Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Λογιστικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η πρόσφατη επιχειρησιακή ανάπτυξη του νέου βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth για πρώτη φορά με πλήρη φόρτο μαχητικών αεροσκαφών F-35B ήταν ένα αξιοπρόσεκτο κατόρθωμα αλλά στιγματίστηκε από την χαμηλή διαθεσιμότητα των μαχητικών.
Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, παρόλο που η έκθεση αναφέρθηκε επιγραμματικά σε αυτό, αφού οι διαθεσιμότητες αφενός και λειτουργικό κόστος των μαχητικών F-35B δεν ήταν αυτό που αναμενόταν.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης άσκησης στην οποία συμμετείχε το αεροπλανοφόρο με μία πλήρη ομάδα μάχης, το HMS Queen Elisabeth μπορούσε να επιχειρήσει με μόλις τέσσερα (στην διάρκεια της άσκησης και με πέντε) F-35B από τα 18 που έχει παραλάβει μέχρι σήμερα η Βασιλική Αεροπορία, καθώς δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα.
Το μεγαλύτερο μέρος της αεροπορικής πτέρυγας του αεροπλανοφόρου, επιπλέον 11 αεροσκάφη του ίδιου τύπου – στην πραγματικότητα ήταν αμερικανικά F-35B της μοίρας VFMA-211 των Πεζοναυτών.
Θα ηταν καλο να μαθουμε παντως επ ακριβως τους λογους αυτης της χαμηλης διαθεσιμοτητας.
—
Επισης θα ηταν καλο να μαθουμε & την διαθεσιμοτητα στα ισραηλινα (βεβαιως δεν ειναι Β βραχειας απογειωσεως), & αν εχει να κανει με λογους λογισμικου ή λογους κατασκευαστικης αστοχιας(των σειρων κατασκευης , ειτε του ειδους/κλασσης Α,Β, C, πχ τα Β & C, ειχε γραφει οτι ειχαν περιορισμους & στο φακελο πτησης, αν το θυμαμαι σωστα, ενω τα Α ειχαν προβλημα διαβρωσης οταν εκαναν χρηση του ενσωματωμενου πυροβολου. Αν σφαλλω καποιος ας διορθωσει & ας προσθεσει πληροφοριες στο θεμα).
—
Σωστή σκέψη αλλά έχουμε ακούσει ποτέ για διαθεσιμότητες στο Ισραήλ ;
Δημοσια οχι, αλλα οι επιτελεις μπορουν να αιτηθουν ζητωντας πληροφοριες για το αν διατιθενται η Ισραηλινη εκδοση με τα Ισραηλινα υποσυστηματα, (& οπλικων συστηματων) για αγορα απο την Ελλαδα, οποτε θα πρεπει εκει να διερευνηθει το οποιοδηποτε θεμα διαθεσιμοτητας. Θα εχουν κερδος & οι 2 πλευρες απο μια τετοια συμπραξη εφοσον βεβαια, θα μας δοθουν και καποιες δυνατοτητες λογισμικου που να μπορουμε να τις αναπτυξουμε.
Νομίζω ότι το Ισραήλ δεν θα μοιραζόταν τέτοια πληροφόρηση με κανέναν.Όσο για ισραηλινά υποσυστήματα, ούτε αυτοί θα τα έδιναν ,ούτε οι αμερικανοί θα ήταν τόσο χαρούμενοι με την προοπτική. Θυμηθείτε το stop των αμερικανών στην πώληση των F-16 στην Κροατία.
Για όσους ονειρεύονται F-35 , πολύ περισσότερο Β στη δεκατετία του ’20.
Τι πιθανότητες υπάρχουν να δούμε ισπανικά Harrier στα τουρκικά San Juan σε περίπτωση αγοράς F-35 απ’ τους ισπανούς;
Προσωπικά, δε νομίζω ότι έχουν ψυχολογικά προβλήματα με πολυτυπίες και κόστη χρήσης & διαχείρισης. Αν πιστέψουν ότι τα χρειάζονται, θα τα πάρουν (αν δίνουν άδεια οι Αμερικάνοι). Αν τους δοθούν & δικαιώματα να επεμβάινουν στο Λογισμικό & στα συστήματά τους, θα τα πάρουν σίγουρα.
