Χωρίς την Ελλάδα ο πρώτος κοινός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη

17
4217
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας πραγματοποίησε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κοινού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα λειτουργεί υπό ένα ενοποιημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν με διάθεση αερομέσων οι εξής χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία καθώς κι η Σουηδία.

https://twitter.com/eu_echo/status/1130789156647526401

To αναλυτικό δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας στα ελληνικά έχει ως εξής:

Αθήνα, 21/05/2019

rescEU: η ΕΕ δημιουργεί έναν αρχικό πυροσβεστικό στόλο για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών

Η Επιτροπή, για να προετοιμαστεί για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών εν όψει της περιόδου του φετινού καλοκαιριού, εγκαινιάζει σήμερα τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο rescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Το rescEU αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, με στόχο την παροχή βοήθειας σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν την απειλή φυσικών καταστροφών. Συγκλονιστήκαμε όλοι, ως Ευρωπαίοι, από τον θάνατο τόσων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια λόγω των δασικών πυρκαγιών που μαίνονταν από την Πορτογαλία έως την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να συνίσταται στην προστασία των πολιτών και στην αλληλοβοήθεια σε δύσκολες περιόδους. Το rescEU προσφέρει πρακτικές λύσεις και μετατρέπει σαφώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δράση.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε τα εξής: «Οι δασικές πυρκαγιές δεν περιμένουν. Για να σωθούν ζωές και να προστατευθούν οι πολίτες, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ένωσαν τις δυνάμεις τους και υλοποίησαν το σύστημα rescEU. Με το rescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης. Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών.»
Ικανότητες αντιμετώπισης πυρκαγιών

Ήδη πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου rescEU για το 2019.
Το αρχικό υλικό αποτελείται από: 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Προπαρασκευαστικά μέτρα και μέτρα παρακολούθησης για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών

Εκτός από τη δημιουργία του στόλου rescEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την ικανότητά της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον συντονισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της ΕΕ με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα θα ενισχυθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ομάδα υποστήριξης για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη.

Το ΚΣΑΕΑ θα διοργανώνει τακτικές βιντεοδιασκέψεις με τα κράτη μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ θα χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον δασικό τομέα.
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες εταίροι συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για τις δασικές πυρκαγιές στις Βρυξέλλες για να προετοιμαστούν για την επόμενη περίοδο δασικών πυρκαγιών.

Τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιτόπιες ασκήσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι επιτόπιες ασκήσεις MODEX για την πολιτική προστασία και τις δασικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες εμπειρογνώμονες και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στο νησί Τσρες στην Κροατία από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2019. Περαιτέρω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας και στην Αιξ αν Προβάνς της Γαλλίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προστεθούν περαιτέρω ικανότητες και υλικό και να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο αποθεματικό για το rescEU.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει υποστεί σοβαρές φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές: δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και σεισμοί προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες —περισσότερες από 100 το 2018. Για την καλύτερη προστασία των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, το rescEU ενισχύει εφεξής τη συλλογική ικανότητα της Ένωσης να προλαμβάνει, να προετοιμάζει και να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις κοινωνίες μας.

Ιστορικό

Γιατί δημιουργήθηκε το rescEU;

Η λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ βασιζόταν μέχρι σήμερα σε ένα σύστημα μέσω του οποίου η ΕΕ συντονίζει την εθελοντική προσφορά βοήθειας των συμμετεχόντων κρατών σε μια χώρα που ζητά βοήθεια. Η προσφορά της βοήθειας συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τα τελευταία χρόνια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και νεοεμφανιζόμενες απειλές έφεραν στα όριά της την ικανότητα αλληλοβοήθειας των κρατών μελών, ειδικά όταν αρκετά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον ίδιο τύπο καταστροφής. Στις περιπτώσεις που τα διαθέσιμα μέσα είναι περιορισμένα ή ανύπαρκτα, η ΕΕ δεν διέθετε εφεδρική ικανότητα να συνδράμει τα κράτη μέλη που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Πυροσβεστική περίοδος 2019, Ήγγικε η ώρα!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Γιατί δεν συμμετέχει η Ελλάδα, και η Κύπρος, δεν το καταλαβαίνω!

kapoios
Guest
kapoios

Πραγματικά δεν το καταλαβαίνεις;

Δεν καταλαβαίνεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται ΟΛΑ τα μέσα που διαθέτει ΣΥΝΈΧΕΙΑ επί 3-4 τουλάχιστον μήνες;

Panos71
Member
Trusted Member
Panos71

Μηπως ζητήσουμε και τα δικα τους δεν ξερω…
Ελπιζω να ειναι αχρείαστα.

