσεις μεταξύ του Υπάτου και του βασιλιά υπήρχαν) και σύρθηκε σιδηροδέσμιος σε θρίαμβο στη Ρώμη. Τα βασιλικά του κτήματα διαμοιράστηκαν σε Ρωμαίους εποίκους που στο εξής θα φτάσουν στα μακεδονικά εδάφη σε μεγάλα πλήθη για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό.
Στη συνέχεια οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν εναντίον της Ηπείρου καταλαμβάνοντάς την και εξανδραποδίζοντας πάνω από 15.000 Ηπειρώτες. Η Ήπειρος υπήρξε εξίσου ισχυρός εχθρός της Ρώμης στο παρελθόν και συνέπραξε σε άλλες περιπτώσεις με τη Μακεδονία αλλά ήταν αμέτοχη σε εκείνη τη σύγκρουση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

12
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1944: Χούρτγκεν – Σκληρές μάχες στα δάση του Ρήνου

Ξεκινά η μάχη στο δάσος Χούρτγκεν όπου δύο Αμερικανικές στρατιές θα υποβληθούν στη δοκιμασία μιας αδυσώπητης αμυντικής επιβραδυντικής μάχης που θα κρατήσει τρεις μήνες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1356: Μάχη του Πουατιέ, μια ακόμη μεγάλη ήττα των Γάλλων

Αν και δεν πρόκειται για την ομώνυμη μάχη του 732 κατά των Αράβων που σφράγισε τις τύχες της Ευρώπης, η δεύτερη αυτή μάχη του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Σεπτεμβρίου 1863: Μάχη της Τσικαμάουγκα στον Αμερικανικό Εμφύλιο

Σε αυτή τη διήμερη μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου, που έληξε με νίκη της Συνομοσπονδίας, οι δύο αντίπαλοι συγκρούστηκαν με λύσσα και τελικά οι Νότιοι...