Για την ώρα θα μπορούν να το έχουν σαν βαση για τα drone Βayraktar TB2 και κυρίως για τα ACINCI με δυνατότητες δορυφορικου ελέγχου, με τα πρώτα να αποτελούν τα “μάτια” της αρμάδας περιμετρικά και τα δεύτερα τον βαραχίονα με Teber MAM L και SOM Antiship. Αν δε πιστοποιηθούν και οι αεροεκτοξευόμενοι μεσης εμβέλειας μεγαλης εμβελειας air to air..υπάρχει θέμα.
Έχω μια απορία:
Τα τουρκικά drone πως θα χρησιμοποιούνται από το εν λόγω αεροπλανοφόρο; Έχουν τέτοιες δυνατότητες βραχείας απο-προσγείωσης;; Υπόψιν ότι δεν έχει καταπέλτη ούτε κ σύστημα ανάσχεσης από ότι ξέρω το συγκεκριμένο σκάφος.
Θα δουλέψουν για λίγους μήνες και θα απογειώνονται τα drones και με σφεντόνα από καοτσούκ. Εκεί θα κολλήσουν;
Πολλές. Ισπανικά και Ιταλικά θα γίνουν διαθέσιμα. Oι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να πάρουν της RAF αλλά τους πρόλαβε το USMC.
Αυτό πιστεύω κι εγώ
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους……. Οι Άγγλοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι αυτά τα πλοία είναι η ταφόπλακα στην άμυνα τους. Για τα να αποκτήσουν, κόβουν φρεγάτες, κόβουν στρατό, κόβουν αεροπλάνα και από ότι φαίνεται κόβουν και σε χρήματα για υποστήριξη.
Γιατί να αποτελούν ταφόπλακα? Υπάρχει κάποια αποστολή που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί το RN μετά την απόκτησή τους? Μια χαρά έχουν σχεδιάσει για είσοδο σε υπηρεσία τις επόμενες μονάδες επιφανείας Type 31 (μεγάλου εκτοπίσματος γενικών καθηκόντων) και τις Type 26 (μεγάλης ισχύος πυρός).
To RN αναγεννάται, τα πλοία του γίνονται best sellers παγκόσμια, τα ναυπηγεία εργάζονται στο full και για πρώτη φορά μετά το 1979 έχει πραγματικά αεροπλανοφόρα με πραγματικά αεροπλάνα Το μόνο μελανό σημείο είναι ότι κάποιο από αυτά δεν ονομάστηκε Ark Royal
40 (μαυρα) χρόνια από το last farewell όλα θα γίνουν όπως πρέπει!
https://youtu.be/k8ppEThDwNM
Σε φυσιολογικές συνθήκες ειρήνης, είναι λογικό ένα τόσο ακριβό α/φ να μη πετά αν δεν είναι απολύτως έτοιμο, από κάθε άποψη.
Το “απολύτως” μπορεί να συμπεριλαμβάνει και περιπτώσεις “πηδήματος ψύλλου”. Εφόσον πουθενά δεν αναγράφεται η σημαντικότητα των βλαβών, μπορούμε να υποθέσουμε τα πάντα. Για ποιο λόγο όμως να ρισκάρεις οτιδήποτε (αφού είναι το πιο σύγχρονο & πολύπλοκο οπλοσύστημα στο κόσμο), χωρίς εμφανώς σημαντικό λόγο;. Αυτό πάντως που διδάσκει η Ιστορία είναι ό,τι αυτά που θεωρούμε “βλάβες” σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου μπορεί να είναι απλώς “παρατηρήσεις”…
Ένας παλιός Ίκαρος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει…
Λάθος φίλε μου έχει σοβαρά προβλήματα το αεροσκάφος λόγο της ιδιομορφίας
της RAM δεν καταβαίνει έτσι εύκολα το RCS.
