17.4 C
Athens
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΙΡΕΤΙΚΟ: Γιατί η ΠΑ πέτυχε με τα Rafale εκεί που δεν τα...

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Γιατί η ΠΑ πέτυχε με τα Rafale εκεί που δεν τα κατάφερε το ΠΝ με τις FDI HN

- Advertisement -

 

H 19η Ιανουαρίου, ήταν μια μέρα γιορτής για την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν είναι για όλη την Ελλάδα, πάντως για την ΠΤΗΣΗ και τους φίλους μας, είναι λόγοι για σαμπάνιες και μάλιστα γαλλικές! Η άφιξη των Rafale στην Τανάγρα είναι εντυπωσιακή. Ένα μόλις έτος μετά την υπογραφή της σύμβασης, 6 υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale F3R, αφού πέταξαν πάνω από την Αθήνα, σε μια πανηγυρική διέλευση, προσγειώθηκαν στην Τανάγρα.

«Οι Έλληνες είναι πραγματικά πολύ καλοί χειριστές», λέει ο Γάλλος «δάσκαλος» των… δασκάλων στον χειρισμό του Rafale

Δεν θα γράψουμε αν τα κουτιά που επιθεώρησε ο ΥΦΕΘΑ πριν μια εβδομάδα είχαν ή όχι μέσα Meteor, αλλά αν μη τι άλλο, εκεί θα βρουν ένα ικανό απόθεμα από MICA EM/IR και SCALP EG. Και μόνο με αυτά τα όπλα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο. Όταν μάλιστα φορτωθούν και οι Meteor, τότε θα αρχίσουν τα “ωραία” πάνω από το Αιγαίο, όταν δηλαδή θα μπουν σε παραμέτρους βολής τα “βαριά” assets της τουρκικής αεροπορίας, τα E-7T Wedgetail, KC-135R και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

ΑΠΟΨΗ: Ο συνδυασμός Rafale/Meteor είναι το F-14/AIM-54 του 21ου αιώνα! Αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο για την ΠΑ

Οι περισσότεροι έχουν δέσει το Rafale με τον Meteor. Και όχι άδικα, καθώς τα Rafale είναι από τα ελάχιστα αεροσκάφη στον κόσμο που μπορούν να φέρουν αυτό τον εξαιρετικό game changer. Αλλά δεν είναι ο Meteor, ή μόνο ο Meteor, το μόνο σημείο υπεροχής του Rafale. To Rafale είναι σχεδιασμένο με μια τελείως διαφορετική λογική σε σχέση με τα υπόλοιπα μαχητικά 4 ή 4,5 γενιάς. Για να μην μακρολογούμε, είναι ένα F-35 Made in Europe, αλλά χωρίς να είναι -απόλυτα- αόρατο.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Καταρχάς, το Rafale έχει κορυφαίες δυνατότητες fusion από πλήθος αισθητήρων. Ακόμη και χωρίς το κορυφαίο ραντάρ του, μπορεί να έχει την απόλυτη εικόνα της τακτικής κατάστασης, και να παίζει ακόμη και το ρόλο ενός ιπτάμενου στρατηγείο αν τεθεί επικεφαλής αεροναυτικών δυνάμεων. Συγχωρέστε μας αν δεν το κάνουμε απόλυτα κατανοητό, θα κάνουμε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάλυσης.

SPECTRA: Το απόλυτο υπερόπλο των Rafale που θα προσδώσει πρωτοφανείς δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία

Το γαλλικό αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να δίνει απλά και κατανοητά, όλα τα δεδομένα στον πιλότο του. Δηλαδή, ο πιλότος δεν χρειάζεται να ανατρέχει στο ραντάρ, στο ηλεκτρο-οπτικό, στα δεδομένα που φτάνουν από το Link 16 για να βλέπει και να επιβεβαιώνει στόχους. Όλα αυτά, φτάνουν στον -κορυφαίο- υπολογιστή του Rafale, που δημιουργεί την τακτική εικόνα, και τη δίνει στον πιλότο τόσο ξεκάθαρα, όσο κι ένα F-35 ή ένα F-22. Και φυσικά, την εικόνα αυτή μπορεί να την περάσει και σε άλλα μαχητικά, όπως τα F-16V.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Την ίδια στιγμή, το RCS του Rafale, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές είναι πολύ μικρότερο από αυτό του F-16 και του Mirage 2000. Αυτό σημαίνει πως ένα F-16, ακόμη κι αν είχε το ίδιο ραντάρ με το Rafale (που δεν το έχει), το Rafale θα δει πρώτο το F-16. Τα Rafale υπάρχουν αναφορές πως δύσκολα μπορούν να εγκλωβιστούν από ραντάρ αεροσκαφών σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά δεν είναι σαφής ο λόγος. Πιθανολογούμε πως αυτό είναι αποτέλεσμα είτε του χαμηλού RCS, είτε του πανίσχυρου συστήματος EW Spectre, είτε συνδυασμός και των δυο χαρακτηριστικών.

