RAF Reaper Ops: Παράσημα και στους πιλότους των drones;

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μέχρι σήμερα οι πιλότοι παρασημοφορούντο για τις πράξεις τους στο πεδίο της μάχης. Στον 21ο αιώνα μετάλλια θα παίρνουν και οι χειριστές που βρίσκονται… χιλιάδες μίλια μακριά από την δράση! Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) αποφάσισε την απονομή μεταλλίων εκστρατείας στους χειριστές drones της 13ης Μοίρας οι οποίοι από το Waddington και την αεροπορική βάση Creech στην Νεβάδα έβαλαν περισσότερες από 100.000 ώρες σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Στους χειριστές των Reaper που έλαβαν μέρος εκ του μακρόθεν στην Επιχείρηση Shader θα απονεμηθεί το αντίστοιχο μετάλλιο –χωρίς διεμβολή– όπως και στα πληρώματα εδάφους στην βάση της RΑF στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Παράσημο θα πάρει επίσης το προσωπικό του Στρατού και του Ναυτικού που παρείχε διοικητική μέριμνα και υποστήριξη επικοινωνιών.

Παραδοσιακά, οι ηθικές αμοιβές απονέμονται βάσει του επιδεικνυόμενου θάρρους και του μεγέθους του κινδύνου που αντιμετώπισε ο προτεινόμενος προς παρασημοφόρηση και πολλά απονέμονται μετά θάνατον. Το MoD ωστόσο έκρινε πως στον νέο αιώνα δεν θα πρέπει να εξαιρείται το προσωπικό που μετέχει σε επιχειρήσεις έστω και μακριά από τον φυσικό χώρο διεξαγωγής τους.

«Επί χρόνια, οι πιλότοι, οι χειριστές συστημάτων Reaper ή οι συντονιστές πληροφοριών της αποστολής φορούσαν τις στολές τους με περηφάνεια αλλά με το στήθος γυμνό από παράσημα που θα έδειχναν τις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβαν μέρος…» επισημαίνει ο Διοικητής του 13 Sqn Αντισμήναρχος Μαρκ Τζάκσον, πρώην πιλότος Tornado. Για την πλειονότητα των πληρωμάτων το ζητούμενο είναι η δημόσια αναγνώριση των υπηρεσιών τους, εξηγεί. «Δικαίως ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους».

Από το 2014 που το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να μετέχει στον πόλεμο κατά του ISIS, βρετανικά drones πραγματοποιούν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Shader προσβολές επιγείων στόχων, επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών. Αυτό συχνά περιλαμβάνει την παρακολούθηση ατόμων επί εβδομάδες, καταγράφοντας κάθε τους κίνηση μέχρι να έλθει η εντολή για προσβολή.

Οπλισμένα με πυραύλους Hellfire αξίας 80.000 λιρών έκαστος και κατευθυνόμενες βόμβες Paveway II που κοστίζουν 30.000 λίρες η μία, τα Reaper RPAS (Remotely Piloted Air System) της RAF δεν είναι να τα παίρνει κανείς αψήφιστα. Άλλωστε στο ύψος που πετούν οι στόχοι σπανίως αντιλαμβάνονται την παρουσία τους. Όταν χτυπά ο πύραυλος είναι αργά… Όμως και μετά την επιδρομή η δουλειά των χειριστών στους κλιματιζόμενους θαλάμους-κόκπιτ δεν σταματά καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η προσβολή πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό.

Στο ερώτημα ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χειριστές των Reaper κατά την εκτέλεση μιας αποστολής, ο Wg Cdr Τζάκσον δηλώνει πως είναι η διατήρηση της συγκέντρωσής τους. Η διαρκής προσήλωση επί οκτώ ώρες που διαρκεί κάθε βάρδια μπορεί να είναι «ιδιαιτέρως εξαντλητική» λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τον εξέπληξαν οι ομοιότητες της πτήσης τζετ με την «πτήση» ενός μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος.

«Η αίσθηση μέσα στο κόκπιτ είναι πάρα πολύ όμοια» αποκαλύπτει. «Όταν χαμηλώνεις τον φωτισμό και εστιάζεις στις οθόνες μπροστά σου και στα άλλα περιφερειακά που σε εφοδιάζουν με πληροφορίες, πραγματικά δεν έχεις πολύ διαφορετική αίσθηση» υποστηρίζει.

Σήμερα οι φανατικοί του ISIS μάχονται απεγνωσμένα για να κρατήσουν τα τελευταία εδάφη που τους έχουν απομείνει στην ανατολική Συρία. Σφυροκοπούμενοι από αέρος αλλά και από τους συμμάχους του δυτικού πολυεθνικού συνασπισμού στο έδαφος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα παράσημα που θα απονεμηθούν τον Ιούλιο στα πληρώματα των Reaper δίδονται ακριβώς γι’ αυτό.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

Διαβάστε επίσης:

Νέα διακριτικά σήματα υπηρεσίας σε μονάδες UAV για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Poseidon
Member
Poseidon

Μόνο στη Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται οι χειριστές UAV και ειδικά στον στρατό ξηράς του φέρονται σαν πολίτες θητείας.

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

Δεν έχει τύχει να ακούσω χειριστές UAV του ΕΣ να μιλούν, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη. Ίσως να είναι άριστοι επαγγελματίες, ίσως να πιστευουν πως “…λόγω της συνθήκης της Γενευης αν περάσει 1m δίπλα σου το UAV θα συμβούν οι δεκα πληγες του Φαραω…”. Επειδή όμως έχει τύχει να ακούσω την (συμπαθεστάτη) χειριστή των UAV του ΠΣ να λέει “…πετάει χωρίς να χρειάζεται αεροδιαδρόμο…” (βλέπε παρακατω βιντεο 01:30) με μια της φράση κατάλαβα το επίπεδο αεροπορικής παιδείας, γνώσεων & εξειδίκευσης στον τομέα και του τρόπου επιλογής για την θέση. https://www.youtube.com/watch?v=k0KpNAPCAMs Δεν παραπονιέμαι. Έχει τύχει να γνωρίσω νεαρή αξιωματικό της… Read more »

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

“…τους χειριστές των Reaper που έλαβαν μέρος εκ του μακρόθεν στην Επιχείρηση Shader θα απονεμηθεί το αντίστοιχο μετάλλιο – ΧΩΡΙΣ διεμβολή…”

Η λεπτομέρεια βρίσκεται στο “χωρίς διεμβολή”. Άρα, το εν λόγω “παράσημο” έχει βαρύτητα “αναμνηστικής πλακέτας”. Χωρίς διεμβολή, δεν φέρεται στην στολή και ο κάτοχος το βάζει στο συρτάρι να κάνει παρέα στα φω μπιζού της γυναίκας του.