Μαχητικά επιφυλακής Typhoon της RAF αναχαίτισαν βομβαρδιστικά και μαχητικά της ρωσικής Αεροπορίας 99 φορές μέσα σε μια δεκαετία, δείχνουν επίσημα στοιχεία που δημοσιεύουν βρετανικά ΜΜΕ. Οι «επισκέψεις» των ρωσικών αεροσκαφών κρατούν απασχολημένες τις Μοίρες των Typhoon στις βάσεις Lossiemouth και Coningsby, όπου μαχητικά του τύπου βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή QRA για ταχεία απογείωση και αναγνώριση/αναχαίτιση των Ρώσων που πετούν πλησίον του βρετανικού εναερίου χώρου –όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύσκολες εποχές της ρωσικής Αεροπορίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τα βαριά βομβαρδιστικά πετούσαν εκ περιτροπής για οικονομία και μόνο στις μεγάλες ασκήσεις, ήταν απλώς ένα διάλειμμα. Από ένα σημείο και μετά η ρωσική δραστηριότητα σταδιακά άρχισε να αυξάνεται, για να κορυφωθεί το 2007, την χρονιά που ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την επανάληψη των τακτικών περιπολιών μακράς ακτίνας από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά. Το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφές: τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν και πάλι.

Όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα, η χώρα διαθέτει σήμερα 79 στρατηγικά βομβαρδιστικά και 900 βλήματα cruise, αριθμός πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Τα «επισκεπτόμενα» αεροσκάφη εκτελούν εκπαίδευση μακράς ναυτιλίας και εξοικείωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά δεν παραλείπουν να… τσεκάρουν και τις αντιδράσεις της βρετανικής αεράμυνας, λένε οι ειδικοί.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που αεροσκάφη της αναχαιτίζονται τακτικά από την RAF για διάστημα πέραν της δεκαετίας, ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεν θεωρεί τις πτήσεις αυτές απειλή αφού τα ρωσικά αεροπλάνα δεν παραβιάζουν τον εναέριο χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνιστούν όμως εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια πτήσεων καθώς οι Ρώσοι χειριστές δεν επικοινωνούν με τους Βρετανούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας.

«Ρωσικά ή πολιτικά, η RAF είναι υπεύθυνη για την περιφρούρηση των ουρανών γύρω από την Βρετανία. Τα Typhoon είναι έτοιμα για scramble για να αναχαιτίσουν άγνωστα αεροσκάφη που πλησιάζουν τις ακτές μας» δηλώνει η RAF δια του εκπροσώπου της.

Παραδοσιακοί… «πελάτες» από την εποχή της Κόκκινης Απειλής, τα εμβληματικά στροβιλοελικοφόρα Tu-95 Bear αποτελούν γνώριμο, όσο κι εντυπωσιακό, θέαμα για τους χειριστές των Typhoon αλλά δεν λείπουν και τα επίσης εντυπωσιακά Tu-160 Blackjack. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, βρετανικά Typhoon και γαλλικά μαχητικά αναχαίτισαν στις 9 Φεβρουαρίου δύο Tu-160 που έφθασαν μέχρι τα νησιά Σέτλαντ.

Τα επίσημα στοιχεία για τις αναχαιτίσεις του 2018 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί όμως οι χειριστές επιφυλακής της RAF δεν πλήττουν –ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο συμβάντα. Από το 2007 που παρατηρήθηκε η κλιμάκωση της ρωσικής δραστηριότητος, αναχαιτίσθηκαν 75 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων πολιτικών) ενώ τον περασμένο μήνα, μαχητικά από το Lossiemouth απογειώθηκαν για την αναχαίτιση ενός σχηματισμού ρωσικών Blackjack τα οποία πετούσαν σε απόσταση 35 μιλίων από τα όρια του βρετανικού εναερίου χώρου.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

Σχετικό Infographics ΕΔΩ 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.