Σαν σήμερα το «Βασίλισσα Όλγα» σε συνεργασία με δύο αγγλικά αντιτορπιλικά, βυθίζει ιταλική νηοπομπή

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

18 Σεπτεμβρίου 1943

Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (Κυβερνήτης Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας), σε συνεργασία με δύο αγγλικά αντιτορπιλικά, βυθίζει κοντά στην Αστυπάλαια ιταλική νηοπομπή αποτελούμενη από τρία πλοία.

Δυστυχώς οι πληροφορίες για αυτήν τη συμπλοκή είναι ελλιπείς και αντικρουόμενες. Από τη μία έχουμε δύο σήματα του αξιωματικού συνδέσμου, όπου στο μεν πρώτο αναφέρει ότι «FAULKNOR, ECLIPSE και Β. ΟΛΓΑ εβύθισεν δύο εχθρικά σκάφη μέσου εκτοπίσματος, εξ ων το εν πετρελαιοφόρον καθώς και εν μικρόν συνοδόν», στο δε δεύτερο ότι «εμπορικό πλοίο βυθίστηκε, ενώ το συνοδεύον τορπιλοβόλο διέφυγε.» Ημερολόγιο Πολέμου ΓΕΝ.

Ο Αρχηγός Στόλου από την άλλη αναφέρει ότι τα τρία γερμανικά πλοία βυθίστηκαν, ενώ στο βιβλίο του μεταθέτει την ημερομηνία στις 22-23 Σεπτεμβρίου και αναφέρει ότι από τη συμπλοκή βυθίστηκαν τα φορτηγά Pluto (2.000 τόνων), Paolo (4.000 τόνων) καθώς και το συνοδευτικό 2104. Αλεξανδρής (1952), Τὸ Ναυτικόν μας κατὰ τὴν Πολεμικήν Περίοδον 1941 -1945. Εκδ. Αετός: Αθήνα.

Στην φωτογραφία εικονίζεται το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

18 Σεπτεμβρίου 1943Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (Κυβερνήτης Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας), σε συνεργασία με δύο…

Gepostet von Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού am Mittwoch, 18. September 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Νικόλαος
Guest
Νικόλαος

RHS Vasilissa Olga – Guide:

https://www.youtube.com/watch?v=O-Cg7RZjyZk

jimeta
Guest
jimeta

Το πολεμικό ναυτικό γιατί δεν έχει δώσει το όνομα Βασίλλισα Ολγα σε πλοίο του ναυτικού,να υποθέσουμε όλοι ότι υπάρχει κόμπλεξ με το Βασίλισσα.

Monarchist
Member
Monarchist

ναι