Το Κατάρ δεν αγόρασε τους S-400 επειδή φοβήθηκε τις κυρώσεις

6
1830

Το Κατάρ ενδιαφέρθηκε να προμηθευτεί το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400, ωστόσο δεν υπέγραψε κάποια συμφωνία για την αγορά του, επειδή φοβήθηκε τις Δυτικές κυρώσεις.

 

Σύμφωνα με το “Reuters”, η Ντόχα και η Μόσχα ετοιμάζουν στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ κατέχει το 19% της ρωσικής Rosneft και οι δύο χώρες εξετάζουν την από κοινού προώθηση ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, παρά την προτροπή της Ουάσινγκτον για μια πιο επιθετική, αλλά ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική του Εμιράτου, που θα στρέφεται ανταγωνιστικά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

 

Η πίεση πάντως από τις γειτονικές αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ δεν επέτρεψε να αγορασθεί το S-400. Το τελευταίο μπορεί να αντιμετωπίζει πολεμικά αεροσκάφη σε απόσταση έως 250km, αλλά η αγορά του έχει χαρακτηρισθεί αιτία πολέμου για τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος κατηγορούν το Κατάρ για υπόθαλψη της τρομοκρατίας, κάτι που το Κατάρ αρνείται.

 

Όμως οι S-400 δεν παραγγέλθηκαν και για ακόμη έναν λόγο: τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές όπλων. Έτσι, ήταν πολύ δύσκολο για το Κατάρ να προμηθευτεί τους S-400, διακινδυνεύοντας μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα που αναμένει να παραλάβει.

 

Η Σαουδική Αραβία απειλεί το Κατάρ με στρατιωτική δράση αν αγοράσει ρωσικούς πυραύλους

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Oι αμερικάνοι είναι ανίκανοι να ανταγωνιστούν του΅ς ρωσικού΅ς πυραύλου΅ς και μετερχονται ύπουλων και ανηθικών πρακτικών για να του΅ς ανταγωνιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here