22.3 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Σαν σήμερα ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 22 Ιουνίου 168 π.Χ. : Μάχη της Πύδνας, οι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου 168 π.Χ. : Μάχη της Πύδνας, οι Ρωμαίοι κατακτούν τη Μακεδονία

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Ρωμαίος Ύπατος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος νικά τον Μακεδονικό στρατό του βασιλιά Περσέα στην Πύδνα και σφραγίζει την τύχη της Μακεδονίας, η οποία θα διαιρεθεί σε τέσσερις επαρχίες, σχετικά απομονωμένες μεταξύ τους.

Ο Λούκιος Παύλος, έμπειρος στρατιωτικός, προέλασε προς συνάντηση του Μακεδονικού στρατού που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Κατερίνη. 29.000 Ρωμαίοι έναντι 44.000 Μακεδόνων. Καί οι δύο στρατοί ήταν έμπειροι στη μάχη από τους πολυαίμακτους πολέμους του παρελθόντος. Μετά από μια αποτυχημένη παραπλανητική ενέργεια του Παύλου, οι αντίπαλοι συγκρούστηκαν στο ανοιχτό αλλά όχι και τόσο ομαλό πεδίο έξω από την Πύδνα.

Η σύγκρουση ανέδειξε τις διαφορές μεταξύ του τρόπου πολέμου δύο διαφορετικών στρατών. Οι Μακεδόνες πολεμούσαν με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο της φάλαγγας, που χάρισε τη νίκη στον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και των Πύρρο. Οι Ρωμαίοι αντίθετα, πολεμώντας για αιώνες κατά στρατών φάλαγγας υιοθέτησαν και τελικά εξέλιξαν τον τρόπο πολέμου χωρίζοντας τη φάλαγγα σε τμήματα και πολεμώντας κατά τμήματα που ευνοούσαν τον αγώνα σε ανώμαλο έδαφος με συνδυασμό ελαφρού και βαρέως πεζικού.

Αρχικά οι Μακεδόνες φαλαγγίτες απώθησαν τους Ρωμαίους λεγεωνάριους αλλά χάνοντας τη συνοχή τους λόγω του ανώμαλου εδάφους δέχτηκαν αιφνιδιαστικά επίθεση στο αριστερό τους από τα νώτα από μια μονάδα ρωμαϊκού πεζικού που είχε αποκοπεί και παραμείνει αθέατη. Η φάλαγγα ήταν ακατανίκητη κατά μέτωπον αλλά δύσκολα άλλαζε προσανατολισμό. Η συνοχή τους κατέρρευσε και οι Ρωμαίοι ήταν καλύτεροι στη μάχη σώμα με σώμα, με ισχυρότερη ατομική θωράκιση, καλύτερη εκπαίδευση και ισχυρότερο οπλισμό.

Η ένταση εντάθηκε με την αφάνεια του βασιλιά Περσέα από το πεδίο της μάχης. Είτε από την ανάγκη να επιτηρεί το πεδίο σε διάφορα απομονωμένα επεισόδια όπως επέβαλε η πολυδιάσπαση του εδάφους, είτε από λανθασμένη εκτίμηση, την κρίσιμη στιγμή της μάχης ο Περσέας δεν ήταν παρών. Ο στρατός γρήγορα διαλύθηκε και οι απώλειές του έφτασαν τους 25.000 νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους. Οι Ρωμαίοι έχασαν κάπου 1.000 ή περισσότερους.

Ο Περσέας αιχμαλωτίστηκε και η μάχη έλαβε τη μορφή καθολικής ήττας του πολέμου. Αν και δεν ήταν η τελευταία σύγκρουση του πολέμου ήταν σίγουρα η πιο αποφασιστική. Η Μακεδονία, το πιο ισχυρό και μαχητικό ελληνικό κράτος διασπάστηκε και ο πληθυσμός διχάστηκε. Οι πολίτες με αντιρωμαϊκά αισθήματα δακτυλοδείχθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πόλεις γενόμενοι πρόσφυγες (υπολογίζονται σε 300.000 περίπου).

Ο Περσέας κατηγορηθηκε για δειλία ενώπιον του εχθρού, φεύγοντας με το ιππικό του και εγκαταλείποντας τον στρατό αλλά αυτό μάλλον είναι ρωμαϊκή προπαγάνδα αν υπολογίσουμε τον χαρακτήρα του βασιλιά, το παρελθόν του και το γεγονός ότι η επίλεκτη βασιλική φρουρά των 3.000 ανδρών έπεσε μέχρις ενός στο πεδίο της Πύδνας.

Ο ίδιος ο Περσέας παραδόθηκε τελικά στον Παύλο (συνεπώς μια επαφή και υποσχέσεις μεταξύ του Υπάτου και του βασιλιά υπήρχαν) και σύρθηκε σιδηροδέσμιος σε θρίαμβο στη Ρώμη. Τα βασιλικά του κτήματα διαμοιράστηκαν σε Ρωμαίους εποίκους που στο εξής θα φτάσουν στα μακεδονικά εδάφη σε μεγάλα πλήθη για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό.

