28.1 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Πυροσβεστική περίοδος 2019, Ήγγικε η ώρα!

Πυροσβεστική περίοδος 2019, Ήγγικε η ώρα!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Υπό τη βαριά σκιά των συμβάντων του περασμένου καλοκαιριού, που δεν περιορίζονται μόνο στην εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι της Αττικής αλλά και στις δεκάδες άλλες μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ξεκινά η πυροσβεστική περίοδος 2019. Ειδικά για το Μάτι, για το τι έφταιξε «ερίζουν» ακόμη διάφορα… πορίσματα και το τι διορθώθηκε στο μεταξύ από όλα αυτά που οδήγησαν στην καταστροφή παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφές.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία τα ελληνικά εναέρια μέσα πυρόσβεσης «βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι». Θα ενισχυθούν με μισθωμένα μέσα, τέσσερα ελικόπτερα βαρέως  τύπου και 9 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Αεροπορίας Στρατού με Chinook (κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αφορά διπλάσιο αριθμό από πέρυσι).

Σε προετοιμασία της επερχόμενης πυροσβεστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου άσκηση με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2019» σε δασική περιοχή «Αχλαδιά», πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», στο Δήμο Αχαρνών. Διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) και αφορούσε στην αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΣ, στόχος της ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά  εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση (θαμνώδη–παλιό καμένο), η οποία, στη συνέχεια, εισήλθε σε αναγεννημένο πευκοδάσος και σε υψηλό πευκοδάσος χαλεπίου.

Η αναγγελία της πυρκαγιάς έγινε από δασικό περιπολικό, το οποίο εντόπισε  εστία πυρκαγιάς στις παρυφές του οικισμού «Γεννηματά», στα Άνω Λιόσια και μεταβίβασε  την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), το οποίο κινητοποίησε  Πυροσβεστικές Δυνάμεις, οι οποίες έκανα ενέργειες για άμεση επέμβαση και κατάσβεση με εγκαταστάσεις, στο σημείο έναρξης. Το συμβάν αντιμετωπίστηκε ως σοβαρό και ακολούθησε  ανάλογη κλιμάκωση – κινητοποίηση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και προς την οικιστική περιοχή, για αυτό δρομολογήθηκε οργανωμένη απομάκρυνση μοναχών και επισκεπτών της Ιεράς Μονής και του πληθυσμού από τις περιοχές Άνω Λιοσίων και Αχαρνών, που γειτνιάζουν με τη δασική περιοχή. Τα πυροσβεστικά οχήματα, τα πεζοπόρα τμήματα και οι υδροφόρες ΟΤΑ, αφού κατανεμήθηκαν ανά τομέα, ενήργησαν με εγκαταστάσεις προσβολής. Από ελικόπτερο του Π.Σ. έγινε  αερομεταφορά πεζοπόρου τμήματος με τον εξοπλισμό του, καθώς και μιας υδατοδεξαμενής σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα.

Το γενικό συντονισμό του επιχειρησιακού έργου ανέλαβε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και τα εναέρια μέσα, που έχουν κινητοποιηθεί (4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα) έκαναν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο, αλλά και πλευρικά της πυρκαγιάς, για τον περιορισμό της.

Σταδιακά, επιτεύχθηκε  περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύτηκαν τα Εναέρια Μέσα και έγινα ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου. Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δόθηκε εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση πολυκοπτέρου, για έλεγχο και επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίστηκε διαβροχή για εξασφάλιση καμένης – άκαυτης ζώνης, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από τον 6ο και 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Φυλής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες Σ.Ε.Α.Δ. Αφιδνών, ΕΔΑΚ και Ε.ΔΑΣ.Α., ενώ από αέρος συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη (2 PZL- 2 CL), ένα ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ. (CHINOOK), δύο ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA και ένα μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Π.Σ. (ΣμηΕΑ).


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μάνικα

γκέγκε ή γκέγκεν;

Kapoios

Τα μέσα είναι αρκετά αν τα συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και οι διαθεσιμότητες είναι πλέον ικανοποιητικές, αν αναλογιστεί κανείς την ένταση και τις συνθήκες με τις οποίες επιχειρούν 5 μήνες το χρόνο. Αναλογικά, περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς το κλίμα της χώρας μας και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και ο τύπος βλάστησης εντείνουν το πρόβλημα των πυρκαγιών. Κατά τη γνώμη μου η αντιμετώπιση έγκειται στην πρόληψη και την έγκαιρη ειδοποίηση. Πολύ βασικό να μάθουν οι Έλληνες: να μην πετάνε σκουπίδια στα δάση, να μην πετάνε αποτσίγαρα από το αυτοκίνητο, να καθαρίζουν από ξερόχορτα τις… Read more »