Ραντάρ AESA RBE2 ΑA: Το υπερόπλο των Rafale

Με λίγα λόγια, το Rafale είναι ένα οπλικό σύστημα που δεν έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή από την άλλη μεριά του Αιγαίου. Αν οι καλοί μας φίλοι και γείτονες ήθελαν να το αντιμετωπίσουν, ή θα έπρεπε να αγοράσουν επίσης Rafale, ή να πάνε σε λύσεις Typhoon ή Su-35. Αλλά καθώς το πρώτο το θεωρούμε αδύνατο, και το δεύτερο σαφώς υποδεέστερο του Rafale, καταλαβαίνουμε πως η ισορροπία έχει αλλάξει. Εντάξει, θα πάρουν F-35A (γέλια από το κοινό…)

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2022

Η ΠΑ, με την αγορά των 18 συν 6 Rafale, απέκτησε ένα Game Changer. Το λέμε και το ξαναλέμε Game Changer, αλλά είναι έτσι. Μπορεί κάποιοι να ανακάλυψαν μόλις πέρσι τα Rafale, αλλά τα γράφαμε εδώ και αρκετά χρόνια. Άλλωστε, όπως αποδείχτηκε, η εισαγωγή των Rafale σε ελληνική υπηρεσία δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση καθώς η “γαλλική” 114 Πτέρυγα Μάχης κατάφερε να τα φέρει σε ένα έτος! Και να είναι από τις 20/1 ικανά για επιχειρήσεις. Εντάξει, όχι απόλυτα ικανά (με τη λογική του IOC), αλλά 12 SCALP EG εκεί που πρέπει μπορεί να τους στείλει ΑΝ κι ΟΠΟΤΕ χρειαστεί. Από αύριο.

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

Πάμε πάλι στον τίτλο που μάλλον δεν γίνεται κατανοητός. Η ΠΑ άλλαξε τα δεδομένα σε 12 μήνες. Με μια αγορά περίπου 3,5 δις (2,5 δις η αρχική συμφωνία για τα 18 μαχητικά, κι άλλο 1 δις για τα 6 επιπλέον). Το ΠΝ αντίστοιχα, κάνει μια αγορά 3,048 δις, αγοράζοντας 3 υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Από τη μια είχαμε αλλαγή των ισορροπιών, από την άλλη τι έχουμε; Μια δυναμική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά αλλαγή των ισορροπιών δεν μπορεί να την πει κανείς.

ΑΠΟΨΗ: Η αγορά των Rafale κίνηση υπεροχής από την Ελλάδα χωρίς δυνατότητα απάντησης από την Τουρκία…

Η ΠΑ φρόντισε να αγοράσει ένα οπλοσύστημα, έστω και σε μικρή ποσότητα (όχι και τόσο μικρή, αν σκεφτούμε πως η Ινδία αγόρασε μόλις 36), που αλλάζει τα δεδομένα. Καταρχάς, είναι πλήρες, δεν του λείπει τίποτα. Έχει ένα κορυφαίο ραντάρ, έχει κορυφαία όπλα, αλλά έχει ΚΑΙ ένα υπερσύγχρονο σύστημα EW. Έτσι, μπορεί να παρεμβάλει εχθρικά ραντάρ, ακόμη και να κάνει παρεμβολές μέσω του AESA radar του. H FDI έχει κορυφαίο ραντάρ, ικανότατους πυραύλους, αλλά το EW θα έρθει, ΑΝ έρθει, προς το τέλος της δεκαετίας, κι αν κι εφόσον το ΠΝ βρει τα χρήματα να το αγοράσει (και η τότε πολιτική ηγεσία αποφασίσει να τα δώσει).