AstirKeno
Member
Active Member
Astir Keno

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω .Η Ελλάδα χρειάζεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ τα μέσα που διαθέτει πολύ συχνά επί 3-4 τουλάχιστον μήνες. Αυτή είναι και η λογική του να συμμετέχεις σε μια τέτοια “συμμαχία”. Να μπορούν να σου διατεθούν άμεσα παραπάνω πόροι όταν οι δικοί σου δεν επαρκούν. Φυσικά διαθέτεις και εσύ τους πόρους σου όταν δεν τους χρειάζεσαι. Αν το στήσουν σωστά σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν εκπαιδευμένα ευρωπαϊκά πληρώματα για το περιβάλλον της κάθε χώρας μέλους. Ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι ότι ποτέ η καινοτομία και ο μακροχρόνιος προγραμματισμό δεν ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του κράτους μας. Σε ότι έχουμε συμμετάσχει… Read more »

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Η Ελλάδα πιθανόν να χρειάζεται όλα τα μέσα που διαθέτει ακόμη και περισσότερο απο 4 μήνες, αυτό το γνωρίζω. Όπως και ότι τα μέσα αυτά δεν επαρκούν και ενοικιάζονται επιπλέον. Η σκέψη που έκανα είναι εκτός αποτον καλύτερο συντονισμό των κοινών Ευρωπαϊκών μέσων, είναι ότι πιθανόν να καλύπρονταν απο το κοινό απόθεμα μέσων σε μια κρίση, ίσως και μέρος των ενοικιαζομένων που συμπληρώνουν τα Ελληνικά. Εάν η Ελλάδα για παράδειγμα πρόσφερε 2 μεσα, θά μπορούσε να πάρει όταν τα χρειάζεται 3 απο αυτό τον κοινό στόλο. Όλα βέβαια είναι υποθετικά, και τα περιστατικά που ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν να… Read more »

Sifis
Guest
Sifis

Μήπως λέω μήπως διότι οι διαθεσιμότητες, των υπεργηρων α/φων του στόλου μας, είναι πολύ χαμηλές; Με το ζόρι έως ώρας 6 αεροσκάφη είναι διαθέσιμα σε όλη την επικράτεια. Και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης μέσων; Μήπως λέω.

Kapoios
Member
Kapoios

αυτά τα νούμερα που παραθέτεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαθεσιμότητες εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

https://www.ptisidiastima.com/three-chinooks-for-firefighting-duty/

Flight and Space
Admin
Famed Member

Με όλο τον σεβασμό, ας μην θίξουμε αυτό το θέμα. Αν το θίξουμε, και πούμε τι πραγματικά συμβαίνει, θα κατηγορηθούμε για πολιτική (και πάλι)

Kapoios
Member
Kapoios

Δυστυχώς τα τελευταία πολλά χρόνια φήμες, παραπληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας και συνθήματα του τύπου “όλα είναι σαράβαλα” & “δεν πετάει τίποτα” έχουν περάσει μια απολύτως εσφαλμένη εικόνα (το λέω με τα λόγου γνώσεως) για το ετοιμοπόλεμο της ΠΑ.

Αν έχετε λοιπόν διαφορετικά στοιχεία για το “τι πραγματικά συμβαίνει” μπορείτε, έχετε μάλλον ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να τα βγάλετε (αντί να μιλάτε με υπονοούμενα). Άλλωστε αυτή δεν είναι η δουλειά σας ως δημοσιογράφοι;

Πρόκειται για μέσα πυρόσβεσης δεν πρόκειται κανείς να σας πει ότι θέσατε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Είναι τα Chinook μέσα πυρόσβεσης; Γιατί κάτι μας διαφεύγει.
Το τι είναι δουλειά μας και τι όχι το ξέρουμε πολύ καλύτερα από εσάς. Όπως είπαμε και σε άλλον αγαπητό αναγνώστη, ακόμη μας λένε ΠΤΗΣΗ.