Στη συνέχεια οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν εναντίον της Ηπείρου καταλαμβάνοντάς την και εξανδραποδίζοντας πάνω από 15.000 Ηπειρώτες. Η Ήπειρος υπήρξε εξίσου ισχυρός εχθρός της Ρώμης στο παρελθόν και συνέπραξε σε άλλες περιπτώσεις με τη Μακεδονία αλλά ήταν αμέτοχη σε εκείνη τη σύγκρουση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
npo

Δεν την κατέκτησαν το 168 π.Χ αλλά 20 χρόνια μετά, το  148 π.Χ, οπότε και την προσάρτησαν.

Andreas

Αν ο Ιππίας από την Βέροια κρατούσε την φάλαγγα ακίνητη όσο ήταν σε ομαλό έδαφος θα άλλαζε την ιστορία. Η λήξη της περιόδου που άρχισε σήμερα στην Πυδνα έληξε το 1821.

dimitrisx

Αντί να συνασπιστούν ώστε να κατακτήσουν και την Ιταλική χερσόνησος, όπως τους υπέδειξε ο Μ.Αλέξανδρος, αυτοί αναλώθηκαν σε εμφυλίους. Από τις μέρες του ακούγονταν οι Ρωμαίοι. Μια άλλη ευκαιρία ήταν όταν εκστράτευσε ο Πύρρος στην Ιταλία να ενισχυθεί και να υποστηριχτεί το εγχείρημα και από το Μακεδονικό βασίλειο αλλά και από τους Σπαρτιάτες, δηλαδή πανστρατιά Ελλήνων με συμμετοχή και των Ελλήνων της κάτω Ιταλίας. Πτήση η ιστοσελίδα είναι τόσο βαριά που ούτε chinook δεν την σηκώνει.

Mitsos_Mantzos

Σπαρακτικό να διαβάζεις για το τέλος του Ελληνισμού. Ευχαριστώ πτήση τώρα μία σπίθα έγινε φλόγα και θα κάτσω να ασχοληθώ για ένα θέμα που δεν έχω διαβάσει ποτέ μου, πώς κατακτήθηκε όλη η Ελλάδα από τους Ρωμαίους και τι απέγιναν οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια Πραγματικά δεν γνωρίζω τίποτα, πρέπει να διαβάσω πολύ ρε γαμωτο
ΥΓ Πιο παλιά είχα προσπαθήσει πάλι να βρω κάποια κείμενα για αυτή την περίοδο αλλά δεν μπόρεσα να βρω τίποτα αναλυτικό.

Andreas

Από τον Μαραθώνα στην Πύδνα και ως την καταστροφή της Κορίνθου Α΄-Γ΄. Αθήναι, 1963. Είναι του Π. Κανελλόπουλου.

Mitsos_Mantzos
Andreas

Περιεκτικό. Μπορείς να ψάξεις και στην ιστοσελίδα του Περικλή Δεληγιάννη που είναι εξαίρετος μελετητής και έχει γράψει και βιβλίο υποθετικής ιστορίας Η Ρώμη Πρέπει Να Καταστραφεί. Επίσης, την μονογραφία του Μανουσου Καμπούρη Φάλαγγα και Λεγεώνα στο Πόλεμος και Ιστορία.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1687: Μια “θαυμαστή βολή” καταστρέφει τον Παρθενώνα

- Κατά την πολιορκία του κάστρου της Αθήνας από τα Ενετικά στρατεύματα του στρατηγού Φρανσίσκο Μοροζίνι, βολές όλμων θέτουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη που...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1983: Η μέρα που φτάσαμε κοντά σε πυρηνικό πόλεμο (δύο φορές!)

Λαμβάνει χώρα ένα μοναδικό περιστατικό λανθασμένου συναγερμού πυρηνικού πλήγματος στην ΕΣΣΔ. Ο υπολογιστής του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης σήμανε συναγερμό δύο φορές και μόνο η...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”

Βυθίζεται από γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15) έξω από τη Λέρο. Το αντιτορπιλικό ήταν από τα πιο σύγχρονα πλοία του ελληνικού...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1396: Μάχη της Νικοπόλεως, η τελευταία Σταυροφορία

Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Βαγιαζήτ νικούν αποφασιστικά τις συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις Γερμανών, Γάλλων, Ούγγρων, Βλάχων, Ενετών, Γενοβέζων, Βουλγάρων και Ιωαννιτών ιπποτών που προσπάθησαν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Σεπτεμβρίου 1944: Επιχείρηση «Βερολίνο», το τέλος της “Market Garden”

- Μετά την αποτυχία του 30ού Σώματος να φτάσει στο Άρνεμ και να ενωθεί με τις δυνάμεις της 1ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, τα υπολείμματα...
- Advertisement -