ΩΣΑΝΝΑ: Χριστούγεννα με υπογραφές για τα ελληνικά Rafale, Meteor, Exocet, SCALP EG, AASM και FOS!

Επίσης, ενώ η ΠΑ εξοπλίζει το Rafale σχεδόν με τα “πάντα” (πλην AASM(;) προς το παρόν), το ΠΝ αφαίρεσε λόγω κόστους όλα τα “καλούδια” που θα θέλαμε στις FDI (STRALES, CAMM/CAMM-ER, VTOL UAV κι άλλα κρίσιμα υποσυστήματα). Αν και δεν είναι δόκιμο, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ΠΑ θα έπρεπε να πάει αντίστοιχο το Rafale F3R μόνο με Meteor και Matra Magic II, χωρίς Spectre, χωρίς MICA, χωρίς τίποτε άλλο. Πως θα μας φαίνονταν κάτι τέτοιο; θα μας θύμιζε ή όχι μια ΠΑ αρχών δεκαετίας του ’90, που τότε έννοιες όπως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ήταν καλό μεν, όχι απαραίτητο δε.

H FDI HN για το ΠΝ, μύθοι κι αλήθειες για την πρώτη φρεγάτα που αγοράζει το ΠΝ εδώ και 33 χρόνια

Μια FDI HN, που θα ήταν ουσιαστικά η [email protected] Hellenique, με CAMM-ER, SCALP Naval, STRALES, EW Suite. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να “βγει” κάτω από το 1,7 δις ευρώ ανά πλοίο, αλλά ναι, τότε θα μιλούσαμε για αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Η [email protected] Hellenique ήταν πανάκριβη μεν, αλλά ένα Arleigh Burke τσέπης δε. Η FDI HN είναι ένας συμβιβασμός κόστους-απόδοσης, αλλά δυστυχώς για το ΠΝ, υπέρ του κόστους… Το ξαναλάμε, η FDI φτιάχτηκε για αντικατάσταση των LaFayette, όχι των FREMM. Απλά είχε την τύχη (;) η ανάπτυξή της να συμπέσει με αυτή του SeaFire.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους (αυτό θέλει το ΥΠΕΘΑ)

Αυτό δεν σημαίνει πως η FDI δεν είναι ένα πολύ καλό πλοίο. Αλλά εδώ είναι προφανές πως το ΠΝ δεν έχει την γαλλική εμπειρία όπως την έχει η ΠΑ. Έτσι, ενώ η σύμβαση των πρώτων 18 Rafale είχε ξεκινήσει να συζητείται στο περίπου 1,5 δις ευρώ, τελικά έφτασε τα 2,5 δις. Ο λόγος είναι απλός. Η ΠΑ, μετά τα παθήματα με τα Mirage 2000, Super Puma, C-130, δεν σκοπεύει να κάνει εκ νέου λάθη. Έτσι, αγόρασε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να πάει το κάθε ελληνικό Rafale σε επιχειρήσεις. Κοινώς, δεν θα αγόραζε 18 μαχητικά αν δεν έπαιρνε μαζί ότι χρειάζεται για να μπορούν αυτά να πολεμήσουν αμέσως.

Οι FDI HN ήρθαν στη Βουλή, τι συμβαίνει με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και το STRALES;

Η σύμβαση των Rafale είναι η απάντηση στην ερώτηση “τι χρειαζόμαστε για να πάμε αύριο με τα Rafale σε πολεμικές επιχειρήσεις”. Η σύμβαση των FDI δεν απαντά αυτή την ερώτηση, καθώς είναι εμφανές πως από το τελικό άθροισμα εξαιρούνται πολλά και καίρια συστήματα, όπως το ECM, οι πύραυλοι RAM, το VTOL UAV και η ολοκλήρωσή του κα. Προφανώς, και μόνο η αποδοχή των δυο γαλλικών πλοίων που θα παραδοθούν μεν το 2025, αλλά θα συμπληρωθούν μερικά χρόνια αργότερα, δείχνει ότι οι FDI HN θα περάσουν χρόνια μέχρι να είναι απόλυτα έτοιμες για επιχειρήσεις.

