Η ανάρτησή μας χθες για τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι η προσωπική του παρέμβαση μείωσε την τιμή των F-35 κατά 600 εκατομμύρια δολάρια έχει και συνέχεια.

Κύκλοι στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν το γεγονός ότι πράγματι το κόστος των JSF της παρτίδας LRIP 10 μειώθηκε αλλά αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί ως πλαίσιο από το Γραφείο του Πενταγώνου που επιβλέπει το πρόγραμμα ως αποτέλεσμα συνομιλιών που «έτρεχαν» από τις αρχές του 2016.

Όπως επισημαίνεται ο Τραμπ απλά πήρε τα εύσημα για κάτι που δεν είχε τελικά και μεγάλη ανάμιξη. Απλά το γεγονός οριστικοποιήθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας και η… ευκαιρία δεν αφέθηκε να χαθεί.

Πιο συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου, ένα μήνα πριν την «ενθρόνιση» Τραμπ ο στρατηγός Chris Bogdan επικεφαλής του Γραφείου είχε ανακοινώσει ότι από τις αρχές Νοεμβρίου οι δυο πλευρές είχαν φτάσει σε συμφωνία ως αποτέλεσμα των μακροχρόνιων συνομιλιών Πενταγώνου-Lockheed Martin. Έτσι η τιμή για τα JSF της LRIP 10 θα ήταν χαμηλότερη κατά 6% από την LRIP 9, δηλαδή μεσοσταθμικά 6,1 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροπλάνο ή 551 εκατομμύρια συνολικά για τα 90 αεροπλάνα.

Αν και δεν έχει (ακόμη) διευκρινιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας φαίνεται ότι ο ισχυρισμός Τραμπ για «έκπτωση» 600 εκατ. δεν είναι επιπρόσθετα στα ήδη συμφωνηθέντα αλλά απλά… στρογγυλοποίηση των 551 εκατομμυρίων που ήταν ήδη δεδομένα.

(μια από τις πηγές εδώ)

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. H πολιτική απάτη δεν ελληνική αποκλειστικότητα. Το ίδιο ακριβώς έκανε και με τις αυτοκινητοβιομηχανίες: «οικειοποιήθηκε» δεδομένη απόφαση της Ford (προ της εκλογής του) να μην πραγματοποιήσει επένδυση στο Μεξικό με τον ισχυρισμό ότι ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του.

  • Ακόμη πολιτική απάτη δεν θα το ονομάζαμε. Προέκταση του άκρατου λαϊκισμού του είναι σίγουρα. Βέβαια η διαχωριστική περιοχή γίνεται όλο και πιο γκρίζα με τον χρόνο.

 2. Eδω δεν ενδιαφερωνται για τιποτα και εσεις ασχολειστε με «λεπτομεριες» για το συστημα.
  Παντως θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τις Ε.Δ. κανοντας απλως τον παλιο εξοπλισμο χρηριμο νοικιαζωντας τον με την ωρα.
  Αλλα δεν ασχολείται κανενας σοβαρα με κανενα θεμα.
  Και αν λογω της κρισης δεν βγουν τα αναμενομενα ποσα θα μπορούσαμε να καλυψουμε με το παραπανω τα εξοδα των μουσειων.

 3. ερωτω: δεν ειναι οτι προκειται για δυο ξεχωριστες μειωσεις τιμων σε κοντινη χρονικη αλληλουχια; ή ακομη οτι το «600» ειναι αθροισμα αυτων;

  • Από ότι είναι γνωστό αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω. Τα αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ακριβώς αυτό που γράψαμε: Η τιμή με έκπτωση περίπου 6,1 εκατ. δολαρίων ήταν συμφωνημένη κάποια στιγμή στις αρχές Νοεμβρίου _και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Δημοσιοποιήθηκε από τον επικεφαλής του προγράμματος JSF στο Πεντάγωνο στις 19 Δεκεμβρίου, χωρίς βέβαια να έχει υπογραφεί τίποτε. Δεν προκύπτει (μέχρι στιγμής) από πουθενά ότι οι μειώσεις είναι δυο. Θα ήταν και εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει έκπτωση 13 εκατομμυρίων ανά αεροπλάνο. Άρα ο Τραμπ απλώς το επανέλαβε και πήρε credit για τις πρότερες διαπραγματεύσεις. Εξάλλου και η LM μετά από τη συνάντηση της ηγεσίας της με τον Τραμπ επανέλαβε την δέσμευσή της για μείωση της μεσοσταθμικής τιμής στα 80-85 εκατ. από το FY2019, κάτι βέβαια που θα προέλθει από την διαδικασία. Άρα ακόμη και στο άμεσο μέλλον να υπάρχει ισχυρισμός Τραμπ για μείωση τιμής (για τις παρτίδες FRP, Full Rate Production) και πάλι είναι κάτι που προβλεπόταν.

Απάντηση