Tazos
Guest
Tazos

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει φαντάζομαι για λόγους πολιτικούς. Διαθέτουμε έναν απο τους μεγαλύτερους στόλους πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε έστω 1-2 από αυτά να βρίσκεται εκτός Ελλάδος σε κάποια άλλη φωτιά όταν συμβεί το κακό εδώ γιατι θα τους κρεμάσουν στα μανταλάκια οι φυλλάδες. ” Οι Έλληνες καίγονται ενώ τα πυροσβεστικά μας σβήνουν φωτιές στην Γαλλια”, θα ήταν ένας τίτλος που τρομάζει κάθε κυβέρνηση. Για αυτό μόνοι μας και ας μην είμαστε τόσο αποτελεσματικοί

a3-mike
Guest
a3-mike

Θα μπορούσε να συμμετέχει η Ελλάδα, δεδομένου του γεγονότος οτι τα canadair είναι επι της ουσίας στρατιωτικά αεροσκάφη (δεν διαθέτουν πολιτικά νηολόγια);

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Για μια ακόμη φορά αποδειχτήκαμε ανίκανοι, αυτή είναι η αλήθεια… Τα ίδια χαρακτηριστικά: κόμπλεξ, δογματισμός, χαμηλά προσόντα, απόλυτη ανυπαρξία ευελιξίας, ευθυνοφοβία, το μίγμα για το επόμενο «Μάτι» ή «Μάνδρα»… Δεν πειράζει «ας το ρισκάρουμε» και σ’ αυτή περίπτωση. Τώρα αν πιάσει φωτιά σε 2-3 σημεία μακριά μεταξύ τους, π.χ. Ήπειρος, Πελοπόννησος, Κρήτη, θα κάνουμε μήνυση στον Αλί Πασά που άφησε να χτιστούν χωριά ψηλά στα βουνά… Προφανώς, κανείς δεν περιμένει από άτομα που στέλνουν για διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία (λες και το όλο θέμα είναι ένα νομοσχέδιο…) αφού άρχισε η νέα αντιπυρική περίοδος, αντί να στρωθεί στην… Read more »

Sifis
Guest
Sifis

Φίλε λάθος μου που δεν διευκρινήσα ότι μιλάω για τα cl 215 και cl 415 όπου εχθές για παράδειγμα υπήρχαν διαθέσιμα με 20λεπτη ετοιμότητα 2, 215 Αθήνα και 2, 415 Θεσσαλονίκη και ακόμα 2, 215 Αθήνα με 60λεπτη ετοιμότητα

stpanos
Member
Active Member
stpanos

Ας βγάλει η Ευρωπαϊκή ένωση κονδύλια για αγορά νέων πυροσβεστικών μέσων και να επανδρωθούν με ευρωπαίους πιλότους και να επιχειρούν όπου χρειαστεί, όχι να στερεί πολύτιμο πυροσβεστικό μέσο. Να γίνει μια παραγγελία 10-15 Canadair ή όσα εκτιμά ότι χρειάζονται για να ανοίξει και η Viking Air την γραμμή παραγωγής της, και μετά να κάνει μια συγκρότηση ενιαίου ευρωπαϊκού πυροσβεστικού σώματος, και να ενισχύσει και με ανταλλακτικά ή τυχόν απάρτια τις ευρωπαϊκές χώρες που εχουν αρκετά καθηλωμένα στα υπόστεγα και στις μοίρες συντήρησης ώστε να γίνουν και αυτά διαθέσιμα, και να πεις εντάξει, να μια σοβαρή προσπάθεια. Όχι να πάει, ας… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Έχετε υπόψη πόσα μας δίνει η ΕΕ ετησίως;

stpanos
Member
Active Member
stpanos

Αυτό που γνωρίζω είναι ότι εχουν εγκριθεί κατά καιρούς από την ΕΕ διάφορα προγράμματα και κονδύλια για έρευνα, ανάπτυξη, Γεωργία, απασχόληση, αστική ανάπτυξη και διάφορα άλλα, ακόμη και για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αυτό νομίζω ότι είναι γνωστό.

Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι εάν εχουν εγκριθεί κονδύλια για τον σκοπό της πυρόσβεσης, της πολιτικής προστασίας, εάν έχετε κάποια παραπάνω πληροφόρηση από εμάς καλό είναι να μας ενημερώσετε.