Η RAF θέτει προς πώληση την βάση των Red Arrows στο Scampton!

0
585
PR Images RIAT The Red Arrows Arrive at RAF Scampton after Transiting from RAF Fairford 20 July 2009

Η βάση του Scampton στο Lincolnshire, αιχμή του δόρατος κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν φιλοξενούσε τα πυρηνικά βομβαρδιστικά Vulcan της RAF και «φωλιά» των Red Arrows επί μια εικοσαετία, κλείνει και διατίθεται προς πώληση στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης πόρων νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί. Την είδηση επιβεβαιώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας (MoD) αναφέροντας ότι το Σμήνος Επιδείξεων της RAF θα μετασταθμεύσει σε άλλη βάση.

Αρχικά η συγκεκριμένη βάση προοριζόταν να κλείσει στο 2014 αλλά πέρυσι τον Ιούνιο το MoD διαβεβαίωνε ότι οι Red Arrows θα παρέμεναν εκεί. Τώρα, ανακοινώνει ότι το Scampton, έδρα του ιστορικού 617 Sqn «Dambusters», θα κλείσει οριστικά το 2022 και όλες οι μονάδες θα μετεγκατασταθούν αλλού.

 

Σήμερα στο RAF Scampton εδρεύουν το 1ο Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (No 1 Air Control Centre) και η Κινητή Μετεωρολογική Μονάδα –και βεβαίως οι Reds. Παραδόξως, σε παλαιότερη έκθεση (Strategic Defence & Security Review 2010) αναφερόταν ότι η παραμονή των Red Arrows στο Scampton ήταν ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργεί το Σμήνος Επιδείξεων χωρίς να επηρεάζεται το επιχειρησιακό έργο άλλων αεροπορικών βάσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό ελήφθη και η απόφαση της εκτέλεσης έργων επίστρωσης για την συντήρηση του διαδρόμου, διασφαλίζοντας ότι η βάση θα παρέμενε επιχειρησιακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το Scampton η RAF πρόκειται να κλείσει και την βάση Linton στο Linton-on-Ouse, κοντά στο Γιόρκ, μεταφέροντας την βασική εκπαίδευση στα τζετ στο RAF Valley της Ουαλίας μέχρι το 2020.

Μετά την επιβεβαίωση της απενεργοποίησης του Scampton από το υπουργείο Άμυνας, τα σενάρια για το ποια θα είναι η νέα βάση των Red Arrows δίνουν και παίρνουν. Η βάση Leeming είναι μια πιθανότητα καθώς από εκεί επιχειρούν αεροσκάφη Hawk Τ.1 του 100 Sqn, της μοναδικής Μοίρας που φιλοξενείται, σε ρόλο «aggressor». Η βάση έχει στην διάθεσή της άφθονο εναέριο χώρο δεσμευμένο για εκπαίδευση στην εναέρια μάχη ενώ οι Red Arrows έχουν χρησιμοποιήσει τις υποδομές της και στο παρελθόν.

Αλέξανδρος Θεολόγου