Spirit

Τα μέσα είναι παλιά και πάσχουν από ποιότητα, επιπλέον δεν υπάρχουν καθόλου στρατηγικά αεροπυροσβεσης. Συνεπώς ο αριθμός από μόνος του δεν λέει τίποτα…
Μόνο σε χαρτογιακάδες και οι πολιτικάντηδες τον παίρνουν στα σοβαρά για να μην πράξουν ποτέ τίποτα…

Το ελληνικό ανάγλυφο είναι πολύ δύσκολο σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες καθιστάτε δυσκολότερο…

Ioannisgr

Πες τα, σε αυτούς που στην Ηλεία έβλεπαν πράκτορες…
Πάντως σχετικά με τα αεροσκάφη εγώ διαφωνώ, άλλωστε και οι πιλότοι το λένε, εμείς δεν σβήνουμε την πυρκαγιά, αλλά μειώνουμε την ένταση της θερμότητας ώστε τα επίγεια στην συνέχεια να την σβήσουν. Αλλά και αυτό πες το στους Δημάρχους που σε κάθε φωτιά ζητούν εναέριο.. και άντε να τους πεις ότι η πυρκαγιά πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος για να έρθει το εναέριο αφού έτσι ορίζει ο κανονισμός.

pavlosh

Τα P3 δηλαδή δεν είναι παλιά? 🙂 Υποτίθεται ότι όταν ακολουθείται το πρόγραμμα συντήρησης οι πτήσεις είναι ασφαλείς αλλως δεν εκτελούνται. Πέρα από αυτό όταν έχεις κάνεις την στρατηγική επιλογή να ενοικιάζεις εναέρια μέσα (ελικόπτερα) τότε μάλλον μοιραία ο ιδιόκτητος στόλος σου θα υποβαθμιστεί. Υπάρχει βέβαια και σειρά άλλων θεμάτων, (που υποθέτω ότι αρνούμαστε να λύσουμε) αλλά σε απόλυτα νούμερα και με βάση τα μεγέθη που δίνουν οι υπηρεσίες ναι έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο μέσων αεροπυρόσβεσης στην Ευρώπη (υποθέτω και από τους ακριβότερους στην χρηση λόγω παλαιότητας) … Στρατηγικα αεροπυρόσβεσης ποιά μέσα είναι? Επειδή χαρτογιακάς μάλλον δεν είμαι και επειδή… Read more »

Ioannisgr

Μερικές παρατηρήσεις ως Τεχνικός Δασικής Προστασίας και Εθελοντής Πυροσβέστης σε Π.Σταθμό στην Αττική. Να μην ανάβουν καθόλου φωτιές το καλοκαίρι, όχι μόνο αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς, το απαγορεύει ξεκάθαρα η νομοθεσία, Από την 1 Μαίου το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται ρητά, το ίδιο και οι εργασίες στην ύπαιθρο με εργαλεία που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες. Στο τίτλο το άρθρο γράφει για Πυροσβεστική περίοδος, ΔΕΝ υπάρχει πυροσβεστική περίοδος, αλλά Αντιπυρική περίοδος. Το χτίσιμο εντός Δασικών εκτάσεων ήταν δυστυχώς τις δεκαετίες του 70-80 και 90 ένα πολύ ωραίο χόμπι αρκετών.. και συγκεκριμένα λίγους μήνες πριν τις Βουλευτικές εκλογές η χώρα… Read more »

pavlosh

Οσα μέσα και αν πάρουμε ποτέ δεν θα είναι αρκετα. Στην δασοπυρόσβεση η Π.Υ. λόγω… γενετικών καταβολών , πίεσης πολ. ηγεσίας και.. άγνοιας περί της φύσης των δασικών πυρκαγιών, ακολουθεί πεισματικά το δόγμα “πρώτα η ανθρώπινη ζώη, μετά οι περιουσίες και μετά το δάσος”. Αυτό το χουν άπαντες εγχάρακτο στο μυαλό τους και με βάση αυτό ενεργουν. Ολα καλά από την ανθρώπινα πλευρά του θέματος αλλά από το δόγμα λείπει ο όρος “δασική φωτιά”. Για να το απλουστέυσω τεχνοκρατικά είναι σαν να λέμε : Στην νήσο Μυτιλήνη διενεργείται απόβαση από δύναμη μεγέθους ταγματος και το δόγμα αντιμετώπισης της είναι :… Read more »