Έχουν πολλά προβλήματα να λύσουν ακόμα εκτός και αποφασίσουν να αλλάξουν τη ειδική επίστρωση στο αεροσκάφος για να έχει παραπάνω Η/Μ ίχνος αλλά λιγότερο θερμικό γύρω από το αεροσκάφος.
Κάποιοι εδω στην Ελλάδα δε θέλουν να μάθουν και δεν θέλουν να αφήσουν και τους άλλους να μάθουν. Πως λειτουργει λοιπον η RAM αγαπητή Πτήση; Γιατί δεν το έχω διαβάσει ποτέ στο σάιτ σας; Πως κατεβαίνει το Η/Μ ίχνος στο ραντάρ;
Μια απάντηση δεν βλάπει!
Κια να μάθουν πως μπορεις να βελτιώσεις τα ραντάρ για να δουν στοχους χαμηλού Η/Μ ίχνους.
τελικα, ειναι κουβας?
Όχι αν δεν φορά την RAM μια χαρά αεροσκάφος είναι.
Με την RAM έχει χαμηλότερη ταχύτητα μικρότερο βαθμό στροφής μικρότερη επιτάχυνση και δυστυχώς μικρότερη ώση βγάζει ο κινητήρας!
Όποιος επέλεξε να βάλει αυτόν τρόπο μείωσης του H/M ίχνους να τα λουστεί τώρα ο άσχετος! Έβαλαν λάθους παραμέτρους στην σχεδίαση τώρα είναι αργά!
Αν μπορεί να βελτιωθεί; Γίνετε και καλύτερες επιδόσεις να έχει σε όλους τους τομείς και να δουλεύει ο αεριστρόβιλος στο 100%
Εγώ εδώ είμαι η μελέτη υπάρχει εδώ και 11 χρόνια αλλά με ποιους να συνεργαστώ εδώ στην Ελλάδα; Με την ΕΑΒ;
Μόνο εγώ γράφω πως λειτουργεί και τι προβλήματα δημιουργεί η RAM στο αεροσκάφος και πως αυξάνει την θερμοκρασία και πως διώχνει τα μόρια αέρα γύρω από το αεροσκάφος αναγκάζοντας να στροβιλίζονται ακανόνιστα. Πως διασπά και με την τρόπο την κυματομορφή με την συχνότητα και το ελάχιστο ρεύμα από το ραντάρ κλπ. Πως φορτίζεται με την τριβή σαν ένας πυκνωτής και γιατί ζεσταίνεται και χρησιμοποιεί ψύξη από της δεξαμενές καυσίμου κλπ.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως αυτά τα έγραφα από το 2008 και το 2015 έβαλαν για πρώτη φορά σε αεροσήραγγα ένα F-35 με πλήρη παρουσία Η/Μ φάσματος! Δεν το είχαν κάνει ποτέ μέχρις τότε αν είναι δυνατόν!
Έγινε αυτό που οι επικριτες του έλεγαν. Δεν πέτα λόγω πολυπλοκότητας ειδικά το B.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι νωρίς στην υπηρεσία του RN και αυτές οι ασκήσεις γίνονται για βελτιωθούν και οι διαθεσιμότητες.
Πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη ήταν, τόσο για το πλοίο όσο και την πτέρυγα. Δεν είναι φυσιολογικό, εκτός και αν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, να υπάρξουν κάποια απρόβλεπτα; Ας μην ξεχνάμε ότι το RN είχε πάνω από δεκαετία να διεξάγει επιχειρήσεις τέτοιου είδους και κλίμακας. Κατά την γνώμη μου πρόκειται για θέματα που θα επιλυθούν σχετικά σύντομα.
15 χρόνια το ακούμε αυτό. Αλλά its too big to fail φίλε.