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Δεν σημαίνει πως οι FDI HN δεν θα μπορούν να πολεμήσουν άμεσα. Απλά, θα είναι ουσιαστικά λύση ανάγκης να βγουν στη θάλασσα, πολεμικά πλοία πανάκριβα, που όμως δεν θα έχουν άμεσα όλα τους τα υποσυστήματα, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα τα αποκτήσουν όλα (εννοούμε κατά κύριο λόγο το EW, τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν εν καιρώ αλλά σε γνωστές ημερομηνίες). Την ίδια στιγμή, για την τρέχουσα δεκαετία, το ΠΝ θα είναι ο κύριος χρήστης του τύπου, με αποτέλεσμα, αν η κλάση δεν βγει “καλή”, οι Γάλλοι να προχωρήσουν στην επόμενη (δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τα 2 “γαλλικά” που αποκτήσαμε, και δεν ξέρουμε και το πότε θα γίνει αυτό).

Μήπως πρέπει τελικά να εκσυγχρονίσουμε και τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Ήταν μάλλον η στιγμή της ΠΑ να δείξει στο ΠΝ πως “παίζεται η μπάλα”, καθώς το ΠΝ με τις συμβάσεις για τα ΜΗ-60R έδειξε στην ΠΑ το πως “συντηρούνται τα εναέρια μέσα”. Ενώ δηλαδή η ΠΑ έχει καθηλωμένα τα AS332 Super Puma, το ΠΝ πλέον έχει ανακτήσει με γρήγορες κινήσεις τα S-70B/B6. Την ίδια στιγμή, η ΠΑ δεν “έμπλεξε” με λύσεις επιπέδου F-35, αλλά παίρνει ένα αεροσκάφος απολύτως ώριμο, χωρίς προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα είναι στο παγκόσμιο Top 5. Το ΠΝ ναι μεν αγοράζει ένα υπερσύγχρονο πλοίο, επόμενης γενιάς, αλλά ουσιαστικά χωρίς να το έχουμε δει να επιχειρεί.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Εκεί υστερεί η Ελλάδα, όχι στα UAVs ή στα τροχοφόρα σε σχέση με την Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑ προτίμησε τα λιγότερα αεροσκάφη από το να πάρει κάτι που θα ήθελε συμπλήρωση σε επόμενη φάση. To τελείως “λιτό” FOS για 3 υπερσύγχρονα πλοία, των περίπου 140 εκ. ευρώ, μάλλον προκαλεί “χαμόγελα” στην ΠΑ που έχει μεγάλη εμπειρία με την έλλειψη υποστήριξης. Έχουμε την εκτίμηση πως η ΠΑ θα μπορούσε να πάρει 24 μαχητικά από την πρώτη παραγγελία, αλλά προτίμησε να πάρει 18, αλλά πλήρη, και να πείσει σε δεύτερη φάση για τα επιπλέον 6. Έτσι, αν τα χρήματα “δεν έβγαιναν”, θα είχε 18 επιχειρησιακά αεροσκάφη, από το να έχει 24 και καθηλωμένα. Και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι δώσουμε credits στην ΠΑ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

152 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
152 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ολλανδική φρεγάτα Αεράμυνας LCF: το πλοίο που έπρεπε να αποκτήσει το...

21
Tων Leo van Westerhoven και Kώστα Kαρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 177, Μάρτιος 2000H φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης LCF του ολλανδικού βασιλικού ναυτικού...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαΐου 1944: Νίκη πάνω στα ερείπια, το...

0
Μετά από επταήμερο αγώνα, η τέταρτη απόπειρα των Συμμάχων για κατάληψη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία στέφεται επιτέλους με επιτυχία, καθώς οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως ανατίναξαν θωρακισμένο τρένο με Ρώσους στρατιώτες

Ουκρανοί μαχητές ανατίναξαν θωρακισμένο τρένο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας.Το πρακτορείο Reuters...

Ολλανδική φρεγάτα Αεράμυνας LCF: το πλοίο που έπρεπε να αποκτήσει το ΠΝ πριν 20 χρόνια

Tων Leo van Westerhoven και Kώστα Kαρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 177, Μάρτιος 2000H φρεγάτα αεράμυνας και διοίκησης LCF του ολλανδικού βασιλικού ναυτικού...

Σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της Άμυνας παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της Άμυνας, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών της 11ης...