Ioannisgr

pavlosh, συμφωνώ απόλυτα σε όσα γράφεις, έτσι είναι τα πράγματα, δυστυχώς η Π.Υ. έτσι όπως είναι στελεχωμένη δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Η λύση είναι να μοιραστεί ξανά η Πυρόσβεση και να γίνει όπως παλιά ή όπως στην Κύπρο, με την Δασική Υπηρεσία στελεχωμένη με γνώστες του αντικειμένου, Τεχνικούς Δασικής Προστασίας, Δασοπόνους και Δασολόγους, με ΔΑΣΙΚΑ οχήματα να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Να αναφέρω ένα περιστατικό σχετικό με αυτό που γράφεις στο τέλος του μηνύματος σου με την πρώτη έξοδο και αν ο πολίτης ενημερώσει σωστά ή όχι το Κέντρο. Καπνός σε λόφο στα Μέγαρα πριν μερικά χρόνια,… Read more »

alexmark

…της βασιλείας των ουρανών (αν σας κάτσει η στραβή στη βάρδια.)

Spyros

Τα Kiowa παίρνουν κάδο πυρόσβεσης;

(πλάκα κάνω, μη βαράτε)

Kalchas

Αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, οι μεγάλες πυρκαγιές και η διαχείριση τους, αποτελούν μία κατάσταση όπου αποτυπώνεται με ακρίβεια, η δυνατότητα του προσωπικού και των μέσων της χώρας να ανταποκριθούν σε μία κλιμακούμενη κρίση. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολεμικής κινητοποίησης. Εμπλέκονται, πολυάριθμο προσωπικό ενστόλων, εκπαιδευμένο (υποτίθεται) για τέτοιου είδους καταστάσεις (Π.Υ, ΕΚΑΒ), πολυάριθμα μέσα επίγεια, εναέρια και πλωτά, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με ότι μέσο διαθέτουν, υπηρεσίες δήμων και περιφερειών εμπλέκονται επίσης, εθελοντές εν είδη επιστράτων…που πολλές φορές επιδεικνύουν μεγαλύτερο ζήλο και αρτιότερη εκπαίδευση από τους ένστολους.. Ε λοιπόν, από τα αποτελέσματα αυτών των κινητοποιήσεων ας κρίνει ο… Read more »

aggelos

“αερομεταφορά….υδατοδεξαμενής, σε σημείο που δεν υπάρχει πρόσβαση από πυροσβεστικά οχήματα.”
Μια απορία πως θα γεμίζει η δεξαμενή?????
Σε ξέφωτο διπλά σε δρόμο την στήνεις .Καλό είναι να έχουν γίνει και αναγνωρίσεις για πιθανά σημεία στησίματος της δεξαμενής. Στις αναγνωρίσεις αυτές δεν χρειάζεται καν συμμετοχή αερομέσου.

pavlosh

“Η αναγγελία της πυρκαγιάς έγινε από δασικό περιπολικό”. Ακόμα και στο σενάριο της άσκησης ??? !!! Επιτέλους κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για τους όρους πυροφυλάκιο-πυροφύλακας, (όροι γνωστοί στον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και 100 έτη που έχουν εν μέρει αντικατασταθεί-συμπληρωθεί (στον υπόλοιπο πλανήτη) από τους όρους μέσα ISR / UAV . ΣμηΕΑ σταυραετούς, πουλάδες, δαφνες και κλάρες έχουμε, αλλά UAV που να διεξάγει προγραμματισμενες πτήσεις ISR – πυροφυλαξης ΟΛΟ το καλοκαίρι θα έχουμε ? Η Αντιγράφουμε το μοντέλο των sperwer? Θα πετάμε στις ασκήσεις?

Ioannisgr

Πάντως στο Μάτι, την πρώτη αναγγελία για το ότι κατεβαίνει η φωτιά την έδωσε συνάδελφος μου από το Πυροφυλάκιο της Ραφήνας, στα πρώτα σπίτια στο Μάτι έφτασε σε 3 με 4 λεπτά!!! Κάνουν δουλειά και τα Πυροσφυλάκια, αλλά δεν το συζητώ, τα μη επανδρωμένα οχήματα θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην γρήγορη επέμβαση των μέσων.

chikichiki

Άντε, πάνω στην ώρα ήρθαν και τα Καϊόβα! Ελπίζω να έφεραν μαζί και κάδους!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

27
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά

Related News

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...

Ερντογάν: Η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά...

Ν. Δένδιας: Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για...

Συνάντηση της ΠτΔ με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας 1974

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με την πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων...

Εγκαίνια Αίθουσας Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης αίθουσας του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.   Όπως ανακοινώνει το ΓΕΕΘΑ, στη τελετή παρέστησαν ο...
- Advertisement -